null Beeld

Humo's grote burenenquête

België is een tevreden land en de buurt waar we wonen – dicht bij familie en werk – is best gezellig, mooi en groen. Oké, af en toe is er wat mineur geklaag en gezaag over akkefietjes, maar al bij al zijn we een dolgelukkig volkje in een land van melk en honing.

Redactie

Tenminste, dat vindt u blijkbaar zelf als we sommige resultaten van Humo’s grote burenenquête mogen geloven. Het onderzoeksbureau GfK Significant ondervroeg daarvoor tweeduizend Belgen.

VUB-professor Eric Corijn is directeur van de onderzoeksgroep Cosmopolis, die bestudeert hoe het leven in de stad en op het platteland zich ontwikkelt. Hij nam de resultaten onder de loep en bespeurde toch een paar barstjes in al dat geluk.

Eric Corijn «Twee dingen vallen op. Ten eerste is er de zeer hoge tevredenheid: 90 procent woont graag in zijn buurt. Er leven geen echt grote frustraties of een acuut crisisgevoel in onze buurten.

»Ten tweede valt ook op dat zowel Nederlandstaligen als Franstaligen behoorlijk tevreden zijn met hun woonomgeving. De zogenaamde grote cultuurverschillen in het dagelijkse leven, die sommige politici en partijen graag beklemtonen, zijn er dus nauwelijks.

»Verschillen zie je vooral tussen wie in een stad en op het platteland woont – of voorstedelijk gebied, want in Vlaanderen heb je nauwelijks nog écht platteland. De verstedelijking is al een tijdje aan de gang. Denk maar aan Louis Paul Boon, die al in 1942 ‘De voorstad groeit’ schreef. Ons samenlevingsmodel is nog niet aangepast aan die verstedelijking.

»Het probleem is dat mensen ook in de stad het samenhorigheidsgevoel van een dorp verwachten. Op het platteland of in een voorstadswijk ontstaat dat bijna spontaan, maar zo werkt dat niet in een stad. Leven in de stad vergt een andere mentaliteit. Vandaar dat je in de resultaten van de enquête verschillen tussen stads- en voorstadsbuurten ziet opduiken, bijvoorbeeld over conflicten met en overlast van buren. De rurale reflex van het zogenaamde goede leven zit er diep in.

»Uit de resultaten blijkt ook dat mensen heel graag dat community-gevoel willen, maar hun bereidheid om daar zelf inspanningen voor te doen is veeleer gering: slechts 8 procent is actief in een buurtwerking of een buurtcomité.»

HUMO

Hoe verklaart u dat ontbreken van een stadsmentaliteit en de overheersende rurale reflex, ondanks de verstedelijking?

Corijn «Dat heeft te maken met onze zogenaamde elites, die decennialang een antistedelijke mentaliteit hebben gepromoot. De betere klasse van intellectuelen, artiesten, politici en bedrijfsleiders woont bij voorkeur niet in de stad: wie het zich materieel kan permitteren om écht te kiezen waar hij wil wonen, vestigt zich liever in de periferie. Het is vooral de armere bevolking die in het stadscentrum woont.

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234