null Beeld

Humo's Grote Cordon Sanitaire-Enquête

Humo's Grote Cordon Sanitaire-enquête: de 8 gemeenten waar het Vlaams Belang na 8 oktober weleens aan de macht zou kunnen komen. 'Allemaal gemakkelijk gezegd, dat cordon, maar wat als de kiezer er anders over beslist?'

Redactie


Nee, het mag niet van de nationale hoofdkwartieren van de grote partijen. En toch zou het na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober weleens kunnen gebeuren: het Vlaams Belang mee aan de macht. Woont u toevallig in Boom, Hemiksem, Schoten, Kruibeke, Lier, Ranst, Vilvoorde of Willebroek? Dankzij Humo's Grote Cordon Sanitaire-Enquête wéét u voortaan welke politici hun ziel te koop aanbieden.

Een klein jaar geleden verkondigde Filip Dewinter nog dat hij al een akkoord op zak had om met het Vlaams Belang in het bestuur van een 'middelgrote stad in het Waasland' te stapppen. Er zouden ook al akkoorden bestaan voor coalities in 'vijf gemeenten in de Rupelstreek'. Inmiddels predikt het VB bescheidenheid - de underdogpositie, weet u wel. Maar kán 8 oktober voorbijgaan zonder dat de grootste partij van Vlaanderen in ook maar één gemeente aan de macht komt? Droom verder. De vraag is alleen: wélke gemeenten? Wij gingen op zoek naar de antwoorden.

undefined

Boom - Alarmfase rood
In 2000 was het Vlaams Blok in Boom een karikatuur van zichzelf. Eén van de vijf verkozenen was de van een cafétoog weggeplukte Pascal Jochec. Bij zijn eedaflegging bracht hij vol overtuiging de Hitlergroet: Jochec liep er een veroordeling voor op en kon ophoepelen. Van de meeste andere VB-verkozenen kan men zich in Boom amper nog de namen herinneren. 'Er was een oudere, dikkere vrouw bij,' weet iemand. 'En ook een zekere Busschots. Ze kwamen nooit naar de gemeenteraad.'
Zes jaar later liggen de kaarten anders. Boom lag in het epicentrum van het schandaal bij politiezone-Rupel, en kleurde in 2004 al goed zwart (33,98 procent). De gemeente was intussen de nieuwe thuishaven geworden van Hans Verreyt, nationaal voorzitter van de VB-jongeren en poulain bij uitstek van Filip Dewinter.
Momenteel zijn de 23 zitjes in de gemeenteraad verdeeld over SP.A (9), VB (5), CD&V (5), VLD (3) en Groen! (1). Nu zijn er 25 zetels te verdelen. Is de uitslag identiek aan die van 2004, dan haalt het VB er vlotjes 10. Dan zijn er voor een bestuursmeerderheid nog maar twee of drie zetels nodig. Vier maanden geleden al liet Verreyt zich tegenover Humo ontvallen dat hij 'mogelijkheden' zag. Hij noemde de naam van eerste schepen Leo De Saeder. Da's een zestiger, niet ver verwijderd van zijn politieke pensioen, die al achttien jaar schepen voor CD&V is. Alles wees erop dat hij CD&V-lijsttrekker zou worden.
HANS VERREYT « Het is ons bekend dat De Saeger ambitie heeft om ooit burgemeester te worden. Van ons mag hij.»
De Saeger stapte deze zomer uit de CD&V en richtte vorige maand samen met schepen Jeroen Baert en de voormalige lokale CD&V-voorzitter Wouter Croenen een nieuwe lijst op: Baert & De Saeger. Die zal vooral stemmen proberen af te snoepen van CD&V-NV-A.
HUMO Prachtig. Net in die gemeente waar het VB iedereen gaat opeten, komt de CD&V met twee lijsten op.
WOUTER CROENEN « Dat is niet onze schuld. Er is gesjoemeld bij de pollvorming voor de CD&V-lijst. Iemand heeft 22 cafébazen opgetrommeld om zijn dochter een hogere plaats op de lijst te geven. Wij konden dat niet aanvaarden.»
HUMO U wilt vooral stemmen afsnoepen van CD&V?
CROENEN « Daar maken wij geen geheim van. En het gaat lukken ook, denken we. Op één na alle bekende CD&V'ers uit Boom staan op onze lijst. Wij mikken op minstens 2 zetels.»
HUMO Als jullie er 2 halen en het VB 11, hebben jullie een meerderheid.
CROENEN « Dat hebt u correct becijferd. Als je uitgaat van de resultaten van 2004 is dat niet eens zo onrealistisch.»
HUMO Bent u bereid een coalitie te vormen met het VB als die u, bijvoorbeeld, de burgemeesterssjerp aanbiedt?
CROENEN « Wij hebben afgesproken om daarover voorlopig geen mededeling te doen.»
HUMO U zegt dus niet a priori nee?
CROENEN « Wij hebben afgesproken om daarover voorlopig geen mededeling te doen.»
Het kartel CD&V-NV-A wordt aangevoerd door gewezen Vlaams parlementslid Bart De Smet. Hij is er niet gerust op.
BART DE SMET « Vijf jaar lang hebben die mannen van het Blok hier staan roepen: 'In 2006 geven we een sjerpke aan een CVP'erke en nemen wij de macht over.' Vandaag stelt het VB zich opmerkelijk bescheiden op. Ze zeggen nu dat ze mikken op 7 zetels.»
HUMO Valse bescheidenheid?
DE SMET « Als je de resultaten van 2004 ziet, is zeven echt wel weinig. Ik vrees dus dat hier een strategie achterzit: zo lang mogelijk de underdog blijven.»
Maar zelfs als VB en de groep-De Saeger samen niet aan een meerderheid raken, is er nog altijd VLD-Vivant. In Boom trekt blauw met een drieledige kartellijst naar de kiezer: VLD, Vivant en Anders, de partij van Peter Lauwers. Die werd in 2000 verkozen op de lijst van het VB en was één van de weinigen die niet alleen naar de gemeenteraad kwamen, maar zich daar ook nog een beetje gedroegen. Eind juni stapte hij uit de partij. Nu heeft Lauwers de derde plaats gekregen op de VLD-Vivant-lijst, zodat hij een meer dan redelijke kans maakt om verkozen te worden.
Lauwers mag naar buitenuit een ex-VB'er zijn, op de website van VB-Boom staat zijn naam nog steeds vermeld als partijvertegenwoordiger in het Autonoom Gemeentebedrijf en in de Commissie voor Ruimtelijke Ordening.
HUMO U bent de mol van het VB bij de Boomse VLD?
PETER LAUWERS « Helemaal niet. Ik ben uit de fractie gestapt uit onvrede over het migrantenstandpunt van het Belang. Ik weet dat het straks kan aankomen op een paar zetels, maar het probleem bij coalitiegesprekken met het VB is: met wie? Ik ken die mensen, ik zie daar niemand met voldoende maturiteit om onze gemeente te besturen. Je riskeert zwaar op je bek te gaan. En Hans Verreyt? Die jongen is pas 26.»
HUMO Maar stel dat hij één zetel tekortkomt, gaat u dan in op een uitnodiging voor een gesprek?
LAUWERS (zuchtend) « Als het niet anders kan, zal ik praten.
Ja, het is allemaal zo gemakkelijk gezegd, een cordon sanitaire, maar als de kiezer er anders over beslist, wat dan? Onze lijsttrekster Carry De Groot denkt er net zo over.»
HUMO U bent niet a priori tegen coalitiegesprekken met het Vlaams Belang?
LAUWERS « In principe moet het kunnen, vind ik.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234