null Beeld

Humo's grote EK 2016-enquête: 'Ik heb nog nooit een speler iets slechts horen zeggen over Wilmots'

Alweer gedegen wetenschappelijk onderzoek dat de Vlaamse regering roekeloos naar haar hand zal zetten: Humo ondervroeg een uitgekiende selectie wijzen over het EK in Frankrijk, en liet de voorspellingen analyseren door de hoogleraren-nog-lang-niet-op-rust Frank Raes en Johan Boskamp.


Wie wordt Europees kampioen?

❶ Frankrijk

❷ Duitsland

❸ België

De 23 andere landen kunnen zich de verplaatsing net zo goed besparen: op 10 juli steekt de gastheer uitgelaten hoempapaënd die lelijke beker in de lucht.

Johan Boskamp «Frankrijk? Zijn al die mensen Frankrijk - België van vorig jaar vergeten? De Duivels speelden de Fransen toen gewoon wég in de eerste helft.»

Frank Raes «Maar dat was een oefenwedstrijd. Ik vind dat Frankrijk vooraan veel kwaliteit heeft. Griezmann, Martial, Coman en Pogba: niet slecht, toch? Net als bij veel andere teams zit het probleem van Frankrijk achteraan.

»Ik vind het vooral gek dat Duitsland op de tweede plaats eindigt. De Mannschaft lijkt me toch eerder in een overgangsperiode te zitten, met een aantal betrekkelijk jonge gasten.»

Boskamp «Maar op het middenveld hebben ze toch grote talenten lopen? Die jongens kunnen voetballen.»

Raes «Uiteraard, maar zo’n jonge ploeg wordt toch nooit Europees kampioen? En natuurlijk is Müller een topspits, maar voor het overige is de spoeling vooraan ook al niet dik.»

Boskamp «En Gómez dan?»

Raes «Die is intussen 100 jaar, Bos.»

Boskamp «Op het WK in Brazilië hebben de Duitsers het ook moeilijk gehad. Tegen Ghana, bijvoorbeeld, en tegen Algerije werden ze zelfs weggespeeld. Maar ze wonnen wel, en ze werden uiteindelijk wereldkampioen. Dat heb je dus met Duitsers: die klootzakken groeien altijd in een toernooi.»

Raes «Ik tip op Spanje. Als je ziet wie ze daar allemaal kunnen thuislaten... Saúl, Isco, Diego Costa, Torres, Bernat, Moreno: dat is nóg een kern die zou mogen meedoen. Ik vind het raar dat Spanje zo wordt afgerekend op het WK in Brazilië, en dan vooral op die 1-5 tegen Nederland. Terwijl zelfs elke Nederlander toegeeft dat die wedstrijd heel anders had kunnen lopen.»

Boskamp «Vergeet Spanje niet de 2-0 te maken, dan was het over voor Nederland. En dan was al dat gezeik er nu niet geweest.»

Raes «Tiens, Engeland staat ook niet in de top 3?»

Boskamp «Dat snap ik dan weer wel: die dénderen altijd door de kwalificatiewedstrijden – 30 op 30 deze keer – om op het kampioenschap als een pudding in elkaar te zakken.»


null Beeld

'Frankrijk heeft vooraan enorm veel kwaliteit, maar net als bij veel teams zit het probleem achteraan'


Wie wordt topschutter?

❶ Thomas Müller, Duitsland

❷ Antoine Griezmann, Frankrijk

❸ Cristiano Ronaldo, Portugal

❹ Robert Lewandowski, Polen

Een Duitser, een Fransman en een Portugees komen een stadion binnen en vragen zich af: ‘Waar zit de Engelsman?’

Raes «Want ik vind het raar dat Kane en Vardy er niet bij staan. Minstens één van die twee zal er toch veel binnentrappen.»

undefined

null Beeld

Boskamp «Ik had Griezmann. Maar ik had net zo goed Romelu kunnen invullen: die kan het óók worden.»

Raes «Moeilijk te voorspellen, zoiets. Als er een Rus is die in de eerste wedstrijd vijf goals maakt, kan die het worden. Ik herinner me Ronaldo (de Braziliaan, niet de Portugees, red.) in 2002. Niemand durfde op hem te gokken, want ja: hij was invalide, zijn tijd was voorbij. Maar in een enquête onder journalisten had ik hem toch als topschutter aangeduid. Een gouden zet, want daardoor heb ik die quiz gewonnen – er hing een reisje aan vast. Bij dezen: merci, Ronaldo!»


Welke speler wordt de revelatie van het toernooi?

❶ Antoine Griezmann, Frankrijk

❷ Eden Hazard, België

❸ Dele Alli, Engeland

Raes «Griezmann heeft alles: snel, sterk, harde werker, neus voor goals. Maar is hij het statuut van revelatie al niet ontstegen? Hetzelfde geldt voor Hazard, vind ik. Die is al speler van het jaar geweest in de Premier League.»

Boskamp «Ik had Draxler van Duitsland.»

Raes «Ik Dele Alli van Engeland. Of anders Julian Weigl van Duitsland.»


Welke ploeg zal voor een verrassing zorgen?

❶ IJsland & Oostenrijk

❷ Engeland

Boskamp «Ik hoop dat het IJsland wordt! Dan kan Oranje zeggen dat het in de kwalificatiewedstrijden verloren heeft van de kampioen. Als tweede mogelijkheid had ik Albanië. Daar weet je zo weinig van, hè. Dat vind ik altijd lekker: een beetje moeten snuffelen aan een ploeg, nieuwe spelers ontdekken.»

Raes «Intrigerend allegaartje ook, dat Albanië. ’t Zijn haast allemaal Kosovaren die indertijd naar landen als Zwitserland, Noorwegen of Duitsland gevlucht zijn, en zich nu met het oog op de nationale ploeg hebben laten naturaliseren.»

Boskamp «Ik herinner me uit mijn tijd als bondscoach van Georgië dat het voetbal in Albanië één gigantische puinhoop was. Maar kijk nu eens: onlangs tikten ze Servië genadeloos van de mat.»

Raes «Hysaj, de rechtsback, is de strafste: die heeft bij Napoli alle matchen gespeeld. En Cana, de kapitein, speelt bij Nantes.»

Boskamp «Ik hoop écht dat één van die landen ver raakt. De grote ploegen die afgebluft worden, dat blijft het voetbal toch verfrissen – kijk naar Leicester in Engeland.»

Raes «De spelers van de kleinere voetballanden hebben doorgaans ook niet zoveel wedstrijden in de benen – ze hebben bijvoorbeeld geen Champions League moeten spelen. Ze zijn uitgerust, en het kampioenschap is hun forum om zich te tonen.»

Boskamp «Nu nog hopen dat ze het niet te behoudend aanpakken. Hup, IJsland, gewoon lekker ballen!»

undefined

null Beeld


Welke ploeg zal ontgoochelen?

❶ Spanje

❷ Duitsland

❸ Engeland en Italië

Oei. Dat zal Frank Raes niet graag horen.

Raes (schudt het hoofd) «Ik begrijp het niet. Kijk naar hun campagne: 28 op 30. En kijk naar die selectie: Ramos, Piqué, Jordi Alba, Bellerín, Busquets, Iniesta...»

Boskamp «Hoe kunnen die nou ontgoochelen? Bovendien: wie goed voetbal wil zien, moet tegenwoordig naar Spanje. Dat Italië genoemd wordt, snap ik ook al niet. Dat is zo’n typische toernooiploeg: ontgoochelt nooit.»

Raes «Maar ik schat Spanje veel hoger in dan Italië.»

undefined

null Beeld


Hoe ver raken de Rode Duivels?

❶ Halve finale

❷ Kwartfinale

❸ Winst

Raes «Alleszins: het is onmogelijk dat ze de tweede ronde niet halen. On-mo-ge-lijk. Van de 24 ploegen vallen er na de eerste ronde maar acht af, hè.»

Boskamp «Ik heb de Duivels als Europees kampioen getipt. Ik word er zo moe van dat ze dat nog steeds zélf niet durven te zeggen. Terwijl het eigenlijk heel simpel is: als ze de halve finales niet halen, hebben ze het slecht gedaan. Punt.»

Raes «Maar vergeet niet dat deze generatie op een toernooi nog nooit tegen een topploeg heeft gespeeld – op Argentinië na dan. Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje: nog niet tegengekomen op een kampioenschap. Er waren alleen die oefenwedstrijden tegen Frankrijk en Nederland van een poos geleden. (Schalks) Al is Nederland geen waardemeter meer, natuurlijk.»

Boskamp (gespeeld verontwaardigd) «Tjongejonge, wat hebben ze een lol, zeg! Dertig jaar hebben jullie erop moeten wachten! Jézus!»

undefined

'Dat heb je met Duitsers: die klootzakken groeien altijd in een toernooi'

Raes «Achteraan heeft Wilmots wel problemen. En dan niet zozeer in het centrum – Alderweireld en Vertonghen, of Alderweireld en Vermaelen: dat komt goed – maar wel op de vleugels. Het wordt nog een heel puzzelwerk.»

Boskamp «Hoezo dan? Je mist maar één speler, hè: Vincent. De andere geblesseerden hadden in principe geen basisplaats. Ik snap het gejank niet. Als je de afwezigheid van één speler niet kunt opvangen, dan kun je beter thuisblijven. Dan kunnen wij misschien nog gaan (lacht).»

Raes «Ik blijf er trouwens van overtuigd dat Kompany te veel gepowerd heeft. Dat heeft hem veel spiermassa opgeleverd, maar het heeft hem ook zwaarder en minder wendbaar gemaakt, én blessuregevoeliger.»

Boskamp «Denk ik ook. Lukaku is bij Everton net afgevallen, en kijk: hij voetbalt beter dan ooit.»

Raes «Ik ben ook fan van zijn broer – onbegrijpelijk dat Anderlecht Jordan ooit heeft laten gaan. ’t Zijn fantastische voetballers. Maar ze spelen allebei wel iets te graag Calimero: iedereen is voortdurend tegen hen. Terwijl niemand toch iets tegen de Lukaku’s heeft? Waarom zou je ook?

»Enfin, Wilmots heeft vier spitsen, en dat is een luxe, maar er zou zich wel eentje moeten manifesteren. Dat het nog niet helemaal lukte met Lukaku, heeft ook met het spelconcept te maken. Als je niet snel vooruitspeelt, creëer je weinig ruimte – en de Belgen spelen niet snel vooruit. Het moet ook nog klikken met Hazard. Die speelt liever met Benteke, omdat die ook zo van de korte combinatie houdt.»

Boskamp «Ik geloof in Romelu. Dat Chelsea hem nu wil terugkopen, moet hem zóveel vertrouwen geven.»

Raes «Als hij zijn dag heeft, houdt niemand hem tegen.»

undefined

null Beeld

undefined

'De Bruyne durft nu laconiek te zeggen: 'Natuurlijk word ik de vedette!''


Wie wordt de beste Rode Duivel?

❶ Kevin De Bruyne

❷ Eden Hazard

❸ Thibaut Courtois

Een verdiende winnaar. Hij gaat er zelfs een beetje van blozen.

Raes «De Bruyne in een goede dag behoort intussen toch al tot de beste zes of zeven spelers van de wereld.»

Boskamp «De Kev? Nog niet, vind ik. Maar hij maakt gigantische sprongen, dat is waar. Bij Manchester City slaan ze hem niet meer over. Integendeel: hij wordt meer opgezocht dan Silva. Je ziet hem ook zelfbewuster worden. Hij durft nu laconiek te zeggen: ‘Natuurlijk word ik de vedette.’ Ja, dat vind ik lekker.»

Raes «En hij blijft ook elke wedstrijd dat indrukwekkende aantal kilometers lopen. Anderzijds, in de Champions League zijn er al een paar ploegen geweest die een manier vonden om hem vast te zetten.

»De Bruyne weigert ook om aanvoerder te zijn. ‘Ik wil me alleen op het voetbal kunnen concentreren,’ zegt hij, en ik vind dat best slim gezien. De aanvoerder moet onderhandelen over premies en zo, hè.»

Boskamp «Wat vind jij van Hazard als kapitein?»

Raes «Het is een rare keuze.»

Boskamp «Jantje (Vertonghen, red.) is daar strontziek van. Maar ik kan er niet over oordelen: Wilmots zal wel heel goed weten waarom hij dat doet. Hazard is niet het type Kompany dat naar de trainer stapt en zegt: ‘Effe luisteren, coach.’ Maar dat is niet de enige manier waarop je indruk maakt op een ploeg. Dat kun je ook met je acties. En die heeft Hazard, natuurlijk. Misschien is dat de redenering van Wilmots geweest: laten we gaan voor een aanvoerder die met de voeten spreekt. Maar of hij een echte leider is, dat weet ik niet.»


Wie is ten onrechte niet geselecteerd voor de Rode Duivels?

❶ Matz Sels

❷ Sven Kums

❸ Nacer Chadli

Poor Jean-François Gillet. Hij speelde een formidabel seizoen bij KV Mechelen, maar dat heeft niet de weerklank van een formidabel seizoen bij AA Gent, en dus vindt een ruime meerderheid van de ondervraagden dat Wilmots Matz Sels als derde keeper had moeten meepakken.

Raes «Ik heb voor een veldspeler gekozen, ook van AA Gent: Sven Kums. Ik vind het oprecht jammer dat hij niet mee mag. Van dat type speler lopen er heus niet zoveel rond. Kums had de ploeg echt iets kunnen bijbrengen.»

undefined

'Het is heel simpel: als ze de halve finale niet halen, hebben ze het slecht gedaan'

Boskamp «Allee, joh? Prachtige voetballer, zeker wel, maar jij zou ’m meteen in de basis droppen bij de Duivels?»

Raes «Hij stond toch zijn mannetje in de Champions League? In wedstrijden waarin je snel moet opbouwen, had hij iets kunnen tonen naast Nainggolan en achter De Bruyne.»

Boskamp «Ik heb voor Chadli gekozen. Je kan ’m op links en op rechts zetten, en hij heeft zelfs al op de 10 gespeeld. En hij ligt geweldig in de groep. Dat laatste wordt ook over Gillet gezegd, maar natuurlijk had Wilmots Sels moeten pakken. Dat Gillet een even goed seizoen gespeeld heeft, maar dat niemand dat gezien heeft? Ach, kom op, je kunt Sels toch niet thuislaten omdat Gillet drie penalty’s in één wedstrijd heeft gepakt (tegen Anderlecht, red.)?»

Raes «Nu goed, we hebben het over de derde keeper. Zo belangrijk is dat allemaal niet, hè. Alhoewel: als Courtois rood zou pakken, en Mignolet raakt geblesseerd... En als zoiets gebeurt, is het al minstens in de kwartfinale, hè, nooit eens in de eerste ronde.

»Ik heb ook wel enigszins te doen met Mignolet. Je zult maar een uitzonderlijk goeie keeper zijn, en op een nog net iets uitzonderlijker keeper stuiten. Een keeper die zijn plaats zelfs in vriendschappelijke matchen weigert af te staan. Want andere landen laten ook de tweede doelman een oefenwedstrijd spelen in de aanloop naar een kampioenschap, maar bij de Duivels speelt Courtois ze allemaal – omdat hij dat opeist. Hij heeft dat nodig voor zijn zelfvertrouwen.»


Wat is het grootste gevaar dat de Rode Duivels bedreigt?

❶ Zelfoverschatting

❷ Marc Wilmots

❸ Te trage opbouw en gebrek aan tactisch vernuft

Boskamp «Zelfoverschatting? Ik heb net ‘gebrek aan zelfvertrouwen’ opgeschreven! Jullie hebben zó’n goeie ploeg, verdomme. De spelers moeten uit hun hoekje kruipen, stoppen met zich als de underdog te gedragen en de supporters volgen in hun enthousiasme: dit is een gouden kans.»

Raes «Dat het bij de bevolking weer zo leeft, is een heel goeie zaak, natuurlijk. De apathie en de zelfspot zijn verdwenen. De kentering werd ingezet in Oostenrijk, onder Georges Leekens nog: toen waren er plots drieduizend Belgen meegereisd.»

Boskamp «Je ziet het: jullie hebben het allemaal te danken aan Sjors (lacht).»

Raes «Voor mij is de trage opbouw de grootste bedreiging voor de Duivels.»

Boskamp «Maar de snelheid van de opbouw hangt af van wie aanspeelbaar is. En daar wringt het schoentje: op het middenveld. Fellaini is meestal al naar voren geschoten op het moment dat de bal vertrekt, Witsel legt graag breed. Ik vind dat je Mous daar moet zetten. Die staat wél goed, en anticipeert prima.»

Raes «Een middenveld met Fellaini én Witsel kan niet voor mij. Dan raakt de bal niet snel genoeg vooruit.»

Boskamp «En dan gaan ze met lange ballen spelen, en dat is niet het spel van de Duivels.»

undefined

null Beeld

undefined

'Michel Preud'Homme is de gedoodverfde opvolger van Marc Wilmots'


Wie moet na Marc Wilmots de Rode Duivels trainen?

❶ Michel Preud’homme

❷ Hein Vanhaezebrouck

❸ Marc Wilmots

Er wordt weleens meewarig gedaan over het tactische meesterbrein van de nationale selectieheer, maar geboren positivo’s als we zijn, eerst dit: wat doet Wilmots goed?

Boskamp «Hij trekt zich van niemand wat aan. Wilmots gaat zijn weg, niet die van iemand anders. Als het toch fout uitpakt, zal je de zwartepiet aan Marc kunnen geven, want hij pakt voor alles de volle verantwoordelijkheid. Dat vind ik klasse.»

Raes «Al die gasten komen graag naar de nationale ploeg, en dat is de verdienste van Wilmots. Vroeger zegden ze graag af, of was een half conflictje genoeg om te beslissen om nooit meer voor de Duivels te spelen. Nu zitten ze op hun knieën om tot de selectie te mogen behoren. Bovendien vallen de statistieken niet te loochenen: Wilmots heeft betere cijfers dan Guy Thys. Hij verliest nauwelijks. Twee keer nog maar: tegen Wales en tegen Argentinië – ik heb het uiteraard alleen over de wedstrijden met inzet. En twee keer met 1-0. Want dat is natuurlijk het voordeel van die trage opbouw: je pakt er weinig goals mee. Hoewel hij zelf een aanvaller was, vindt Wilmots dat heel belangrijk. Toch vind ik dat hij meer zou moeten durven, dat het allemaal iets aanvallender mag. Met het beschikbare talent kan dat.

»Vooraan zie ik ook nog te weinig stramienen. Die moet hij er nog in krijgen. Maar goed, bondscoaches staan altijd ter discussie, hoe goed hun ploeg ook speelt. Dat heeft ook te maken met de pers. Leg de verschillende kranten eens naast elkaar: er zijn kampen ontstaan op basis van persoonlijke sympathieën en antipathieën van journalisten. Dat is een ingewikkeld kluwen waar de argeloze lezer geen weet van heeft.»

undefined

'Ik snap het gejank niet. Als je de afwezigheid van één Duivel niet kunt opvangen, dan kun je beter thuisblijven'

Boskamp «Gezeik is er altijd. Maar ik heb nog nooit een speler iets slechts horen zeggen over Wilmots, en dat telt.»

undefined


Wie is de meest sexy Rode Duivel?

❶ Romelu Lukaku

❷ Jan Vertonghen

❸ Dries Mertens en Moussa Dembélé

Raes «Wat een non-vraag! Ik heb voor Vertonghen gekozen, omdat ik dacht dat iedereen die zou vergeten. Niet dus.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als Lukaku zijn dagje heeft, houdt niemand hem tegen'

Boskamp «Ik heb het aan Lydia gevraagd, mijn vrouw. Zij zei dat ik Romelu moest invullen. Heb jij geïnformeerd bij Cath?»

Raes «Denk je nu echt dat Cath daar ook maar een seconde over nadenkt als ze mij in huis heeft? (hilariteit)»


Wat is het meest memorabele moment van de Rode Duivels?

❶ België - USSR op het WK van 1986

❷ Finale EK 1980

❸ Het doelpunt van Erwin Vandenbergh in 1982 tegen Argentinië

Raes «Ik heb gekozen voor België - Hongarije uit 1982. Toen konden we voor de allereerste keer naar de tweede ronde. Het was dat doelpunt van Czerniatynski, na de run van Ceulemans langs de lijn. Prachtig!»

Boskamp «Voor mij is het de finale van 1980, tegen Duitsland, omdat België toen echt de betere ploeg was.»

Raes «Juist: het misverstand tussen Pfaff en Millecamps. Trouwens, tijdens het EK in Frankrijk kun je Pfaff inhuren om mee naar de wedstrijden op televisie te komen kijken. Voor slechts 995 euro komt hij je gezelschap houden.»

Boskamp «Dat méén je niet?»

Raes «Jawel. Maar alleen op groot scherm, hè, niet in je huiskamer. Daar is hij toch een te grote keeper voor geweest.»

undefined

null Beeld


Wie is de beste voetbalanalist?

❶ Gert Verheyen

❷ Marc Degryse

❸ Jan Mulder

Raes «Er wordt almaar meer ingezet op de omkadering van een wedstrijd. Dat is een internationale trend: als je in Kroatië of in Polen komt, zitten daar ook drie mensen in de studio elke pass te analyseren. De Fransen geven zelfs met drie commentaar.

»Trouwens, Bossie, waar sta jij? Dat is die overstap naar VTM, hè. Die betaal je cash.»

Boskamp «Jullie hadden beter wat cash betaald (buldert de Boskampbulder).»


Wie is de beste voetbalcommentator?

❶ Frank Raes

❷ Filip Joos

❸ Peter Vandenbempt

Raes (met promopraatjesstem) «De uitslag toont eens te meer aan dat de openbare omroep sterk staat, en dat de sportredactie van de VRT vol hoogbegaafde klasbakken zit.»

Boskamp (treiterig) «Ik heb toch voor Filip Joos gestemd, hoor.»

Raes «Ernstig: ik kijk er weer naar uit, naar dat commentaar geven. Het wordt druk, het wordt hectisch, maar het wordt vooral: een hoogmis van het voetbal. Hopelijk toch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234