null Beeld

Humo's Grote Geldgids: waarheen met uw spaarcenten?

'Wie spaargeld heeft, heeft een probleem.' Dat zei Marc Janssens van beurshuis Petercam twee jaar geleden in Humo. Na de financiële crisis van eind 2008 haalden veel mensen hun geld weg uit aandelen, obligaties, derivaten, opties, futures, bevaks en hoe ze ook allemaal heten mogen, en parkeerden ze het veilig op spaarboekjes.

jl/rw

De Nationale Bank berekende dat alle Belgen samen momenteel ruim 200 miljard euro hebben opgepot, een record. Slim? Niet echt. Je geld op een spaarboekje zetten levert namelijk niks op. Sterker nog: het vermindert in waarde. De rente is zó laag dat een spaarboekje op dit moment minder opbrengt dan de inflatie (de stijging van de prijzen van consumptiegoederen) ervan wegvreet.

Wij vroegen ons af of er betere manieren zijn om je geld te laten renderen. En omdat we zelf niet wat je noemt whizzkids zijn, legden we het voor aan drie experts: Paul Huybrechts, voorzitter van de VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggersclubs en Beleggers, Paul De Grauwe, hoogleraar Economie aan de K.U.Leuven, en Paul D'Hoore, financieel journalist en uitgever van de beursbrief Beurssucces. Deze week gratis in Humo: tel uit je winst!

1. Hoogrentende spaarboekjes

Wie een minimumbedrag (meestal tussen 2.500 en 15.000 euro) voor langere tijd op een speciale spaarrekening zet, kan een iets hogere rente krijgen dan op een 'gewoon' spaarboekje. Vaak gaat het om internetspaarrekeningen met namen als Plus, Excellence, Select, Gold of Top. Maar hold your horses: twee jaar geleden kon je nog 5% en meer verdienen met zo'n hoogrentend spaarboekje, maar het vet is van de soep sinds het debacle van de IJslandse Kaupthing-bank, toen het geld van duizenden Belgische spaarders maandenlang geblokkeerd zat.


Paul Huybrechts «Voor zo'n hoogrentend spaarboekje moet je vaak overstappen naar een internetbank. Credit Europe Bank bijvoorbeeld, een Turkse bank: die biedt iets hogere intresten, maar het verschil met de andere banken is miniem. Loont het dan wel de moeite om een nieuwe rekening te openen bij een nieuwe bank?

»Ik zou sowieso zeker nooit meer dan 100.000 euro op een boekje zetten, want boven dat bedrag worden spaarcenten niet langer door de staat gegarandeerd, en we hebben twee jaar geleden gezien hoe snel het mis kan gaan. Spaarboekjes zijn minder aantrekkelijk dan ooit.»


De Grauwe «Als beleggingsstrategie op lange termijn is een spaarboekje geen goed idee: als je de inflatie meetelt, brengt het gewoon te weinig op. Maar het is soms wel verstandig om te zeggen: ik parkeer mijn geld even op een spaarboekje, om liquide te zijn zodat ik op een goed moment kan instappen.»


Advies: na wat zoeken en vergelijken vindt u wellicht spaarrekeningen die 3% intrest beloven. Het gaat dan wel om een brutobedrag: daar moet u de inflatie nog van aftrekken. Doorgaans hangen er ook speciale voorwaarden aan vast over minimumbedragen, duurtijd, kosten als u uw geld vroeger terug wilt enzovoort. Lees dus zeker de kleine lettertjes. Hoogstens een tijdelijke noodoplossing.

2. Goud

HUMO Is goud geen goede belegging? Eén kilo is vandaag ruim 30.000 euro waard.

De Grauwe «Als beleggingsstrategie op lange termijn is een spaarboekje geen goed idee: als je de inflatie meetelt, brengt het gewoon te weinig op. Maar het is soms wel verstandig om te zeggen: ik parkeer mijn geld even op een spaarboekje, om liquide te zijn zodat ik op een goed moment kan instappen.»

Paul D'Hoore «Ik was onlangs bij een lezing van Marc Faber (de Zwitserse investeringsanalist die de crash van 1987 voorspelde, red.). Zijn advies: koop goud en ga op het platteland wonen. Een leuk ideetje waarmee je de media haalt, maar als iedereen zijn raad volgt, is er geen platteland meer en is goud onbetaalbaar. De vraag naar goud neemt nu al toe, en dus stijgt ook de prijs. Dat trekt weer nieuwe kopers aan die denken dat ze er op tijd bij moeten voor de prijs nog méér stijgt - waardoor dat natuurlijk prompt gebeurt.

»Goud mag hooguit een paar procentjes van je portefeuille uitmaken, vind ik. Voor het eerst in dertig jaar is de vraag naar goud groter bij beleggers dan in de juwelenindustrie: dat wijst erop dat die markt stilaan ontwricht raakt. In 1980 zag je hetzelfde, en daarna is de goudprijs jarenlang blijven dalen. Misschien zitten we weer op zo'n kantelpunt.

»Je kunt ook goudcertificaten kopen, documenten waarop staat dat je goud gekocht hebt, maar daar moet je mee uitkijken. Soms zit daar geen echt goud achter, maar volgt zo'n certificaat alleen de koers van het goud. Je koopt dus in feite papieren goud. Als er ooit tumult uitbreekt in die sector, kunnen die certificaten even snel gedumpt worden als aandelen. En dan kan de goudkoers de dieperik ingaan.»


Huybrechts «Er zijn uitzonderingen. Een tip is bijvoorbeeld Xetra Gold: dat is ook zo'n goudcertificaat, maar wel met de garantie dat je het goud door de Belgische multinational Umicore thuis geleverd kunt krijgen. Overigens blijft de vraag naar goud voor juwelen nog altijd vrij hoog, vooral in India.»


HUMO Het echte spul in huis halen is veiliger?

Huybrechts «Wat is veilig? Ik herinner me professor Levy, die in de jaren zestig geregeld op de BRT werd opgevoerd als financieel expert. Die zei ooit: 'Je moet kleine gouden muntjes kopen, want die kun je in de zoom van je jas naaien.' Veilig, maar niet wat je noemt bruikbaar beleggingsadvies (lacht).

»Als je meer dan 250.000 euro hebt, kun je overwegen om 5% daarvan in goud of goudcertificaten te beleggen. Anders kun je het beter rond de hals van je vrouw hangen. Zo heb je er twee keer plezier aan: je geniet van de schoonheid én van de potentiële waarde.»


Advies: alleen interessant als u minstens een paar honderdduizend euro opzij hebt staan en daar voor minstens tien jaar een paar procent van kunt missen. En als u munten of goudstaven koopt, moet u die ook (laten) transporteren, veilig bewaren en verzekeren: extra kosten dus. Sommige experts voorspellen tegen eind dit jaar al een daling van de goudprijs.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234