null Beeld

Humo's Grote Gezondheidsenquête: dokter Hendrik Cammu over de resultaten

'De slimste mens ter wereld' zal dokter Hendrik Cammu dit jaar niet worden: vorige week werd hij in zijn allereerste aflevering naar huis gespeeld door Koen Wauters. Té weinig homo ludens, gokken we, want een gebrek aan kennis en een te laag woordendebiet kan je de man amper verwijten. Cammu is gynaecoloog van opleiding, maar zijn medische kennis en interessesfeer reiken verder dan de vrouwelijke schaamstreek, en dus vroegen we hem voor een woord uitleg bij onze Grote Gezondheidsenquête. Het werden er meer dan tienduizend.

Tom Pardoen

We beginnen - u kent ons - met het goede nieuws, en de vaststelling dat 91% van alle Vlamingen zichzelf 'gezond' of 'kerngezond' noemt. Een open deur, zegt de dokter: 'We zijn ook een gezond volk.'


HUMO Kan je dat meten?

Hendrik Cammu «Natuurlijk. Om te beginnen ligt de gemiddelde levensverwachting bij ons erg hoog: Vlaamse vrouwen worden gemiddeld 82 jaar oud, mannen 77. Daarmee zitten we in de buik van het peloton van westerse landen. Weliswaar na Japan en Frankrijk, maar we scoren stukken beter dan Rusland en de voormalige Oostbloklanden. Alleen al op basis daarvan kan je zeggen: 'We zijn gezond.'

Op vlak van gezondheid zijn de Belgen een speciaal volk, omdat we geprangd zitten tussen het Noorden en het Zuiden. In de Scandinavische landen zie je veel meer hart- en vaatziekten dan rond de Middellandse Zee. Dat heeft te maken met het voedingspatroon van Zuid-Europeanen, die veel meer vette vis, olijfolie en tomaten eten. Maar daar komen wél veel meer kankers voor, bijvoorbeeld gerelateerd aan roken. België bevindt zich tussen die twee polen. De taalgrens die door ons land loopt, is eigenlijk ook een gezondheidsgrens.»


Kleinzerige vrouwen

HUMO De eeuwenoude volkswijsheid zegt het tegenovergestelde, maar volgens de enquête beschouwen mannen zichzelf gezonder dan vrouwen.

Cammu (knikt) «Die enorme paradox hebben we al lang vastgesteld: meisjes klagen vaker over kwaaltjes en zullen sneller mopperen - (Met vertrokken gezicht) 'Aiaiai!' Jongens halen sneller de schouders op en zeggen: ''t Zal wel niks zijn.' Terwijl ze - en dat is de paradox - op alle vlakken risicovoller gedrag vertonen en ook effectief zieker zijn dan meisjes! Voorbeelden? Jongens roken meer, hangen de aap uit in het verkeer en raken ook vaker betrokken in ongevallen - op de weg, maar ook thuis of op het werk. Met andere woorden: jongens denken dat ze gezond zijn, meisjes zijn gezond, ook al denken ze van niet.

Het zit zo: meisjes zijn zich meer bewust van hun gezondheid en hun lichaam dan jongens en mannen. En dat bewustzijn wordt nog 's versterkt wanneer ze kinderen kopen, zo eind de twintig. Een zwangerschap accentueert de lichamelijkheid van vrouwen. Om te beginnen verandert een vrouwenlichaam dan heel erg, en in álle richtingen. (Enthousiast) Dat is eigenlijk een uniek experiment! En als die kleine er dan nog 's effectief uitkomt, worden vrouwen zich veel bewuster van de signalen die ze krijgen van hun lijf, want er zou maar 's iets mis moeten zijn.»


HUMO Zijn alle vrouwen dan hypochonders?

Cammu «Neeneenee! Woody Allen: dát is een hypochonder - of hij speelt het toch een treffelijke manier. Een hypochonder is iemand die meteen denkt dat hij erg ziek is als hij een bepaald symptoom voelt. Als een gewone mens hoofdpijn heeft zegt die: 'Het hangt mijn voeten uit, ik neem een aspirientje.' Een hypochonder grijpt naar zijn hoofd en denkt: 'Verdju, het zal toch geen hersentumor zijn, zeker?'

Als hypochonders lezen over een bepaalde ziekte denken ze automatisch: 'Dat zou mij ook weleens kunnen overkomen.' Ook al hebben ze statistisch geen poot om op te staan, want common things are common and uncommon things are uncommon. Als je hoofdpijn hebt, is de kans 99,9% dat je gewoon hoofdpijn hebt. Maar een hypochonder krijgt de gedachte aan de resterende 0,1% niet uit zijn hoofd. Het is een soort angstneurose. (tikt op tafel) Die mensen zien af, ze zijn over het algemeen erg ongelukkig. Ze stappen voor het minste naar de dokter en vragen de zotste onderzoeken aan, maar ze zijn nooit gerust. Dat is erg verlammend.»


HUMO Wat doet u als u hypochonders over de vloer krijgt?

Cammu «Als iemand bij mij komt en denkt dat hij kanker heeft, verwacht-ie dat je zegt: 'Maar nee, 't zal wel iets onschuldigs zijn.' En dan zijn ze gerust - tot ze ergens anders pijn voelen. Maar ik kies voor een paradoxale aanpak: ik bevestig ze in hun denkbeeldige ziekte. Ik zeg: 'Awel, 't zou weleens kunnen dat je kanker hebt.' (lacht) Zo kan je het neurotische patroon van hypochonders doorbreken, en in ieder geval het onderwerp aansnijden.»

Lees de rest van het interview in Humo 3569 van 27/01/'09.
Humo\'s Grote Gezondheidsenquête: de resultaten

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234