null Beeld

Humo's Grote Hygiëne-enquête: hoe proper bent u eigenlijk? 'Je elke dag wassen is niet per se gezond'

Hoe vaak gebruikt u uw handdoek voor u hem in de wasmand gooit? Wisselt u dagelijks van ondergoed? En plast u weleens onder de douche? Humo onderzocht de hygiëne van de Vlamingen en kwam terug met verrassende resultaten. ‘Je bent beter een beetje te vuil dan te proper.’

mke

'Een sterke lichaamsgeur is niet sociaal aanvaard, maar je elke dag wassen is niet per se goed voor je gezondheid'

Onderzoeksbureau iVox vroeg in opdracht van Humo duizend Vlamingen naar hun gewoontes op het vlak van persoonlijke hygiëne (van kruin tot teennagel) en van huishoudelijke hygiëne (van hoofdkussen tot toiletbril). Wij trokken met de resultaten naar microbiologe Sarah Lebeer (Universiteit Antwerpen), die om den brode ziet wat wij niet zien: bacteriën, en hoe belangrijk ze zijn voor ons immuunsysteem.

De Vlaming neemt gemiddeld 4,3 keer per week een bad of een douche, 79 procent wast zich ook dagelijks met zeep. Het ligbad moet duidelijk de duimen leggen voor de douche: bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden geeft aan nooit te baden. De Vlaming doucht redelijk efficiënt: een douchebeurt duurt gemiddeld niet langer dan tien minuten.

HUMO Om de dag een douche: is dat een goed gemiddelde?

Sarah Lebeer (microbiologe) «Ja, ik ben blij dat we niet elke dag onder de douche gaan staan. Voor je gezondheid is een dagelijkse volledige wasbeurt sowieso niet nodig.»

HUMO Acht op de tien Vlamingen zeggen zich dagelijks met zeep te wassen. Te veel?

Lebeer «Dat hangt er natuurlijk van af. Zelf heb ik door mijn werk een zittende levensstijl, dus ik zal overdag niet zoveel zweten. Maar ik kan me inbeelden dat mensen met een zwaar beroep graag elke dag even onder de douche springen om een slechte lichaamsgeur te voorkomen. Dat is toch de belangrijkste reden waarom we ons vandaag wassen: het is niet sociaal aanvaard een sterke lichaamsgeur te verspreiden. Maar voor onze gezondheid is het niet per se goed ons zo vaak te wassen.»

[LOGIN_SCREEN]

HUMO U pleit voor minder wasbeurten?

Lebeer «Jezelf wassen is belangrijk om de kans op ziektes te verminderen. Als je vaak in een ziekenhuis vertoeft of je bent intensief bezig met voedingswaren – ook ziektedragers – dan is het nuttig om je handen vaak te wassen. Maar om je elke dag van top tot teen te schrobben...

»Ik denk dat we te overgevoelig zijn geworden voor lichaamsgeuren. Een kwalijke lichaamsgeur heeft een soort alarmfunctie: slechte bacteriën verspreiden vaak een onaangename geur. Als mijn dochter een keelontsteking heeft, kan ik dat ruiken. Maar er bestaan ook veel bacteriën die een zurige geur verspreiden en toch niet schadelijk zijn, zoals yoghurtbacteriën. Toch zullen veel mensen die geur ook als onhygiënisch beschouwen: alles wat niet naar bloemetjes ruikt, wantrouwen we tegenwoordig.»

HUMO Maar kan jezelf te veel wassen echt kwaad?

null Beeld

Lebeer «Het kan op den duur het ecosysteem van je huid aantasten, ja. Op je huid leven ongeveer 10.000 tot 100.000 bacteriën per vierkante centimeter. Dat zijn goede bacteriën, die je huid gezond houden én beschermen tegen slechte bacteriën. Je kunt de menselijke huid vergelijken met een bos: als je een heel bos kapt, nodig je andere, agressievere gewassen uit om die ruimte in te nemen. Hetzelfde geldt voor onze huid: als je elke dag de goede bacteriën wegwast met agressieve douchegels, geef je slechte bacteriën de kans zich daar te ontwikkelen – én schimmels, want bijvoorbeeld voetschimmels nestelen zich vaak op te propere voeten.»

HUMO Eén op de drie Vlamingen wast het haar dagelijks of om de andere dag met shampoo. Een goede gewoonte?

Lebeer «Ook daar geldt: voor je gezondheid is het niet nodig je haar zo vaak te wassen. Het is sociaal meer aanvaard om met een frisse coupe rond te lopen. Maar het is niet zo gezond om je haar en je hoofdhuid té vaak te wassen: door de goede bacteriën weg te schrobben, geef je roos en bepaalde schimmels de kans zich daar te nestelen.»

HUMO Nog een opvallend resultaat: hoe jonger de Vlaming, hoe vaker én langer hij onder de douche staat. Bijna vier op de tien ondervraagden jonger dan 34 jaar geven aan meer dan vijf keer per week onder de douche te springen, drie op de tien blijven er langer dan tien minuten staan.

Lebeer «Dat is geen verrassing: hoe ouder je wordt, hoe minder tijd je hebt om uitgebreid te douchen. Ik heb zelf drie jonge kinderen én een drukke baan, dus ik denk soms ook: ‘Vandaag mag ik die douche weleens overslaan.’ (lacht)»

HUMO Eén op de vier gebruikt zijn handdoek maar één keer na het douchen en gooit die dan in de wasmand. Slechts één op de tien gebruikt dezelfde handdoek meer dan vijf keer.

Lebeer «Als je je handdoek na het douchen goed laat drogen, kun je die gerust meer dan één keer gebruiken. Er groeien wel bacteriën op, maar die zijn doorgaans niet schadelijk. Alleen als je last hebt van huidproblemen, zoals wratjes of voetschimmels, zou ik de handdoek wel elke keer in de was doen. Maar anders is het toch vriendelijker voor de natuur om niet elke keer aan het wassen te gaan, als je ziet hoeveel water een wasmachine nog steeds verbruikt.»

HUMO In één op de vier Vlaamse gezinnen wordt dezelfde handdoek door meerdere personen gebruikt. En in één op de zes gezinnen gebeurt het weleens dat het badwater niet meteen wordt weggespoeld, maar dat meerdere gezinsleden zich erin wassen. Kan dat kwaad?

Lebeer «Als iedereen in huis gezond is: nee. Normaal gezien ben je resistent voor de bacteriën bij je huisgenoten. Een Amerikaanse studie heeft onlangs aangetoond dat mensen die in hetzelfde huis wonen, opvallend veel bacteriën met elkaar delen, ook al zijn ze niet genetisch verwant. Elk huis heeft zelfs zijn specifieke ‘bacterie-vingerafdruk’.

»Een infectie van buitenaf kan wel worden doorgegeven door een slechte hygiëne. Tijdens het griepseizoen zou ik het gebruik van een gezamenlijke handdoek aan de wastafel afraden. En het gebruik van de douchehanddoek zou ik sowieso strikt persoonlijk houden.»

HUMO Meer dan de helft van de ondervraagden (53,9 procent) bekent zijn tanden niet meer dan één keer per dag te poetsen. Ter vergelijking: bij onze noorderburen is dat maar 22 procent.

Lebeer «Laat een goede mondhygiëne nu net zéér belangrijk zijn. De bacteriën in onze mond krijgen via ons voedsel veel meer brandstof om snel aan te groeien dan die op onze huid. Je moet maar eens met je tong langs je tanden gaan als je ze een tijdje niet hebt gepoetst: je voelt meteen een laagje tandplak. Als dat laagje aangroeit, kan het abcessen veroorzaken. Zo’n ontsteking kan via het tandvlees in de bloedbaan terechtkomen en recht naar je hart gaan. Veldrijder Bart Wellens heeft zo ooit een ernstig hartprobleem gekregen.»

HUMO Als je maar één keer per dag je tanden poetst, doe je dat dan beter ’s ochtends of ’s avonds?

Lebeer «Daar is veel discussie over. Als microbiologe zou ik zeggen: ’s avonds, want dan heb je de zwaarste maaltijd achter de rug en beschikken de mondbacteriën dus over de meeste brandstof.»

HUMO 3 procent van de Vlamingen poetst drie keer of vaker per dag. Geldt ook hier: overdaad schaadt?

Lebeer «Niet noodzakelijk. Drie keer per dag je mond met mondwater spoelen is wél ongezond, want dan spoel je ook de goede bacteriën weg. Maar bacteriën en etensresten wegwrijven met een borstel kan geen kwaad. Ook flossen is geen overbodige luxe: elke handeling waarmee je vuil weghaalt, voorkomt dat slechte bacteriën zich in je mond ophopen en je tandvlees kunnen doen ontsteken.»

HUMO Van de badkamer naar het kleinste kamertje: negen op de tien Vlamingen geven aan hun handen te wassen na elk toiletbezoek. Maar ook: één op de drie Vlamingen vindt het doodnormaal te plassen onder de douche. Bij jongeren is dat zelfs één op de twee.

null Beeld

Lebeer «Dat het er zoveel zijn, verbaast me. Zelf vind ik het maar een vreemd idee, urineren onder de douche. Hoe zorg je er dan voor dat je je voeten niet raakt? (lacht) Microbiologisch gezien kan plassen onder de douche geen kwaad: in je urine zitten niet veel bacteriën. Maar ik zou de douchecabine daarna toch grondig schoonmaken.»

HUMO Hoe belangrijk is het om je handen te wassen na het toiletbezoek?

Lebeer «Op zich is de kans op besmetting na een toiletbezoek erg klein, maar voorkomen is beter dan genezen: voedselinfecties worden nog vaak via een slechte toilethygiëne verspreid. Vooral als je na het toiletbezoek begint te koken.»

HUMO Is even afspoelen voldoende of moet je zeep gebruiken?

Lebeer «Het verschil tussen je handen wassen met of zonder zeep is volgens een recente studie veel kleiner dan gedacht. Een chirurg die elke dag staat te opereren, moet er natuurlijk voor zorgen dat zijn handen na elk toiletbezoek brandschoon zijn. Maar als je thuis bent, waar je huid vertrouwd is met de bacteriën en de virussen in de lucht, is het niet nodig om je handen na elk toiletbezoek maniakaal te staan schrobben. Te veel zeep kan het milieu van je huid aantasten.»

HUMO Meer dan de helft van de mannen beweert zelden of nooit toiletpapier te gebruiken na het plassen. Zouden ze dat beter wel doen?

Lebeer «Op zich niet, al hangt het ervan af hoe vaak ze van onderbroek wisselen. Immers: hoe vochtiger de omgeving, hoe sneller slechte bacteriën zich kunnen ontwikkelen.»

HUMO Eén op de zeven Vlamingen wisselt niet dagelijks van ondergoed, bij mannen is dat zelfs één op de vier. En drie op de tien Vlamingen wisselen niet dagelijks van sokken.

null Beeld

Lebeer «Ik zou toch elke dag een vers paar sokken aantrekken: schimmelvoeten zijn een veel voorkomend probleem in Vlaanderen. Dat wordt vaak veroorzaakt door te vochtige en vuile sokken. Hetzelfde met ondergoed: het staat in rechtstreeks contact met onze voortplantingsorganen, dan neem je beter geen risico’s. En aan een onderbroek van de vorige dag hangt toch vaak een muf geurtje.»

HUMO Bijna de helft van de vrouwen verwent haar boezem om de twee à drie dagen met een verse bustehouder, één op de drie houdt het bij één keer per week.

Lebeer «Een beha is geen broeihaard van bacteriën, al hangt het ook af van je cupmaat: hoe groter de borsten, hoe meer huidplooien, en daar kunnen makkelijk schimmels ontstaan. En dan moet je wél vaker van beha wisselen (glimlacht).»

undefined

'Laat je kind geregeld buiten met aarde spelen: bodembacteriën dagen je afweersysteem uit zonder je ziek te maken'


Smetvrees

De Vlaming is bereid diep in de buidel te tasten voor zijn lichaamshygiëne: meer dan twee op de drie ondervraagden vinden dat verzorgingsproducten wat mogen kosten en ze kiezen in de supermarkt voor de duurdere, gespecialiseerde merken. Eén op de vier Vlamingen geeft aan altijd voor de goedkoopste optie te gaan.

Lebeer «Het verschil tussen goedkope en dure verzorgingsproducten is nochtans niet zo groot. Vorig jaar hebben we hier een vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen zepen van verschillende merken. Wat bleek? Zelfs de zogenaamde zachte zepen, voor de gevoelige huid, zijn nog altijd veel te agressief voor de goede bacteriën op je huid. Een jong Vlaams cosmeticabedrijf heeft ons nu gevraagd om huidverzorgingsproducten te ontwikkelen die vriendelijker zijn voor de goede laag bacteriën op je huid. Ook multinationals zoals Unilever en L’Oréal zijn bezig hun zeep, shampoo en cosmetica huidvriendelijker te maken. Ook de industrie begint te beseffen dat alles wegwassen niet altijd gezond is.»

HUMO Twee op de drie Vlamingen weten dat je je weerstand kunt verzwakken door jezelf te veel te wassen. Maar bij de wetenschappers heeft de hygiënehypothese, die stelt dat we onszelf door onze overdreven propere levensstijl allergieën en zelfs auto-immuunziektes op de hals hebben gehaald, voor- en tegenstanders. In welk kamp zit u?

Lebeer «We moeten sowieso ons immuunsysteem van jongs af aan trainen door het in contact te laten komen met bacteriën. Maar of onze hygiënische levensstijl al die moderne immuunziektes heeft uitgelokt? Tegenwoordig worden zelfs autisme, depressie, multiple sclerose en sommige kankers aan die hygiënehypothese gelinkt. Of dat de enige uitleg is, weet ik niet zo zeker. Maar dat ons immuunsysteem vandaag onder druk staat, daar zijn wetenschappers het over eens.

»Het probleem met onze hygiënemaatregelen is dat de kwalijke effecten ervan vaak pas na jaren zichtbaar worden, waardoor het oorzakelijk verband moeilijk aan te tonen is. Een bacteriële infectie die is veroorzaakt door een slechte hygiëne valt op, want je wordt er meteen ziek van. Maar een allergie die is veroorzaakt door te véél hygiëne, kan pas na tientallen jaren de kop opsteken. Tegen dan is het vaak te laat: je immuunsysteem wordt tijdens de eerste drie levensjaren gevormd, daarna kun je er niet veel meer aan veranderen. Ouders hebben vaak de neiging om hun kinderen net die eerste jaren af te schermen van vuil en bacteriën, waardoor hun immuunsysteem te weinig wordt getraind. Veel ziektes, zoals allergieën, zijn een overreactie van ons immuunsysteem: het reageert te overdreven, omdat het op jonge leeftijd niet heeft geleerd wat schadelijk is en wat niet. Ik pleit er zeker niet voor om kinderen in het vuil op te voeden, maar het is wel belangrijk om ze te leren dat ze in sommige situaties over hun hygiëne moeten waken – bij voeding, bijvoorbeeld – en dat ze in andere situaties niet moeten overdrijven.»

HUMO Vlaamse ouders geven hun kinderen gemiddeld een 9 op 10 voor hygiëne. Te veel?

Lebeer «Sommige ouders zijn voortdurend in de weer met handgels en bacterie- en schimmeldodende middelen zoals Dettol, maar het probleem is complexer. We staan vandaag veel minder in contact met de natuur en met gezonde bacteriën. We leven in steriele huizen, drinken steriel kraantjeswater en eten steriele voeding: vlees wordt luchtdicht verpakt, natuurlijke fermenten worden uit ons voedsel geweerd en alles wordt gepasteuriseerd. Om voedselvergiftiging te vermijden is dat prima, maar zo ontwijk je ook natuurlijke bacteriën.»

HUMO Wat kunnen we daar zelf aan doen?

Lebeer «Laat je kind geregeld buiten met aarde en zo spelen: bodembacteriën dagen je afweersysteem uit zonder je ziek te maken. Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die op een boerderij zijn opgegroeid, vaak over een uitstekend immuunsysteem beschikken. De bacteriën die daar in de lucht hangen, stimuleren niet alleen je afweersysteem, maar houden het ook in balans.»

HUMO Onze enquête leert dat 34 procent van de Vlamingen een perfecte hygiëne verkiest boven een evenwichtige bacteriënhuishouding. Hoe komt het dat bacteriën nog steeds zo’n slechte naam hebben?

Lebeer «In het verleden werden bacteriën vaak geassocieerd met de verspreiding van ziektes, terwijl nog geen procent van alle bacteriën ziekteverwekkers zijn. Ons lichaam is erop voorbereid om met bacteriën in contact te komen: als je een bacterie opeet, kan dat vaak geen kwaad, omdat die meteen door het maagzuur wordt afgebroken. Ook je luchtwegenstelsel is het gewend om met bacteriën van buitenaf om te gaan. We hebben ze zelfs nodig voor de productie van vitamines. Pasgeboren baby’s moeten de eerste maanden speciale vitamine K-druppeltjes toegediend krijgen, omdat ze zelf nog niet genoeg darmbacteriën hebben die dat produceren. Wetenschappers hebben muizen laten opgroeien in een steriele omgeving, zonder bacteriën dus. Het immuunsysteem van die beestjes was erg broos – bij het minste contact met bacteriën werden ze ernstig ziek.»

undefined

'In je urine zitten niet veel bacteriën, maar ik zou de douchecabine na het plassen toch grondig schoonmaken'


Toiletbril

De Vlaming spendeert gemiddeld vier uur per week aan het poetsen en op orde houden van zijn woning. De keuken en het toilet worden daarbij het vaakst schoongemaakt, gevolgd door de woonkamer: bijna negen op de tien ondervraagden geven die ruimtes wekelijks een beurt. De badkamer wordt door 74 procent van de Vlamingen elke week gepoetst.

Lebeer «Die cijfers lijken me dik in orde, want het toilet en de keuken zijn de plaatsen waar het grootste risico op besmetting bestaat. Zeker in de keuken, waar je met voedsel bezig bent, durven al eens bacteriële infecties zoals salmonella voor te komen. De meeste voedselbesmettingen gebeuren nog altijd bij mensen thuis, niet bij de voedingsproducenten: etenswaren die te lang of verkeerd bewaard worden, vlees dat niet lang genoeg wordt gebakken... Vooral voor kinderen en bejaarden kan zo’n voedselbesmetting gevaarlijk zijn.

null Beeld

»Uit een onderzoek naar toiletbrillen blijkt trouwens dat daar doorgaans weinig gevaarlijks woekert – waarschijnlijk omdat mensen hun wc zo vaak poetsen.»

HUMO De Vlaming is nonchalanter met afwassponsjes en keukenhanddoeken: de handdoek wordt door negen op de tien Vlamingen wekelijks verwisseld, maar het afwassponsje blijft bij meer dan de helft van de ondervraagden langer dan een week op het aanrecht liggen.

Lebeer «In een ideale wereld zou ik een afwassponsje of een vaatdoek toch elke dag vervangen. Ze zijn vaak broeihaarden van bacteriën, omdat ze vol etensresten hangen en vochtig zijn – het ideale milieu voor slechte bacteriën om zich te vermenigvuldigen.»

HUMO De koelkast dan: één op de vijf Vlamingen poetst die wekelijks, één op de twee doet dat één of enkele keren per maand en één op de drie slechts enkele keren per jaar.

Lebeer «Een koelkast is zo ontworpen dat ze de groei van bacteriën tegengaat: onder de 4 graden groeit er praktisch niets, uitgezonderd enkele schimmels. Als je je eten er netjes verpakt in bewaart, hoef je die dus zeker niet elke week te poetsen.

null Beeld

»Sinds we koelkasten hebben, komt de listeriabacterie wel veel vaker voor, want dat is één van de weinige bacteriën die gedijt in koude temperaturen. Voor volwassenen is de listeriabacterie niet zo gevaarlijk, behalve voor zwangere vrouwen. Bij ongeboren baby’s kan ze tot hersenschade en zelfs de dood leiden. Daarom is het erg belangrijk dat zwangere vrouwen geen rauwe eieren, groenten of zalm en kazen van niet-gepasteuriseerde melk eten die rechtstreeks uit de koelkast komen.»

HUMO De slaapkamer ziet de Vlaming het vaakst over het hoofd. Zeven op de tien poetsen die wekelijks, één op de twintig een paar keer per jaar. 70 procent wast de lakens een paar keer per maand, 40 procent wast het hoofdkussen een enkele keer per jaar, en 60 procent doet hetzelfde met het donsdeken.

Lebeer «Je beddengoed hoef je niet elke week te wassen: je komt vooral in contact met je eigen huidbacteriën, en die zijn niet schadelijk. Als je een oogontsteking hebt, is het wel belangrijk om elke dag je kussensloop te vervangen, anders blijf je jezelf elke nacht besmetten. Je donsdeken en je hoofdkussen bevatten na verloop van tijd wel veel bacteriën, maar ook die zijn onschadelijk. Ik zou ze vooral nu en dan in de wasmachine steken om geurtjes weg te werken.»

HUMO Tegenwoordig zijn er wasproducten op de markt die antibacteriële detergenten bevatten. Zou u die aanraden?

Lebeer «Nee, een gewoon wasmiddel bevat genoeg detergent om de belangrijkste bacteriën te doden. Als je daar een antibacterieel middel bij doet, kweek je mettertijd superresistente bacteriën.»

HUMO Opvallend: één op de vier Vlamingen deelt zijn of haar bed niet alleen met een partner, maar ook met de hond en de poes. Foute boel?

Lebeer «Het aantal ziektes dat tussen huisdier en mens kan worden overgedragen, is zeer klein. Zelf zou ik het niet snel doen – een dier in bed vind ik niet echt proper – maar de wetenschappelijke literatuur raadt het niet af. Integendeel: volgens onderzoek is een huisdier net goed voor ons immuunsysteem. En een hond zou nog net iets beter zijn voor ons afweersysteem dan een kat.»


Zakdoek delen

Eén op de drie Vlamingen geeft de trapleuningen, deurklinken en lichtschakelaars wekelijks een beurt, maar evenveel Vlamingen houden het bij een enkele keer per jaar. Het toetsenbord van de laptop of de pc, een notoire broeihaard van bacteriën, wordt door 43 procent van de ondervraagden doorgaans over het hoofd gezien.

Lebeer «Op al die plaatsen zitten inderdaad veel bacteriën, maar opnieuw: als iedereen in huis gezond is, kan je immuunsysteem die wel aan. Als de kinderen buikgriep hebben, krijgen die plaatsen wel een extra grondige poetsbeurt om besmetting te voorkomen.»

HUMO Ons toetsenbord bevat doorgaans meer bacteriën dan een toilet.

Lebeer «Dat hoeft geen drama te zijn: er zitten veel bacteriën op je toetsenbord, maar de meeste zijn onschadelijke huidbacteriën. Wie geregeld aan zijn bureau eet of drinkt, moet wel oppassen: kruimels van een droge koek kunnen niet veel kwaad, maar restjes van een boterham met fijne vleeswaren of druppels van een glas melk bederven veel sneller en kunnen wel voor schadelijke bacteriën zorgen.»

HUMO Hoe ouder de Vlaming, hoe meer tijd hij of zij aan het poetsen van de woning besteedt. Feministes zullen het niet graag horen, maar vrouwen zijn gemiddeld 5,5 uur per week bezig met het huis op orde brengen, mannen slechts 3 uur.

Lebeer «Ik vrees dat ik een slecht voorbeeld ben, want ik doe niet zoveel in het huishouden door mijn drukke job. Het generatieverschil dat naar voren komt in jullie enquête, zie ik zelf ook: de generatie vrouwen vóór ons vindt het bijvoorbeeld belangrijk om alle kleding ook te strijken, ‘zodat alle bacteriën zeker verdwenen zijn’. Maar ik en de meeste van mijn vriendinnen werken fulltime en hebben dus nauwelijks tijd om zelf het huis op orde te houden of te strijken.»

HUMO U behoort tot de 20 procent van de Vlamingen die een poetshulp hebben. Maar Vlamingen mét een poetshulp spenderen niet significant minder tijd aan de schoonmaak dan Vlamingen die er geen hebben.

Lebeer «Dat zal typisch Vlaams zijn, zeker? ‘Nog snel even de keuken schoonmaken voor de poetsvrouw komt.’ (lacht)»


Propere oren

De Vlaming is behoorlijk tevreden over de eigen hygiëne: we geven onszelf en onze partner gemiddeld een 9,4 op 10. Toch bestaan er nog misverstanden. Zo denkt 35 procent van de Vlamingen dat een heteluchtdroger voor de handen onhygiënisch is (fout), 96 procent dat muntstukken vol bacteriën zitten (fout) en 30 procent dat we onze oren grondig moeten reinigen (fout).

null Beeld

Lebeer «Naar dat laatste doen we zelf onderzoek, en in onze oren blijken minder bacteriën te zitten dan op onze huid. Ook zorgt oorsmeer ervoor dat bacteriën je oren niet binnendringen. Dat smeer na elke douchebeurt met een wattenstaafje verwijderen hoeft niet – het kan zelfs een averechts effect hebben.

»Als ik in een openbaar toilet kan kiezen tussen een handdoek en een droger, ga ik altijd voor die laatste: in een vochtige handdoek kan van alles woekeren, terwijl een heteluchtdroger de bacteriën op je handen geen kans geeft.»

HUMO En vieze muntstukken?

Lebeer «Geld wordt inderdaad veel doorgegeven, maar omdat het koud en droog materiaal is, kunnen bacteriën er niet lang op overleven. Metalen muntstukken hebben zelfs een antibacterieel effect.»

HUMO Tot slot nog enkele resultaten waar we zelf de neus bij ophaalden: 10 procent van de ondervraagden geeft toe kleren uit de wasmand te hergebruiken, 10 procent gebruikt weleens het scheermesje van zijn of haar partner én 12 procent zelfs de zakdoek.

Lebeer «Ach, vuile kleren wat langer dragen kan geen kwaad. Maar de zakdoek en het scheermesje van je partner bezigen, dat is toch vragen om besmetting. Als je je snijdt, komt het mesje in contact met de bloedbaan en kunnen bacteriën ontstekingen veroorzaken. En een zakdoek is natuurlijk dé broeihaard voor virussen en bacteriën die onze luchtwegen aantasten. (Glimlacht) Nu ja, hoe dan ook ben je alles welbeschouwd beter een beetje te vuil dan te proper.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234