null Beeld

Humo's grote Islam-enquête (1): 'Eén op de vijf moslims heeft begrip voor IS'

U bent in deze verwarrende tijden benieuwd naar de stand van de multiculturele staat? Wel, dat treft. HUMO en VTM NIEUWS hebben afgelopen maand een grote islam-enquête laten uitvoeren.

Jan Antonissen


Humo's grote islam-enquête: het debat »

Bekijk hier de volledige resultaten van de enquête »

Lees hier de toelichting »

In september 2016 lieten HUMO en VTM NIEUWS iVox een representatief staal van 500 moslims uit Vlaanderen en Brussel ondervragen, tussen 15 en 55 jaar oud en van Noord-Afrikaanse of Turkse origine. De foutenmarge van de enquête was beperkt (4 procent), waardoor we ons een betrouwbaar beeld van de – vrij jonge – moslim anno 2016 kunnen vormen. En wat extra interessant is: we kunnen de resultaten vergelijken met wat we negen jaar geleden te weten kwamen door onze eerste grote moslim-enquête, die de eerste in haar soort was. De allochtoon was bij ons tot dan een grote onbekende gebleven voor het gild van de anders zo actieve peilers.

undefined

null Beeld


Naar de moskee!

Van de ondervraagden gaat 10 procent elke dag naar de moskee, het merendeel mannen tussen 44 en 55 jaar. De helft van de ondervraagden gaat een paar keer per maand. Vrouwen gaan aanzienlijk minder dan mannen, hoogopgeleiden minder dan lager opgeleiden. In vergelijking met 2007 liggen de cijfers van het moskeebezoek hoger. Toen ging dagelijks 5 procent naar de moskee. Op de vraag: ‘Hoe vaak bidt u per dag?’ antwoordt meer dan driekwart dat meermaals te doen. Negen jaar geleden was dat de helft.

undefined

null Beeld

Bijna driekwart acht de islam het enige ware geloof. En meer dan de helft vindt zijn godsdienst boven andere godsdiensten verheven. Opmerkelijk: jongeren, van wie doorgaans wordt aangenomen dat zij een radicalere geloofsbeleving voorstaan, stellen zich het meest terughoudend op. Meer dan een derde is het niet eens met de vermeende superioriteit van de islam.

undefined

'Een heuglijke vaststelling: 92 procent is het oneens met de stelling dat de islam geweld tegen andersgelovigen toelaat'

Een heuglijke vaststelling: een verpletterende 92 procent is het oneens met de stelling dat de islam geweld tegen andersgelovigen toelaat. Voor 5 procent is de Koran wél een oorlogsverklaring.

Een minder heuglijke vaststelling: met godsdienst mag nog altijd niet gelachen worden. Mohammed-cartoons en spotprenten zoals die in Charlie Hebdo verschijnen, kunnen voor het grootste deel van de ondervraagden niet. Liefst 65 procent is inmiddels voor een verbod, een kwart pleit zelfs voor maatregelen tegen makers van religieuze satire. Jeroom en Kama tellen hun zegeningen.

undefined

null Beeld


Weinig vertrouwen

Iets minder moslims dan negen jaar geleden voelen zich thuis op de plek waar ze wonen, al blijft het een flinke 80 procent. En – kijk uit! – de politie gedraagt zich almaar beter, melden de ondervraagden. Bijna driekwart voelt zich correct behandeld, dat is een stijging met 9 procent in vergelijking met 2007. Werkpuntje: een kwart van de jongeren is het daar pertinent niet mee eens.

undefined

null Beeld

Een fijne vaststelling: vooral in Brussel voelen mensen zich in groten getale thuis én goed behandeld door de politie. Onze hoofdstad is nog lang geen hellhole.

Maar laten we toch onze beide benen op de grond houden: het paradijs op aarde ligt – tot nader bericht – niet in deze contreien. Liefst 91 procent van de ondervraagden geeft aan dat er bij Belgen geen begrip voor rituele slachtingen is, liefst 85 procent zegt hetzelfde in verband met de hoofddoek, 65 procent ervaart geen begrip voor moslims tout court, en bijna de helft zegt hetzelfde over de ramadan. Dat zijn iets slechtere scores dan in 2007.

De moslims die zich niet begrepen voelen, wonen bij uitstek in Vlaanderen, zijn jong en hoogopgeleid. Wat Youssef Kobo laatst in Humo verklaarde, waren geen woorden in de wind: hooggeprofileerde jonge allochtonen voelen zich hier verweesd.

undefined

null Beeld

Nu we het toch over forfaitcijfers hebben: de moslims, vooral vrouwen en jongeren, zeggen en masse hun vertrouwen op in de politiek: 84,9 procent heeft geen fiducie in ons politieke systeem, net zo min als in de media, daar moet 84,1 procent niets van weten. Tegen die achtergrond scoren politie en gerecht nog relatief goed: 34 procent blijft het vertrouwen behouden. Slechts 31 procent gelooft in de bedrijfswereld – het vertrouwen is het grootst in Vlaanderen.


Eigen partij

De meeste Vlaamse moslims zijn nog altijd geneigd bij de federale verkiezingen hun stem uit te brengen op de SP.A, maar hun aantal daalt zienderogen, van 42 procent in 2007 naar 26 procent in 2016. Vooral de jongeren haken af. Groen profiteert het meest van de drop-out (16 procent), maar het grootste deel van de kiezers is onbeslist. 31 procent antwoordt: ‘Ik weet het niet.’ In Brussel is dat zelfs 45 procent! Het politieke veld is daar helemaal versplinterd met 14 procent (Ecolo) als hoogste score. De PS haalt er nog maar 13 procent (min 20 procent ten opzichte van 2007).

De vraag is of dat nog lang zo zal blijven. Een beetje politieke marketeer heeft al lang in de gaten dat de weg breed openligt voor een moslimpartij: 62 procent is bereid erop te stemmen. Als die partij er komt, zal ze een politieke factor worden, dat staat nu al vast. Slechts 16 procent zou er zeker níét op stemmen. Voor wie graag op de feiten vooruitloopt: Michel Houellebecq heeft vorig jaar over het fenomeen geschreven, een provocerende roman met de omineuze titel ‘Onderworpen’.

undefined

null Beeld


Discriminatie

Een onthutsend cijfer blijft het: meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) zegt in de loop van het voorbije jaar het slachtoffer van discriminatie te zijn geweest. Ook hier pieken de cijfers weer in slechte zin voor jonge Vlaamse hoogopgeleide allochtonen: 59 procent en meer. Religie is voor 87 procent de reden van de uitsluiting. In dat verband duikt ook het hoogste cijfer in deze enquête op: 96,4 procent zegt in Brussel vanwege zijn godsdienst gediscrimineerd te zijn. Le tout complet, quoi.

undefined

'Bijna 85 procent van de moslims heeft geen vertrouwen in ons politieke systeem en in onze media'

De meeste discriminatie vindt plaats op straat (52 procent), maar ook bij de zoektocht naar werk en tijdens het winkelen is het cijfer nog altijd onbetamelijk hoog (31 procent). Opmerkelijk verschil: bij de zoektocht naar een woning stuit 22 procent op racisme in Vlaanderen, in Brussel is dat ‘maar’ 7 procent.

Gezien deze cijfers is het opmerkelijk dat een grote meerderheid van de moslims positief of neutraal staat tegenover andere bevolkingsgroepen – van welke origine ook.


De aanslagen

De sfeer in onze buurten is veranderd ten gevolge van de aanslagen, daarover is 45 procent het eens. Zo benaderen niet-allochtonen moslims met meer argwaan (vindt 69 procent), en moslims zelf passen ook op hun tellen (zegt 62 procent).

45 procent is ervan overtuigd dat er in de nabije toekomst nog een aanslag volgt. 72 procent heeft geen begrip voor de wijze waarop IS actievoert, 20 procent wel. Eén op de vijf, eerlijk is eerlijk: dat is een beangstigend hoog cijfer. Het meeste begrip oogst IS – en dat is wel verrassend – bij oudere mannen in Vlaanderen. Het begrip voor jongelui die daadwerkelijk naar Syrië zijn vertrokken is kleiner: slechts 6 procent van de ondervraagden toont begrip.

56 procent wijt de radicalisering aan sociale factoren: racisme en discriminatie enerzijds, werkloosheid, armoede en achterstelling anderzijds. Amper 0,7 procent wijst de islam met de vinger. Pegida zal zijn huiswerk opnieuw moeten maken.

undefined

null Beeld

undefined

null Beeld


Eerst trouwen

Moslims zijn nog behoorlijk macho. Slechts 52 procent heeft geen problemen met homoseksualiteit, 40 procent vindt dat een moslima alleen een vrouwelijke gynaecoloog mag raadplegen, 35 procent vindt dat een moslima altijd een hoofddoek moet dragen, en voor 29 procent moet een moslima haar man zonder tegenspraak gehoorzamen. De meest afwijkende meningen binnen de enquête koesteren de hoger opgeleiden, maar jongeren en vrouwen beginnen zich ook te roeren. Vreemd: 65 procent vindt seks vóór het huwelijk onbespreekbaar. Jongeren en vrouwen zijn er nog het meest tegen.

Laten we zedig over de boerkini zwijgen (een zomerkomkommer met te veel kleren aan), en het onwaarschijnlijke cijfer van 86 procent met rood omcirkelen: zoveel moslims raken nooit – jamais – een glas alcohol aan.

Het kan beter met deze samenleving, laat een grote meerderheid weten, en de recepten zijn even simpel als effectief: meer kansen van bedrijven en overheid voor allochtonen (78 procent), harder optreden van dezelfde instanties tegen racisme en discriminatie (81 procent).


Gelukkig zijn

64 procent van de ondervraagde moslims voelt zich ondanks alles gelukkig in dit land, dat is op 1 procent na hetzelfde aantal als negen jaar geleden. Slechts 5 procent is ongelukkig. Het is dus nog lang niet verloren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234