null Beeld

Humo's Grote Jongerenenquête (1): seks, liefde en relaties

De jeugd van tegenwoordig! Verwende nesten, meneer. Te lui om te werken. Nul engagement. En oversekst, natuurlijk: ze hupsen van het ene bed in het andere en noemen het seriële monogamie - als ze al niet van de grond gaan om wat belwaarde of drugs te scoren, of om met een zelfgedraaid filmpje de blits te maken op het internet. Zo is het toch?

bov

Wij meenden te weten dat het niet zo is, maar omdat een mens nooit zeker genoeg kan zijn (en omdat die snotapen straks wél ons pensioen moeten betalen), gingen we 't ze gewoon zelf vragen, voor de derde keer alweer. Het resultaat leest u de komende vier weken in Humo's Grote Jongerenenquête. Net zoals in 2000 en 2005 peilden we - dit keer in samenwerking met 'De laatste show' - bij 1.100 Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 hoe ze leven en wat ze denken over politiek en maatschappij, geld en vrije tijd, school en werk. Maar we beginnen bij het begin: seks, liefde en relaties.


Hotel Mama

'Ik woon bij m'n ouders': 73,6%

Dat jongeren alsmaar later hun vleugels uitslaan is geen nieuws. Zelfs bij de 23- en 24-jarigen is 79% nog financieel afhankelijk van pappie en mammie en woont 65% nog thuis. Waar kennelijk alles koek en ei is, want 87% heeft naar eigen zeggen een uitgesproken positieve relatie met zijn moeder, en 69% kan het prima vinden met zijn vader. Zowat een derde ziet de grootouders en andere familieleden een paar keer per maand, al neemt de frequentie af met de leeftijd. Voor de lekkere likeurpralines, nemen wij aan. Of was het toch voor die schone nieuwjaar?

Opvallend is dat 15% naar eigen zeggen meer dan vijftig vrienden heeft, en dat de helft van die populaire Steffen er zelfs meer dan honderd op nahoudt. Virtuele vrienden op socialenetwerksites (daarover de komende weken meer) wellicht, hoewel we toch uitdrukkelijk naar vrienden van vlees en bloed hadden gevraagd. Nog opmerkelijk: bijna de helft van de jongeren heeft niet één vriend of vriendin van niet-Belgische origine. Nul, zero, nada.

Meer opmerkelijks:

*Vrouwen gaan iets vroeger zelfstandig wonen dan mannen.

*Er zijn relatief meer vrouwen (33,4%) die in de buurt van hun ouders willen wonen dan mannen (24,6%). Voor mannen maakt het vaak minder uit.

*Jongeren tussen 15 en 18 hebben vaker (58%) vrienden van niet-Belgische origine dan oudere jongeren.

*6,4 Procent van de 22- tot 24-jarigen en 2,6 procent van de 18- tot 21-jarigen is reeds gehuwd.

*Slechts 58,7 procent vindt trouwen romantisch. Bij de vorige rondvraag in 2005 was dat nog 69,3 procent en in 2000 zelfs nog 73,1 procent. Vrouwen staan nog wel positiever tegenover het huwelijk dan mannen: ze vinden het minder vaak geldverspilling en zien er vaker de romantiek van in.

*Er zijn ook steeds minder jongeren die ervan overtuigd zijn dat een kind behoefte heeft aan een vader én een moeder (68,2%, tegenover 89,3 procent in 2000). Jongeren zijn er ook steeds minder van overtuigd dat ze bij één partner zouden blijven of überhaupt een partner zouden vinden waar ze hun hele leven bij willen blijven. Het feit dat steeds meer jongeren met scheidingen geconfronteerd worden zal daar niet vreemd aan zijn.

*6,1 Procent van wie ouder is dan 20 heeft al kinderen. Nochtans is het percentage jongeren dat géén kinderen wil, verdubbeld tegenover 2005 (13%).

undefined

undefined

Humo's Grote Seks & Liefde-Debat: Eva Mouton (23), Véronique Leysen (24) en Kenneth Vanbaeden (17)

Bekijk de tv-spots van Humo's Grote Jongerenenquête!

Jongeren over rolpatronen

Jongeren over de mooiste mannen en vrouwen [+ Fotospecials]

Jongeren over exerimenteren

Jongeren over de eerste keer

In samenwerking met De Laatste Show

Humo's Grote Jongerenenquête (1): de eerste keer

Gemiddelde leeftijd: 16,8 jaar

undefined

Van de 15- en 16-jarigen heeft 13% het al gedaan, van de 17- en 18-jarigen de helft. Opvallend is dat er in beide leeftijdscategorieën weinig verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Pas daarna nemen de meisjes een voorsprong: boven de achttien hebben ze méér seks dan hun mannelijke leeftijdsgenoten - het moet zijn dat ze voor meer ervaren minnaars kiezen. Eat that, Jeff Hoeyberghs! Gemiddeld rapporteren de jongens 3 verschillende bedpartners, de meisjes houden het op 2,9. Dat is bijna precies evenveel als vijf jaar geleden - hoezo, zedenverwildering? Amper 2,5% van de jongens en 2,2% van de meisjes maakt gewag van 'meer dan 10' bedpartners.

Waar wij ook van opkeken: 10% van de meisjes en 20% van de jongens is op z'n 24ste nog maagd. Ze zullen toch niet gedacht hebben dat we naar hun sterrenbeeld vroegen?

Van de jongeren die al seks hebben gehad, beweert twee op de drie altijd veilig te vrijen - een percentage dat al tien jaar onveranderd blijft. Als er niet veilig gevrijd wordt, ligt dat vooral aan de passie van het moment (49,1%). Andere excuses die goed scoren: 'de kans op besmetting was heel klein' (35,1%), 'geen condoom bij me' (27,7%) en 'geen zin om een condoom om te doen' (25,4%). Nog meer slecht nieuws: na een verheugende stijging in 2005 is het aantal jongeren dat beweert goed op te letten voor de gevaren van aids (77%) en dat een condoom gebruikt als ze niet helemaal zeker zijn van hun bedpartner (75,4%) weer teruggevallen naar het niveau van 2000. 't Is uw leven, zullen we maar zeggen - of niet, als u zo doorgaat. Bij vrouwen blijft de pil (64,1%) het populairste voorbehoedsmiddel; het condoom (14,6%) en de vaginale ring (2,8%) komen op twee en drie.

En verder:

*Jongeren uit het beroeps/technisch onderwijs maken melding van meer bedpartners dan jongeren uit de humaniora (2,9 tegenover 2,2).

*89,9 Procent van de jongeren is hetero en verkiest een partner van het andere geslacht en 6,3 procent geeft de voorkeur aan hetzelfde geslacht. 3,8 Procent van de ondervraagde jongeren is biseksueel.

Humo's Grote Jongerenenquête (1): experimenteren

'Ik heb al virtuele seks gehad': 15%

undefined

De nieuwe generatie experimenteert meer dan die van 2005. Ja, er wordt nog altijd nauwelijks betaald voor seks (1,5%), met meerdere partners tegelijk gevrijd (3,5%) of met partners geslapen die meer dan tien jaar ouder zijn (5,8%, Jeff Hoeyberghs maakt ook op dit vlak geen school), maar virtuele seks (15% tegenover 6,3%) en seksspeeltjes (22,7% tegenover 12,4%) rukken duidelijk, euh, op. Computerseks doet het vooral goed bij de jongens, bedspeeltjes worden vooral door de meisjes geapprecieerd: meer dan een kwart gebruikt ze. Verontrustend is dat 1 op de 5 meisjes zegt al seks tegen haar zin gehad te hebben, en 1 op de 20 jongens.

undefined

null Beeld

Gaan liefde en seks altijd samen? In 2000 meende nog bijna driekwart dat je alleen kan vrijen met iemand die je die heel goed kent en dat seks en liefde onlosmakelijk verbonden zijn; nu vindt nog respectievelijk 61,8% en 60,4% van de ondervraagden dat (voornamelijk meisjes). Daar staat tegenover dat 6,3% (tegenover 2,8% in 2005) van de meisjes én jongens wil wachten met seks tot ze getrouwd zijn. Is vreemd genoeg ook toegenomen: het aantal jongeren (18,7% vs. 12,5%) dat meent dat meisjes minder belang hechten aan seks. Nochtans beweren evenveel meisjes als jongens dat seks een belangrijke rol speelt in hun leven. Wat dan weer wél verschilt: mannen zijn nog steeds veel onverdraagzamer tegenover homoseksuelen (11,9% wil liever geen homo's in zijn vriendenkring, tegenover 2,4% van de meisjes) en verdedigen met meer vuur de stelling dat je zoveel mogelijk sekspartners moet uitproberen als je jong bent.

En ook:

*Meer dan drie kwart van de jongeren (77%) vindt dat hij/zij goed oplet voor de gevaren van aids.

Humo's Grote Jongerenenquête (1): De allerknapste

Wie vinden jongeren de mooiste vrouw ter wereld? Angelina Jolie staat nog altijd afgetekend aan de leiding, zowel bij de jongens als bij de meisjes. Jessica Alba en Jennifer Aniston vervolledigen de top drie. Qua mooie mannen is er iets minder eensgezindheid: Brad Pitt staat op één bij de beide geslachten en ook nog eens bij de jongens apart, maar als je het alleen aan de meisjes vraagt, vinden ze Johnny Depp nog een tikje aantrekkelijker. George Clooney staat op twee bij de jongens maar pas op dertien bij de meisjes: zij zetten 'Twilight'-ster Robert Pattinson op drie.

null Beeld

Ook opmerkelijk: de jongens vinden metroman David Beckham de derde mooiste man, terwijl die bij de meisjes niet eens de top 15 haalt - misschien vállen de vrouwtjes gewoon niet voor een strandjanet, Becks! Er is moois van eigen bodem: Erika Van Tielen, Véronique De Kock en Dina Tersago halen de algemene top vijftien, waar Roos Van Acker ondanks een zevende stek bij de jongens niet in slaagt. Wat dus betekent dat de Vlaamse meisjes haar blijkbaar maar niks vinden. Mooie Vlaamse mannen zijn Kevin Janssens (vinden de meisjes) en Kobe Ilsen (vinden de jongens).

null Beeld

undefined

De volledig top 15 van de mooiste mannen

De volledige top 15 van de mooiste vrouwen

Humo's Grote Jongerenenquête (1): Rolpatronen

'Het is logisch dat een man wat minder in het huishouden doet dan een vrouw': 26,4% van de mannen vs. 14% van de vrouwen

undefined

undefined

null Beeld

Een kwart (een kwárt!) van de jongeheren vindt het nog altijd logisch dat mannen minder doen in het huishouden. En opdat een gelijke verdeling van de huishoudelijke taken vooral nooit bij wet geregeld zou worden, vindt 80% van de mannen (tegenover 60% van de vrouwen) het géén goed idee om verplicht evenveel vrouwen als mannen in het parlement te laten zetelen. Dat veel mannen zichzelf nog steeds als de heren van de schepping beschouwen, blijkt ook uit een paar andere markante resultaten: een kwart van de mannen vindt dat je jongens vrijer kan opvoeden dan meisjes; 29% meent te weten dat buitenshuis werkende vrouwen minder goede moeders zijn; en 15% zou het ronduit vervelend vinden mocht hun baas een vrouw zijn. Tenzij ze Angelina Jolie heet, natuurlijk.

En verder:

*13,8 % van de mannen denkt dat de kinderen eronder lijden als de moeder buitenshuis werkt.

*Driekwart van de vrouwen (74%) vindt dat man en vrouw beiden tot het gezinsinkomen moeten bijdragen. Bij de mannen is dat wat minder: 65,5%.

*Een kwart van de jongeren (mannen en vrouwen) vindt dat het verzorgen van het gezin voor een vrouw belangrijker is dan een ban buitenshuis.

Humo's Grote Jongerenenquête: de tv-spots!

null Beeld

Humo's Grote Seks & Liefde-Debat: enkele quotes

undefined

null Beeld

Zie ze blinken, alledrie: jonge branie, klaar om - wat zeg ik: druk bezig om de hectaren van het leven te verkennen. Kenneth Vanbaeden (17) is de jongen die, als Gunther in 'De helaasheid der dingen', Vlaanderen het zuipen, het Tour de France-drankspel en het naaktfietsen leerde. Eva Mouton (23) is een luid op de deur roffelende illustratrice en schrijfster - ze werkt onder meer voor De Standaard en staat in voor het artwork van de platen van Styrofoam. En Véronique Leysen (24) was Roxanne in 'Spring', Marie-Claire in 'Amika', presenteert momenteel op Ketnet en zit in 'Zot van A', de nieuwe Jan Verheyen.


Enkele quotes

Véronique «Een relatie is voor meisjes een statussymbool geworden. De druk om er een te hebben is groot. Krijg je een uitnodiging voor een feestje, dan is die altijd gericht aan jezelf 'en je partner'. Alles is gericht op koppels. Als je beslist om je definitief met iemand te verbinden, dan bestaat daar een feest voor: het huwelijk. Maar er bestaat geen feest om te vieren dat je bewust single bent.»

Eva «Gelukkig! Alstublieft, we worden tachtig jaar. Ik weet echt niet of ik over zestig jaar nog met de man ga zijn met wie ik nu ben. Het kán, en het zou tof zijn, maar ik ga er niet van uit.»

Kenneth «Ik was 's zes maanden met een meisje, en toen heb ik haar bedrogen. 't Was meteen gedaan, ze wilde er zelfs niet over babbelen. 't Was ook met mijn zatte kloten, op een feestje. Mijn kameraden zijn het mij achteraf komen vertellen, want zelf wist ik er niets meer van.»

Véronique «Allicht willen veel jongeren geen kinderen omdat ze vrezen voor hun onafhankelijkheid. Ik heb dat zelf ook: ik wil sterk zijn, op mezelf staan. Maar tegelijk wil ik natuurlijk in de armen van een man liggen die me beschermt en voor mij een ijsje gaat kopen. Dat ik dan vervolgens wel absoluut zélf wil betalen (lacht)

Kenneth «Ik was veertien! Enfin, 't was een week voor mijn vijftiende verjaardag, ten tijde van de opnames van 'De helaasheid'. Het was de eerste maar niet de beste keer. Ik had een klein beetje iets met dat meisje - we waren een dag of drie samen, en uiteindelijk zouden we 't maar een week uithouden. 't Was de laatste dag van het schooljaar, en we hadden wat gedronken. Ik had er vrijwel meteen spijt van.»

Eva «Ik vind het eigenlijk best wel goed als jongeren er vroeg aan beginnen. Je hebt verlangens, er zit lust in je, je moet wat kwijt. Misschien is het goed dat je dan niet meer masturbeert met een pornoboekje in de hand, maar het gewoon met iemand anders doet. Ja, het risico op vervelende ziektes of een baby ligt net iets hoger, dat wel (lacht)

undefined

Het volledige debat leest u in Humo 3656 van dinsdag 28 september 2010.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234