Humo's Grote Jongerenenquête, deel 1: Seks, liefde en relaties

De jeugd! Individualistische digital natives die meer virtuele dan echte vrienden hebben, soa’s verzamelen als waren het Panini-stickers, en hun degelijke jeans verknippen tot een postmodern kunstwerk.


Lees ook: Humo's grote jongerenenquête: na de cijfers, de praktijk

Conservatief! Seksistisch! Onvoorzichtig!

Maar hoe zit het echt met de generatie Z? Humo laat de jongeren zélf aan het woord: 1.034 exemplaren tussen de 15 en 24 – een statistisch representatief staal – waren zo vriendelijk hun smartphone even opzij te leggen om onze vijfjaarlijkse Grote Jongerenenquête in te vullen, waarmee we voor de vierde keer peilden naar hun opvattingen over seks en liefde, politiek en geloof, school en werk, en geld en vrije tijd. De resultaten kunt u de komende vier weken in Humo lezen, aangevuld met interviews met opmerkelijke Vlaamse jonge honden. Deze week: seks, liefde en relaties!


Mn. zkt. vr.

38% heeft een vaste relatie

38 procent van de jongeren heeft iemand die ze ‘bolletje’, ‘druifje’ of ‘prachtwerk der natuur’ mogen noemen. Een daling van ongeveer 10 procent ten opzichte van 2010, toen bijna de helft van de jongeren nog aangaf een vast lief te hebben. Zijn jongeren individualistischer geworden? 22 procent beweert immers hun onafhankelijkheid te verkiezen boven een vaste relatie – vijf jaar geleden was dat nog 17 procent. Vrij vertaald: één op de vijf jongeren wil zich niet op de kop laten zitten omdat hij of zij een verjaardag vergat.

Ook opmerkelijk: 45 procent van de meisjes geeft aan een vaste relatie te hebben, tegenover slechts 32 procent van de jongens. Wellicht verkiezen die meisjes een partner ouder dan 24 jaar. Met de leeftijd worden ze wel bekwamer in relaties: 15- tot 18-jarigen houden het gemiddeld 13 maanden uit bij hun lief, terwijl de relatieduur bij de 23- en 24-jarigen op gemiddeld 3 jaar en 10 maanden ligt. Respect: zo lang kunnen wij bij Humo zelfs geen hoofdredacteur houden!

Hoe en waar die partner dan gevonden wordt? Niet alleen meer door op café (11 procent) iemand laveloos te voeren: gemeenschappelijke vrienden (29 procent) blijken de vruchtbaarste bron voor potentiële hartenlapjes, gevolgd door de schoolomgeving (28 procent) en online speurtochten (15 procent). Opvallend daarbij is dat jongens (21 procent) vaker online successen boeken dan meisjes (11 procent). Of dat nu met de Grindr-app te maken heeft of niet: feit is dat er nogal wat afgeswipet wordt dezer dagen.
De eerste keer

Gemiddelde leeftijd: 16,6 jaar

De leeftijd waarop aan seks begonnen wordt, is nagenoeg hetzelfde voor jongens (16,7 jaar) als voor meisjes (16,6 jaar). Ook al is er een lichte leeftijdsdaling merkbaar (17 jaar in 2000, 16,9 jaar in 2005 en 16,8 jaar in 2010), toch ziet het ernaar uit dat de Sint geen kuisheidsgordel hoeft te brengen voor uw 14-jarige dochter. Wellicht brengt de goedheilig man eerder een inschrijvingsformulier voor het klooster: een whopping 10 procent van de jongeren wil wachten met seks tot ze getrouwd zijn – een stijging van 4 procent tegenover 2010. Dat goede voornemen verdwijnt evenwel met de jaren: terwijl 17 procent van de 15- tot 18-jarigen eerst hun jawoord wil geven vooraleer hun one-eyed snake in de Hof van Eden los of toe te laten, is dat bij de 23- tot 24-jarigen gedaald tot 5 procent – wat toch nog steeds één op de twintig is. Gods wegen zijn waarlijk ondoorgrondelijk.


Changez!

Gemiddeld aantal sekspartners: 3,3

De jongeren die toch vóór het huwelijk de geneugten van seks verkennen, doen dat volgens onze enquête niet bandeloos: het gemiddelde aantal sekspartners ligt op 3,3 (jongens: 3,5 partners, meisjes: 3,2). Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als vijf jaar geleden: toen waren de bevraagde jongeren al met gemiddeld 3 partners tussen de lakens gedoken. De 15- tot 18-jarigen deden met gemiddeld 3,2 partners vuile manieren, de gemiddelde 23- tot 24-jarige heeft al met vier mensen gefoefeld. Zijn tentsletjes mythologische creaturen? Of hebben de jongeren net gelogen uit sletvrees? Misschien ontbreekt het hen gewoon aan experimenteerdrang: slechts 9 procent – en dubbel zoveel jongens (12 procent) als meisjes (6 procent) – gaat akkoord met de stelling dat je zoveel mogelijk sekspartners moet uitproberen als je jong bent: krék hetzelfde aantal als in 2010.


Zet ’m op

'Ik vrij altijd veilig': 53%

Als er al gefoefeld wordt, gebeurt dat helaas niet altijd zonder gevaar: slechts 53 procent vrijt altijd veilig, en meisjes (57 procent) gedragen zich op dat vlak verantwoordelijker dan jongens (47 procent). Lichtjes onrustwekkend, want de afgelopen vijftien jaar gaf nog twee derde van de jongeren aan steeds veilig te vrijen. Jongens denken duidelijk ook vaker passionele seks te hebben dan meisjes, want 51 procent van hen gebruikt ‘de passie van het moment’ als excuus, tegenover 32 procent van de meisjes. ‘De kans op besmetting was heel klein’ is het tweede meest gehoorde excuus (25 procent), gevolgd door zowel ‘geen condoom bij me’ (22 procent) als het simpelweg eerlijke ‘geen zin om een condoom aan te doen’ (22 procent).

Laten we hopen dat ze wel zin zullen hebben om zich te laten behandelen voor chlamydia, al lijkt ook dat het minste van hun zorgen: 70 procent van de jongeren vindt namelijk dat ze ‘goed opletten voor de gevaren van soa’s’. De pil (63 procent) blijft het populairste voorbehoedsmiddel, gevolgd door het condoom (36 procent) en – alarm! – de optie ‘geen voorbehoedsmiddelen’ (21 procent). Schokkend is dat 44 procent van de 15- tot 18-jarigen nooit een voorbehoedsmiddel gebruikt, en dus dringend nood heeft aan seksuele voorlichting middels foto’s van een blue waffle – te googelen op eigen risico.


Experimenteren

'Ik heb al virtuele seks gehad': 24%

Bijna een kwart van de jongeren die al seks gehad hebben, heeft ooit aan cyberseks gedaan, een stijging van 9 procent tegenover 2010. Niet zo verwonderlijk, nu apps als Snapchat het mogelijk maken om zonder al te veel gevolgen sappige dick pics te versturen, en je via Skype en FaceTime ook seks op afstand kunt hebben. Dat percentage loopt ongeveer gelijk voor beide geslachten (jongens: 27 procent, meisjes: 22 procent) en alle leeftijdscategorieën (15 tot 18: 22 procent, 19 tot 22: 25 procent, 23 tot 24: 24 procent).

Ook gestegen bij jongeren die al seks gehad hebben, met 5 procent: het gebruik van seksspeeltjes. 28 procent maakt er weleens gebruik van, waarvan het merendeel gehanteerd wordt door meisjes (32 procent) en handig in het liefdesspel geïntegreerd wordt door 23 tot 24-jarigen (43 procent). De oudsten kunnen wellicht makkelijker 50 euro voor een vibrator missen dan de 19- tot 22-jarigen (27 procent), net zoals de onervaren 15- tot 18-jarigen (7 procent) zich vermoedelijk nog grotendeels tevreden stellen met lichaamseigen hulpstukken.

14 procent van de jongeren heeft al eens geëxperimenteerd met iemand van hetzelfde geslacht, maar – de populaire Jani Kazaltzis ten spijt – toch zou 9 procent liever hebben dat homoseksuelen geen deel uitmaken van hun vriendenkring – dat is 2 procent meer dan in 2010. Mogen die onverdraagzamen gestraft worden met driekwartbroeken!

Verder lijken trio’s (5 procent) voorgoed uit de mode, en ook prostituees (2 procent) hebben aan jongeren geen grote klant.

Zonder meer zorgwekkend: bijna een kwart van de meisjes (23 procent) geeft toe al tegen hun zin seks te hebben gehad, tegenover 6 procent van de jongens. Nog zorgwekkender is dat het cijfer gestegen is: in 2010 deden 20 procent van de meisjes en 5 procent van de jongens dingen waar ze geen zin in hadden. U denkt hetzelfde als wij: we hopen maar dat het hier gaat om gevallen waarin men ondanks een barstende hoofdpijn toch de partner wilde plezieren, en niet om verkrachting.
Trouw(en)

'Ik geloof dat ik de rest van mijn leven trouw kan blijven aan één partner': 74%

Voor 71 procent van de meisjes moeten seks en liefde altijd samengaan, terwijl dit maar voor de helft (53 procent) van de jongens nodig is. Mannen beschikken nu eenmaal over de gave niet enkel met hun hersenen te kunnen denken!

Twee derde van de jongeren is er rotsvast van overtuigd dat ze de liefde van hun leven gaan vinden of al gevonden hebben, en zowat drie vierde gelooft heilig dat ze hun hele leven lang trouw kunnen blijven aan één partner. Koddig! We spreken hen graag opnieuw voor onze Grote Midlifecrisisenquête.
 Walt Disney oefent ook beyond the grave nog een grote invloed uit, want 71 procent van de meisjes vindt trouwen romantisch, tegenover de helft van de jongens, terwijl vooral jongens het huwelijk geldverspilling (23 procent) of zelfs helemaal voorbijgestreefd (28 procent) noemen.

Maar wie er uiteindelijk toch voor kiest te trouwen, moet dan wel alles in het werk stellen om samen te blijven, volgens 71 procent van de jongeren. Want, zo meent 77 procent, een kind heeft nu eenmaal behoefte aan een thuis met een vader en een moeder. Wordt daar zoveel waarde aan gehecht omdat een derde van de jongeren tegenwoordig zelf uit een gebroken gezin komt?


Rolpatronen

'Jongens kun je vrijer opvoeden dan meisjes': 31% van de jongens vs. 10% van de meisjes

Wat spookt u toch uit met uw kroost? Onze bevraagde jongeren blijken er niet enkel conservatieve, maar ook seksistische meningen op na te houden. Vooral de jongens zouden baat hebben bij het terugschroeven van hun male chauvinist pig-gehalte: 24 procent meent te weten dat vrouwen liever thuis blijven dan te gaan werken, 28 procent vindt het logisch dat ze zelf minder in het huishouden (zullen) doen, 31 procent zal zijn zoontjes vrijer opvoeden dan zijn dochters, 12 procent vindt dat de kinderen eronder lijden als de moeder buitenshuis werkt en 13 procent zou het niet aankunnen mocht de baas een vrouw zijn – percentages die telkens het twee- of drievoudige zijn van die van de meisjes. Slechts 26 procent van de jongens vindt dat er verplicht evenveel vrouwen als mannen in het parlement zouden moeten zetelen – wat we de andere 74 procent vergeven, als ze enkel Joke Schauvliege kennen. Maar daarover volgende week meer, bij de resultaten over politiek en geloof!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234