null Beeld

Humo's Grote Pensioenenquête

Tussen vandaag en 2030 gaan de Belgen massaal met pensioen. Wie zal dat grijze legioen blijven betalen? De krap zittende overheid? Of sparen we ons best zelf de pleuris? Humo’s grote pensioenenquête peilde naar wat de Belgen denken én weten over hun pensioen.

null Beeld

undefined

De enquête bewijst dat de overgrote meerderheid van de Belgen zich behoorlijk grote zorgen maakt over de vergrijzingsgolf. Hun antwoorden lokten een vinnig debat uit tussen pensioenminister Alexander De Croo, oud-premier Jean-Luc Dehaene en Gilbert De Swert, voormalig hoofd van de ACV-studiedienst.

»Een paar opvallende enquêteresultaten. Amper 16% van de ondervraagden denkt dat het wettelijk pensioen zal volstaan om van te leven en de meerderheid vreest zelfs dat het twee keer niets zal zijn. Vooral jongeren (42%) zijn ronduit pessimistisch over hun wettelijk pensioen. De oplossing ligt dus voor de hand: je zorgt best zelf voor je financiële toekomst, vinden de ondervraagden. Maar om te sparen moet je uiteraard geld hebben en dat is er vaak niet. Geldgebrek is vooral een probleem bij laaggeschoolden en alleenstaanden met kinderen. De Swert heeft zware kritiek op dat fiscaal gestimuleerde pensioensparen: «Daardoor blijft uiteraard minder geld over voor het wettelijk pensioen. Dat gaat niet helemaal teloor, maar het wordt wel een soort weeskind van het pensioenstelsel: het pensioentje voor sukkelaars». Het gebrek aan vertrouwen in het wettelijk pensioen blijkt ook uit het feit dat nauwelijks 24% van de ondervraagden kiest voor het bestaande repartitiesysteem, waar iedereen solidair aan bijdraagt. De meerderheid wil dat de eigen bijdragen alleen voor zijn of haar pensioen wordt gebruikt en niet zomaar in de grote pensioenpot verdwijnen. Pensioenminister De Croo noemt dat één van de opvallendste enquêteresulaten: «Dat bewijst toch dat mensen bezorgd zijn over ons repartitiesysteem?»

»59% heeft totaal geen idee wat ze als pensioen mogen verwachten. Opvallend is dat de meeste mensen hun toekomstige pensioen flink overschatten. Een zelfstandigenpensioen schatten ze op 912 euro. Het gemiddelde is 758 euro. Een loontrekkende verwacht 1.192 euro. Het gemiddelde is 1.077 euro. Alleen ambtenaren onderschatten hun pensioen. Ze verwachten 1.547 euro maar krijgen gemiddeld 2.273 euro.

»En wat denken de Belgen over ‘langer werken’ om het pensioensysteem betaalbaar te houden? Nauwelijks 29% vindt 65 jaar aanvaardbaar als pensioenleeftijd en bijna niemand is gewonnen voor 67 jaar. De meeste mensen vinden een loopbaan van 40 jaar ruim voldoende en willen met 60 met pensioen.

Dehaene «Vijftigplussers aan de vooravond van hun pensioen denken «het zal mijn tijd wel duren en ik ga niet inleveren». De jongere generatie bereidt zich noodgedwongen voor op langer werken. Die dualiteit maakt stucturele maatregelen erg delicaat.»

De Croo «Vandaag gaat men met pensioen na gemiddeld amper 32 effectief gewerkte jaren. Het aantal effectief gewerkte jaren zal flink omhoog moeten.» Maar hoe en hoeveel?

Dehaene «Wie te vroeg stopt, moet dat voelen. Als je te lang wacht met maatregelen, moet je abrupt fors ingrijpen en krijg je revolte.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234