null Beeld

Humo's grote Pukkelpop-ABC: minder vrijblijvend gepronk met tieten, meer aandacht voor de muziek!

Dus u hebt de rug ingesmeerd, het oorsmeer verwijderd, de smerigste blik ingeoefend en diets meer, en nu denkt u helemaal gereed te zijn om in Kiewit, het Rio van de festivalzomer, de enige echte en hooglijk geweldige hoogmis van de alternatieve muziek met uw magnetische persoonlijkheid te gaan verrijken? Het zal dan toch niet zonder Humo’s Grote Pukkelpop-ABC zijn, makker.

Frederick Vandromme

'Soulwax komt voor de zevende keer naar Pukkelpop. Hun drummer Bent Van Looy speelt ook solo, al dan niet met een peignoir over zijn pyjama.'


A van Andermaal

Van alle acts die dit jaar op Pukkelpop staan, werd er niet één zo vaak in Kiewit uitgenodigd als Soulwax (zaterdag, Dance Hall, 22.50): zij komen voor de zevende keer terug. Maak daar elf van als je ook de 2ManyDJs-sets meetelt. We turfden evengoed zeven keer Henry Rollins, zij het vier keer met muziek en drie keer spoken word (zaterdag, Wablief?!, 17.00). De derde plaats wordt gedeeld door Grandaddy (zaterdag, Marquee, 17.00), The Subs (zaterdag, Dance Hall, 19.25), NOFX (vrijdag, Main Stage, 15.55), Eagles Of Death Metal (donderdag, Main Stage, 19.15) en Chase & Status (vrijdag, Main Stage, 01.00), met elk 5 deelnames. De Californische rockers van Thrice (zaterdag, The Shelter, 19.40) staan hier, welja, voor de derde keer: zoiets vinden wij interessant. Ook vreemd: Admiral Freebee (woensdag, Castello, 22.50) – toch stilaan het soort artiest dat er altijd al lijkt te zijn geweest – maakt straks zijn Pukkel-debuut.

undefined

null Beeld


B van Bindteksten

De beste bindtekst die we al op een Belgisch festival hoorden, was er één van James Maynard Keenan, met Tool op Rock Werchter 2001: ‘Tonight is the last show for our roadie Slim. Turns out he has an incurable and contagious butt-rash. At night he sleepwalks around, rubbing his butt against those of others.’ Keenan komt dit jaar niet naar Pukkelpop, deze jongens (m/v) wél:

• Henry Rollins, met vijfdubbel gespierd bovenlijf, nadat iemand uit het publiek laarzen naar hem had gegooid: ‘Good aim, but they’re not my size. Later on, if you like, you can come and get them back. Now that you know what I look like, and I know what you look like, we’ll have a good time. Buddy, I’ll see you later.’

Noel Gallagher, terwijl hij ‘You Know We Can’t Go Back’ inzet, een song van zijn High Flying Birds (vrijdag, Main Stage, 20.50): ‘Het volgende nummer draag ik op aan alle pissheads die om Oasis-nummers blijven zeuren.’

Julia Holter (zaterdag, Club, 20.55) in een romantische bui: ‘De volgende song gaat over wanhoop. Dus euh, gelukkige Valentijnsdag iedereen.’


C van Cumul

We tellen vier muzikanten die op deze Pukkelpop twee keer hun opwachting plannen te maken: Tom Barman bij Magnus (woensdag, Castello, 00.30) en bij TaxiWars (zaterdag, Wablief?!, 22.50); Bent Van Looy als drummer van Soulwax en als zichzelf (donderdag, Wablief?!, 00.10); Oliver Symons bij Warhola (zaterdag, Castello, 14.45) en bij Bazart (donderdag, Marquee, 18.25); en drummer Niels Meukens ligt zowel bij Warhola als Double Veterans (vrijdag, Wablief?!, 20.05) onder contract. Meer heeft onze strooptocht door de affiche niet opgeleverd. Mochten we iemand over het hoofd gezien hebben en u bent bijvoorbeeld zelf vierde gitarist bij Fleddy Melculy (zaterdag, The Shelter, 12.00) én castagnettenvirtuoos bij The Front Bottoms (donderdag, The Shelter, 14.40): geef een seintje!

undefined

null Beeld


D van Dubieuze complimenten

Twin Atlantic (donderdag, The Shelter, 16u10) wordt op de Pukkelpop-website aanbevolen met het twijfelachtige statement: ‘Deze groep is als een mengeling van Biffy Clyro en Bon Jovi.’ Anthony Gonzalez van M83 (vrijdag, Marquee, 00.00) werd na een concert ooit aangesproken door een fan die zei: ‘Je zag écht dat jullie op het podium plezier aan het maken waren. Good for you!’ En eerder dit jaar bedankte Rihanna (donderdag, Main Stage, 22.40) haar eigen muzikanten met de woorden: ‘Blij voor hen dat ze op zijn minst weten hoe ze een instrument moeten vasthouden, want ze zijn ugly as shit.’


E van Eagles Of Death Metal

Benieuwd of de groep rond Jesse Hughes er straks in slaagt om weer aan te knopen bij hun voornaamste kernwaarden van weleer: fun, good times en algemene silliness. Het tweede drama van Eagles Of Death Metal zou, post-Bataclan, namelijk weleens kunnen zijn dat de rock-’n-rolle vrijblijvendheid vervlogen is. Het voorprogramma van Hughes en co. op die noodlottige Parijse avond was trouwens White Miles, een Oostenrijks stonerrockduo dat dit weekend ook op Pukkelpop staat: vrijdag om 11.20 in de Marquee.

undefined

null Beeld


F van Facelift

‘Als Cher nog één facelift ondergaat, heeft ze straks een baard.’ Aan die oude grap doet Bloc Party (donderdag, Marquee, 00.00) tegenwoordig denken. Ooit een topgroep-in-wording, ondertussen zo vaak back to basics gegaan dat ze het noorden kwijt zijn. De nieuwe Bloc Party is ook letterlijk de oude niet meer: frontman Kele Okereke zette een paar jaar geleden de helft van de groep aan de deur, hopend dat dat niet zo zou opvallen. Helaas: we hebben ‘Hymns’ gehoord, een gekunstelde, plastieken plaat met schaamluizen aan de kin.

Van hetzelfde laken een pak: Crystal Castles (vrijdag, Marquee, 20.05), een duo dat vorig jaar voor de helft werd hernieuwd. Het betrof helaas de helft genaamd Alice Glass, de even charismatische als kierewiete frontvrouw die live voor minstens 80 procent van de aantrekkingskracht van Crystal Castles zorgde.


G van Goud

Wie Pukkelpop op donderdag vanaf de start wil meemaken, heeft twee goede opties: Woodie Smalls en Whispering Sons, die rond het beestachtig vroege 11.20 respectievelijk de Dance Hall en de Wablief?! in gedreven worden. Woodie kent u al van Zeverrock en Couleur Café, dus u gaat kijken naar Whispering Sons, het groepje getalenteerden dat eerder dit jaar Humo’s Rock Rally-jury voor een dilemma stelde: hen de gouden plak toekennen of eeuwig voor lul staan. Met Warhola, Compact Disk Dummies (vrijdag, Dance Hall, 12.20) en School Is Cool (woendag, Castello, 21.20) staan hier trouwens ook de drie vórige laureaten op de affiche, en zelfs Bent Van Looy heeft zijn pyjama gestreken voor een passage in de Wablief?!-tent.

‘Goud’ is verder wat Bazart gaande houdt. Die Antwoord (donderdag, Main Stage, 01.00) heeft in ‘I Fink U Freeky’ een uitstekende tekstregel rond het edelmetaal gebouwd: ‘Now why you loer en kyk gelyk / Is ek miskien van goud gemake?’ – Afrikaans voor ‘Heb ik iets van u aan, lul?’ En als The Last Shadow Puppets (donderdag, Main Stage, 20.55) het in ‘Everything You’ve Come to Expect’ over ‘my golden move’ hebben, gaat dat naar verluidt over een ménage à trois. Dat u dat weet.

undefined

null Beeld


H van Huh?

U kent méér acts op de dik 250 namen tellende affiche dan u denkt. Ten bewijze: zes rare pseudoniemen van geboekte muzikanten of groepen die u met een beetje uitleg een ‘Ahaaaaaa!’-erlebnis zullen ontlokken:

Fatima Yamaha (vrijdag, Castello, 19.05) is het Turks-Japanse masker van de Nederlander Bas Bron. Thuis heeft hij een verkleedkoffer met pseudoniemen, het vaakst wordt hij gesignaleerd als de Neger Des Heils, producer en beatbakker van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Brian Fallon komt naar Pukkelpop in het gezelschap van The Crowes (zaterdag, Club, 22.30), maar u kent de tatoeages op zijn schouders vooral van bij The Gaslight Anthem.

• Zelfs als de groepsnaam Good Charlotte (donderdag, Main Stage, 14.45) u weinig zegt, figureert de tweeling Joel en Benji Madden ten overvloede in de societymagazines op uw salontafel: zij zijn de wederhelften van respectievelijk Nicole Richie en Cameron Diaz.

Warhaus (donderdag, Club, 14u40) is Maarten Devoldere, 50 procent van de frontlinie bij Balthazar.

RY X (donderdag, Club, 16.10) is Ry Cuming, de baard van Howling en in zijn vrije tijd ook nog The Acid.

Minor Victories (zaterdag, Club, 00.00) is nog lang geen household name, maar groepslid Stuart Braithwaite speelt sinds 1995 gitaar bij Mogwai, Rachel Goswell zingt bij Slowdive en Justin Lockey zit al twee cd’s lang bij Editors.

undefined


'Chokri heeft twee extra podia op zijn weide gepoot, en dat brengt het officiële aantal nu op 87. Tegen de twee nieuwelingen mogen we 'Lift' en 'Booth' zeggen.'

null Beeld


I van It’s all relative

Als Chokri van Pukkelpop een familiefestival wil maken, kunnen we net zo goed de bloedbanden op de podia in kaart brengen. Tweelingsbroers zijn er bijvoorbeeld bij ensembles Highly Suspect (zaterdag, Lift, 12.40) en Good Charlotte. Gewone broers bij Soulwax, Cage The Elephant (donderdag, Club, 17.40), The Vryll Society (donderdag, Lift, 14.00) en Compact Disk Dummies. Damian Marley (zaterdag, Marquee, 22.45) is nog steeds zoon van z’n vader. Die Antwoord ziet er dan weer uit alsof ze het gevolg zijn van iets te familiaire neven en nichten. En bonuspunten zijn er voor Jack Garratt (vrijdag, Marquee, 18.25), die onlangs liet weten dat zijn ouders naar 90 procent van al zijn optredens komen kijken. Ternauwernood weten te vermijden in dit lemma: Grandaddy, Let’s Eat Grandma, Mothers, Chemical Brothers en Wolfmother.


J van Joepie

Hadden we al gezegd dat Soulwax terug is? En van die langverwachte nieuwe plaat – die in sommige kringen tien jaar geleden al werd aangekondigd – is op de Pukkel-website óók nog eens sprake.


K van Knoop

King Gizzard & The Lizard Wizard (zaterdag, Club, 16.05) niet stoned meemaken is als seks in de winter met het venster open. Positieve kant: nuchter heb je op zijn minst een betere blik op het programma, zodat je in het slechtste geval ook nog andere oorden kan opzoeken. Zoals de evengoed aanbevelenswaardige hiphopper Anderson .Paak (zaterdag, Main Stage, 16.10), die op hetzelfde moment aantreedt. Wat ons bij oud nieuws brengt: u zal op Pukkelpop alweer een aantal vervelende knopen moeten doorhakken. Weten wij vooralsnog geen raad mee: de trio’s Die Antwoord/Mastodon/Warpaint, Half Moon Run/The Underachievers/Drive Like Maria en Jamie Lidell/Julia Holter/Ertebrekers.

'LCD Soundsystem is de enige echte headliner van Pukkelpop 2016. Oscar & The Wolf verzorgt de afterparty'

undefined

null Beeld


L van LCD Soundsystem

Ruim vijf jaar geleden trad de band rond James Murphy ten afscheid aan in Madison Square Garden te New York. Het werd in wijde kring en met dodelijke ernst aangekondigd als hun ‘echt echt écht – geen zever – laatste optreden ooit’. Dit jaar maakt LCD Soundsystem (zaterdag, Main Stage, 21.20) een comeback, en hoewel dat goed nieuws is voor velen, zijn er ook een aantal diehard fans die het als een dolk in het hart ervaren. Van: ‘Bands die me beliegen, kan ik niet meer vertrouwen. Ik dacht dat jullie anders waren’ tot ‘Ik heb lang gespaard om naar dat optreden in New York te kunnen reizen’. Murphy had die mensen kunnen negeren of als zeurpieten beschouwen, maar op zijn website excuseeert hij zich uitgebreid, oprecht en bijna ontroerend: ‘Ik had er nooit zo bij stilgestaan. Ik wist dat er gezaag zou zijn, maar dit is anders: ik besef dat jullie gelijk hebben.’ Meer nog dan in woorden belooft hij het goed te maken op het podium: iedereen tevreden! LCD Soundsystem is de enige echte headliner van Pukkelpop 2016. De afterparty wordt verzorgd door Oscar & The Wolf.

null Beeld


M van Merchandise

Elke fluitjesband heeft tegenwoordig een eigen merchandiselijn van T-shirts, mutsen, buttons, tote bags, armbandjes en neuspiercings met een logo op. De vraag is: zijn er ook Pukkel-acts die the extra mile gaan om hun fans iets persoonlijks, iets unieks aan te bieden? Even kijken: Marky Ramone (zaterdag, The Shelter, 23.45) heeft een merk pastasaus dat zijn naam draagt. James Murphy van LCD Soundsystem heeft een sabbat van vijf jaar genomen om koffiebonen te kweken. Mastodon (donderdag, The Shelter, 01.00) verkoopt bikini’s met het opschrift ‘ASSTODON’ op de poeper. Mastodon wint.


N van Nu of nooit

Spijt is wat de koe schijt, en een mens berouwt zich vooral die dingen die hij níét heeft gedaan – jazeker hebben wij thuis een fichebak vol uitgewoonde clichés – en dus staan er ook op Pukkelpop een paar groepen die u maar beter nú meepikt. Het zou – in tijden dat de hele en halve helden vallen als vliegen – weleens de laatste kans geweest kunnen zijn. Zo weet geen hond of The Last Shadow Puppets nog ooit terugkomen: Miles Kane en Alex Turner hebben aangekondigd hun gelegenheidsproject na deze tour terug in de verpakking op te bergen. Refused (vrijdag, The Shelter, 22u50) híéld er al twee keer mee op, en geen twee zonder drie. Brent Hinds van metalband Mastodon heeft terloops al eens laten vallen ‘het touren een beetje beu te zijn’ en ‘eigenlijk toch al niet zo’n grote fan van metal te zijn’. En Lukas Forchhammer van Lukas Graham (vrijdag, Marque, 15u30) is heden – een leeftijd als een hakbijl – 27 jaar oud. Hout vasthouden!


O van Ooit

Handige tool op de Pukkelpop-website: u kunt de affiche van de huidige jaargang vergelijken met die van de voorgaande edities en zo natrekken hoeveel en welke bands de line-ups met elkaar gemeen hebben. Interessant: vóór 1995 was er geen enkele jaargang die gemene delers met 2016 kent, The Chemical Brothers (vrijdag, Main Stage, 22.40) en NOFX waren in dat jaar de allereersten. En het duurt tot 2004 voor er méér dan drie gedeelde bands te turven zijn. Interessanter: het allergrootste aantal overlappingen in al die jaren is amper 21, wat niet slecht is voor een affiche van 250 namen. Onder de dertig beginnen ze er op Rock Werchter niet aan.


P van Perspraatjes

U bent één van die lezers die nog blindelings afgaat op wat journalisten over liveconcerten schrijven? Welkom, straks is het kaasfondue en mijn vrouw heeft een flan in de oven. Voor ú plukken wij qua tricolore Pukkelpop-bands volgende aanbevelingen uit het Humo-archief:

- (gvn) over Coely (donderdag, Main Stage, 12.00) op Couleur Café: ‘Na haar ‘My Tomorrow’ durven wij haar niet meer ‘gewoon’ de Lauryn Hill van Antwerpen te noemen. Goed! Zeer goed!’

- (kt) en Jules Deelder over TaxiWars: ‘Jazz klinkt. Jazz dwingt. Jazz blinkt. Jazz bloedt. Jazz bloedt. Heeft schijt.’

- (tr) over Marble Sounds (vrijdag, Wablief?!, 00.10) op Boomtown: ‘Buiten woedden de Gentse Feesten, maar geen ziel die daar nog aan dacht.’

undefined


'Weetje: Fat Mike van NOFX heeft een sm-kelder laten installeren in elk van de huizen die hij sinds 1992 heeft betrokken'

null Beeld


Q van Quiz

Een affiche met 250 acts levert al snel een pak toogweetjes op, en daar kunt u handig gebruik van maken om, tijdens een saai concert, uw vrienden te bestoken met quizvragen. In die context melden wij u graag dat Fat Mike van NOFX al jarenlang fan is van het zweepje en een sm-kelder heeft laten installeren in elk van de huizen die hij sinds 1992 heeft betrokken. Dat de leden van Mastodon zich vorig jaar gewillig lieten afslachten in een aflevering van het vijfde seizoen van ‘Game of Thrones’. Dat zij van Half Moon Run (donderdag, Marquee, 14.00) elkaar hebben leren kennen via Craigslist. En dat de echte naam van de piepjonge Amerikaanse chanteuse Halsey (vrijdag, Main Stage, 17u25) – iedereen lachen en wijzen – Ashley Nicolette Frangipane is.

undefined


'Hey Ho, let's go dream all day!' Ken Stringfellow van The Posies is tegenwoordig de zanger van Marky Ramone's Blitzkrieg.'

null Beeld


R van Ramones

Joey, Johnny, DeeDee en Tommy zijn niet meer, en daarmee is de volledige oerline-up van de Ramones naar de eeuwige subterranean jungle in the sky. Ademen wél nog: Marky Ramone, Richie Ramone, C.J. Ramone en – goed voor welgeteld twee rommelige optredens – Elvis Ramone. Van die overlevers is Marky (ooit ook bij Richard Hell & The Voidoids) de enige die hun seventieshoogdagen heeft meegemaakt én, in verschillende episodes, bijna veertien jaar lang bij de band zat. Verwacht van Marky Ramone’s Blitzkrieg een geoliede machine die in overdrive klassiekers – ‘I Wanna Be Sedated’! ‘Beat on the Brat’! ‘The KKK Took My Baby Away’! – op u afvuurt, maar verwacht géén Ramones. Marky Ramone’s Blitzkrieg is een covergroep, niet beter of slechter dan de gemiddelde concurrent. Tot vorig jaar stond Andrew WK – de feestrocker van ‘Party Hard’ – achter de microfoon, op dit moment is dat Ken Stringfellow van The Posies.


S van Summer Here Kids

Een song die, hoewel geen klein beetje vals gezongen, in onze Grandaddy Top Vijf staat. Mogelijk ook de song die Pukkelpop het doeltreffendst samenvat.


T van Tureluurs

Als u ‘less is more’ op uw voetzolen heeft laten tatoeëren en uw vakanties bij voorkeur mediterend doorbrengt in een verlaten slotklooster, hebben wij slecht nieuws: Pukkelpop is, terwijl u even de andere kant opkeek, nóg groter en ingewikkelder geworden. Chokri heeft twee extra podia op zijn weide gepoot, en dat brengt het officiële aantal nu op 87. Tegen de twee nieuwelingen mogen we ‘Lift’ en ‘Booth’ zeggen. Het voordeel is: hier vallen nog échte blinde ontdekkingen te doen. De twee podia tellen, over drie dagen gespreid, 42 acts en indien u er daar vooraf meer dan vijf bij naam kende, doneren wij onze gelooide balzak aan Louis Vuitton. Drie tips uit de losse pols: de Israëlische indiefolkies Lola Marsh (donderdag, Lift, 15.20), de Deense soulpoppers van Liss (zaterdag, Lift, 18.40) en revelatie van het jaar Whitney (vrijdag, Lift, 23.55).


U van Umbrella

undefined

null Beeld

Drie jaar geleden beëindigde Rihanna voor de tweede keer haar relatie met Chris Brown. Naar verluidt was er ruzie ontstaan nadat Brown ’s avonds laat was thuisgekomen met de lippenstift van een andere vrouw op zijn knokkels. Dat de Rihanna van nu niet meer die van toen is, zette ze in de verf door haar jongste plaat én haar huidige wereldtournee ‘Anti’ te dopen. Als in: ‘tegendraads’ en ‘tegen alles waar ik vroeger voor stond’. In de besprekingen van eerdere Rihanna-optredens dit jaar lezen we: ‘Minder kostuumwissels, meer rock-’n-roll. Minder clichés, meer eigenzinnigheid. Minder vrijblijvend gepronk met tieten, meer aandacht voor de muziek.’ Dat is, afhankelijk van met welke ingesteldheid u straks naar Rihanna plant te gaan kijken, mogelijk goed nieuws.

undefined


V van Vanthilt

Arbeid Adelt! (zaterdag, Wablief?!, 15.25) is op Pukkelpop één van de slechts drie groepen met een uitroepteken in de naam. Vraagtekens zijn er dan weer bij de vleet: waarom draagt Luc Van Acker op het podium tegenwoordig een Chinees Mandarijnen-kostuum? Zal Marcel Vanthilt net als vorig jaar – tóén nog gewoon op de weide – weer zijn broek afsteken? Komt John Terra meezingen op ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’? En vooral: wordt het straks even goed als in februari in de Vooruit? Toen vertelde Vanthilt trouwens terloops een anekdote uit Hollywood, over die keer dat Sharon Stone er Eddy Wally ontmoette. Ter begroeting zei ze ‘Nice to see you’. Wally zou met ‘I see yóú’ hebben geantwoord. Waarna ze in Amerika dachten dat er een alien was geland. Arbeid Adelt!: als de muziek de bindteksten enigszins kan bijbenen, wordt het een optreden om te onthouden.

undefined

null Beeld


W van Welkom terug!

Pukkelpop biedt dit jaar weer gelegenheid om een aantal oude vrienden tegen de borst te drukken: Cassius (donderdag, Dance Hall, 20.00) was ooit de populairste Franse danceband du moment, maar dat moment ligt reeds lang achter ons. Sophia (vrijdag, Club, 22.40) – en dus Robin Proper-Sheppard – is ‘slechts’ zeven jaar weggeweest, maar in het geval van Sophia is dat lang. En Soulwax, van wie wij – na meer dan tien jaar wachten op een nieuwe plaat – niets minder dan het allerbeste Pukkel-concert van deze jaargang verwachten. Graag hadden we in dit lemma ook The Avalanches opgenomen, maar zij zijn in laatste instantie van de affiche verdwenen. Crazy in the coconut!


X van X!NK

Vroeger mocht men in bepaalde kringen al eens besmuikt lachen met de tomeloze ambities van de jonge deelnemertjes van ‘Eurosong for Kids’. Maar: the joke’s on de criticasters. Op de affiche van Pukkelpop dit jaar behoorlijk wat ‘Eurosong for Kids’-veteranen, en telkens in goeie dan wel populaire groepen: van Max Colombie (Oscar & The Wolf) over Mathieu Terryn (Bazart) en Oliver Symons (Warhola, Bazart) tot zij van X!NK (heden in Warhola en in Double Veterans).

undefined


'Whispering Sons stelde Humo's Rock Rally-jury eerder dit jaar voor een dilemma: hen de gouden plak toekennen of eeuwig voor lul staan'

null Beeld


Y van Yum

Nieuwe culinaire mogelijkheden: ter aanvulling van uw loempiadieet kunt u dit jaar ook naar de zogenaamde Cookpit, waar u in een pop-up-restaurant zult kunnen kiezen tussen zes verse gerechten: vlees (Main Stage Supreme en The Shelter Stew), vis (Boiler Redfish en Wablief Salad) en vegetarisch (Castello Romanesco en Marquee Champions). Te vinden op de Baraque Futur-site. Er zijn net genoeg ingrediënten aangekocht voor zeshonderd borden per dag.


Z van Zever

Een zomerfestival is in veel opzichten als seks. Als u te lang droog blijft staan, is er niets aan. Een rolkraag moeten dragen is een minpunt. En dodelijke ernst is een afknapper. Daarom: enkele acts waarvan u op het podium een uur lang sfeervol bullshitten mag verwachten. Om te beginnen: ‘De ideale wereld’, het multimediale Canvas-merk van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer dat op Pukkelpop drie keer in de Wablief?!-tent mag aantreden. Eén en ander is mogelijk training voor het nieuwe televisieseizoen, waarbij ze voor het eerst voor een levend publiek zullen opnemen. De perstekst: ‘In het verleden deden we beroep op verse kadavers (zie ‘De zevende dag’, ‘Blokken’) of digitale trucage (zie: de lachende mensen bij ‘Tegen de sterren op’ of ‘Jonas en Van Geel’) om de studio op te smukken.’

'Ook 'De Ideale Wereld' zal drie keer live aantreden'

undefined

null Beeld

Let ook op de aan Faith No More herinnerende teksten van de psychedelischemetalveteranen Clutch (Donderdag, The Shelter, 20.45), én op de bindteksten van Fat Mike. De frontman van NOFX maakt er een sport van om tijdens festivals de andere groepen op de affiche af te zeiken. De salonpunkers van Good Charlotte behoren tot de verwachte doelwitten. Ook hipsters kunnen zich rijk rekenen: Fat Mike bood vorig jaar tijdens een concert zo’n specimen 100 dollar aan om onmiddellijk de zaal te verlaten.

En tot slot altijd goed voor een gulle lachstuip: de fantastische hiphoppunkers van Sleaford Mods (vrijdag, Club, 17.35). Songtitels en teksten die op papier weinig meer dan flauwe woordspelingen zijn – ‘Urine Mate Welcome to the Club’ (opener van debuut ‘Austerity Dogs’) of het nieuwe ‘Cunt Make It Up’ – krijgen door de verbetenheid waarmee Jason Williamson ze declameert plots de allure van een statement of dreigement. Elk woord, elke zin, elke vloek klinkt alsof Sleaford Mods je recht in de ogen kijkt. En eens u daar voorbij bent, is het gewoon lachen.

U bent er klaar voor.

undefined

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234