null Beeld

Humo's Grote Schaamhaarenquête: de resultaten!

Jeuk, stoppels en ingegroeide haartjes: u heeft het er blijkbaar allemaal voor over om met een piekfijne coiffure in uw onderbroek door het leven te walsen.

Uit Humo's Grote Schaamhaarenquête, die door 2.797 mannelijke en 1.790 vrouwelijke lezers werd ingevuld op humo.be, blijkt namelijk dat u in uw vrije tijd massaal aan het trimmen, scheren en waxen bent geslagen. Een dubbele proficiat aan deze sympathieke vrijwilligers, want ze hebben ook nog eens geschiedenis geschreven: ze hebben meegedaan aan het grootste wetenschappelijke schaamhaaronderzoek dat ooit is gehouden. Iets om later aan de kleinkinderen te vertellen.

De peiling paste in het onderzoek van de charmante seksuologe en ex-'Pappenheimers'-kandidate Kaat Bollen, die de opmerkelijkste bevindingen bundelde in 'Het schaamhaarboek'. Vanaf donderdag 29 september te verkrijgen bij uw - hoogstwaarschijnlijk gladgeschoren - boekhandelaar; vandaag al in Humo.

HUMO De naakte cijfers: bijna veertig procent van de mannen en tachtig procent van de vrouwen verwijdert minstens gedeeltelijk hun schaamhaar. Verrassende resultaten?

Kaat Bollen «Van de vrouwen niet: ik ben zelf een vrouw en praat er ook vaak over met andere vrouwen, dus dat was meer een bevestiging dan een verrassing. Eerder onderzoek had ook al uitgewezen dat de meeste vrouwen hun schaamhaar scheren, maar naar schaamhaarverwijdering bij mannen was nog nooit fatsoenlijk onderzoek verricht. Het grootste wetenschappelijke onderzoek tot nu toe omvatte tweehonderd mannen, van wie de helft homoseksueel was. Aangezien homo's meer met hun lichaam bezig zijn dan de doorsnee heteroman en dus ook vaker hun schaamhaar verwijderen, gaf dat een vertekend beeld. Ik had dan ook niet verwacht dat ook mannen in zo grote mate hun schaamhaar verwijderen.»

HUMO De twee belangrijkste redenen die zowel mannen als vrouwen aanhalen voor schaamhaarverwijdering: ze vinden het hygiënischer, en ze voelen zich meer op hun gemak tijdens het krijgen van orale seks.

Bollen «Dat het hygiënischer zou zijn is een misvatting. Je voelt je misschien wel frisser, maar als je elke dag je geslachtsdelen wast, maakt het niet uit of je schaamhaar hebt of niet. Het is iets wat reclamejongens ons wijsmaken om zoveel mogelijk ontharingsproducten te verkopen - ze smeren er ons nog het liefst allerhande speciale crèmes voor aan.
»Maar dat orale seks als reden opgegeven werd, vond ik wel markant. Tot nu toe werd wetenschappelijk onderzoek altijd verricht vanuit biologisch standpunt - waarom hebben we schaamhaar, hoe ontwikkelt zich dat - of vanuit feministisch standpunt - 'De mannen leggen ons op ons schaamhaar te verwijderen!' Als seksuologe was ik vooral geïnteresseerd in de eventuele invloed van schaamhaarverwijdering op het seksleven. Dat was nog nooit onderzocht, terwijl je schaamhaar toch meteen aan seks linkt. Ik was dus blij dat uit de enquête duidelijk blijkt dat zowel mannen als vrouwen zich beter voelen tijdens het krijgen van orale seks als ze hun schaamhaar gedeeltelijk of volledig verwijderd hebben: een scoop!»

HUMO We schamen ons voor de haartjes die onze partner mee naar binnen krijgt tijdens orale seks: is het dat?

Bollen «Volgens mij dénken we dat onze partner dat storend vindt. We doen het dus vooral vanuit de gedachte: als het verwijderd is, is dat toch al één zorg minder. Want orale seks is wel erg letterlijk in your face, natuurlijk (lacht).
»Ik heb de lezers ook gevraagd wat ze vinden van de aanwezigheid van schaamhaar bij het geven van orale seks. Blijkt dat velen het fijner vinden om orale seks te geven als het haar verwijderd is, maar ze maken er geen halszaak van. Zeven procent van de mannen geeft zelfs aan dat ze écht niet willen dat hun partner zich scheert - zelfs de bikinilijn mag intact blijven. Dat is bijna één op de tien mannen: toch redelijk veel.»/p>

HUMO Blijft de vraag: waaróm kunnen we er dan pas ten volle van genieten?

Bollen «Daarvoor kijk ik toch in de richting van de media. Van kleins af aan zien we foto's van haarloze vrouwen, en dus gaan meisjes ervan uit dat een geschoren schaamstreek de norm is. Jonge vrouwen weten zelfs niet meer hoe een volle bos schaamhaar eruitziet. Bij wie zouden ze 't nog zien? Misschien bij hun moeder als ze vroeger samen naakt in de badkamer stonden, maar dat is het zowat. Mannen zien die foto's natuurlijk ook, en ze bekijken al eens een pornofilm: zij verwachten dus ook dat meisjes hun schaamhaar verwijderen. En die verwachtingen worden ingelost: de meeste meisjes beginnen zich te scheren als ze veertien zijn. Veertien! Ik speelde toen bij wijze van spreken nog met mijn barbiepoppen.
»Waarschijnlijk roept een volle bos schaamhaar dáárom vaak zoveel afschuw op: we zijn het niet meer gewend. Er wordt nu wel gezegd dat schaamhaar weer 'in' is omdat het opnieuw in reclames opduikt, maar als je dan ziet welke reacties de American Apparel-reclame uitlokte (in de advertentie was een meisje in een doorschijnend slipje te zien, red.), dan weet je dat daar niets van aan is. Schaamhaar is helemaal niet aan een comeback bezig, anders zou het niet zulke felle reacties uitlokken.»

undefined

null Beeld

Humo's Grote Schaamhaarenquête: Betere seks

HUMO Vrouwen die hun schaamhaar verwijderen, voelen zich niet alleen beter, ze zijn ook meer tevreden over hun seksleven.

Bollen «Dat had ik wel verwacht, want de twee hangen natuurlijk samen: hoe beter je in je vel zit, hoe beter de seks. Al denk ik dat juist die vrouwen ook bewuster met hun seksualiteit omgaan. Je raakt je schaamstreek meer aan als je je vaak scheert, en wanneer je doelgericht je schaamhaar verwijdert, betekent dat ook dat je erover nadenkt.»

HUMO Wel een opvallend cijfer in dat verband: meer dan een derde van de vrouwen heeft minder seks wanneer ze hun schaamhaar een keertje niet bijgehouden hebben.

Bollen «En vier procent van de vrouwen heeft dan zelfs helemaal géén seks. Misschien niet veel, maar het is toch jammer dat zoiets seks in de weg staat. Dat ze zich daardoor gaan inhouden, geeft toch aan hoe belangrijk ze het vinden. Terwijl mannen daar volgens mij niet zo zwaar aan tillen. Het blijven mannen, hè: het merendeel zal seks met een behaarde poes verkiezen boven helemaal geen seks (lacht).
»Kijk, ik wil niet preken: als mensen zich beter voelen tijdens de seks door zich te scheren, moeten ze dat vooral doen. Maar eigenlijk is het spijtig. Seks zou net één van de aspecten uit je leven moeten zijn waar géén druk op rust. Ik wil dan ook een oproep doen aan alle mannen: maak je vriendin duidelijk dat je haar aantrekkelijk vindt, met of zonder schaamhaar. Want ik heb de indruk dat er heel weinig over gepraat wordt, terwijl iedereen er overduidelijk wel mee bezig is. We denken allemaal te weten wat onze partner op dat vlak verlangt, maar er zijn er maar weinig die het ook echt bij hun partner aftoetsen. Terwijl het toch een meerwaarde kan bieden: als je partner weet dat je rekening houdt met zijn wensen, kan dat een boost geven aan je relatie. Trouwens, als je gaat kijken naar vrouwen die geen relatie hebben, dan valt op dat zij minder hun schaamhaar verwijderen. Die partner moet er dan toch voor iets tussen zitten, denk ik dan. Reden te meer om dat gesprek aan te gaan.»

HUMO Wanneer vrouwen openlijk hun wensen rond schaamhaarverwijdering overbrengen aan hun partner, doen ze dat vaak onder de belofte van meer orale seks.

Bollen «Vrouwen zijn toch geslepen wezens, hè (lacht). Maar volgens mij komen ze hun belofte zelden na. Heel interessant: ik had de Humo-lezers ook de mogelijkheid gegeven om zelf in te vullen waarom ze willen dat hun partner het schaamhaar verwijdert. Als je de redenen van de vrouwen vergelijkt met die van de mannen, zijn de vrouwen toch beduidend creatiever: 'Dan glijdt de massageolie beter!' Echt van die dingen waarvan je denkt: 'Waar háál je het!' (lacht) Mannen zeggen simpelweg: 'Ik vind dat sexy, doe het af.'
»Vrouwen geven vooral drogredenen op, als je 't mij vraagt: ze willen eigenlijk gewoon dat hun partner zich scheert omdat ze het zélf ook doen. Schaamhaar verwijderen is een hele opgave - ik voel me soms een acrobaat als ik ermee bezig ben - dus vinden vrouwen dat hun man ook maar aan den lijve moet ondervinden wat het is.»


null Beeld

HUMO Toch heeft een vijfde van de vrouwen een uitgesproken voorkeur voor volledig behaarde mannen.

Bollen «Waarschijnlijk omdat beharing vaak nog met mannelijkheid geassocieerd wordt. Dat gaat terug op de prehistorie: mannen waren meer behaard dan vrouwen, en hun beharing was ook zichtbaarder, want ze droegen geen kleren.
»Maar het tij is aan het keren: sinds kort is het voor mannen oké om pakweg hun oksels te scheren - denk maar aan David Beckham, dé metroseksueel bij uitstek, die met een gladgeschoren lijf door het leven gaat. En het blijft niet bij de oksels, dat wijst de enquête duidelijk uit. Nu ja, vrouwen scheren hun schaamhaar al superlang - dat gaat terug tot de Egyptenaren - maar bij de mannen gaat het vermoedelijk niet langer dan vijftig jaar terug. Als je bedenkt dat de samenhang van mannelijkheid en harigheid al miljoenen jaren meegaat, is het niet moeilijk om te achterhalen waarom een flink stuk van de vrouwen de voorkeur geeft aan een man met schaamhaar.»

HUMO En toch vindt al 17 procent van de heren dat ze zich net door het verwijderen van hun schaamhaar mannelijker voelen.

Bollen «Ja, dat is inderdaad een contradictie. Maar we weten natuurlijk allemaal waarom sommige mannen dat vinden. 't Is het principe van trimming the bush to make the tree look longer. Anders gezegd: door het verwijderen van hun schaamhaar creëren mannen de optische illusie dat hun penis langer is. Want mannen staan op dat vlak toch ook wel onder druk, onder meer door de penismeters die bij het blad Goedele zitten en zo: 'Is hij wel groot genoeg?' Mannen hebben ook weinig vergelijkingsmateriaal. Het lukt nog om penissen in normale toestand te vergelijken - onder de douche na het sporten, bijvoorbeeld - maar stijve penissen naast elkaar leggen, dat is weer wat anders (lacht). Je zou kunnen teruggrijpen naar pornofilms, maar dat is niet aan te raden: pornoacteurs worden uiteraard gecast voor hun grote penis.
»Wist je trouwens dat nog nooit is onderzocht of het ook wérkt om via schaamhaarverwijdering de illusie van een grotere penis te wekken? Het klinkt logisch, dat wel: hoe meer schaamhaar je verwijdert, hoe meer er van de basis van de penis te zien is. Er wordt weleens grappend gezegd: 'Schaamhaarverwijdering is de enige efficiënte penisverlenging.' Het gaat dan hoogstens om een paar centimeter, maar als mannen zich daardoor zelfverzekerder voelen, moeten ze dat vooral doen. Het is ook een mooi alternatief voor allerlei chirurgische ingrepen.»

Humo's Grote schaamhaarenquête: voor hem en haar


null Beeld

HUMO De mannen die zich het meeste scheren, zijn tussen de veertig en de vijftig jaar oud. Stond ik eerlijk gezegd wel van te kijken.

Bollen «Ik was er zelfs ronduit van geschrokken! Ik dacht dat ik een foute berekening gemaakt had, ik heb het drie keer nageteld (lacht). Maar daarna ben ik erover na gaan denken. Er wordt van ons verwacht dat we monogaam zijn - waar we op zich niet voor gemaakt zijn, maar soit - en volgens mij scheren oudere mannen zich om toch te experimenteren en wat extra schwung aan hun seksleven te geven, zonder dat ze daarom vreemdgaan. Ze zullen waarschijnlijk ook vaker porno opzetten, zien dat de acteurs zich ook scheren en het dus zelf eens uittesten.
»Bij vrouwen zien we het tegenovergestelde: hoe jonger meisjes zijn, hoe meer ze hun schaamhaar verwijderen. Pubermeisjes zitten nog niet zo goed in hun vel als oudere vrouwen: als je jong bent, wil je pleasen. Verwijderen ze hun schaamhaar, dan hoeven ze daar toch al niet meer onzeker over te zijn, en kunnen ze zich richten op alle andere dingen die met de seksuele ontdekking te maken hebben. Wat er dan weer voor zorgt dat veel jongens tegenwoordig alleen nog maar seks gehad hebben met meisjes die volledig geschoren zijn. Je wil niet de eerste vrouw zijn die met een volle bos schaamhaar in het bed van zo'n jongen belandt: de reactie zal waarschijnlijk niet mals zijn. Dat is erg.
»Zelfs meisjes die er bewust voor kiezen hun schaamhaar te laten staan, lijden daaronder. In mijn boek staat een getuigenis van een meisje dat zich uit principe niet scheert, maar ze wilde wel enkel anoniem getuigen. Vreemd: ze wil niet toegeven aan de druk om zich te scheren, maar blijkbaar is de druk dan wel zo groot dat ze haar naam er liever niet naast ziet staan. Tja.»

HUMO Een laatste opmerkelijk resultaat: de mate waarin we ons schaamhaar verwijderen, hangt ook samen met onze relationele status.

Bollen «Ja. Getrouwde vrouwen scheren zich minder dan vrouwen die samenwonen of nog maar pas een relatie begonnen zijn. Waarschijnlijk deels vanuit de gedachte: 'Ik ben toch al van 't straat, ik hoef niet meer veel moeite te doen.' Maar vermoedelijk ook omdat ze het dúrven: je man kent je al lang, heeft je misschien zien bevallen en heeft dus een duidelijk beeld van je. 'Hij vindt me sowieso aantrekkelijk, het is geen prioriteit meer.' Dat vind ik wel een mooi vooruitzicht. Ik hoop dat we, naarmate we ouder worden, minder gebukt zullen gaan onder de maatschappelijke druk om te scheren.»

HUMO Een conclusie, Kaat?

Bollen «Ik denk dat vrouwen zich te veel zorgen maken. 'Doen we 't wel goed? Zijn we wel aantrekkelijk genoeg? Zijn we wel recent genoeg geschoren?' Trek het je allemaal niet zo aan: je partner is al lang blij dat hij nog eens een fijne vrijpartij met je heeft. Oké, als schaamhaarverwijdering je op je gemak stelt, doen! Maar het is niet waar seks om draait. Je hoort mij niet zeggen dat seks altijd om liefde draait, dat is een ouderwetse gedachte, maar het draait op z'n minst toch om een connectie, om chemie. En als je jezelf verliest in details als schaamhaar, heb je sowieso geen goede seks. De meeste vrouwen zullen het niet willen geloven, maar goede seks is zweterig, vies en stinkend. Wat dat betreft was ik trouwens blij om te merken dat het merendeel van de mannen liever een geschoren schaamstreek heeft die niet helemáál kaal is. Geruststellend.
»Mensen vragen me soms: 'Kaat, denk je dat je een taboe zal doorbreken?' Euh, néén. De mensen die mijn boek zullen lezen, zijn sowieso open-minded genoeg om een boek over schaamhaar mee naar de kassa te nemen. Idealiter laten moeders het in huis rondslingeren, zodat hun dochters een juister beeld van schaamhaarverwijdering krijgen en weten hóé ze het moeten doen. Ik gebruikte vroeger het scheermesje van mijn vader: ik zou toch niet willen dat mijn dochter dat later ook zou doen (lacht).»

Dit artikel kunt u lezen in Humo 3708 van dinsdag 27 september 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234