Humo's Grote Televisie-enquête
Nog nooit zo op het puntje van onze stoel gezeten voor een nieuw tv-seizoen: welke van de drie zenders zal de slag om de kijker winnen?
Eén moet bewijzen dat het ook zonder Woestijnvis-baxter kan, vtm zal voor het eerst zware concurrentie ondervinden op de advertentiemarkt en VIER mag eindelijk uit de couveuse.
We vroegen het aan twintig mensen uit het televisievak – vijf van elke zender en vijf onafhankelijke mediawatchers. Als één enquête de naam Humo's Grote Televisie-enquête verdient, dan is het deze wel.
Namen deel: eindredacteur Sam De Graeve (VIER), regisseur Jan Eelen (VIER), Tom Lenaerts (VIER), hoofdredacteur Nicolas Lataire (vtm-nieuws), programmatiemanager An Rydant (vtm), Freek Braeckman (Eén), Ivan De Vadder (Eén), mediajournaliste Valerie Droeven (De Standaard), mediajournalist Stefaan Werbrouck (Focus Knack), producer Johan Smetrijns (vtm), Olivier Goris (VIER), Francesca Vanthielen (vtm), Wim Van Ranst (chef tv Humo), mediajournalist Jan De Backere (De Morgen), Kobe Ilsen (Eén), Stef Wauters (vtm), programmadirecteur Liesbet Vrieleman (VIER), Bart Peeters (Eén), Ann De Bie (Eén) en Rudy Vandendaele (Humo's Dwarskijker).
En avant!
Het nieuwsgierigst is het panel naar de actuashow die op VIER ergens tussen zeven en acht gepresenteerd zal worden door Tom Lenaerts, Sofie Lemaire, Christophe Deborsu, Lieven Scheire en Gilles De Coster. Tiens: die laatste wordt hieronder ook samen met Paul de Leeuw genoemd als beste mediatransfer - De Coster kwam over van 'De ochtend' op Radio 1.
'De actuashow' was overigens een werktitel, want de echte naam van het nieuwe VIER-programma luidt...
Gilles De Coster «'De Kruitfabriek' - zo heet ook de locatie waar we uitzenden, een oude fabriek net achter de Woestijnvis-gebouwen. Je mag zo'n naam nooit te ver gaan zoeken.
We zijn nog altijd heel intensief dingen aan het testen, en of alles effectief op punt staat, zal natuurlijk pas blijken zodra het programma op antenne gaat. Maar ik geloof heel sterk dat het wel goed zit.»
HUMO Is het Vlaamse vijvertje niet te klein voor zo veel actuaprogramma's? De verschillende nieuwsuitzendingen, 'Terzake', 'Reyers laat', 'De Kruitfabriek', het nieuwe laatavondprogramma op Eén: ze moeten allemaal gevuld worden.
De Coster «Ik kén dat probleem al van bij de radio. De actualiteit bepaalt wie de relevante gasten zijn, en iedereen vist inderdaad in diezelfde vijver. Maar de manier waarop we de dingen behandelen en de toon die we hanteren zullen absoluut het verschil maken. De setting, ook: dat we daar niet met één maar met vijf presentatoren zitten.»
HUMO Leg eens uit hoe jullie qua toon precies het verschil willen maken?
De Coster «Het moet 'm in de combinatie van de persoonlijkheden zitten: we zullen elk onze eigen accenten leggen, maar de grondtoon moet dezelfde zijn. Niet te agressief, niet te wollig. De basis is nieuwsgierigheid. Er moet meer nieuwsgierigheid dan scoringsdrang in zitten.»
HUMO De buitenwereld verwacht veel van het programma, en van Woestijnvis hebben jullie een grote redactie gekregen. Doen jullie het al in jullie broek?
De Coster «We zijn allemaal gezond nerveus. Het is heel tof dat er zo naar 'De Kruitfabriek' wordt uitgekeken, maar het heeft geen invloed op wat we gaan doen. Als mensen menen dat we een compleet nieuwe journalistieke wind gaan laten waaien, of net denken dat we een doorslagje van 'De wereld draait door' zullen maken, dan mag dat, maar wij gaan ons er niet door laten leiden. We doen ons eigen ding: we hebben de pretentie noch de middelen om een nieuw journaal te maken, en we willen ook geen 'Terzake' zijn.»
HUMO Het nieuwe tv-seizoen start in een broeierig sfeertje.
De Coster «Weet je: ik ben weggegaan bij de VRT, maar ik zie iedereen daar nog ongelooflijk graag. Maar plots, in de huidige constellatie, is dat de overkant . Ik kan daar niet goed mee om. Want ik hóú van al die mensen, en ik ben er zeker van dat ze goeie programma's gaan maken. 't Zit niet in mij om in die oorlogsretoriek mee te stappen. Fijn dat iedereen nog harder aan zijn eigen producties gaat werken, en dat de programma's dus nog beter zullen worden, maar al dat gedoe, dat hele wij-tegen-zij: báh.
Ik ga weleens eten met mensen van andere zenders of productiehuizen - dat gáát, hè. Ik laat mij mijn vriendenkring én mijn lief (Linde Merckpoel werktvoor de VRT, red.) niet afsnoepen door wat spierballengerol.»