null Beeld

Humo's Grote Trainersenquête (1): 'Ik ken geen enkele trainer die zegt: 'Stop maar, ik heb al genoeg goede spelers!''

We vroegen de zestien trainers van 1A: wie wordt kampioen? Wie degradeert? En wie is de beste transfer?

jha/jm

'Ik ken geen enkele trainer die zegt: 'Stop maar, ik heb al genoeg goede spelers!''


WIE WORDT KAMPIOEN?

1. Anderlecht ..............................10

2. Club Brugge ............................ 4

3. geen antwoord ....................... 2

Met hartstocht en aanvalsdrift – eigenschappen waarmee ook zijn Kroatische landgenoten de finale van het wereldkampioenschap in Rusland bereikten – leidde Ivan Leko, in zijn eerste jaar als trainer van een topclub, Club Brugge prompt naar de titel. Lof was zijn deel. Ondertussen ging Anderlecht door misschien wel de grootste crisis uit zijn bestaan: na een onstuimige verkoopssaga kwam de club in handen van de ook in het voetbal steeds meer veld bestrijkende Marc Coucke. Hetzelfde contrast zien we deze zomer: terwijl Anderlecht zijn make-over verderzet, bereidt de West-Vlaamse titelverdediger zich in alle rust voor op het nieuwe seizoen. Maar wat antwoordt het gros der trainers uit onze hoogste voetbalklasse als we hen vragen wie de aanstaande landskampioen wordt?

HUMO Anderlecht haalt het met grote voorsprong.

Luc Devroe (sportief directeur Anderlecht) «We zullen zien op 27 mei 2019 (de laatste speeldag van de play-offs, red.). Anderlecht wil elk jaar kampioen worden, al veertig jaar. Dat is nog niet veranderd.»

undefined

null Beeld

undefined

null Beeld

undefined

null Beeld

undefined

'De nieuwe aanwinsten van wie de trainers het meeste verwachten zijn ­Landry ­Dimata, ­Ivan ­Santini en Zakaria ­Bakkali. Ze spelen alle drie voor Anderlecht.'

HUMO Het massale geloof in een nieuwe titel voor Anderlecht is opvallend, na het crisisjaar in Brussel en het kampioensjaar in Brugge.

Devroe «Waarom die trainers voor Anderlecht kiezen, moet je aan hen vragen. Wie kampioen is geworden – meer dan verdiend overigens – zou eigenlijk de grootste favoriet moeten zijn. Maar ook in Brugge hoor je onzekerheid: wat met Anthony Limbombe? Wat met Wesley Moraes?

»De enige waarheid ligt op het veld, en daar is het nog koffiedik kijken. Ploegfoto’s nemen en enquêtes organiseren doe je beter op 1 september. Er zullen al zes speeldagen voorbij zijn, maar dan pas zijn de spelerskernen definitief. Door het WK komt de internationale transfermarkt nu pas op gang. Tot 31 augustus kan er nog veel veranderen.»

HUMO Anderlecht is altijd een titelkandidaat, maar nu is er ook de factor-Marc Coucke: iedereen schijnt ervan uit te gaan dat hij de concurrentie dit seizoen al omver wil blazen.

Devroe (ontwijkend) «Om echt favoriet te zijn, hebben we achterin nog versterking nodig. Tenzij Kara 100 procent fit is en helemaal met zijn hoofd bij Anderlecht zit, en Leander Dendoncker níét vertrekt. Maar wij gaan er nog altijd vanuit dat zij liever vertrekken. Dat wil zeggen dat ze vervangen moeten worden. Pas daarna kunnen we zeggen of we klaar zijn om op drie fronten mee te strijden. Want dat is wel de bedoeling: strijden voor de titel, uitblinken in de beker – wat al een tijdje geleden is voor Anderlecht – en Europees overwinteren.»

HUMO Wat waren de aandachtspunten na...

Devroe (onderbreekt) «Evenwicht in de kern! Behalve in de verdediging is dat er nu. Op alle posities hebben we spelers die het verschil kunnen maken. Dat misten we na nieuwjaar te veel voorin. Hanni vertrok, Onyekuru was geblesseerd en Mitrovic kwam uiteindelijk niet. De jongens die er op het eind speelden – Morioka en Gerkens – waren volledig opgebrand. Dat kun je hen niet eens kwalijk nemen. De keren dat we in de play-offs drie wedstrijden in een week speelden, pakten we in de eerste wedstrijd nog punten, maar in de tweede en de derde niet meer. Als je maar dertien of veertien spelers meer hebt, kun je met zeven jonge kerels spelen, maar dan wordt het moeilijk als je voor de titel gaat.

»Kijk naar onze bank tijdens de play-offs: allemaal jongens van 18 en 19 jaar. Er stonden er zelfs drie in de ploeg. Uiteraard heeft een jongen als Saelemaekers net daardoor een enorme stap gezet. Maar om het evenwicht te herstellen, hadden we spelers nodig die al iets verder staan. Zij kunnen met hun ervaring de jongeren beter maken. Makarenko, Santini en Vranjes hebben metier, ook internationaal.»

HUMO Toch kochten jullie ook erg jonge spelers: Landry Dimata is 20, doelman Thomas Didillon is 22.

Devroe «We hebben verschillende types gehaald: jeugdig talent met al wat ervaring; en ervaren spelers, die daarom nog geen dertigplussers zijn.»

HUMO Kampioen worden is het doel. Doet het er ook toe hoe dat gebeurt?

Devroe «Iedereen weet toch voor welk voetbal Hein Vanhaezebrouck staat? Hij kiest voor dominant voetbal. Dat heeft hij met Gent zelfs in de Champions League gebracht. Alleen moet hij er de juiste spelers voor hebben. Die proberen we nu voor hem te verzamelen. We hebben veel nieuwkomers, maar Hein is het gewoon om met veel nieuwe spelers te werken.

»De start van de competitie wordt zoals altijd heel belangrijk. Aan oefenwedstrijden mag je nooit veel belang hechten. We mogen ons niet blindstaren op onze overwinningen tegen PSV en Ajax (respectievelijk met 5-3 en 3-1, red.). Zij spelen een ander soort voetbal dan Kortrijk, Moeskroen of Antwerp. Ze spelen heel aanvallend, bij momenten zelfs naïef. Dat doen de meeste Belgische clubs niet.

»Achteraf las ik dat die wedstrijd voor Ajax zogezegd niet belangrijk was. Hun competitie begint twee weken later dan de onze, zij moesten er nog niet staan. Wat die kenners vergeten, is dat Ajax woensdag in de voorronde van de Champions League al een wedstrijd van 30 miljoen euro speelt. Ik kan je verzekeren: ze waren daar niet gelukkig met die nederlaag.»

HUMO Nu hecht u er tóch belang aan.

Devroe (snel) «Na een halfuur hadden we 3-0 achter kunnen staan. Het ging echt niet goed op dat moment. We zijn dus nog niet zeker of we al zo ver staan dat we in de Belgische competitie onze wil kunnen opleggen. Het zal moeilijker zijn tegen Kortrijk dan tegen Ajax.»

HUMO Ivan Leko verdedigt zijn landstitel met Club Brugge, Hein Vanhaezebrouck staat voor zijn eerste volledige seizoen met Anderlecht en bij Standard keerde Michel Preud’homme terug. Het nieuwe seizoen belooft vuurwerk.

Devroe «Het kan inderdaad een zeer interessant kampioenschap worden.»


WIE DEGRADEERT?

1. Moeskroen ...............................4

2. Eupen ...................................... 2

3 geen antwoord .......................10


WELKE TRAINER MOET VREZEN VOOR ONTSLAG?

1. Frank Defays ........................... 4

2. iedereen ..................................3

3. geen antwoord ........................9

Weinig trainers die er zich – in een vlaag van collegialiteit – over willen uitspreken, maar zij die het toch doen, zijn haast unaniem: Moeskroen zakt en zijn trainer mag zich nu al verheugen op knusse winteravonden met een spannend boek bij het haardvuur.

Paul Allaerts (algemeen directeur) «Ik snap die keuze: velen hebben het niet zo op Moeskroen begrepen. Het is ook geen toeval dat onze licentie telkens weer wordt aangevallen. Maar we spelen nog altijd in 1A. Meer zelfs: zulke uitspraken motiveren ons, Mircea Rednic heeft er vorig seizoen dankbaar gebruik van gemaakt. En met succes. Uiteindelijk zijn veel andere trainers nog vroeger moeten vertrekken dan hij.»

HUMO Het was het vijfde seizoen op rij waarin Moeskroen z’n trainer ontsloeg. Dat getuigt niet van stabiel beleid.

Allaerts «Daar heeft het niets mee te maken. Moeskroen is een project. De nieuwe aandeelhouder is de club aan het doorlichten. Ik kan er nog niet op vooruitlopen, maar zijn ideeën zijn vooruitstrevend.

»We willen geen stappen overslaan en gaan niet halsoverkop domme dingen doen, zoals geld uitgeven dat we niet hebben. Mircea vroeg extra spelers, maar die konden we niet betalen. We zaten niet meer op dezelfde lijn, dus moesten we hem laten gaan. Een trainer van Moeskroen weet heel goed binnen welke beperkingen hij moet werken. We hebben één van de kleinste budgetten in 1A. We moeten vaak tevreden zijn met spelers die we huren van andere clubs, dat is jammer. Maar zelfs dan slagen we erin om bijvoorbeeld Taiwo Awoniyi (vorig seizoen gehuurd van Liverpool, red.) aan het Belgische publiek voor te stellen. Moeskroen is een club waar spelers zich kunnen tonen.»

HUMO Het is ook een club die veel weg heeft van een verzameling vreemde vogels uit alle hoeken van de wereld. Veel spelers kennen de Belgische competitie niet en zijn na een half jaar vaak alweer weg.

Allaerts (fijntjes) «De feiten spreken uw stelling tegen. Mag ik u erop wijzen dat Moeskroen vorig seizoen op vier clubs na de meeste speelminuten had voor Belgische spelers? Onze kern is absoluut geen vreemdelingenlegioen.»

HUMO Verklaart het beperkte budget waarom jullie bij de onervaren Frank Defays uitkwamen?

Allaerts «Helemaal niet. We wilden inspelen op de trend om jonge, Belgische trainers kansen te geven. We hebben alles heel goed doorgesproken met Frank. Er zijn amper 16 plaatsen in 1A, het is aan hem om zijn kans met beide handen te grijpen. Als hem dat lukt, kan hij groeien. Philippe Clement heeft bij Waasland-Beveren bewezen dat het kan.»

HUMO Zit Defays nog wel op uw lijn? De voorbereiding verloopt weinig bemoedigend.

Allaerts «Wij hebben wekelijks overleg, en dat verloopt in alle openheid. Van een crisis is absoluut geen sprake.

»Nu, ik ken geen enkele trainer die zegt: ‘Stop maar, ik heb al genoeg goede spelers!’ (grijnst) Frank weet op welke posities we nog op zoek zijn naar versterking. Wij hopen tussen de 10de en de 14de plaats te eindigen, maar niet met de huidige kern: er zijn nog enkele uitschieters op komst, let maar op.»

undefined

'Natuurlijk verwachten we veel van die nieuwe spelers, anders hadden we ze niet gehaald ''

HUMO Hebt u Defays beloofd dat u hem niet zult ontslaan?

Allaerts (lacht) «Dat kan geen enkel clubbestuur.

»Ik ken Frank vanop het veld, toen ik nog scheidsrechter was en hij aanvoerder van Charleroi. Frank is streng voor zichzelf, hij heeft veel inzet op en naast het veld – dat zit ook in het DNA van Moeskroen – en hij is een man met waarden. Dat sprak mij en Jürgen Röber (de Duitse technisch directeur van Moeskroen, red.) erg aan.

»We waren zo goed als gered en wilden Frank een lange inloopperiode geven. We hadden net zo goed het seizoen kunnen afronden met Mircea en daarna pas van trainer wisselen. Maar dat hebben we bewust niet gedaan. Frank kwam van het amateurvoetbal bij Virton, en moest zich aanpassen aan het profvoetbal. We wilden hem die tijd gunnen. Hij kent de club inmiddels en heeft een hele voorbereiding kunnen doormaken. Wij helpen hem waar we kunnen, maar nu is het aan hem.»


WIE IS DE BESTE TRANSFER?

1. Landry Dimata (Anderlecht)....5

2. Ivan Santini (Anderlecht) ....... 2

Zakaria Bakkali (Anderlecht)... 2

4. Joseph Paintsil (Genk) ........... 1

Mehdi Carcela (Standard) ...... 1

Jevhen Makarenko (Anderlecht) ..............................1

Knowledge Musona (Anderlecht) ..............................1

HUMO Anderlecht staat ook bovenaan in het lijstje van beste zomertransfers. Bent u verbaasd?

Devroe «Zolang we kampioen spelen, maakt het me niet veel uit. Natuurlijk verwachten we veel van die nieuwe spelers, anders hadden we ze niet gehaald. Maar ze bieden geen garantie op de titel, hè. Nu, van Santini weet je dat hij elk seizoen tussen de twaalf en achttien goals maakt. Als je enkele spelers als hij hebt, eindig je sowieso hoog.»

HUMO Santini scoorde ook al voor Kortrijk, waar Vanhaezebrouck zijn trainer was. Heeft de coach om hem gevraagd?

Devroe «Er zijn namen en profielen doorgegeven, en Santini paste daarin. Toen hij beschikbaar werd, hebben we beslist om hem te halen. Onderschat de Franse competitie niet (Santini speelde de voorbije twee seizoenen voor Caen, red.). Toen onze voorzitter aandeelhouder was bij Lille, kon ik er regelmatig naar wedstrijden. Voor een spits is de Franse competitie zeker niet de makkelijkste, of de meest sexy. Maar hij heeft het goed van afgebracht. Santini is een leider, hij straalt autoriteit uit.»

undefined

null Beeld

undefined

'Moeskroen gaat degraderen, trainer Frank Defays wordt de eerste die zijn ontslag krijgt. 'We helpen hem waar we kunnen, maar nu is het aan hem.''

HUMO Hij is al 29 en speelde nooit eerder in de Champions League of de Europa League.

Devroe «Zijn beste jaren komen eraan, 29 is een ideale leeftijd. Ronaldo is er 33!»

HUMO Vorige zomer verkocht u Dimata voor 11 miljoen euro aan Wolfsburg. Hij speelde er nauwelijks. Amper een jaar later haalt u hem al terug.

Devroe «In Oostende heb ik hem tien maanden lang elke dag aan het werk gezien, ik ken hem door en door. Die jongen heeft enorm veel potentieel.

»Wat er bij Wolfsburg is gebeurd, is simpel: ze versleten er drie trainers en moesten tot de laatste minuut aan de bak om niet te degraderen. Geen enkele van hun spitsen scoorde. Trouwens, wij waren niet de enigen die hem naar België wilden terughalen, er waren nog geïnteresseerde clubs.»

HUMO Club Brugge?

Devroe (grijnst)

HUMO Behalve Dimata komen ook Antonio Milic en Knowledge Musona van Oostende. Koos u bewust voor spelers die u kende?

Devroe «Voor spelers die de Belgische competitie kennen! Als je dertien of veertien nieuwe spelers haalt, moet toch de helft van hen weten waar ze aan toe zijn. Je vindt in Argentinië of Brazilië vast even goede voetballers, maar tegen dat ze aangepast zijn, is het misschien al te laat.

»Onderschat ook Makarenko niet. Zijn naam is misschien minder bekend, maar hij speelde met Dynamo Kiev in de Champions League, en hij zat bij de nationale ploeg van Oekraïne. Als ik drie uur langer had gewacht, speelde hij nu niet voor Anderlecht maar voor Eintracht Frankfurt. Die ploeg speelt óók Europees en staat financieel veel sterker dan wij.»

HUMO Eén trainer vond Makarenko de beste zomertransfer.

Devroe «Dat zal Glen De Boeck geweest zijn (grijnst). Toen Glen vorig seizoen overnam bij Kortrijk, was die ploeg in mijn ogen een vogel voor de kat: degradatiekandidaat nummer één. Met vrijwel dezelfde spelers heeft hij ze bijna nog naar play-off 1 geloodst. Hij haalde Makarenko weg van de linksachter, zette hem op het middenveld en de ploeg is beginnen voetballen.»

HUMO Na Teodorczyk, Onyekuru, Thelin en Ganvoula moeten Dimata en Santini het nu voorin zien waar te maken.

Devroe «Niet alleen zij. We haalden twee nieuwe centrumspitsen, maar ook mensen om rond hen te spelen: Musona, Bakkali, Adzic en Abazaj. En Gerkens en Morioka zijn er ook nog. We zullen de juiste balans moeten vinden. Teodorczyk heeft nog een contract, we zullen zien hoe de situatie evolueert. Zolang hij en Thelin er zijn, kan de trainer hen inzetten als hij dat nodig vindt. Maar er zullen nog spelers vertrekken, dat lijkt me duidelijk.»

HUMO De grootste verrassing is misschien wel Zakaria Bakkali. Als 17-jarige verbaasde hij vriend en vijand bij PSV, waarna hij snel Rode Duivel werd onder Marc Wilmots. Daarna was hij een jaar op de dool door een blessure. Vervolgens speelde hij weinig bij Valencia, en nu is hij gedegradeerd met Deportivo de La Coruña.

Devroe «Drie jaar geleden hebben we geprobeerd om hem naar Lille te halen. Dat is niet gelukt, maar ik ben altijd met hem in contact gebleven. Toen zijn naam ter sprake kwam, hebben we onderzocht of we hem konden halen. Dat hij nu voor Anderlecht speelt, komt niet omdat wij meer boden dan Standard, zoals ik ergens las, maar omdat wij al een hele tijd met hem praatten. Het sleepte alleen wat aan omdat hij op vakantie was in Marokko.»

undefined

'De Rode Duivels hadden de finale wel verdiend. Misschien hadden ze tegen Frankrijk meer op Eden Hazard moeten inzetten ''

HUMO De voorbije jaren viel maar weinig positiefs over hem te vernemen.

Devroe «We zullen zien. Wij hebben al bewezen dat we jongens die het moeilijk hebben opnieuw op de rails kunnen krijgen. Hij is een speler zoals Anderlecht er vorig jaar geen had, zeker niet na het vertrek van Hanni. Bakkali kan vanuit het niets iets teweegbrengen. En in zijn hoofd zit het helemaal goed.»

HUMO U bent zelf ook een transfer, u kwam mee met Marc Coucke toen hij de club overnam.

Devroe «Ik ben een radertje in een groter geheel, meer niet. Ik doe m’n job zoals ik ze al mijn hele leven doe. Aan het verleden kun je niets veranderen, dus daar doe ik geen uitspraken over. En het palmares van deze club spreekt voor zich. Laat ons om te beginnen proberen om een eerste titel te halen. Dat zal al mooi zijn.»


WIE WORDT DE BESTE BELG IN HET BUITENLAND?

1. Eden Hazard ............................ 8

2. Kevin De Bruyne ..................... 3

3. Thibaut Courtois ..................... 1

Hoe hij in Rusland de definitie van schoonheid eigenhandig herschreef, was pure poëzie. Hoe hij zich outte als kalme kapitein van het op kruissnelheid gekomen schip, was klasse. Hoe hij jongensachtig en joyeus voorging in de festiviteiten na die mooie derde plaats: aandoenlijk. Maar genoeg over Didier Reynders. De trainers uit 1A verwachten dat Eden Hazard het komende seizoen de beste Belgische voetballer in het buitenland wordt. Jean-Michel Vandamme is het daar helemaal mee eens. Toen Hazard op z’n 13de naar Lille OSC trok, was Vandamme daar het hoofd opleiding. Intussen is hij er adjunct-directeur.

Jean-Michel Vandamme «Wat een prachtige voetballer is Eden geworden! Zodra hij het veld opstapt, hangt er sensatie in de lucht – je voelt dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Dat was indertijd bij Lille al zo, zelfs toen hij nog heel jong was. Dat zijn talent zo tot bloei komt, dat alles wat wij ooit in hem zagen er ook uitkomt, is formidabel. Ik heb trouwens van het héle Belgische team genoten: zonder twijfel de mooiste ploeg van het WK. Vraiment sympa, die Duivels.»

HUMO U gaat me toch niet vertellen dat u in de halve finale voor België gesupporterd hebt?

Vandamme «Zo ver ging het nu ook weer niet. In Frankrijk staan daar strenge straffen op, hè (lacht). Neen, ernstig: ik vond het jammer dat Frankrijk en België tegenover elkaar stonden, want ik heb Belgische roots – mijn grootvader kwam uit Gent – en ik ben geboren op een boogscheut van de grens. En dan is er Hazard, natuurlijk: ik hoop dat Eden schittert in élke match die hij speelt. Maar ik blijf in de eerste plaats Fransman, natuurlijk.

»De Rode Duivels hadden de finale eigenlijk wel verdiend. Misschien hadden ze iets meer op Eden moeten inzetten in die wedstrijd tegen Frankrijk? Hij komt het meest tot zijn recht als hij en niemand anders de speerpunt is.»

undefined

null Beeld

undefined

'Je krijgt bij Eden Hazard nooit het gevoel dat hij bij elke dribbel aan de kassa denkt. Hij is in de eerste plaats gulzig naar voetbalplezier en naar een palmares.'

HUMO U vindt dus ook dat hij maar beter bij Chelsea kan weggaan?

Vandamme «Ja, absoluut. Chelsea is uiteraard nog steeds een topclub, maar het is lui geweest. Als je zo’n puntgaaf talent als Eden hebt, bouw je je hele ploeg rond hém. Het aankoopbeleid, de tactiek: het had allemaal één rode loper voor Eden moeten zijn. Maar dat is niet gebeurd.

»Eden heeft op het afgelopen WK de voorlaatste stap gezet: hij hoort nu bij de beste voetballers ter wereld. Hij heeft alles om ook die laatste stap te zetten: de allerbeste worden.»

HUMO Maar dan moet hij weg bij Chelsea. Naar Real Madrid dan?

Vandamme «Heel veel keuze is er niet, hè: aan de absolute top heb je Real Madrid, Bayern München en Barcelona. En misschien Paris Saint-Germain, maar daar hebben ze nog werk. Juventus zal het zeker niet worden: Eden samen met Cristiano Ronaldo, dat zie ik niet gebeuren.»

HUMO Hazard voetbalt nu zes jaar voor Chelsea...

Vandamme «En dat typeert hem: hij is een ontzettend trouwe kerel. Dat viel me bij Lille al op. Eden vereenzelvigt zich helemaal met het instituut waarvoor hij voetbalt. Het is heus geen toeval dat hij bij de huldiging van de Rode Duivels in Brussel het voortouw nam. Hij houdt echt van zijn nationale ploeg, en van de supporters.

»Je krijgt bij hem nooit het gevoel dat hij bij elke dribbel aan de kassa denkt. Het zal hem vast niet spijten dat hij veel geld verdient, maar daar is het hem niet in de eerste plaats om te doen. Eden is op een andere manier gulzig: naar voetbalplezier, en naar een palmares.»

HUMO Hebt u nog contact met hem?

Vandamme «Hij komt nog weleens naar Lille kijken, en dan is het weerzien altijd erg hartelijk. Met zijn hele familie, trouwens. Die warme, sterke omgeving is één van de cruciale factoren die het succes van Eden verklaren. Dus ja, ik zie hem nog, maar ik ga niet overal rondtoeteren dat ik z’n ontdekker ben. Ik ben er gewoon trots op dat ik zo’n aardige, warme, getalenteerde gamin mag kennen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234