null Beeld

Humo's grote trainersenquête (1): wie gaat winnen, wie degradeert en wat is de beste zomertransfer?

Nu de competitiestart om de hoek loert, is het weer tijd om de trainers uit 1A op hun voorspellende gaven te testen. Ons panel ziet operatie ‘Schone handen’ als een donkere schaduw over het seizoen hangen, maar ontwaart met Vincent Kompany wel een eenzaam lichtje in de duisternis. Volgens de ene is hij de nieuwe kampioenenmaker van paars-wit, volgens de ander is hij voorlopig nog een maatje te klein nog voor blauw-zwart. ‘Het wordt moeilijk om Club af te stoppen.’

Jan Hauspie

'Bij Anderlecht was het miserie troef. Ik twijfel eraan of Kompany dat kan oplossen'


Wie wordt kampioen?

1. Club Brugge ............................ 7

2. Anderlecht ............................... 6

3. Racing Genk ............................ 2

4. Standard ................................... 1

Hugo Broos, oud-speler en trainer van zowel Anderlecht als Club Brugge, zit met kleindochter Jasmien in de wagen als we hem bellen.

Hugo BROOS «Je weet toch hoe dat gaat? Grote vakantie en oma en opa zorgen voor de opvang van de kleinkinderen (lacht).»

HUMO Hopelijk vind je straks nog wat tijd om de competitiestart te volgen. Wat vind je van de titelprognose van onze trainers?

BROOS «Dat er nog te weinig stemmen naar Brugge zijn gegaan! Bij Club stáát al jaren iets. Ze hebben lang gezocht naar de juiste richting, maar nu ze die hebben gevonden, wordt er niet meer om de haverklap van koers veranderd.

undefined

null Beeld

»Bij Anderlecht was het vorig seizoen miserie troef. En Kompany gaat dat nu met één vingerknip verhelpen? Ik was één van de weinigen die meteen zijn twijfels heeft durven te uiten. Er wordt vandaag de dag zoveel gevraagd van een trainer: je hebt als het ware een klein bedrijfje te runnen. Ik vraag me af hoe Vincent dat allemaal zal kunnen bolwerken als hij ook nog eens speler is.»

HUMO Misschien is Kompany voor anderen net de reden waarom ze op Anderlecht tippen.

BROOS «Sinds hij er is neergestreken, hoor je alleen maar hoeraverhalen. Maar de voorbereiding verloopt verre van vlekkeloos, en als het straks begint, moet het er van de eerste match boenk op zijn.»

HUMO Kompany stouwde zijn trainersstaf vol met vrienden en trok spelers aan met wie hij nog samenspeelde. Heeft Anderlecht zelf nog iets in de pap te brokken?

BROOS «Waarschijnlijk wel, maar ik denk dat ze toch vooral blindvaren op Vincent. Dat lijkt me gevaarlijk, aangezien hij nog een beginnende coach is.

»Zijn grote voordeel is dat hij Vincent Kompany heet en met zijn naam alleen al bij iedereen respect afdwingt. Maar hoe zal hij reageren op conflictsituaties? Over een maand zal hij met malcontente spelers zitten en resultaten die misschien tegenvallen. En dat komt dan allemaal op de schouders van een jonge, onervaren trainer terecht? Geloof me maar: niet evident.»

HUMO Hij heeft altijd veel hooi op zijn vork genomen.

BROOS «Dat is waar. Als speler heeft hij dat altijd kunnen opvangen met zijn ongelooflijke talent. Je wist: het komt wel goed. Maar heeft hij dat talent ook als trainer?»

HUMO Liet jij hem destijds niet als 17-jarige debuteren bij Anderlecht?

BROOS (lacht) «In een Europees duel zelfs (tegen Rapid Boekarest in de Champions League-voorronde, red.). Dat werd toen op veel scepsis onthaald. Aan zijn voetbalkwaliteiten moest toen al niet meer worden getwijfeld. Maar nu spreken we over iets anders: over een beginnende trainer die een hele organisatie moet dragen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij de steile verwachtingen inlost.»

HUMO Je hebt meer vertrouwen in Club Brugge, dat zijn trainer – Philippe Clement – bij landskampioen Racing Genk wegplukte.

BROOS «Toen Clement bij Waasland-Beveren aan zijn trainerscarrière begon, zei ik ook dat hij nog wel zou ondervinden hoe anders het is dan als hulptrainer. Maar goed, hij heeft het ondertussen bewezen: kampioen worden met Genk is niet niks.»

HUMO Club werd de laatste vijf jaar twee keer kampioen, telkens na een tweede plaats. Is het van moeten nu?

BROOS «Er heeft een mentaliteitswijziging plaatsgevonden bij Club. Vroeger was het al goed als ze Europees voetbal haalden, nu gaan ze elk jaar voluit voor het kampioenschap. Maar móéten? Dat vind ik overdreven. Als ze het nu niet worden, is het misschien volgend jaar van moeten, want drie jaar hoeft het ook niet meer te duren. Maar dan nog is het geen mislukt seizoen: ook Europees staan ze voor iets belangrijks.»

HUMO Daar hoeft Kompany zich dan weer niets van aan te trekken: Anderlecht speelt voor het eerst in ruim een halve eeuw geen Europees voetbal. Een voordeel?

BROOS «Misschien wel. Hij zal zich voluit kunnen concentreren op het kampioenschap. Van die midweekmatchen is hij verlost.»

HUMO Wat de ambities van Club ook onderstreept: het betaalde 8 miljoen euro – een nieuw Brugs record – voor Okereke, een jonge Nigeriaanse spits uit de Italiaanse tweede klasse.

BROOS «Laat me zeggen dat ik het volste vertrouwen heb in de transfers van Club. Die zijn de laatste jaren vaak voltreffers geweest.»

HUMO Vorig jaar betaalde het 5 miljoen voor Rezaei, op dat moment ook een clubrecord. Hij flopte.

BROOS «Dat was een paniekaankoop, omdat ze snel een spits nodig hadden. Je kunt een goede spits zijn in Charleroi, maar daarom ben je het nog niet bij Club of Anderlecht.

»Club incasseerde 25 miljoen euro voor Wesley. Dan kun je een klein gokje wagen met Okereke. Dat wil niet zeggen dat hij mag mislukken, maar aan een transfer hangt altijd een risico vast. En hoe meer geld, hoe groter het risico.»

HUMO Het vertrouwen in een titelverlenging van Genk is klein. Hoe verklaar je dat?

BROOS «Ze hebben een nieuwe trainer. En met Trossard en Malinovsky zijn er al twee bepalende spelers weg. Vertrekken Samatta en Berge ook nog? Velen zijn er niet van overtuigd dat Genk zo’n aderlating kan opvangen. Club blijft mijn torenhoge favoriet. Dat wil niet zeggen dat ze freewheelend kampioen zullen spelen, maar het wordt moeilijk om hen af te stoppen.»

HUMO Je bent 67. Zien we jou nog terug langs de zijlijn?

BROOS «Er is veel interesse uit Afrika. Van nationale ploegen dan. Als er iets moois tussen zit, wil ik het nog weleens twee jaar doen. Er zijn contacten, met toonaangevende landen: Egypte, Marokko, Ghana, Kameroen. Eind augustus verwacht ik duidelijkheid. Anders is het over and out. Aanbiedingen van clubs leg ik naast me neer, dat is mijn ding niet meer. Dat hebben die laatste weken bij Oostende, toen ik het overnam van Gert (Verheyen, red.), me geleerd.»


Wie is de beste zomertransfer tot nu toe?

1 . Vincent Kompany (Anderlecht) ............................. 4

2. Samir Nasri (Anderlecht) ..... 2

3. Ianis Hagi (Genk), Felice Mazzu (Genk), Stephen Odey (Genk), Benjamin Nygren (Genk), Idriss Saadi (Cercle), David Okereke (Club), Yuma Suzuki (STVV), Felipe Avenatti (Standard) ................ 1

Een wereldster uit de Premier League die kiest voor de Belgische competitie? Du jamais vu. Tot nu. Zelden zal een transfer zoveel opzien hebben gebaard als die van Vincent Kompany van Manchester City naar Anderlecht. Met in zijn zog ook nog eens voormalig Frans international en City-speler Samir Nasri, normaal evenmin spek voor Belgische bek.

MICHAEL VERSCHUEREN (manager Anderlecht) «Ook wij beschouwen de komst van Vincent als een stunt. Hij is meer dan een transfer, er zit een heel toekomstplan achter.»

HUMO Vorig seizoen waren alle ogen ook al op Anderlecht gericht, door de komst van Marc Coucke. De verwachtingen waren hooggespannen, maar werden niet ingelost. Waarom gaat het nu wel lukken?

VERSCHUEREN «Omdat we uit onze fouten hebben geleerd. Voetbal is geen exacte wetenschap, maar toch denken we dat we de foutenmarge bij het aantrekken van versterkingen kleiner hebben gemaakt. We zijn heel doelgericht te werk gegaan.»

undefined

null Beeld

HUMO Het oude aankoopbeleid was fout?

VERSCHUEREN «Sommige spelers ontwikkelen zich trager dan verwacht. Talenten als Adzic – die nu wel bij de groep zit, trouwens – en Abazaj zijn later opgebloeid dan verwacht. Andere spelers hebben de stap van subtop naar de echte top niet kunnen zetten. Is dat een fout? Ik noem het een verkeerde inschatting. Doordat we nu spelers aantrekken die het al gewoon zijn bij een topclub te functioneren, nemen we een kleiner risico.»

HUMO Verscheidene aanwinsten zijn oud-ploegmaats van Kompany. De indruk is dat jullie blind op hem vertrouwen.

VERSCHUEREN «We hebben zijn ervaring en netwerk zeker meegenomen, maar onderschat het vele voorbereidende werk van de scouting niet. Niet alles is zomaar een ingeving van Vincent. Wij vragen zijn goedkeuring en hij stuurt veel zaken aan, maar er is heel veel input van de scouting én Frank (Arnesen, sportief directeur, red.). De transfer van Michel Vlap is autonoom door de scouting gebeurd en goedgekeurd door Vincent. Sandler is een huurspeler van City: we waren zelf al vier, vijf maanden aan het bekijken hoe we hem bij ons konden krijgen.»

HUMO De anderen, Samir Nasri en Sidney Sam, zijn dertigers die al een paar jaar weinig spelen en nog minder potten breken.

VERSCHUEREN «Vincent heeft met hen samengespeeld, we vertrouwen op hem. Nasri heeft gedwongen stilgelegen (door een dopingschorsing, red.), maar wij denken dat we bij ons een omgeving kunnen creëren waarin hij weer kan pieken.»

undefined

'Was ik de makelaar van Leandro Trossard, dan had ik gezegd: 'Nee Leandro, níét naar Brighton!''

HUMO Bij Kompany’s voorstelling had u het over ‘next generation coaching’. Dat klinkt alsof Anderlecht zijn tijd vooruit is.

VERSCHUEREN «Dat klopt. Onze data driven manier van spelers rekruteren is vooruitstrevender dan wat de meeste clubs doen. En de nieuwe spelstijl zal in het verlengde liggen van wat de academie al tien jaar doet, maar nóg meer doorgedreven.

»Vincent brengt ook een vernieuwende managementstijl mee. Ik heb nog maar drie of vier trainers meegemaakt op Anderlecht, maar dit heb ik van mijn leven nog niet gezien.»

HUMO Kompany verwijst almaar naar Pep Guardiola. Maar de kopie is zelden zo goed als het origineel.

VERSCHUEREN «Vincent is enorm geïnspireerd door Pep, maar die was dat in zijn tijd ook door Johan Cruijff. Daarom zijn het nog geen kopieën.

»Frank, de voorzitter en ik zijn ervan overtuigd dat er met Vincent hier een vrij uitzonderlijk figuur aan het werk is. Meestal moet een speler door een proces voor hij een echte coach is. Met Vincent haalden we een charismatische figuur in huis, met een duidelijke, uitgesponnen strategie. Als het over vijf of tien jaar oplevert wat ik hoop, zullen velen moeten toegeven: ‘Dat hebben ze toen bij Anderlecht toch goed gezien.’»

HUMO Bestaat het risico dat hij te veel hooi op zijn vork neemt?

VERSCHUEREN «Er zijn veel risico’s aan dit verhaal, maar het is goed doordacht.»

HUMO De combinatie speler-coach…

VERSCHUEREN (onderbreekt) «We hébben een coach: Simon Davies

HUMO Jullie spraken eerst van speler-trainer. Pas later hebben jullie die communicatie bijgestuurd: Kompany beschikt niet over het vereiste trainersdiploma.

VERSCHUEREN «Misschien hebben we ons verkeerd uitgedrukt. Maar vanaf dag één was het voor Vincent duidelijk dat er een coach zou komen.»

HUMO In de oefenwedstrijden tijdens de voorbereiding stond hij te coachen als hij zelf niet speelde, niet Davies.

VERSCHUEREN «Zo bekijken jullie het, wij weten beter. (Ongemakkelijk) Is dat eigenlijk wel relevant?»

HUMO Wanneer zal jullie seizoen geslaagd zijn?

VERSCHUEREN «We willen in de prijzen vallen. Vincent heeft het ook al gezegd: ‘We gaan proberen kampioen te spelen. Dan pas zal het seizoen geslaagd zijn.’»

HUMO Van de zesde plaats vorig seizoen naar de eerste nu: het zou een gigantische stap zijn.

VERSCHUEREN «Makkelijk wordt het niet, maar het is wel de challenge.»


Heeft Schone Handen uw vertrouwen in de arbitrage aangetast?

1. Nee ........................................... 8

2. Ja .............................................. 6

3. Geen antwoord ....................... 1

De innige omgang van scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten met makelaar Dejan Veljkovic heeft de Belgische arbitrage aan geloofwaardigheid doen inboeten. Ruim één op de drie trainers uit de Jupiler Pro League zegt dat zijn vertrouwen is aangetast. Frank De Bleeckere, adjunct-hoofd van de refs bij de voetbalbond, wenst zich te onthouden van commentaar. Hij heeft zwijgplicht.

FRANS VAN DEN WIJNGAERT (ex-scheidsrechter) «Dat is de bond, hè.»

HUMO Vorige week verzamelden de Belgische arbiters voor een stage. Tijdens het persmoment ging het amper over hun integriteit.

VAN DEN WIJNGAERT «Ik kan me voorstellen dat er binnenskamers toch zware woorden zijn gevallen: ‘Dit is de lijn, wie erover gaat, vliegt eruit!’ Tenminste, ik hoop het. Het tegendeel zou onbegrijpelijk zijn.»

HUMO Hoe kwam de aanhouding van Delferière en Vertenten bij u binnen?

VAN DEN WIJNGAERT «Ik was geshockeerd. Als de sportliefhebber nog ergens vertrouwen in had, dan wel dat scheidsrechters eerlijk zijn. Dat vertrouwen is aangetast. Sindsdien kijk ik met gefronste wenkbrauwen naar het voetbal, en al helemaal na de beslissing van het BAS om KV Mechelen toe te laten in 1A. Dat heeft alles alleen maar erger gemaakt. Dit was hét moment om Europa te laten zien dat België eerlijkheid hoog in het vaandel draagt. Nu lacht iedereen met ons.

»Er rust een zware last op de schouders van de scheidsrechters die straks weer moeten fluiten. Bij het minste zal er commotie ontstaan. Die twee hebben hun collega’s een ongelooflijk slechte dienst bewezen. Het hele voetbal zal hier onder lijden. Maar scheer nu niet alle arbiters over dezelfde kam: er zijn er heus nog die hun best doen. Maar ze zullen op de toppen van hun tenen moeten fluiten.

»Mijn grote angst nu is dat de videoref de baas wordt op het veld. Ik heb me blauw geërgerd vorig seizoen: scheidsrechters raadpleegden om de haverklap de videoref, waarna je ’s anderdaags in de krant moest lezen dat ook die het bij het verkeerde eind had.»

undefined

null Beeld

HUMO Delferière en Vertenten papten aan met een makelaar van wie iedereen in het voetbal de bedenkelijke reputatie kende. Waarom?

VAN DEN WIJNGAERT «Het moet onbewust gebeurd zijn. Anders kan ik het niet verklaren. Ik snap niet dat je als scheidsrechter uit eten gaat met figuren die niets met de arbitrage te maken hebben. Denk je dat ik in mijn tijd met Michel Verschueren op restaurant ging? Geen haar op mijn hoofd dat daaraan dacht. Fluit je match en ga naar huis. Een auto kopen met korting via een makelaar? Doe dat toch niet!

»Wij hadden nog eergevoel. Wij waren fier als we een opdracht kregen in het buitenland. We feliciteerden mekaar. Nu heerst er haat en nijd. Ons scheidsrechterskorps heeft weer figuren met gezag nodig. Gelukkig is Frank De Bleeckere terug. Maar drie jaar geleden gooiden ze hem wel buiten, hè. Er is veel tijd verloren.»

HUMO Delferière zorgde er op vraag van Veljkovic voor dat Sofiane Hanni na een rode kaart niet geschorst werd.

VAN DEN WIJNGAERT «Onbegrijpelijk. Zeker voor iemand die ook nog eens bij de bond tewerkgesteld is.»

HUMO En Vertenten ging voor Anderlecht – Club Brugge op vraag van Veljkovic achter de namen van de videoref en de controleur aan. Je kunt je afvragen waar hij die informatie voor nodig had.

VAN DEN WIJNGAERT (stilte) «Dat is onverklaarbaar, sorry. En het toppunt is: die mannen hopen nog terug te keren als scheidsrechter. Als dat ooit gebeurt, zakt mijn broek helemaal af. Ze hangt nu al halverwege door die beslissing van het BAS over KV Mechelen.

»Ik weet niet wat die twee heeft bezield. Delferière klom gestaag omhoog in Europa, Vertenten was goed op weg: mooie job in het ziekenhuis, goeie looks, uitstraling op het veld.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ex-ref Frans Van den Wijngaert over Bart Vertenten: 'Hij hoopt ooit nog te mogen fluiten. Als dat gebeurt, zakt mijn broek af.''

HUMO Kende u hen persoonlijk?

VAN DEN WIJNGAERT «Nee, maar een tijd geleden ben ik Vertenten tegen het lijf gelopen. Hij kwam naar me toe, ik herkende hem eerst niet. Uit beleefdheid heb ik hem niet weggejaagd. Het was een kort gesprek waarin hij zich helemaal vrijpleitte en het schandalig noemde wat er met hem was gebeurd. Ik voelde me niet op mijn gemak. Waar rook is, is meestal vuur. Ze steken niet zomaar iemand in de cel.»

HUMO Laten we niet flauw doen: ook in uw tijd stonden de scheidsrechters open voor cadeaus. Denk maar aan die arme Spanjaard in de Europese halve finale Anderlecht – Nottingham Forest. Hij kreeg een miljoen Belgische frank toegestopt van Anderlecht-voorzitter Constant Vanden Stock.

VAN DEN WIJNGAERT «Dat klopt. Als men mij destijds vroeg of er scheidsrechters werden omgekocht, was mijn antwoord steevast: ‘Europeanen? Nooit.’ Maar als ik in Albanië floot en zag hoe de mensen daar leefden, tja, dan kon ik me voorstellen dat het verleidelijk kon zijn.»

HUMO Bekend is dat scheidsrechters op buitenlandse missie vaak goed ‘gesoigneerd’ worden, zeker in de kleinere voetballanden. Misschien is het geen toeval dat Veljkovic er juist onze twee toppers uitpikte: zij kennen de geplogenheden.

VAN DEN WIJNGAERT «Goh… Ik ben als scheidsrechter 104 keer naar het buitenland geweest. Ik was in Albanië, maar ook in Barcelona en Real Madrid. Volgens mij voelen louche types aan bij wie zoiets kan lukken. Mij is het alleszins nooit overkomen.»

HUMO Deze week staat er een ontmoeting tussen de scheidsrechters en de trainers op het programma met als doel het wederzijdse begrip te bevorderen.

VAN DEN WIJNGAERT «Flauwekul! Twee wedstrijden duurt het en ze slikken hun goede bedoelingen weer in. Het helpt geen fluit, tijdens de match blijven ze kat en hond. Het enige wat helpt, is de refs duidelijk maken dat de minste vergissing uit den boze is. Nultolerantie, zoals voor dronken chauffeurs op de weg. Het zal perfect moeten zijn.»


Wie degradeert?

1. Waasland-Beveren ................. 5

2. KV Mechelen ........................... 3

3. Eupen ....................................... 2

4. Cercle Brugge, KV Oostende, Moeskroen ............................... 1

Waasland-Beveren en KV Mechelen, de twee hoofdrolspelers uit het matchfixingschandaal, worden het vaakst getipt als degradatiekandidaat. Toevallig zijn het ook de laatste twee clubs van Yannick Ferrera: in november werd hij ontslagen bij Waasland-Beveren, een jaar eerder bij Mechelen. Momenteel traint hij geen club.

YANNICK FERRERA «Beveren was vorig seizoen voorlaatste, Mechelen is gepromoveerd. Het is dus niet onlogisch dat één van hen degradeert. Alleen: het ene seizoen is het andere niet. Enkele jaren geleden begon ik het seizoen bij STVV met 10 op 15 en zeges tegen Club en Genk. Ook al verwacht niemand het: Mechelen is daar ook toe in staat.»

undefined

null Beeld

HUMO Zou het met operatie ‘Schone handen’ te maken kunnen hebben dat Beveren en Mechelen het vaakst worden genoemd?

FERRERA «Goh, volgens mij heeft de onzekerheid over hun lot hun geen parten gespeeld. Een kern samenstellen om je te redden in 1A of om kampioen te spelen in 1B: dat is ongeveer hetzelfde.»

HUMO Mechelen klinkt strijdvaardiger dan Waasland-Beveren, dat zich lijkt weg te steken achter ‘Schone handen’.

FERRERA «Een jaar geleden was Beveren wél snel klaar met zijn transfers, en toch werd het een moeilijk seizoen. Het zou dus kleintjes zijn om ‘Schone handen’ als excuus in te roepen. Beveren moet naar zichzelf en zijn transferpolitiek kijken, niet naar het matchfixingschandaal.

»Mechelen speelde kampioen in 1B en won de beker: het zit in een opwaartse flow. Terwijl Beveren al jarenlang tegen de degradatie strijdt, met uitzondering van het seizoen onder Clement. Op basis van die statistieken komt het meer dan KVM voor degradatie in aanmerking.»

HUMO Afgaande op de statistieken is de vraag niet óf Beveren degradeert, maar wannéér.

FERRERA «Beveren doet altijd veel transfers, vooral van jonge spelers die het zo goed als gratis aantrekt en later met winst verkoopt, zonder dat daarbij aan het evenwicht in de kern wordt gedacht. Het resultaat: een veel te grote kern, met veel spelers die niet spelen, wat dan weer voor een negatieve sfeer zorgt. Mijn goede raad is: denk niet alleen aan de balans van je boekhouding, maar ook aan het evenwicht in de kern. Als Beveren dat doet, degradeert het niet.»

HUMO Een maand nadat ‘Schone handen’ was losgebarsten, werd jij ontslagen. Was dat toeval?

FERRERA «Geen idee. Ik respecteer hun beslissing, ze hebben mij correct uitbetaald en ik ga verder met mijn leven. Het jammere is dat er door dat ontslag ten onrechte een negatieve perceptie over mij is ontstaan. De mensen zijn vergeten in welke moeilijke omstandigheden ik moest werken.»

HUMO Vind je de vrijspraak voor Beveren en de milde straf voor KV Mechelen rechtvaardig?

FERRERA «Ik geloof niet in rechtvaardigheid. Het leven is niet rechtvaardig.»

HUMO KV Mechelen is schuldig bevonden aan wedstrijdvervalsing en toch mag het in 1A voetballen.

FERRERA «Dat is de wereld waarin we leven. Ik stel het maar vast. Grote uitspraken hoef ik daarover niet te doen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Filip Joos over Hazard: 'De Spaanse fans vonden hem te dik, maar ze gaan nog vaak van hem schrikken.''

HUMO Met enig cynisme zou je kunnen stellen dat wat rond die bewuste KV Mechelen – Waasland-Beveren is gebeurd, al 50 jaar gangbare praktijk is op de slotspeeldag. Waarom dan nu deze clubs straffen?

FERRERA «Cynisme is geen goed signaal aan onze kinderen: ‘Speel maar vals, je komt er toch mee weg!’»

HUMO Wanneer zien we jou op het veld terug?

FERRERA «Hopelijk zo snel mogelijk. Ik mis het voetbal, heel hard zelfs. Ik had een paar aanbiedingen uit het buitenland, maar ze bevielen me niet. Ik wacht liever op iets dat bij mij past.»

HUMO Al gedacht aan een job als analist op tv?

FERRERA «Ik ben in gesprek met zowel Franstalige als Nederlandstalige zenders. Ik ben ook lezingen beginnen te geven en zal dat zeker blijven doen. Maar ik voel me in de eerste plaats trainer, dat is wat ik het beste kan.»


Naar welke Belg in het buitenland kijkt u het meest uit?

1. Eden Hazard ........................... 12

2. Kevin De Bruyne ..................... 2

3. Leandro Trossard ................... 1

Eden Hazard voetbalt vanaf deze zomer in het koninklijke wit van Real Madrid. Voetbalminnend België kijkt reikhalzend uit naar de Spaanse dribbels van de aanvoerder van de Rode Duivels. En ook VRT-commentator Filip Joos is in zijn schik.

FILIP JOOS «Ik vind het fantastisch! Ik moest hard lachen met de Spaanse supporters die al met de handen in het haar zaten toen ze Hazard tijdens z’n eerste training rond het veld zagen lopen. Dat deed hij op Charlie Chaplin-achtige wijze, met de voetjes naar buiten. En hij had een te dikke buik, vonden ze. Wel, dan kennen ze Hazard nog niet. Als ze hem op zijn trainingen gaan beoordelen, zullen ze nog vaker schrikken (lacht).»

undefined

'Mijn grootste angst is dat de videoref het voor het zeggen krijgt. Ik heb me blauw geërgerd vorig seizoen'

HUMO In de winter van 2015 vlogen we samen naar Londen voor Chelsea – Manchester City. Jij zei toen: ‘Voor zijn eigen goed moet Hazard zo snel mogelijk weg bij Chelsea.’ Het heeft nog vier jaar geduurd.

JOOS «Het is jammer dat hij pas op zijn 28ste bij Real belandt. Volgens mij wordt dat over een jaar de conclusie. Hazard was een doekje voor het bloeden geworden bij een ploeg die steeds verder uitgehold raakte. Dat hij er nog kampioen speelde in 2017, mag gerust een klein wonder genoemd worden. Chelsea mag hem heel dankbaar zijn. Het mooie is ook dat hij niet met ruzie vertrokken is. Hoe graag ze hem ook hadden gehouden, ze beseften zelf dat hij weg moest na alles wat hij hun in die zeven jaar gegeven had.»

HUMO Kan hij nog beter worden?

JOOS «Hij zal meer ballen krijgen, en omringd zijn door betere spelers. Ik denk het dus wel, ja. In de fel bejubelde Europa League-finale tegen Arsenal (die Chelsea met 4-1 won, red.) raakte hij eerst 20 minuten lang geen bal. Iedereen vroeg zich af: waar is Hazard? Dat zal hem niet gauw overkomen bij Real.»

HUMO Bekijken wij Belgen zijn transfer niet te veel door een chauvinistische bril?

JOOS «Ik hoed me daar altijd voor: we moeten spelers niet goed vinden omdat ze Belg zijn. Nu, Hazard is toch een mondiale ster, zeker sinds het vorige WK. Maar een Cristiano Ronaldo of een Messi? Nee, dat nog niet. Volgens mij is dat ook de enige reden dat Real hem niet eerder aantrok. Vorig jaar in de Champions League tegen Barcelona was hij twee keer echt niet goed. Terwijl dat wel de wedstrijden zijn waar ze bij Real naar kijken als ze iemand op het oog hebben. Zijn sterk WK is een belangrijke factor geweest. Niet om Zidane te overtuigen, maar wel voorzitter Pérez

HUMO Naar wie kijk je nog meer uit?

JOOS «Kevin De Bruyne! Ik denk dat we na een jaar vol blessures een geweldige De Bruyne gaan zien bij City. Het kan haast niet anders of hij is heel hard uit op revanche. Verder ben ik benieuwd naar wat Lukaku kan doen bij Inter Milaan. Trainer Conte haalt altijd iets meer uit spitsen. Hij zal Romelu met veel meer opdrachten het veld insturen en die zal zich daar helemaal naar plooien. Volgens mij wordt hij 25 procent beter bij Inter.»

undefined

null Beeld

HUMO Die andere Rode Duivels-spits Michy Batshuayi zit weer bij Chelsea. Wordt het nog iets met hem?

JOOS «Om op dat niveau basisspeler te zijn, heeft hij al iets te veel kansen niet gegrepen. Maar met Frank Lampard is er wel een nieuwe coach én Chelsea heeft een verbod om nieuwe spelers aan te trekken. Misschien draait dat wel in zijn voordeel uit.»

HUMO Thorgan Hazard maakte een mooie transfer naar Dortmund, Leandro Trossard naar Brighton & Hove Albion.

JOOS «Brighton vind ik géén mooie transfer, hoor. Ik had Trossard doodgraag in de Bundesliga gezien, bij pakweg Mönchengladbach. En hem vervolgens het parcours van Thorgan Hazard zien afleggen. Maar Brighton, sjonge… (zucht diep). Hij gaat wedstrijden spelen waarin hij hooguit twintig ballen zal raken, waarvan achttien op de eigen speelhelft. Als hij het daar waarmaakt, zal dat een titanenprestatie zijn. Volgens mij is hij er niet klaar voor. Mocht ik zijn makelaar zijn en echt zijn belangen behartigen, had ik gezegd: ‘Leandro, niet naar daar!’ Ach, misschien vergis ik mij. Ik hoop het voor hem.»

HUMO Vanaf volgende week schuif je ook weer aan tafel bij ‘Extra Time’. Zullen node gemist worden: Marc Degryse en Jan Mulder, allebei naar VTM overgestapt. Dat wordt wennen.

JOOS «We gaan hen missen, zeker. Maar zij gaan ons ook missen, dat weet ik wel zeker. Ik denk dat we hen met Youri Mulder, Arnar Vidarsson en Gert Verheyen zo goed mogelijk hebben proberen te vervangen. Af en toe wat vers bloed kan geen kwaad.

»Toen we vernamen dat Jan ons zou verlaten, heb ik Youri een sms gestuurd: ‘Niet dat we niet verder komen dan de ene Mulder door de andere te vervangen, maar ik zou je ook gevraagd hebben als je naam Vanherck was geweest.’ Youri is erg goed, Gert is top, en Vidarsson is slim én grappig: precies zoals ‘Extra Time’ het graag heeft. En vergeet niet: we hebben ook Wesley Sonck nog en Mo Messoudi. En Peter Vandenbempt! Komt wel goed.»


Werkten mee: Felice Mazzu (Racing Genk), Philippe Clement (Club Brugge), Laszlo Bölöni (Antwerp), Jess Thorup (AA Gent), Simon Davies (Anderlecht), Marc Brys (STVV), Karim Belhocine (Charleroi), Kåre Ingebrigtsen (KV Oostende), Yves Vanderhaeghe (KV Kortrijk), Francky Dury (Zulte Waregem), Bernd Hollerbach (Moeskroen), Fabien Mercadal (Cercle Brugge), Beñat San José (Eupen), Adnan Custovic (Waasland-Beveren), Wouter Vrancken (KV Mechelen). Wenste niet mee te werken: Michel Preud’homme (Standard).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234