null Beeld

Humo's Grote Trainersenquête (2): wie wordt topschutter, welke club wordt de grootste verrassing en wie komt het verst in Europa?

Het Coucke-offensief maakt indruk: volgens Humo’s hooglijk gewaardeerde trainerspanel walst le nouveau Anderlecht onbekommerd naar de titel, realiseerde het met Landry Dimata de beste zomertransfer, heeft het met Ivan Santini de nieuwe topschutter in huis én zet het en passant misschien nog een succesje neer in Europa. Alleen de Gouden Schoen gaat niet naar Brussel.

Jan Hauspie

'Als Carcela vertrouwen krijgt, is hij onhoudbaar en net zo beslissend als Ronaldo en Hazard. Maar in het buitenland mist hij Luik'


WELKE BELGISCHE CLUB RAAKT HET VERST IN EUROPA?

1. Anderlecht ............................. 6

2. Genk ....................................... 3

Club Brugge ........................... 3

4. Standard .................................2

De laatste keer dat Club Brugge de groepsfase van de Champions League bereikte, in 2016, verloor het zes keer in evenveel wedstrijden. Is het daarom dat de trainers uit 1A de kansen op succes van het in de Europa League uitkomende Anderlecht hoger inschatten? Vorige week kon u hier al lezen hoe diezelfde trainers paars-wit meer kans op de landstitel toedichten dan de kampioen zelf.

HUMO Hallo, Club Brugge?

Vincent Mannaert (algemeen manager Club Brugge) «Geen probleem, hoor. Wij voelen ons niet snel verongelijkt. Die fase zijn we voorbij (glimlacht). De grootste motivatie haal je uit jezelf en de successen die je als groep beleeft, niet uit meningen van buitenaf.

»Ik kan wel begrijpen dat men meer verwacht van Anderlecht in de Europa League dan van ons in de Champions League. Je mag niet vergeten dat er een groot niveauverschil is tussen die twee competities. Onze laatste passage in de Champions League was verre van schitterend, net als die van Anderlecht vorig seizoen. De enige Belgische uitzondering de laatste jaren was AA Gent, dat het in 2015-2016 uitzonderlijk goed deed. Maar ik kan u verzekeren dat het binnen onze club enorm leeft om nog eens een wedstrijd te winnen in de Champions League.»

HUMO Jullie transfers lijken er nochtans niet op gericht om ook in Europa een goed figuur te slaan.

Mannaert «Als je Europees succes wil najagen, moet je meer geld investeren dan je hebt. En dan heb je nog steeds geen garantie dat het zal lukken. Moet je daarvoor je financiële huishouding in gevaar brengen?»

HUMO Nu klinkt het haast alsof u liever geen Champions League had gespeeld.

Mannaert «O, toch wel! We zijn juist bijzonder trots dat we er voor de tweede keer in drie jaar bij zijn. Bovendien levert het extra inkomsten op, waarmee je je structureel kunt versterken. Naar ons aanvoelen is dat ook gelukt: ons team is evenwichtiger dan vorig jaar. Niet door voor kwantiteit te gaan, maar voor kwaliteit.

»Alleen in de aanval hebben we nog geen nieuwe spelers aangetrokken. Ik herinner me een dubbelinterview met Herman Van Holsbeeck voor de start van vorig seizoen. Op de vraag waar Brugge beter gewapend was dan Anderlecht, antwoordde hij: ‘In de spits.’ Dat bleek ook achteraf: wij hebben veruit het meeste doelpunten gemaakt. Van die aanvalslinie is nog niemand vertrokken.»

HUMO Anderlecht kaapte Landry Dimata voor jullie neus weg.

Mannaert «Zijn makelaar vertelde ons dat hij voor Anderlecht koos wegens zijn Brusselse roots, en omdat hij bij Oostende al had samengewerkt met Marc Coucke en Luc Devroe. Fair enough. Omgekeerd koos Siebe Schrijvers voor ons, en niet voor Anderlecht.

»Wij zullen altijd op jonge Belgische talenten blijven jagen, ook al zijn ze duurder. Het zit in onze clubcultuur, meer dan bij de andere topclubs. Neem nu Mats Rits: hij kon als jonge gast niet doorbreken bij Ajax en vond daarna zelfs bijna geen club meer. Hij heeft moeten knokken en dat maakte hem mentaal weerbaar. Zo’n speler past perfect bij ons. Siebe is een ander verhaal: hij vond in Genk Pozuelo op zijn pad en wil nu bewijzen dat hij wél bepalend kan zijn bij een topclub.»

undefined

null Beeld

undefined

undefined

''De Nations League is ideaal om met de Rode Duivels aan een ploeg voor de toekomst te bouwen.'' Chris Van Puyvelde

HUMO Jullie aanwinsten brengen weinig internationale ervaring mee.

Mannaert «Wie kende José Izquierdo, Mathew Ryan of Carlos Bacca toen ze hier aankwamen? Maar ze zijn wel stuk voor stuk aan een grote carrière begonnen. En kijk naar die fantastische Champions League-campagne van AA Gent: Sven Kums kwam van Kortrijk, Neto van Cercle Brugge en Gershon van Waasland-Beveren. Allemaal spelers zonder palmares. Ruud Vormer was 26 toen hij van de bank van Feyenoord naar Club kwam. Vier jaar later oogt zijn palmares niet onaardig: twee keer kampioen, twee bekerfinales, twee Supercups, kwartfinale Europa League, Gouden Schoen én international bij Oranje. Dat is wat wij doen: we zoeken liever spelers met een grote toekomst dan met een groot verleden.»

HUMO Trekt Marc Coucke zijn portemonnee wijder open dan jullie voorzitter, Bart Verhaeghe?

Mannaert «Hein Vanhaezebrouck zei onlangs in een interview: ‘Ik heb niet de indruk dat er veel financiële beperkingen zijn.’ Wel, die indruk heb ik ook. Het is duidelijk dat Anderlecht de lat hoog legt: het wil absoluut kampioen worden en zet daar zwaar op in. Onze ambities zijn even groot, maar we spreken ze misschien niet zo nadrukkelijk uit. Wij hebben een manier van werken die misschien niet zo spectaculair oogt, maar ze levert wel rendement op. Op die ingeslagen weg gaan we verder. Dat zorgt voor rust.»

HUMO Coucke trekt sowieso alle aandacht naar zich toe.

Mannaert «Misschien is dat ook weldoordacht.»

HUMO Anderlecht kan alleen maar falen. Dat geldt minder voor Club Brugge, na de titel van vorig seizoen.

Mannaert «Van buitenaf gezien lijkt dat zo, maar wij houden vast aan de doelen die we gesteld hebben. Wij zeggen al een aantal jaar dat het onze ambitie is kampioen te worden. Wel, daar slagen we steeds beter in (lachje).»


IS DE NATIONS LEAGUE EEN GOEDE ZAAK?

1. Nee ......................................... 7

2. Ja ........................................... 6

3. Geen antwoord ...................... 3

In september begint de Nations League: een nieuwe landencompetitie, geprangd tussen WK en EK. De Rode Duivels werden in een poule met IJsland en Zwitserland geloot. De trainers reageren verdeeld, maar hoe staat Chris Van Puyvelde hier tegenover? We krijgen de sportief directeur van de voetbalbond aan de lijn tijdens zijn vakantie in de Provence.

Chris Van Puyvelde «In België hebben we de gewoonte – historisch bepaald, wellicht – om sceptisch te staan tegenover vernieuwing. Maar bij de voetbalbond staan we open voor het idee. Je moet voor iets nieuws durven te gaan. We bekijken het dus zeker niet als een tweederangstoernooi, maar als een volwaardige competitie.»

HUMO Volgens Felice Mazzu zal de Nations League toelaten om zaken uit te proberen met het oog op het EK van 2020.

Van Puyvelde «Na een WK is het nooit makkelijk: er haken spelers af en je moet nieuwe jongens inpassen. Zo’n Nations League biedt ons de mogelijkheid om te bouwen aan een ploeg voor de toekomst. Dat doe je beter in wedstrijden met inzet. Anders krijg je altijd het excuus: ‘Het was máár een oefenwedstrijd.’ Bijkomend voordeel is dat we zelf niet op zoek moeten naar tegenstanders voor vriendschappelijke duels.»

HUMO Volgens Francky Dury worden de topspelers nu al overbelast.

Van Puyvelde «Dat is niet anders bij vriendschappelijke wedstrijden. Dan speel ik liever wedstrijden met inzet.»

HUMO Noblesse oblige: door de halve finale op het WK zal men van de Rode Duivels resultaten verwachten in de Nations League.

Van Puyvelde «Wedstrijden tegen IJsland en Zwitserland zijn niet sexy, dat besef ik. Maar het zijn moeilijk te ontwrichten ploegen. Zwakke broertjes? Ga weg! Er voltrekt zich een grote nivellering op mondiaal niveau, er zijn geen kleine ploegen meer. IJsland staat voor een hechte organisatie, lange ballen en verre inworpen. Zwitserland is creativiteit, snelheid en een snuifje Slavische invloed. Dat vraagt telkens een andere manier van spelen: een goeie oefening voor onze ploeg.»

'Club Brugge koopt verstandiger in dan Anderlecht. Als het er niet meteen boenk op is voor Luc Devroe, zal het kot te klein zijn'

HUMO Het zijn niet de tegenstanders waartegen je grenzen verlegt, zoals tegen Brazilië.

Van Puyvelde «Iedereen zal België bekijken als de nummer 3 van het WK – op de nieuwste FIFA-ranglijst staan we zelfs op 1! Onze status verplicht ons elke wedstrijd ernstig aan te pakken. Ik heb het er nog over gehad met Thierry Henry. In zijn tijd als Frans international moest hij ook weleens tegen een mindere tegenstander spelen. Daar moest hij zich voor opladen, om dan op het juiste moment toe te slaan. Dat moet je óók kunnen. Zoals wij deden tegen Japan: 0-2 achter en toch winnen. Of zoals Duitsland, daar ben je ook nooit klaar mee. Die stap moeten wij nu ook zetten. En dat gaan we ook doen, want dát is professionalisme.»

HUMO Geniet u nog na van het WK?

Van Puyvelde «Ik zit hier in Frankrijk, hè (lacht). Nee, ernstig: het was een historisch moment. Dat zal pas ten volle duidelijk worden wanneer we er over enkele jaren op terugkijken. We hadden een groep, zowel van stafleden als van spelers, waarin een nooit eerder geziene eenheid van denken en doen is ontstaan. Zonder het op dat moment zelf goed te beseffen zijn we het bindmiddel van de Belgische samenleving geworden. Toen ik in Brussel vanop die bus naar beneden keek, zag ik alleen maar blije gezichten, in al hun diversiteit. Ondanks alles waar ons landje soms aan ten onder lijkt te gaan, hebben wij getoond dat we ook op mondiaal vlak iets betekenen.»

HUMO Er zijn er die het een gemiste kans vinden: de wereldtitel lag voor het grijpen.

Van Puyvelde «Het heeft geen zin daarover te blijven speculeren, daar verspil je nutteloze energie mee. Ik ben altijd positief ingesteld en laat me liever drijven door passie. Zonder passie blijf je hangen in het verleden. En wie daar blijft hangen, zit met een groot probleem.»

HUMO U zit daar zo te horen helemaal ingesloten door tsjirpende krekels.

Van Puyvelde «Zalig, hè? We verblijven hier in een vakantiehuisje, met een paar vrienden. Zo dadelijk gaan we gezellig iets eten. En het zullen geen krekels zijn die we op ons bord leggen (lacht).»


WELKE PLOEG WORDT DÉ VERRASSING?

1. Cercle Brugge .......................... 4

2. Genk ........................................ 2

Antwerp ................................... 2

Zulte Waregem ........................ 2

5. Oostende ................................ 1

Lokeren ................................... 1

Moeskroen .............................. 1

Kortrijk ..................................... 1

Sinds Cercle Brugge een jaar geleden werd overgenomen door de Franse topclub AS Monaco, krijgt de grijze muis steeds meer kleur. Onder leiding van Frank Vercauteren volgde prompt promotie naar de eerste klasse, maar na zijn onverwachte exit werd met Laurent Guyot een nieuwe, onbekende Franse coach aangesteld. Geen ploeg die vaker wordt genoemd als de potentiële verrassing van het seizoen dan Cercle.

Laurent Guyot «Dat flatteert ons, zeker. Maar voorlopig blijven het veronderstellingen die nergens op gebaseerd zijn. Ik verwacht een kampioenschap waarin iedereen aan elkaar gewaagd is. Dank dus aan mijn collega’s om aan ons te denken, maar de realiteit bevindt zich op het terrein. En daar zullen ze ons allemaal willen verslaan (lacht).»

HUMO Dat het kapitaalkrachtige Monaco aan de touwtjes trekt bij Cercle, draagt vast bij tot de hoge verwachtingen.

Guyot (ontwijkend) «Onze belangrijkste doelstelling wordt het behoud.»

HUMO Volstaat het behoud voor een club die wil verrassen?

Guyot «Daarvoor zou je die trainers moeten vragen waaróm ze ons als verrassing naar voren schuiven. Nogmaals: ons enige doel is het behoud. Daarnaast hopen we dat enkele jongeren zich goed zullen ontwikkelen.»

HUMO Uw voorganger Frank Vercauteren bespeurde te weinig ambitie bij Cercle. U deelde aan het begin van uw spelerscarrière bij Nantes nog de kleedkamer met hem.

Guyot «Meer zelfs: we waren kamergenoten. Ik was erg jong, mocht voor het eerst mee op stage en lag met hem op de kamer. Ik kon me geen betere compagnon wensen, hij ving me geweldig goed op. De gesprekken die we voerden, vergeet ik nooit. Razend interessant voor een jonge kerel als ik. Ik heb geprobeerd contact met hem op te nemen, via een tussenpersoon, maar het is me niet gelukt.»

undefined

null Beeld

''Leuk dat de andere trainers aan ons denken, maar op het veld zullen ze ons allemaal willen verslaan.'' Cercle Brugge wordt getipt als dé verrassing, Trainer Laurent Guyot

HUMO Ook de jonge Didier Deschamps was uw ploegmaat bij Nantes. U gaat met Cercle toch niet voetballen zoals hij met Frankrijk deed op het WK?

Guyot «Ieder zijn mening. Ik kan u verzekeren dat mijn familie en vrienden in Frankrijk enorm veel plezier hebben beleefd aan het WK. Met 4-3 winnen van Argentinië, en nog eens vier keer scoren in de finale tegen Kroatië: da’s niet slecht, toch? Het is in ieder geval wat anders dan telkens met 1-0 en na verlengingen door te gaan (zoals verliezend finalist Argentinië vier jaar geleden in Brazilië, red.). Bon, niet alles was perfect, maar dat hou ik voor mezelf.

»Mag ik ú eens wat vragen? Wie is de beste voetballer ter wereld?»

HUMO Ronaldo? Messi?

Guyot «Ibrahimovic? Iniesta? (zwijgt) Nee, de beste speler in Rusland was Olivier Giroud! Natuurlijk zijn al die andere spelers beter dan hij. Maar Giroud is wereldkampioen en zij niet! Ik kom uit de opleiding van Nantes, waar mooi voetbal hoog in het vaandel staat. Maar voetbal draait om efficiëntie, je moet ook wínnen.»

HUMO Eden Hazard zei achteraf liever te verliezen met België dan te winnen met Frankrijk.

Guyot «Ik begrijp die uitspraak, en ik respecteer ze. Maar geloof me vrij: Eden Hazard was liever wereldkampioen geworden, zelfs met iets minder goed voetbal. Verder ben ik het helemaal met u eens dat België ons op heerlijk voetbal heeft vergast in Rusland.»

HUMO De voorbije jaren was u aan de slag bij Toronto FC, in Canada. Niet meteen een land dat bekend staat als voetbalgek.

Guyot «Voetbal is belangrijk, maar er is meer in het leven. Het leven draait om opportuniteiten en kansen grijpen. In Canada vond ik niet alleen een professionele uitdaging, maar ook één op menselijk vlak. Voor mij, voor mijn gezin, voor de kinderen. Dat laatste gaf de doorslag. Die drie jaar hebben me enorm veel gegeven.»


WIE WINT DE GOUDEN SCHOEN?

1. Mehdi Carcela (Standard) ......... 5

2. Hans Vanaken (Club Brugge) .... 4

3. Ivan Santini (Anderlecht) ........... 1

Alejandro Pozuelo (Genk) ......... 1

Cristian Benavente (Charleroi) .. 1

Adrien Trebel (Anderlecht) ....... 1

De terugkeer van Mehdi Carcela op de Belgische velden was een hoogtepunt tijdens de voorbije tweede seizoenshelft. De Marokkaanse Belg van Standard maakte zoveel indruk dat hij, mocht hij de komende maanden op z’n weergaloze elan doorgaan, als dé topkandidaat geldt voor de Gouden Schoen.

Kismet Eris (spelersmakelaar) «Voor alle duidelijkheid: ik ben Mehdi’s makelaar niet. Maar we gaan naar dezelfde moskee voor het vrijdagsgebed en ik ken hem al van kinds af. Ik was leraar-sportanimator en vertoefde vaak op het pleintje in Droixhe, de Luikse wijk waar ook Christian Benteke opgroeide. Zakaria Bakkali (nieuwste aanwinst van Anderlecht, red.) woonde om de hoek en ook Axel Witsel kwam er vaak voetballen.

»Mehdi speelt op instinct. Als hij vertrouwen krijgt, is hij onhoudbaar. Standard draaide niet goed toen hij er afgelopen winter neerstreek, maar hij heeft de ploeg nog eigenhandig naar play-off 1 geloodst. Alle verhoudingen in acht genomen: Ronaldo kan dat, en Messi en Eden Hazard ook. Mehdi is ook zo’n speler die in z’n eentje het verschil kan maken.»

HUMO Bij zijn laatste clubs, het Spaanse Granada en het Griekse Olympiacos, brak hij niet veel potten.

Eris «Dat heeft te maken met zijn persoonlijkheid. Mehdi is een jongen die drijft op zijn gevoelens, hij heeft zijn vertrouwde omgeving nodig. Pas dan zie je hem topprestaties leveren. Dat is de reden waarom hij zo vaak zijn vrienden liet overkomen: hij mist Luik in het buitenland.»

HUMO Moet een echte topper dat niet overwinnen?

Eris «Juist, maar niet iedereen wil Ronaldo worden: die spendeert 23 uur per dag aan voetbal. Niet iedereen is tot zulke opofferingen bereid. Voetbal is niet het belangrijkste in Mehdi’s leven, dat zijn zijn vrienden en familie. Kun je hem dat kwalijk nemen?»

HUMO Hij zal niet als Witsel voor een zak geld in China gaan spelen.

Eris «Later misschien. Maar nu, op z’n 30ste? Zeker niet.»

HUMO Als hij slim is, blijft hij nog vijf jaar de vedette van de Jupiler Pro League.

Eris «Maar dan moeten ze hem wel naar waarde schatten! Na wat hij de voorbije maanden liet zien, moet hij en niemand anders de nummer één zijn. Geen enkele andere speler betekent zoveel voor Standard als hij.»

undefined

null Beeld

''Ik heb mijn twijfels als een speler na twee jaar met hangende pootjes uit het buitenland terugkomt.'' Gilles De Bilde over Ivan Santini (links op de foto)

HUMO Is hij te goed voor de Belgische competitie?

Eris «Zonder twijfel. Het is een onnoemelijk voorrecht dat we hem hier vorig seizoen aan het werk mochten zien. Zoveel andere parels waren er niet. Behalve Mehdi kan ik er geen twee opnoemen van wie ik zeg: ‘Wauw, voor hem ga ik naar het stadion!’»

HUMO Met Marokko was hij ook op het WK in Rusland. Hij kreeg er slechts een kwartier speeltijd, tegen het Portugal van Ronaldo.

Eris «Hij had graag méér gespeeld natuurlijk, maar Marokko barst van de goede spelers. Al maakt het de ontgoocheling er niet minder om.»

HUMO Had hij op een nieuw buitenlands avontuur gehoopt?

Eris «Ik weet alleen dat hij via Standard naar het WK wilde. Dat is hem gelukt. Was ik een buitenlandse club, ik zou het erop wagen: Mehdi is bijna 30 en is tot wasdom gekomen. Hij is niet meer die jongen van 22 die Luik voor het eerst verliet om voor Anzji Machatsjkala te gaan voetballen.»

HUMO Maar eerst die Gouden Schoen?

Eris «Hij maakt er geen obsessie van. Hij zal er niets speciaals voor doen of laten. Mehdi stapt altijd het veld op om te winnen, maar wel op zíjn manier. Op wat daaruit voortvloeit, heeft hij toch geen vat. Hij zal er zijn slaap niet voor laten.»


WIE WORDT TOPSCHUTTER?

1. Ivan Santini (Anderlecht) .................. 7

2. Landry Dimata (Anderlecht) ............. 3

4. Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) .... 1

Ally Samatta (Genk) ............................1

Renaud Emond (Standard) ............... 1

Irvin Cardona (Cercle Brugge) ............1

Henry Onyekuru is al weg en op Lukasz Teodorczyk wordt niet meer gerekend. Exit de twee mauve prijsschutters van vorig seizoen, enter Ivan Santini. Na twee seizoenen bij het Franse Caen haalt Anderlecht de Kroaat terug naar België. Voor het halve trainersgild in de Jupiler Pro League is de topschutter nu al bekend. Gilles De Bilde, zelf spits geweest bij Anderlecht, twijfelt.

Gilles De Bilde «Tijdens het WK ben ik vijf weken in Rusland geweest: dáár heb ik aanvallers van een hoog niveau aan het werk gezien. Ik ben niet geneigd Santini het voordeel van de twijfel te gunnen. De Belgische competitie is slechts een tussenstation naar een groter kampioenschap. Als je dan na twee jaar, zoals Santini, met hangende pootjes uit Frankrijk terugkeert, dan twijfel ik.

»Van zijn vorige periode in België, bij Kortrijk en Standard, herinner ik me niet dat hij 25 goals per seizoen maakte. Vijftien, ja: maar volstaat dat om topschutter te worden? Anderlecht botst bijna altijd op een goed georganiseerde, verdedigende tegenstander. Dan is Santini niet de spits die drie verdedigers uitschakelt met een dribbel en vervolgens de bal in de winkelhaak trapt. In die zin is hij vergelijkbaar met Teodorczyk, wiens balbehandeling ook niet om over naar huis te schrijven is. Of heeft Santini in Frankrijk, op zijn 29ste, een evolutie doorgemaakt die ik nog moet ontdekken? Hij is erg afhankelijk van de aanvoer die hij krijgt. Hij moet bediend worden.»

HUMO Daarvoor haalde Anderlecht Landry Dimata, Zakaria Bakkali en de jonge Albanees Kristal Abazaj.

De Bilde «Dimata was meer dan oké bij Oostende, maar in het buitenland (bij Wolfsburg, red.) heeft hij gefaald. Nu, hij is jong en heeft zeker groeimarge. Hij keert terug naar een competitie en omgeving die hij kent. En Bakkali, tja… Intrinsiek is hij een speler met meerwaarde, maar ook rond hem hangen veel vraagtekens. Hij is al een paar keer mislukt in het buitenland. Wat zal er van hem nog worden bij Anderlecht?»

HUMO Van Santini wordt verwacht dat hij met zijn natuurlijke autoriteit een gids is voor de jongere spelers.

De Bilde «Ik hoop dat je gelijk krijgt (lacht). Bij Standard vond ik hem al minder goed dan bij Kortrijk. Nu, ik hoop dat ik me vergis en dat hij een goede keuze blijkt te zijn. Maar ik twijfel. Volgens mij past Dimata beter bij Anderlecht.»

HUMO Bij Anderlecht vindt Santini met Hein Vanhaezebrouck wel zijn trainer van bij Kortrijk terug.

De Bilde «Die link is overduidelijk. Misschien wilde Hein hem wel omdat hij niet meer overtuigd is van Teodorczyk. Santini past in zijn manier van voetballen, zoals Laurent Depoitre bij AA Gent destijds. Trouwens, op zeker ogenblik was er sprake van Depoitre bij Anderlecht. Ik had veel liever hem zien komen dan Santini. Depoitre heeft bij Huddersfield – toch geen hoogvlieger in de Premier League – getoond dat hij er stond op de belangrijke momenten. Hij heeft volgens mij meer inhoud dan Teodorczyk of Santini.»

HUMO Wat had je dan verwacht van Anderlecht?

De Bilde «Je mág niets meer verwachten in België. Misschien staren we ons nog te veel blind op grote namen. Anderlecht heeft zich al eens verbrand aan Nicolae Stanciu. Die kostte 10 miljoen euro, weet je nog? Het zal wel iets voorzichtiger geworden zijn (lacht).»

HUMO Een jaar geleden verwachtte iedereen dat Anderlecht met Teodorczyk en Onyekuru – samen goed voor 44 doelpunten in het seizoen ervoor – fluitend op een nieuwe titel zou afstevenen.

De Bilde «Iedereen? Ik toch niet, hoor (lacht).

»Ik heb het gevoel dat Vincent Mannaert bij Club Brugge veel verstandiger inkoopt. Voor Luc Devroe is het zijn eerste transferperiode bij Anderlecht. Alles is nieuw en hij staat onder behoorlijk wat druk. Bouwen voor volgend jaar? Met zo’n uitleg kan hij zich er niet van af maken. In Anderlecht moet het er meteen boenk op zijn. Voorlopig kocht Devroe allemaal jongens die voorheen in de subtop speelden en van wie de toegevoegde waarde nog moet blijken. Club Brugge is daar de laatste jaren heel goed in geslaagd. Met Vormer, Wesley, Limbombe en Izquierdo haalde het kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Dat heb ik bij Anderlecht veel minder gezien.»

HUMO Standard haalde Orlando Sá terug.

De Bilde «Meer dan degelijk voor de Belgische competitie. Hij kan wegen op een verdediging en maakt zijn doelpunten. Maar Standard verliest wel Edmilson – toch straf dat hij voor Qatar kiest – en wie weet ook nog Carcela.

» Bij Club zal Wesley er nooit twintig maken en Vossen is geen titularis meer. Nee, ik zie er niet meteen een topschutter bovenuit steken.»

HUMO Als het dan toch Santini of Dimata wordt, maak je dan een diepe buiging voor Luc Devroe?

De Bilde «Absoluut. Ik hoop dat ik me vergis, want ik blijf een Anderlecht-supporter. Maar als het de eerste weken niet meteen goed draait, zal het kot te klein zijn. Het is onvermijdelijk dat één of twee nieuwe jongens door de mand vallen. Maar de mannen op wie je rekent: die moeten er meteen staan.»

Werkten mee aan de enquête: Ivan Leko (Club Brugge), Hein Vanhaezebrouck (Anderlecht), Michel Preud’homme (Standard), Philippe Clement (Genk), Felice Mazzu (Charleroi), Francky Dury (Zulte Waregem), Gert Verheyen (Oostende), Yves Vanderhaeghe (Gent), Glen De Boeck (Kortrijk), Peter Maes (Lokeren), László Bölöni (Antwerp), Laurent Guyot (Cercle Brugge), Frank Defays (Moeskroen) en Marc Brys (STVV). Wensten niet mee te werken: Claude Makélélé (Eupen) en Yannick Ferrera (Waasland-Beveren).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234