null Beeld

Humo's grote verkiezingsenquête: wie wint en wie verliest zondag? En wie worden de burgemeesters van Antwerpen en Gent?

Welke dromen gaan aan diggelen? Wie mag een vurige overwinningsspeech afsteken? Welk kopstuk gaat het lelijkst op zijn bek? Deze en andere vragen legden we voor aan een 22-koppig panel van analisten, professoren en politieke waarnemers, die alle antwoorden nú al kennen. ‘Eén ding is zeker: zondagavond hebben ze weer allemaal gewonnen.’

rl

'De N-VA zal zondag goed scoren, maar wordt dé verliezer in de coalitiegesprekken'


De grote winnaar?

Groen 15

N-VA 12

CD&V 4

Open VLD 1

PVDA 1

Onafhankelijke burgerlijsten1

MEYREM ALMACI (Groen-voorzitter) «Steeds meer mensen zijn de apathie van de regering beu en maken zelf werk van een betere, gezondere en eerlijkere wereld, met initiatieven als Dagen Zonder Vlees, Mei Plasticvrij, Klimaatzaak, CurieuzeNeuzen en schoolstraten blokkeren uit protest tegen het vervuilende autoverkeer. De voorbije jaren hebben we hard gewerkt om die mensen een stem te geven. Waar we besturen, hebben we moedige maatregelen genomen, tegen de stemmingmakerij in. Denk maar aan het Gentse circulatieplan. Maar tot 14 oktober is er niets verworven.»

HUMO Met welke uitslag bent u zondag tevreden?

ALMACI «We willen in twee derde van de centrumsteden mee besturen, vandaag is dat in de helft. Ook in kleinere gemeenten moeten er meer groene coalities komen.»

HUMO Welke steden hoopt u nog te veroveren?

ALMACI «Leuven lijkt me zeker haalbaar. Daar scoorden we in 2014 al sterk. We hebben er met David Dessers een nieuwe kopman. En het zou me verbazen als Mohamed Ridouani dezelfde afkeer van ons heeft als Louis Tobback (lacht).»

HUMO In Antwerpen worden Groen en de N-VA wellicht de twee grootste partijen, maar Wouter Van Besien zegt dat hij niet met Bart De Wever in bad wil. Zal hij dat veto niet moeten inslikken na 14 oktober?

ALMACI «Dat zal níét gebeuren. Ons model is onverenigbaar met dat van de N-VA. Ik blijf ervan overtuigd dat een progressieve coalitie mogelijk wordt.»

HUMO Uw achilleshiel is het platteland. In sommige gemeenten bestaat Groen niet eens.

ALMACI «We komen op in 250 gemeenten, een record. Eén op de zes groene lijsten is nieuw. De groene golf rolt de komende jaren over heel Vlaanderen.»

JAN DE MEULEMEESTER (Wetstraatjournalist VTM) «Het moet nú wel gebeuren voor Groen. Thema’s als klimaat, zuivere lucht, plastic en groene mobiliteit komen in heel Europa aan bod. Dit is hun momentum, maar vaak doen ze het in de peilingen beter dan bij de verkiezingen. Als ze hun hogere scores in de steden niet kunnen vertalen in meer coalities, zou dat een anticlimax zijn.»

HUMO De tweede grote winnaar wordt de N-VA. Wanneer zal Bart De Wever tevreden zijn?

BART BRINCKMAN (chef politiek De Standaard) «De N-VA wil consolideren met het oog op de verkiezingen van 2019. Het behoud van Antwerpen is cruciaal. In Aalst en Sint-Niklaas zullen ze ook aan de macht blijven. En voorts wordt het burgemeesters tellen. De rand rond Antwerpen kleurde zes jaar geleden helemaal geel-zwart. Afwachten of dat zo blijft.»

NICOLAS BOUTECA (politicoloog UGent) «De N-VA zal wel goed scoren, maar ik verwacht dat ze dé verliezer van de coalitiegesprekken worden. In de meeste centrumsteden staat men niet te springen om met hen te besturen. Vooral bij CD&V is de aversie groot. Beide partijen dingen naar de titel van grootste volkspartij. In Genk zal Wim Dries er alles aan doen om Zuhal Demir buiten te houden, in Hasselt en Leuven gebeurt wellicht hetzelfde met Steven Vandeput en Lorin Parys. In Gent, Oostende en Brugge wordt het ook moeilijk. En als Bart Somers in Mechelen een absolute meerderheid haalt, heeft hij de N-VA niet meer nodig. Kun je dan nog zeggen dat je gewonnen hebt? Gelukkig hebben ze Antwerpen als bliksemafleider.»

DAVE SINARDET (politicoloog VUB) «Als CD&V lokaal de grootste partij blijft ten koste van de N-VA, kan Wouter Beke ook zeggen dat hij gewonnen heeft.»

BRINCKMAN «Maar standhouden op het platteland zal niet volstaan. CD&V bestuurt mee in 147 van de 308 gemeenten, maar daar zitten veel kleintjes bij. In de steden moet het beter. Als Mieke Van Hecke en Kris Peeters falen in Gent en Antwerpen, straalt dat af op het volledige resultaat. CD&V zal wellicht wel Brugge heroveren. En in Hasselt is er een voorakkoord met de SP.A.»

SINARDET «Eén ding is zeker: ze zullen zondag allemaal proberen om zich tot winnaar uit te roepen, zélfs als ze verloren hebben.»


De grote verliezer?

SP.A 21

N-VA3

Open VLD2

CD&V2

JOHN CROMBEZ (SP.A-voorzitter) «De voetbalanalisten hadden niet voorspeld dat Deinze, Knokke en Union nog in de Beker van België zouden zitten na de eerste ronde. Wellicht zullen de analisten op 14 oktober ook verrast zijn met het resultaat van de SP.A. En verder: geen commentaar.»

BOUTECA «Het verlies voor de SP.A hangt samen met het succes van Groen: het zijn communicerende vaten. Vroeger twijfelden kiezers nog aan de bestuurskracht van Groen, nu lijkt de SP.A verbrand door de jarenlange machtsdeelname.»

HUMO John Crombez zei in De Morgen dat hij opstapt als het zondag tegenvalt. Mag hij zijn bureau al leegmaken?

DE MEULEMEESTER «Dat was niet slim. Vergelijk het met een generaal die op het slagveld staat en zijn troepen nog een laatste keer aanvuurt met: ‘Mannen, als we niet winnen, ben ik weg, hè.’ Zondagavond krijgt hij die vraag opnieuw, terwijl hij een half jaar voor de volgende verkiezingen niet kán vertrekken. Er is niemand die hem kan opvolgen. John Crombez was al het alternatief voor Bruno Tobback, die op zijn beurt het alternatief was voor Caroline Gennez. Kun je dan blijven zeggen dat het aan de trainer ligt?»

HUMO Door de decumul die de SP.A heeft ingevoerd, hebben burgemeesters Hans Bonte (Vilvoorde), Johan Vande Lanotte (Oostende) en Renaat Landuyt (Brugge) geen vangnet meer als ze worden afgestraft.

BOUTECA «Brugge lijkt een verloren zaak, want Renaat Landuyt scoort slecht in de peilingen. Hans Bonte zie ik wel standhouden, hij kwam de voorbije jaren vaak positief in het nieuws. Oostende wordt een dubbeltje op zijn kant: Bart Tommelein is zeer populair. Als hij de meeste stemmen krijgt, wordt hij burgemeester. Anders stapt hij wellicht weer in een paarse coalitie met Johan Vande Lanotte als burgemeester. Dan keert hij terug naar de regering en wordt hij mogelijk partijvoorzitter.»

DE MEULEMEESTER «Het kan ook meevallen voor de SP.A. Als ze Gent, Leuven en Oostende behouden en Jinnih Beels verrast in Antwerpen, hebben ze iets om op voort te bouwen.»


Welk thema is het meest bepalend in het stemgedrag?

Diversiteit en identiteit 20

Mobiliteit en leefmilieu 13

Puur lokale thema’s 10

Wonen 2

Veiligheid 2

Andere 1

BRINCKMAN «De N-VA heeft geprobeerd om van identiteit en migratie hét thema te maken. Dat is maar half gelukt, omdat Theo Francken de voorbije weken geen goede beurt heeft gemaakt. Mede daardoor zijn luchtkwaliteit, fietsersveiligheid en mobiliteit dé thema’s van deze verkiezingen geworden. De N-VA deed daar aanvankelijk wat lacherig over, maar je voelt dat het overal leeft. Zeker in de grote steden groeit de drang om meer te gaan fietsen, omdat je met de auto overal stilstaat.»

HUMO De Standaard kwam twee weken vóór de verkiezingen met de resultaten van CurieuzeNeuzen. Sommige analisten vonden dat niet onschuldig, omdat links ervan zou profiteren.

BRINCKMAN «Propere lucht overstijgt alle ideologieën, wat is daar links of rechts aan?»

JAN SEGERS (politiek commentator Het Laatste Nieuws) «Groen buit dat thema meesterlijk uit, alsof we hier in het meest vervuilde deel van de wereld leven. Dat is niet zo, de luchtkwaliteit verbetert al jaren. Maar ze zijn erin geslaagd om er in heel Vlaanderen een thema van te maken. Ook in landelijke gemeenten zijn ze nu bezig over circulatieplannen, schoolstraten, autoluwe centra en fietsbeleid. Maar thema’s als identiteit, veiligheid en transmigratie zullen ook een rol spelen, zeker in gemeenten met een snelwegparking.»


Wie wordt burgemeester van Antwerpen?

Bart De Wever 20

Wouter Van Besien 2

HUMO De meeste leden van ons panel vonden deze vraag een no-brainer. Toch wordt de coalitievorming wellicht een aartsmoeilijke puzzel.

DE MEULEMEESTER «De kans is klein dat Bart De Wever kan doorgaan met CD&V en Open VLD. Ook de linkse coalitie van SP.A, Groen en CD&V zie ik geen meerderheid halen. Daarbuiten bots je op een regen van veto’s. PVDA zou de linkse coalitie op de been kunnen helpen, maar daar wil Kris Peeters niets van weten. Bart De Wever wil niet met Vlaams Belang samenwerken, en Wouter Van Besien en Jinnih Beels sluiten de N-VA uit. Iémand zal daar dus zijn woord moeten breken.»

HUMO Bij Groen geloven ze dat Kris Peeters zijn veto tegen de PVDA wel zal laten vallen.

SEGERS «CD&V heeft op dat vlak geen fraai verleden. In 2012 nam Marc Van Peel een campagnefilmpje op waarin hij de deur van het stadhuis blokkeerde voor Bart De Wever. Enkele weken later blies hij het kartel van SP.A en CD&V op om met De Wever in zee te gaan. CD&V kan zich zo’n bocht niet nóg eens permitteren. Maar als er genoeg tijd overheen gaat, worden er dingen mogelijk waar je nu niet eens aan zou denken. Premier Charles Michel zei vóór de verkiezingen van 2014: ‘Nooit met de N-VA.’»

BRINCKMAN «Na de verkiezingen hebben die veto’s geen waarde meer. Ik houd rekening met élk scenario, behalve een deal met Vlaams Belang. Ook Kris Peeters zal er alles aan doen om een linkse coalitie met de PVDA erbij te vermijden. Dat heeft te grote gevolgen op nationaal vlak. Hoe zal CD&V dan nog samen met Open VLD en de N-VA in de regering kunnen besturen?»

HUMO Welke coalitie komt er als rechts en links allebei stemmen tekortkomen?

SEGERS «Een regenboogcoalitie met de drie traditionele partijen en Groen. Philippe De Backer zal dan wel flink gemasseerd moeten worden, want die wil absoluut verder met de man die hij emotioneel ongeschikt noemt (Bart De Wever, red.). Ook Gwendolyn Rutten, zijn voorzitster, zal daar niet blij mee zijn. De N-VA en Open VLD hebben elkaar gevonden op nationaal vlak en willen in 2019 met elkaar verder. De nieuwe generatie liberalen haalt de neus op voor de socialisten.»

BRINCKMAN «Als die klassieke regenboogcoalitie met Groen mogelijk is, zijn ze weg. In dat scenario wordt Kris Peeters misschien toch burgemeester. Maar ik verwacht dat de N-VA meer dan 30 procent haalt: dan kun je ze niet in de oppositie duwen. In dat scenario zal Bart De Wever een deal met Groen of rood moeten sluiten. Jinnih Beels zou weleens kunnen verrassen, ten koste van Groen.»

HUMO Bart De Wever en Tom Meeuws samen aan tafel, dan spat het bloed toch tegen de muren?

BRINCKMAN «Dat gaat niet, nee. Ik hoor dat het dan zonder Tom Meeuws zal zijn. De SP.A is tot veel bereid. Die partij bloedt te hard in de oppositie. Ook Groen wil doodgraag oogsten. Je ziet Bart De Wever af en toe al een handje uitsteken naar hen, zeker als het over luchtkwaliteit en mobiliteit gaat. Hij past wel voortdurend zijn discours aan, want ik heb hem ook vurig de auto horen verdedigen in speeches voor de autosector. Hét grote knelpunt wordt de haven. Groen zal een extra dok nooit goedkeuren, maar voor De Wever is de haven en de bijbehorende extra groei heilig. Hoe raken ze daaruit?»

DE MEULEMEESTER «Toch zie ik Wouter Van Besien plooien als hij een akkoord kan binnenhalen voor ‘de stad van de toekomst’, met een stevig groen luik erin. In Edegem, Mechelen en Sint-Niklaas regeren de N-VA en Groen ook samen. Het duo-interview van De Wever en Van Besien in Het Nieuwsblad was al een statement: ‘Kijk, wij kunnen praten met elkaar, zonder viscerale afkeer.’»

SINARDET «Als Groen en de N-VA het samen moeten doen, kan het tot volgende zomer duren voor er een akkoord is. Groen wil zich bij de volgende verkiezingen presenteren als hét alternatief voor de N-VA. Dan is het niet handig dat je in Antwerpen een akkoord met ‘de duivel’ hebt gesloten. Van Besien moet dat ook laten goedkeuren door zijn achterban, de SP.A niet. Voor hen zijn de barrières minder groot.»

undefined

'Jinnih Beels zei tegen Filip Dewinter: 'U komt nu voor de vierde keer op en u hebt nog altijd niet gewonnen.' Dat was raak'


Wie wordt burgemeester van Gent?

Rudy Coddens 15

Mathias De Clercq 3

Geen antwoord 2

Elke Decruynaere 1

Filip Watteeuw 1

BOUTECA «Daniël Termont is minder populair dan drie jaar geleden. De schandalen hebben hem beschadigd en dat zal de SP.A voelen. De machtsverhoudingen binnen het kartel zullen verschuiven. Uit onze peiling bij studenten bleek dat het kartel spectaculair scoorde, maar bijna alle stemmen gingen naar Groen. Mogelijk krijgt Rudy Coddens twee groene schaduwburgemeesters naast zich.»

SEGERS «Het is me een raadsel waarom de groene schepen Filip Watteeuw geen lijsttrekker is. Hij staat pas op de vijfde plaats, terwijl hij hét uithangbord van het circulatieplan is, één van de moedigste maatregelen van de voorbije jaren, waar de helft van Gent enthousiast over is. Na alle schandalen bij de SP.A was het al een wonder dat het kartel standhield. Toch geeft Groen de koppositie weg aan de nummer vier van de SP.A. Zeer merkwaardig.»

HUMO Was Coddens maar de vierde keuze?

SEGERS «Tom Balthazar was de kandidaat-burgemeester, maar hij is opgestapt na de PubliPart-affaire. Ook Freya Van den Bossche en Kamerlid Karin Temmerman werden getipt, maar over hen bestond geen eensgezindheid in de partij. Coddens stond aanvankelijk niet op het lijstje, maar hij wordt wel burgemeester.»

BOUTECA «De SP.A teert op het hoge aantal voorkeurstemmen van Daniël Termont. Als je de hiërarchie in het kartel verandert, moet je dat voortdurend uitleggen. Het komt neer op toegeven dat de schandalen de SP.A hebben geschaad.»

HUMO De VRT bracht vorige week wantoestanden aan het licht bij de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent, dat afgekeurde krotten verhuurde voor 500 euro. ‘Blijkbaar was er in Gent wel geld voor een stadion, maar niet voor sociale woningen,’ sneerde Rik Van Cauwelaert bij Ivan De Vadder.

BRINCKMAN «Een vernietigende vaststelling. Die hele affaire kan het kartel pijn doen. Maar ik zie daar eerder de PVDA van profiteren. De N-VA en Open VLD staan niet meteen bekend als de grote voorvechters van sociale huisvesting.»

SINARDET «Zo’n schandaal is het ergste wat een partij kan overkomen in een campagne. Het lijkt een beetje op de dioxinecrisis: ook daar had men geen controle meer over en zag je pijnlijke interviews waarin men probeerde de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Wie durft na die VRT-reportage en de aandacht voor dat thema nog beweren dat de VRT een linkse anti-N-VA-agenda heeft? Het wordt voor het kartel stilaan schadelijker dan Schild & Vrienden voor de N-VA was.»

HUMO Welke coalitie komt er in Gent?

BOUTECA «Het kartel lonkt naar CD&V, maar die blijven wellicht te klein. De huidige coalitie gaat dus door, zónder Mathias De Clercq. Die heeft gezegd dat hij burgemeester wordt óf voor de Kamer gaat. Daardoor ligt de weg open voor Christophe Peeters, de nummer twee bij de liberalen. Hij ligt veel beter bij het kartel en is plots zijn grootste concurrent kwijt. Handig gespeeld!»

MATHIAS DE CLERCQ «Ik geloof rotsvast in mijn kansen om burgemeester te worden. In de jongste peilingen gaan we vooruit en verliest het kartel terrein. Veel Termont-stemmers zeggen me dat ze nu voor mij zullen kiezen.»

HUMO Verwacht u dat de wantoestanden in de sociale huisvesting u minder zullen worden aangerekend dan het kartel? Uw partij zat ook mee aan tafel bij WoninGent.

DE CLERCQ «Die zaken bewijzen vooral dat al het geld voor sociale woningbouw naar renovaties moet gaan. Het kartel wil sociale woningen bijbouwen, maar daar is geen geld voor. De kwaliteit moet eerst beter, dat is onze prioriteit.»

HUMO Hebt u wel voldoende maturiteit voor het burgemeesterschap? Daniël Termont zei vorige week in Humo dat u telkens gaat lopen als het brandt.

DE CLERCQ «Die karaktermoord is al een tijdje bezig. Het verraadt zenuwachtigheid: men voelt dat het mogelijk is dat wij zondag aan zet komen.»

HUMO Zijn die verwijten onterecht?

DE CLERCQ «Ik neem altijd mijn verantwoordelijkheid, maar ik hoef niet over alles mijn mening te ventileren. Mijn palmares als schepen mag gezien worden. Ik heb de havenfusie gerealiseerd en er zijn in Gent 16.000 jobs bij gekomen, het hoogste aantal van alle Vlaamse steden.»

HUMO U ontwijkt de vraag door opnieuw positieve zaken aan te halen. Maar bij negatief nieuws, zoals de schandalen over Optima, PubliPart en de sociale huisvesting, bent u nergens te bespeuren.

DE CLERCQ «Ik steek altijd mijn nek uit. Toen Daniël Termont ziek was, heb ik hem vervangen als waarnemend burgemeester. In die periode was er een zware crisis bij huisvuilophaaldienst Ivago. Het huisvuil bleef dagenlang in de straten liggen. Ik ben toen naar de stakersposten gegaan om met de mensen te praten. Dat was moeilijk, want het conflict tussen het management en het personeel zat diep. Maar we hebben het wel kunnen oplossen.»


Wat wordt de belangrijkste trend?

Traditionele bastions brokkelen af 12

Andere 6

De extremen groeien 4

De allochtone kiezer drukt zijn stempel 3

Onafhankelijke burgerlijsten winnen terrein 2

Rechts rukt verder op 2

Links krabbelt overeind 1

BOUTECA «Bij de verkiezingen van 2014 stemde 40 procent van de kiezers voor een andere partij dan in 2010. Wellicht zet die trend zich door en dat is meestal slecht nieuws voor de traditionele partijen.»

BRINCKMAN «Er dreigt overal versnippering. Daarom is het einde van het kartel Samen een gemiste kans. In de Antwerpse debatten zit je met zeven man aan tafel. Dat is al te veel, en daarnaast heb je nog een waaier van onafhankelijke burgerlijsten en allochtone partijtjes als Be.One en Islam. Er was veel commotie over de partij Islam, die gescheiden bussen voor mannen en vrouwen wilde. Nu blijkt dat ze in amper twee gemeenten opkomen.»

HUMO Onderschatten we Vlaams Belang en PVDA niet?

SINARDET «De PVDA zal in Gent en Mechelen eindelijk een zetel veroveren. Ook in Antwerpen zie ik ze groeien. En Vlaams Belang zal kiezers terugwinnen die teleurgesteld zijn over ‘de kracht van verandering’, hoewel de N-VA hen met een stoere communicatie al jaren aan boord probeert te houden.»

BRINCKMAN «Een deel van de VB-kiezers die zes jaar geleden voor Bart De Wever hebben gestemd om de socialisten buiten te krijgen, zal naar de oude stal terugkeren. Vlaams Belang zal ook profiteren van de machteloosheid van Theo Francken in de transmigrantencrisis. Maar in drie à vier Antwerpse districten, waar ze twaalf jaar geleden nog rond de 40 procent haalden, presenteren ze vandaag niet eens een volledige lijst. De metaalmoeheid sluipt erin. Onlangs zei Jinnih Beels tegen Filip Dewinter: ‘U komt nu voor de vierde keer op en u hebt nog altijd niet gewonnen.’ Dat was raak.»


Wie wordt de grootste verrassing?

Jinnih Beels 5

Bart Somers 4

Filip Watteeuw 3

Vincent Van Quickenborne 2

David Dessers 2

Peter Mertens 1

Rudy Coddens 1

Bart Laeremans 1

Pol Van Den Driessche 1

Steven Vandeput 1

Mathias De Clercq 1

Bart Tommelein 1

Lorin Parys 1

Kris Peeters 1

Mohamed Ridouani 1

SEGERS «Ik verwacht dat Bart Somers een absolute meerderheid haalt in Mechelen. Maar een echte verrassing is dat niet meer. Jinnih Beels kan dat wél worden. Na de breuk van het kartel zag het er niet goed uit voor de SP.A, maar de strijd is nog niet gestreden op links. Beels is in de debatten assertiever en aanweziger dan Wouter Van Besien. Ze is de enige vrouwelijke lijsttrekker en de enige met een kleurtje. Dat kan in haar voordeel spelen. Als ex-politiecommissaris heeft ze ook street credibility.»

HUMO Mevrouw Beels, kunt u zelf verklaren waarom u de verrassing wordt?

JINNIH BEELS «Omdat ik van buiten de politiek kom. Ik had net als veel mensen een degout van politiek en wil tonen dat het op een andere manier kan. Politici zijn te veel met zichzelf bezig en niet met de mensen. Ik erger me nog elke dag als ik ze rond de pot zie draaien. Zelf probeer ik altijd eerlijk te antwoorden en de mensen appreciëren dat.»

HUMO U hebt al dubbelinterviews met Filip Dewinter gedaan. De meeste socialisten weigeren dat.

BEELS «Klopt, maar ik wil luisteren. Ik verfoei de ideologie van Vlaams Belang, maar niet de leden. Ze zijn bang en het is aan ons om die angst weg te nemen. Als ik burgemeester word, zal ik dat zijn voor álle kiezers, van uiterst links tot uiterst rechts.»

HUMO De Antwerpse kiezer dreigt de kaarten zeer moeilijk te leggen, waardoor de N-VA mogelijk met u of met Groen moet besturen.

BEELS «Ik bestrijd de N-VA met alles wat ik heb. Ik ben destijds weggegaan bij de politie omdat ik niet kon leven met het beleid van Bart De Wever. Dan zou het toch hypocriet zijn als ik straks een coalitie vorm met hem? Het zou aartsmoeilijk zijn om onze visies te verzoenen. Maar in deze stad kan álles.»

undefined

'In Antwerpen bots je op een regen van veto's. Iemand zal daar dus zijn woord moeten breken'


Wie wordt De grootste tegenvaller?

Kris Peeters 12

Anneleen Van Bossuyt 4

Wouter Van Besien 4

Philippe De Backer 2

Bart Tommelein 2

Peter Mertens 1

Mohamed Ridouani 1

Pol Van Den Driessche 1

Mathias De Clercq 1

MIET DECKERS (woordvoerster Kris Peeters) «U hebt gepeild bij Wetstraatjournalisten en politicologen, zegt u? Dat zijn dezelfde mensen die neerkijken op programma’s als ‘Gert Late Night’. Ze staan mijlenver af van de gewone mensen.»

HUMO Misschien geldt dat nog meer voor politici?

DECKERS «Kan best, maar wij gaan hier niet op reageren.»

SEGERS «Voor Kris Peeters liggen de verwachtingen intussen zó laag dat hij een score van 8 procent als een meevaller kan verkopen. Al blijft dat een pak slaag voor een vicepremier. CD&V dreigt de vijfde partij te worden in Antwerpen, na de N-VA, Groen, de SP.A en Vlaams Belang. Om geloofwaardig mee te spelen zal hij minstens 10 procent moeten halen.»

HUMO Kris Peeters zei in ‘Gert Late Night’ dat hij ook met 5 procent burgemeester kan worden. Is dat slim?

SEGERS «Het is niet omdat ze hem nodig hebben, dat hij de sjerp cadeau krijgt. Bart De Wever heeft al gezegd: ‘Nie mè maaj.’ Wouter Van Besien ook. Ik acht zoiets alleen mogelijk in een verstrekkende deal waarin andere steden zijn betrokken, of na afspraken over de regeringsvorming in 2019.»

DE MEULEMEESTER «Kris Peeters bluft, maar ik vind dat slim: hij toont ambitie en zet zichzelf op de kaart. Ik vind ook dat hij het ondanks alle bagger goed doet in de debatten. Hij is grappig en komt bijna onthecht over: ‘Maak jullie maar geen zorgen over mijn toekomst, ik raak wel ergens onder dak.’ En als Bart De Wever in de clinch gaat met links, stelt hij zich boven de mêlee, als de gemoedelijke burgervader. Wie weet komt hij zo nog aan die 10 procent.»

HUMO Waarom valt Bart De Wever hem zo vaak aan, terwijl hij CD&V zo hard nodig heeft voor zijn Zweedse coalitie?

DE MEULEMEESTER «Er is een strategische verklaring voor. Door van Kris Peeters dé uitdager te maken, maakt hij hem zichtbaar. Hij herinnert de kiezers van Groen en de SP.A er bijna elke dag aan dat ze ook bij ‘die linkse Kris Peeters’ terechtkunnen. Zo hoopt hij dat die linkse stemmen zijn droomcoalitie mogelijk maken. Tegelijk zijn de aanvallen zó fors dat ik me niet kan inbeelden dat die twee nog door één deur kunnen.»

SEGERS «Dat hoeft ook niet. Ik heb Kris Peeters vaak gevraagd of hij havenschepen wil worden onder Bart De Wever: ‘Het is burgemeester of niets.’ Samen een coalitie smeden? Ja. Samen besturen? Nooit.»

HUMO Als Kris Peeters faalt, dreigt dan het einde van zijn politieke carrière?

DE MEULEMEESTER «Alles onder de 7 procent is een blamage. Dan wordt het moeilijk om terug te keren als vicepremier en kan CD&V ook niet met hem als uithangbord naar de verkiezingen van 2019.»

BRINCKMAN «Kris Peeters zou weleens positief kunnen verrassen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2014 haalde hij in het kanton Antwerpen 10 procent. Hij heeft stommiteiten begaan in de campagne, maar zijn lijst oogt fris, met een kransje beloftevolle allochtonen en jongeren, zoals de studentenvertegenwoordiger van de Universiteit Antwerpen. CD&V had Peeters ook broodnodig. Intern lag de Antwerpse afdeling overhoop. Er was een sterke man nodig om orde op zaken te stellen.»

HUMO In Gent staat N-VA-kopvrouw Anneleen Van Bossuyt voor een moeilijke klus.

BOUTECA «Zij heeft een rotopdracht gekregen van de partij. Na de problemen met Siegfried Bracke en Elke Sleurs dreigde een complete afgang. Dat krijgt ze niet meer rechtgetrokken. Ze stelt zich heel assertief op en gaat in debatten zelfs in de clinch met het Gentse publiek. Dat is niet slim. Maar wellicht verwacht de partij er niet te veel van.»

HUMO Mevrouw Van Bossuyt, vreest u ook dat het zondag een medaille voor moed en zelfopoffering wordt?

Anneleen VAN BOSSUYT «Mijn opdracht is niet makkelijk en dat beseft de partij ook. Ik heb negen maanden gekregen om hier iets te presteren. Mathias De Clercq doet hier al 12 jaar aan politiek, Rudy Coddens al 23 jaar. Toch geloof ik erin.»

HUMO Na de schandalen rond Optima, Ghelamco en WoninGent had u kunnen scoren. Maar Siegfried Bracke en Elke Sleurs hebben hun eigen ruiten ingegooid met onderlinge ruzies en lucratieve bijverdiensten bij Telenet.

VAN BOSSUYT «Die woelige periode was niet goed, maar nu staan Siegfried en Elke 100 procent achter mij. Wij zijn de enigen die een einde kunnen maken aan de schandalen. Het stadsbestuur veegt al te lang alle kritiek en alle problemen onder de mat. Wij hebben in de gemeenteraad 41 keer de toestand van de sociale woningen aangekaart. Telkens werden we weggelachen. Dat ontploft nu in hun gezicht.»

HUMO Toch lijkt Gent vijandige grond voor de N-VA. In het lijsttrekkersdebat van De Morgen werd u meermaals uitgelachen door het publiek.

VAN BOSSUYT «Dat was een links publiek, maar het klopt: de onverdraagzaamheid van de ‘verdraagzamen’ was zeer groot. De N-VA wordt hier als radicaal rechts beschouwd, wat onzin is.»

HUMO Hakken die lacherige reacties erin?

VAN BOSSUYT «Ik heb een bepaalde grens en in het debat van De Morgen werd die overschreden. Een beetje respect mag toch wel? Zelf zou ik nooit iemand uitlachen.»

HUMO U werd weggehoond omdat u de tramlijnen wilt afschaffen. Die uitspraak ging een eigen leven leiden op de sociale media.

VAN BOSSUYT «De moderator had dat uit ons programma geplukt, maar het is een langetermijndoelstelling waar we geen campagne rond voeren. Ik was er een beetje door verrast. Daarom vertelde ik een persoonlijke anekdote: dat ik mijn voet had verzwikt in een tramspoor toen ik zwanger was. Uiteraard was dat niet de reden waarom we die tramsporen weg willen. De dag erna heb ik dat in de media kunnen kaderen: op sommige plaatsen liggen er te veel tramsporen en dat is gevaarlijk voor fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers. Op termijn zien we meer heil in trambussen, en in trams die in aparte beddingen rijden. Mobiliteitsexperts vonden dat een zeer zinnig idee. Plots was het gedaan met lachen. En dat zou zondag voor sommigen ook weleens zo kunnen zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234