null Beeld

Humo's Grote Voetbalenquête (2): wie geraakt het verst in Europa, wie wordt topschutter en wie wint de Gouden Schoen?

Met Sven Kums realiseerde Anderlecht deze zomer de beste transfer, en over wie de ploeg opvolgt als landskampioen, hoefde het Humo-panel niet lang na te denken: Anderlecht zelf. Volgens ons panel gaan straks ook alle individuele prijzen naar Anderlecht-spelers – tenminste, als Leander Dendoncker niet naar het buitenland verkast. Slechts één club ontsnapt aan de Brusselse gulzigheid: AA Gent, voor wie het Europese duel donderdag tegen het Oostenrijkse Altach mogelijk al richtinggevend is.

Jan Hauspie

'Gent kan tegenwoordig transfers doen waar het vroeger niet eens aan moest denken'


Lees ook: Humo's Grote Voetbalenquête: wie wordt kampioen, welke trainer krijgt ontslag en wie degradeert?

Welke Belgische club geraakt het verst in Europa?

1. Anderlecht ............................... 9

2. AA Gent .................................... 7

3. Club Brugge............................. 5

4. Zulte Waregem en Oostende ..1

Anderlecht en Zulte Waregem beginnen pas in september aan de Champions League, maar voor Club Brugge, AA Gent en Oostende is het Europese seizoen vorige week al van start gegaan. Het Humo-panel verwacht het meeste van Anderlecht, maar ook het geloof in AA Gent is groot. Het gevolg van twee eerdere opmerkelijke campagnes, waarin de mannen van Hein Vanhaezebrouck eerst de achtste finales van de Champions League bereikten, en vorig seizoen de kwartfinales van de Europa League.

Ivan De Witte (voorzitter AA Gent) «Als je doorgaat in de Champions League en een jaar later ook nog eens Tottenham uitschakelt, dan blijf je hangen in de geesten van de mensen. Wij zijn in Europa nog altijd een moeilijk te bespelen tegenstander: men kent er ons nog niet zo goed als in België, waar men toch al een paar antwoorden op onze spelwijze heeft gevonden. Als we in de poulefase geraken, verwacht ik dat we het ook dit seizoen goed zullen doen,»

HUMO Ook in de titelstrijd ziet het Humo-panel AA Gent, weliswaar op respectabele afstand, als de grootste uitdager van Anderlecht.

De Witte «Ik vind het nog wat vroeg om ons in die positie te duwen, al hebben we de laatste jaren onmiskenbaar een grote stap voorwaarts gezet. Op sportief vlak, maar ook in de perceptie. We zijn landskampioen geworden, en daarna twee keer derde geëindigd. Dan is het niet verwonderlijk dat de buitenwereld je stilaan tot de top rekent. We hadden ons in januari al behoorlijk versterkt, en hebben dat nu opnieuw gedaan. Voeg daarbij een trainer die de kunst verstaat om op korte tijd een ploeg te smeden, en ja, dan kan ik begrijpen dat men ons als de voornaamste uitdager van Anderlecht ziet. Maar laten we toch Club Brugge niet onderschatten. Waarschijnlijk zal er tussen Brugge en Gent voor de tweede plaats worden gevochten, na Anderlecht.»

HUMO Jullie besteedden sinds januari 20 miljoen euro aan transfers. Dat is niet weinig.

De Witte «Je moet dat cijfer relativeren. Wij hebben ook spelers laten gaan, en daar hebben we geld voor gekregen: 1,2 miljoen euro voor Perbet, bijvoorbeeld. Netto gaat het maar om een uitgave van 10 miljoen euro, vermoed ik.»

HUMO Gent realiseerde deze zomer wel de twee duurste transfers uit zijn geschiedenis: 4 miljoen euro voor Franko Andrijasevic, 3,8 miljoen voor de van Eupen overgenomen Mamadou Sylla.

De Witte «Wat dat zegt? Dat Gent na zijn penibele periode boven water is gekomen en in staat is transfers te doen waar het vroeger niet eens moest aan denken. Wij gaan niet blind roepen dat we kampioen willen worden, maar met de play-offs weet je nooit: ik geef ons toch een kans.»

HUMO De nummer twee gaat volgend jaar minimaal naar de groepsfase van de Europa League. Europees voetbal verzekerd tot december!

De Witte «Dat heeft zeker meegespeeld. Als je Europees naar de groepsfase kan, is je investering meteen terugbetaald. En last but not least: België staat nu met vier clubs in de top 50 van de UEFA-ranglijst. Het is belangrijk dat we die positie handhaven. Ook dáár spelen we voor. Het is niet ondenkbaar dat we over een paar jaar twee ploegen rechtstreeks naar de Champions League kunnen sturen.»

HUMO Stel: u eindigt buiten de eerste twee plaatsen. Heeft Gent zich dan pijn gedaan?

De Witte «Pijn gedaan niet, nee. Wij komen uit zo’n moeilijke financiële situatie – deze club heeft op het randje van het faillissement gestaan – dat we nooit nog risico’s zullen nemen die ons pijn kunnen doen. We zullen wél ontgoocheld zijn.»

HUMO Jullie stralen zelfvertrouwen uit.

De Witte «Voor het eerst, ja. Onze prestaties in Europa hebben ons het gevoel gegeven dat we tot iets in staat zijn. Zoiets geeft zelfvertrouwen, zowel sportief als financieel.»

HUMO Zijn jullie bezig Club Brugge voorbij te steken?

De Witte (aarzelt) «Laten we Club de plaats geven die het toekomt, en het vooral niet onderschatten. Het loopt niet altijd op wieltjes tussen Gent en Brugge, maar dat belet mij niet van te zeggen dat daar goed wordt gewerkt.»

HUMO Jérémy Perbet stelde teleur in Gent, en is nu de diepe spits van Club. Wijst dat niet op een gewijzigde machtsverhouding?

De Witte «Ik weet niet zeker of je het op die manier moet interpreteren. Volgens mij heeft Club snel willen reageren op de blessure bij Wesley

HUMO Anderzijds: jullie hadden graag Sven Kums terug gewild, maar Gent kon niet op tegen Anderlecht.

De Witte «Dat zegt óók iets: dat we die strijd nog niet kunnen winnen. Ook in de zaak-Trebel hebben we verloren (Trebel leek een halfjaar geleden op weg van Standard naar Gent, maar koos finaal voor Anderlecht, red.). Ik denk dat we dat moeten aanvaarden. Vroeger zou ik andere uitspraken hebben gedaan, nu beschouw ik het als onze opdracht om ervoor te zorgen dat we ooit zelf in die positie raken.»

HUMO U bent voorzichtiger geworden?

De Witte (lachje) «Omdat ik het voetbal ken. Mocht ik er al niet zo lang in zitten, dan zou ik misschien met grote stelligheid zeggen: ‘Wij gaan absoluut voor de eerste twee plaatsen.’ In principe is dat ook zo, maar voetbal blijft een onvoorspelbare sport. Hoe zal Standard voor de dag komen? En Genk? Vooral die laatste mogen we niet onderschatten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Een speler als Jérémy Perbet, die wordt afgeserveerd bij Gent en dan door Club Brugge wordt overgenomen: dat is verrassend'


Wie wordt topschutter?

1. Lukasz Teodorczyk .................9

(Anderlecht)

2. Henry Onyekuru .......................7

(Anderlecht)

3. Jérémy Perbet .........................4

(Club Brugge)

4. Marcus Ingvartsen (RC Genk)

en Nikos Karelis (RC Genk)..... 2

Voor het Humo-panel bestaat er geen twijfel: de topschutters van vorig seizoen worden ook die van de nieuwe jaargang. Lukasz Teodorczyk en Henry Onyekuru scoorden elk 22 keer: de één voor het grote Anderlecht, de ander voor het nietige Eupen. De kwieke Nigeriaan greep naast de titel van topschutter – die ging naar Teodorczyk wegens zijn grotere aantal doelpunten in uitwedstrijden – maar vond ongetwijfeld troost in de toptransfer die hij overhield aan zijn goals. Ook bij Anderlecht zien de kenners hem de netten bol zetten.

Herman Van Holsbeeck (sportief manager) «De manier waarop we Onyekuru naar Anderlecht hebben kunnen halen, geeft mij ongelooflijk veel voldoening. Ik wist: dit wordt een bijzonder moeilijk dossier. Hij had zijn medische testen al afgelegd bij PSG (de Franse landskampioen, red.) en het scenario was duidelijk: PSG koopt Onyekuru en plaatst hem bij Antwerp. Dat zou een bom geweest zijn! Luciano D’Onofrio (de nieuwe sportief directeur van Antwerp, ex-Standard, red.) is terug, en dat zie je: de spelers die op de Bosuil neerstrijken, zijn spelers van PSG of Porto, twee clubs waarmee hij goede contacten onderhoudt. Ik zag de commentaren al voor mij: ‘Kijk eens wat díé allemaal kan.’ Alsof de Mannaerts, de Louwagies en de Van Holsbeecken plots prutsers waren. Daar heb ik toch een stokje voor gestoken.»

undefined

'René Weiler zei: 'Ik ga Teodorczyk eens wakker schudden.' Tegen Club Brugge mocht hij op de bank beginnen'

HUMO Waarom was Onyekuru zo belangrijk voor jullie?

Van Holsbeeck «In maart al had René Weiler mij gezegd: ‘Monsieur, zorg ervoor dat je díé niet mist.’ Ik had mijn licht al eens opgestoken en wist dat Eupen 8 miljoen euro zou vragen. ‘René,’ zei ik, ‘dat is geen spek voor onze bek meer.’ Maar er is één ding wat je niet kunt leren aan de universiteit: ervaring. Na al die jaren in het vak hoef ik mijn telefoon maar te nemen om te voelen of er iets mogelijk is of niet.»

HUMO Jullie zetten een constructie op met Everton, dat Onyekuru kocht van Eupen. Waarom al die moeite om hem maar voor één jaar te kunnen huren?

Van Holsbeeck «Wel, we kunnen hem twéé jaar hebben. We zijn bezig om met Everton een prima relatie op te bouwen. Anders was dit niet mogelijk geweest. Een speler die 22 doelpunten maakt bij een club als Eupen, en over wie unanimiteit bestaat om hem aan te trekken, ook al is het voor de korte termijn: daar twijfel je niet aan. Hij kan ervoor zorgen dat je opnieuw je doelstelling haalt: voor de 35ste keer landskampioen worden én de jackpot van de Champions League trekken. Uit die Champions League zijn straks weer 35 procent méér inkomsten te halen. Het verschil met de Europa League blijft groter en groter worden.»

HUMO Bij zijn presentatie zei voorzitter Roger Vanden Stock: ‘Nu hebben we al 44 goals.’

Van Holsbeeck (lacht) «Op papier is dat zo.»

HUMO Wie met de twee topschutters in zijn rangen geen kampioen wordt, heeft gefaald.

Van Holsbeeck «De titel van vorig seizoen – mijn achtste – was de belangrijkste uit mijn carrière. Ik verzeker je: de opluchting was enorm. In november stonden we nog met z’n tweeën achter de trainer: Roger en ik. Het was erop of eronder. Mochten we geen kampioen geworden zijn, was dat het derde titelloze jaar op rij: dat was Anderlecht in geen twintig jaar overkomen. Dan weet je hoe laat het is, ik ben niet dom.

»Op papier hebben we een sterk elftal, maar ik heb geleerd dat de realiteit soms anders is. Iedereen in de kern moet zijn plaats kennen en bereid zijn de neus mee in dezelfde richting te houden als hij eens naast de ploeg valt. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet bij Anderlecht.»

HUMO Hoe moeilijk was het om Teodorczyk met zijn hoofd bij Anderlecht te houden?

Van Holsbeeck (denkt na) «Ik denk dat die jongen heel tevreden is. In Kiev had hij veel centen verdiend, maar was hij niet zo gelukkig. Hier wel. Hij heeft een contract voor drie bijkomende jaren getekend. Hij zal – denk ik – alleen vertrekken bij een waanzinnig bod van een club waar hij vier keer meer kan verdienen dan bij ons.»

HUMO Wordt de uitdaging niet om hem met de voeten op de grond te houden?

Van Holsbeeck «Met gasten van 25, 26 jaar die heel goed hun boterham verdienen, is het altijd hetzelfde liedje. Het zal inderdaad belangrijk zijn dat Teo dezelfde inzet en mentaliteit aan de dag legt als vorig seizoen. Ik hoop dat we met Ganvoula en Thelin twee jongens hebben die hem het vuur aan de schenen kunnen leggen.»

HUMO Kunt u in zijn hoofd kijken?

Van Holsbeeck «Teo is een speciaal geval. Een ruwe bolster met een blanke pit. Een echte prof ook, zeker, maar toch vooral iemand die in zijn eigen wereld leeft en van wie je weinig hoogte krijgt.»

HUMO Iemand van wie je niet zou schrikken als hij morgen wegblijft van de training omdat hij weg wil.

Van Holsbeeck «Daarvoor heeft hij volgens mij toch iets te veel respect voor Anderlecht. Hij weet wat wij allemaal voor hem hebben gedaan. Trouwens, hetzelfde geldt voor Kara: een moeilijke gast, zogezegd, maar één met wie ik een ongelooflijk goede relatie heb. Met zulke jongens moet je correct omgaan. Als zij voelen dat er respect is, kun je ook hard zijn wanneer het moet.»

HUMO Hebben er zich voor Teodorczyk clubs gemeld die hem in de verleiding hebben gebracht?

Van Holsbeeck «Tot hier toe niet, nee.»

HUMO Weet u al waarom hij vorig seizoen ook een hele tijd droog stond?

Van Holsbeeck «Bij de start van de play-offs was hij iets minder scherp. Niet toevallig net nadat hij zijn contract had verlengd. Zulke onderhandelingen duren meestal een hele tijd. Als het dan allemaal achter de rug ligt, treedt er vaak verslapping op. Het voordeel van René Weiler is dan dat hij heel kort op zijn spelers zit. Of je nu Wout Faes heet of Lukasz Teodorczyk: iedereen is gelijk voor de wet. Vóór de wedstrijd op Club Brugge had hij me gezegd: ‘Monsieur, ik ga Teo eens wakker schudden.’ Een kapitale wedstrijd, ik was ervan overtuigd dat Teo zou starten. Toch is hij op de bank begonnen. Dat we een coach hebben die heel rechtlijnig en consequent is, wordt door de spelers enorm geapprecieerd.»

HUMO Het topschuttersklassement is bijna het enige waarin Club Brugge ook een beetje meespeelt. Heeft de transfer van Jérémy Perbet – de topschutter van twee seizoenen geleden – u verrast?

Van Holsbeeck «Ja, toch wel. Een speler die wordt afgeserveerd bij Gent en dan door Club Brugge wordt overgenomen: dat is verrassend. Perbet is een doelpuntenmachine: overal waar hij speelt, scoort hij. Ik ben benieuwd of hij dat nu ook bij Club zal doen.»

undefined

null Beeld

undefined

'De Spaanse competitie is de zwaarste. Er zijn weinig Belgen – buiten Carrasco – die het er maken'


Wie wint de Gouden Schoen?

1. Leander Dendoncker..............14

(Anderlecht)

2. Alejandro Pozuelo (RC Genk) Sven Kums (Anderlecht),

Sofiane Hanni (Anderlecht), Hans Vanaken (Club Brugge), en Ruud Vormer (Club Brugge).....1

De stemformulieren voor de eerste ronde zijn al in de bussen van de stemgerechtigden gevallen, en later dit jaar volgt nog een tweede mailing, alvorens in januari de Gouden Schoen zal worden uitgereikt aan de beste voetballer van 2017. Over de winnaar bestaat – wederom – geen twijfel. Ook hier Anderlecht boven, en wel in de persoon van Leander Dendoncker, voor wie het Humo-panel geen enkele tegenstand ziet.

Marc Degryse «Hij zal sowieso veel punten halen in de eerste ronde, samen met Tielemans en Hanni, de jongens die Anderlecht de titel hebben bezorgd. Nu het ernaar uitziet dat hij blijft, en als hij de lijn van vorig seizoen straks doortrekt in de Champions League, verwacht ik dat hij op het hoogste schavotje zal staan. Het zou me ook niet verbazen mocht Anderlecht dat hebben gebruikt om hem te overtuigen nog een jaar te blijven. Mocht ik op de stoel van Herman Van Holsbeeck zitten, had ik dat zeker gedaan. Door te schitteren in de Champions League zal hij een nóg mooiere transfer kunnen maken dan nu misschien al mogelijk was.»

HUMO Was jij niet degene die vond dat het tijd was voor een transfer?

Degryse «Dat vond ik vooral voor Tielemans: die had toch al vier seizoenen op z’n teller staan. Zolang speelt Dendoncker nog niet op dit niveau. Pas na nieuwjaar is hij als een komeet omhooggeschoten, hij verliest echt geen tijd door nog een extra jaar bij Anderlecht te blijven. Dat hij zich eerst maar toont in de Champions League. Tegen Manchester United was het oké, maar zij hebben de Europa League gewonnen. Dat is nog niet wat ik straks in de Champions League van Dendoncker verwacht tegen een Spaanse of Duitse topclub, genre Bayern, Dortmund, Real of Barcelona. Ik wil in die zés wedstrijden zien dat hij hetzelfde kan brengen als tegen Manchester United.»

HUMO Had jij zijn progressie zien aankomen?

Degryse «Niet zo spectaculair. Dat hij ook doelpunten zou maken in belangrijke wedstrijden als die tegen Club Brugge en Manchester United, had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ineens ging het heel snel.»

HUMO Wat maakt hem zo goed?

Degryse «Zijn motor, zijn volume. Anderhalf jaar geleden stond ik op de Gouden Schoen met zijn ouders te praten. Hij zat toen midden in een shitperiode – iets met zijn lief, geloof ik – en sukkelde met zijn fitheid. Daar was vorig seizoen niets meer van te merken. Hij heeft alles gespeeld, inclusief een pak Europese wedstrijden: dat is opvallend. Want een grote motor is één ding, je moet ook fit blijven. Op dat vlak doet hij me een beetje aan Timmy Simons denken.»

HUMO Tielemans vertrok voor het recordbedrag van 25 miljoen euro, maar gaat nauwelijks nog over de tongen. Wat moet Dendoncker straks kosten?

Degryse «Je bedoelt dat hij nóg meer waard is? Dendoncker heeft een ander profiel. Een middenvelder met de statistieken van Tielemans: dat is wel wat, hoor! Daar komt per doelpunt bij manier van spreken een miljoen bij. Dergelijke cijfers zal Dendoncker nooit kunnen voorleggen. Maar goed, ook voor hem zal Anderlecht veel geld krijgen.»

HUMO Waar liggen de limieten voor Dendoncker?

Degryse «Volgens mij zal hij in gelijk welke competitie zijn streng trekken, zeker in Engeland en Duitsland, waar loopvermogen en duelkracht belangrijker zijn dan techniek. Voor Spanje heb je toch iets betere voeten nodig. En, vergeet niet: de Spaanse competitie is de zwaarste. Altijd vier, vijf ploegen in de Champions League, die het bijna elk jaar wint, net als de Europa League. Er zijn weinig Belgen – buiten Carrasco – die het er maken. De top vijf, zes van de grote competities – een ploeg als Monaco, waar Tielemans nu naartoe is en waar het niet elk jaar van moeten is om de titel of de Champions League te winnen: dát moet de ambitie zijn van Dendoncker. Daar gaat-ie ooit wel komen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Omdat de Pro League maar een beperkt budget wilde uittrekken voor de videoref, zal hij per weekend slechts in drie wedstrijden kunnen worden ingezet'


Is de intrede van de videoref een goede zaak?

1. Ja .............................................. 21

2. Nee ..............................................2

‘Het is geen kwestie van beter of slechter: het is gewoon noodzakelijk,’ zegt Gert Verheyen over de invoering van de Video Assistant Referee (VAR) in de Jupiler Pro League. Concreet: in een busje nabij het stadion zal een extra scheidsrechter op videoschermen de wedstrijd volgen en kunnen ingrijpen in overleg met de scheidsrechter op het veld. Tussen de dug-outs staat ook een scherm waarop de scheidsrechter beelden kan herbekijken.

HUMO Voor alle duidelijkheid: de videoref zal slechts bij 48 wedstrijden worden ingezet – een belachelijke 10 procent van het totale aantal wedstrijden. Op alle andere velden zullen discutabele fases niet herbekeken kunnen worden. Beetje competitievervalsend, toch?

Werner Helsen (die het project voor de wereldvoetbalbond FIFA evalueert) «Vind ik ook. Ik maak me geen illusies: daar komen discussies van. De Pro League (de vereniging van profclubs, red.) was slechts bereid hier een beperkt budget voor uit te trekken. Dan heb je maar een beperkt aantal busjes. In dit geval: één busje. En dat busje gaat dan op vrijdag, zaterdag en zondag telkens naar één andere match.

»In Duitsland hebben ze het veel grondiger aangepakt. Daar hebben ze gezegd: ‘Als we dit doen, dan meteen voor álle wedstrijden!’ Zij hebben één centraal commandocentrum in Keulen, waar alle wedstrijdbeelden aankomen en alle beslissingen worden genomen. Van daaruit wordt er teruggekoppeld naar de scheidsrechters op het veld. Precies zoals in de NBA (de Amerikaanse basketbalcompetitie, red.): als een scheidsrechter in Californië een videoreview vraagt, gaat dat naar het commandocentrum in New York, en tegen dat hij aan de zijlijn staat, staat het juiste beeld al klaar. Da’s het neusje van de zalm, heel wat anders dan een busje.»

'In Duitsland hebben ze één centraal commandocentrum in Keulen, waar alle wedstrijdbeelden aankomen en alle beslissingen worden genomen'


HUMO Op de Confederations Cup in Rusland maakten we onlangs voor het eerst kennis met de videoref. Dat werd geen onverdeeld succes.

Helsen «Er zijn heel goede tussenkomsten geweest, maar ook fouten gemaakt. Het volstaat niet om ergens in een stadion een videoscherm te zetten: mensen moeten ook correct met elkaar communiceren. De Confederations Cup heeft ons geleerd dat werken met vaste teams en het spreken van dezelfde taal – zoals in de cockpit van een vliegtuig of een operatiezaal, waar piloten en chirurgen onder tijdsdruk een standaardjargon van codes hanteren – heel belangrijk zijn.»

HUMO Toen de Kameroener Sébastien Siani verkeerdelijk werd uitgesloten, duurde het een volle vier minuten voor die vergissing met behulp van de videoref ongedaan werd gemaakt.

Helsen «Er waren incidenten waarbij het spel te lang stillag, dat klopt. Zoals gezegd: een probleem van communicatie. Waar we nu intensief mee aan de slag zijn gegaan, is het concept ‘effectieve speeltijd’. Uit ons onderzoek is gebleken dat die vorig jaar in de Champions League gemiddeld 61 minuten bedroeg. Op het WK 2014 was dat zelfs maar 55 minuten. Naar aanleiding van de Confederations Cup hebben we vijftien categorieën onderscheiden – van de video referee over hoekschoppen en een inworp tot een vervanging – waarbij we zijn nagegaan hoeveel tijd er verloren gaat. Blijkt dat de spelonderbrekingen te wijten aan een videoreview helemaal niet in de top vijf zitten.»

HUMO Nog op de Confederations Cup werd een strafschop niet gefloten, het spel ging verder en aan de overkant werd een kans gemist. Op dat moment vroeg de scheidsrechter een review over de strafschopfase. Stel dat uit die kans was gescoord, maar de scheidsrechter na tussenkomst van de videoref toch had besloten een strafschop te geven. Dan moest hij dat doelpunt afkeuren, en was de chaos compleet.

Helsen «Dat is een probleem. In principe kan men teruggaan tot het allereerste moment waarop de tegenpartij de bal heroverd heeft. Maar voetbal is een heel dynamische sport geworden: in zeven, acht seconden sta je van het ene strafschopgebied in het andere. Tot waar ga je dan terug? Misschien moet dat nog strikter afgelijnd worden.»

HUMO Tot slot, u bent in België verantwoordelijk voor de conditionele voorbereiding van onze scheidsrechters. Meer dan een dozijn onder hen zakten door hun examen en mogen ruim een maand niet fluiten of vlaggen.

Helsen «Ik had dit voorspeld: van enkele gebuisden heb ik vorig jaar in mijn maandelijkse rapporten al aangegeven dat ze niet in orde waren. Zij waren verwittigd, dus ik heb daar geen medelijden mee. Dat ze de jongeren nu maar kansen geven: we zitten met een lichting die er echt voor gaat. Soms is dat belangrijker dan ervaring.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234