null Beeld

Humo's Grote Voetbalenquête: wie wordt kampioen, welke trainer krijgt ontslag en wie degradeert?

Zelden zal het Belgische voetbalseizoen zich zo voorspelbaar hebben aangediend als de jaargang die vrijdag wordt afgetrapt. Tenminste, als we het 23-koppige Humo-panel mogen geloven dat op eenvoudig verzoek het scenario uitschreef. Samengevat: Anderlecht wint alles wat er te winnen valt en van Moeskroen raken we éíndelijk verlost. Maar eerst: het nationale elftal!

Jan Hauspie

'De Duivels moeten beseffen dat mensen verwachten dat je voor je land speelt voor de eer'


Lees ook: Humo's Grote Voetbalenquête (2): wie geraakt het verst in Europa, wie wordt topschutter, wie wint de Gouden Schoen en is de videoref een goede zaak?

Bereiken de Rode Duivels de finale van het WK in Rusland?

1. Nee ........................................... 16

2. Ja ................................................6

Wanneer Anderlecht zichzelf als kampioen opgevolgd zal hebben en Moeskroen dan toch gedegradeerd is, mogen de Rode Duivels naar het WK in Rusland. We bellen met Filip Joos, terwijl hij met vrouw en twee kinderen op de achterbank door de ‘fenomenale landschappen’ van de Franse Bourgogne rijdt. Hij is één van die positivo’s die België straks wél in de finale zien staan.

HUMO De wens als vader van de gedachte?

Filip Joos «Nee, hoor. Stel dat we tegen de Fransen spelen en Griezmann maakt een wereldgoal, dan zal ik blij zijn dat ik daar getuige van mag zijn. Ik ben absoluut geen supporter van de Rode Duivels – dat wordt me weleens verweten. Maar op basis van wat ik van voetbal afweet, antwoord ik positief op je vraag. Ik beschouw het als een opdracht om voor wat optimisme te zorgen – de spelers moeten dat ook uitdragen. En ik heb oprecht het gevoel dat er beterschap is onder Roberto Martínez. Je moet in zo’n toernooi natuurlijk ook geluk hebben, maar dat geluk mag stilaan ook eens aan onze kant staan: we zouden ook eens door mogen gaan na een wedstrijd waarin we níét goed waren. Tot nog toe hebben we er altijd uitgelegen als we het ook verdienden.

null Beeld

»Oké, nu kan jij zes argumenten aanhalen om te beweren dat we de finale níét zullen halen – ik ken ze ook. Om er één te noemen: als de Engelsen zeggen dat zij nooit wereldkampioen kunnen worden na een slopend seizoen in de Premier League, dan kunnen wij het ook niet. Tja.»

HUMO De wereldkampioen beschikt vaak over de kwaliteit een match te kunnen afmaken. Dat lijkt nog steeds het grote manco bij deze Rode Duivels, zie het recente 3-3 gelijkspel in het vriendschappelijke duel tegen Rusland.

Joos «Ja, maar ook wij, journalisten, gaan niet met volle goesting naar zo’n oefenmatch in Rusland.

»Hoe zijn we in 1986 in Mexico vierde geworden op het WK? Ik zag onlangs de beelden van die heroïsche overwinning tegen de Russen nog eens terug: dramatisch slecht! Als de Rode Duivels vandaag zo spelen, dan schieten we erop. Dus ja, we zullen zo’n toernooimomentum nodig hebben. De vraag is dan: is deze ploeg in staat om dat te creëren? Ik weet het ook niet, maar ergens reken ik er wel op.

»Belangrijker nog dan jouw vraag is de vraag of we er weer op zo’n schlemielige manier uit zullen vliegen als tegen Argentinië (op het WK 2014 in Brazilië, red.) en Wales (op het EK 2016 in Frankrijk, red.). Als je Argentinië tot op de rand drijft, en als Messi de wedstrijd dan toch plots beslist: oké, dan heb ik vrede met een uitschakeling. Het belangrijkste is dat je een waardig toernooi speelt. Dat je met zo’n verzameling talent de wereld verblijdt met goed voetbal. Als dat niet gebeurt, en we gaan eruit op een voor ons onwaardige manier: dát zou ik erg vinden.»

HUMO Het excuus ‘geen toernooi-ervaring’ geldt niet meer. En piep zijn deze Duivels ook niet meer.

Joos «Absoluut. Er zijn er zelfs een paar voor wie dit de laatste kans is – flinke dertigers.»

HUMO Aimé Anthuenis, net als jij een believer, heeft het moeilijk met degenen die vinden dat België de finale móét spelen.

Joos «Terecht, dat zal ik nooit zeggen. Ik zeg wel: als we eruit liggen – en dat mag in de achtste finales zijn – moet het gebeuren op een manier dat de wereld zegt: ‘Potverdomme, da’s spijtig!’ Dan kun je volgens mij ook de finale spelen, want als je met deze ploeg goed speelt, kun je ver komen.

»Het Nederland dat de finale speelde in Zuid-Afrika, of dat van de halve finale in Brazilië, dat was geen betere ploeg dan de onze, echt niet. Als Kompany terugkomt – daar geloof ik echt in – en als Hazard nog een jaar verder groeit en belangrijk wordt bij Chelsea onder Conte, én als de ingreep om De Bruyne en Hazard naast elkaar op het middenveld uit te spelen de ploeg nog meer ten goede zal komen: dán geloof ik erin.

»Om op Aimé terug te komen: Italië is zwakker dan wij, maar het zou inderdaad ridicuul zijn om te beweren dat wij landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland, Argentinië of Brazilië móéten uitschakelen. Maar we moeten wél op hun niveau kunnen spelen. En dan behoren wij tot de zes favorieten.»

HUMO Interessante transfers gezien met het oog op de Rode Duivels?

Joos «Romelu Lukaku. Hoog tijd dat die transfer er kwam. Dat zal hem veel deugd doen. Volgens mij zat hij elke dinsdag en woensdag dat er Champions League was, zijn kas op te fretten. Hij zal veel goals maken bij Manchester United, maar hij zal ook veel kritiek krijgen. Volgens mij is dat goed. Het zal hem leren om niet te denken: ‘Dit is míjn WK!’ Iets wat hij in de voorbije toernooien misschien iets te veel deed. Trouwens, vergeet ook Benteke niet. Hij blijft een belangrijke pion voor de Rode Duivels. Ik hoop dat zijn transfer naar Everton in orde komt. Dat zou voor hem ideaal zijn.»

HUMO De terugkeer van Sven Kums…

Joos «Aaaah…»

HUMO Je bent een fan.

Joos «Een grote. Ik ben zeker dat hij heeft gedacht: ‘Anderlecht en de Champions League zijn mijn enige manier om nog op dat vliegtuig naar Rusland te raken.’ Het klinkt als heiligschennis, maar het duo Kums-Dendoncker is volgens mij nóg straffer dan Tielemans-Dendoncker. Ik zie Anderlecht wel iets neerzetten in de Champions League. Als Kums er daar in slaagt zijn prestaties van bij AA Gent te herhalen, trekt dat Roberto Martínez misschien nog over de streep om de enige speler die de voorbije jaren door Marc Wilmots écht over het hoofd is gezien, toch mee te nemen. Ik blijf het herhalen: herbekijk AA Gent-Zenit Sint-Petersburg (uit de Champions League van twee jaar geleden, red.). De bewering enerzijds dat die krullenbol je onbetwiste titularis is voor de volgende tien jaar, en de vaststelling anderzijds dat die kleine die toen zo fenomenaal goed was, nooit zijn kans heeft gekregen: dat is een discrepantie die rechtgezet moet worden.»

HUMO Nu verwijs je naar Axel Witsel. Volg je hem nog in China?

Joos «Nee, sorry. Voorlopig zie je het verschil tussen de Witsel uit Rusland en de Witsel uit China nog niet. Dat komt omdat hij zo’n type speler is dat nauwelijks opvalt. Ik snap wel dat coaches op de één of andere manier zot van hem zijn wegens zijn tactische discipline. Maar voor mij mag het op die positie iets méér zijn: namelijk ook voetbalverstand in balbezit. Ik zeg niet dat hij uit de selectie moet, maar ik zou altijd Nainggolan verkiezen boven Witsel, en ik vind dat Kums absoluut zijn kans moet krijgen. Zijn voeten zullen het moeten uitmaken, maar als hij opvalt in de Champions League, dan denk ik wel dat de bondscoach hem meeneemt.»

HUMO Tot slot: de voetbalbond en de spelers ruziën volop over geld. Kan dat het WK nog verstoren?

Joos «Het kan een groep ook sterker maken. Kijk, de spelers moeten beseffen dat mensen verwachten dat je voor je land speelt voor de eer. Als je al multimiljonair bent, moet je niet nog eens het onderste uit de kan willen halen. Dan heb je het verkorven bij alles en iedereen. Ik begrijp dus dat Bart Verhaeghe (die namens de voetbalbond met de spelers onderhandelde, red.) de premies naar beneden wil halen. Maar ik begrijp ook dat je tegen die gasten niet moet zeggen: ‘Anders spelen we alleen nog met spelers uit de Belgische competitie!’ Dat is oorlogstaal. Dus als iedereen zijn verstand gebruikt en een beetje water bij de wijn doet, raakt het wel opgelost, zeker?»


Wie wordt kampioen?

1. Anderlecht ........................... 18

2. AA Gent ............................... 3

3. Club Brugge en RC Genk ..... 1

Na twee opeenvolgende campagnes zonder titel was het vorig seizoen van moeten voor Anderlecht. Het was niet altijd mooi, maar er stond een solide elftal waarmee de Belgische recordhouder uiteindelijk overtuigend zijn 34ste landstitel binnenhaalde. Bij Club Brugge en AA Gent, de twee vorige kampioenen, werd niet hetzelfde gereageerd: Club stapt met de relatief onervaren Ivan Leko wat onzeker het post-Michel Preud’homme-tijdperk in, het uitgesproken ambitieuze Gent brak een transferrecord. Humo’s kennerspanel ziet echter maar één opvolger voor Anderlecht: Anderlecht.

HUMO Het voegt er wel in één adem aan toe: ‘Op voorwaarde dat Teodorczyk en Dendoncker blijven.’

Herman Van Holsbeeck (sportief manager) «Dat begrijp ik: als je 22 doelpunten scoort, of zoals Leander in zes maanden tijd zulke stappen zet, dan heb je een groot aandeel in de titel gehad. Het is niet de bedoeling om nog spelers te laten vertrekken. Tenzij er een voor alle partijen waanzinnig bod komt, maar dat zie ik niet direct gebeuren. De enige speler die misschien nog vertrekt, is Kara. Hij kon afgelopen winter naar Leicester. Toen hebben we gezegd: ‘Dat gaat niet.’ Nu hebben we goede afspraken.»

HUMO Gert Verheyen zegt: ‘Anderlecht is altijd een logische kampioen, behalve als ze het op één of andere manier zelf laten afweten.’

Van Holsbeeck «Een terechte opmerking: ik vind dat ook. De twee seizoenen dat we geen kampioen werden, had dat vooral met onszelf te maken. De sfeer in de kleedkamer was niet goed, en de wil om kampioen te worden was onvoldoende aanwezig. We hadden een groep die haar wedstrijden uitkoos. Die fantastische matchen speelde tegen Arsenal en Tottenham, maar die niet thuis gaf tegen de mindere goden in de competitie. Dat heeft ons twee keer de titel gekost.»

HUMO En de kop van Besnik Hasi. Onlangs haalde hij aan dat Anderlecht hier lessen uit had getrokken en de kleedkamer had opgekuist.

Van Holsbeeck «In heb dat ook gelezen. Kijk, transfers op Anderlecht gebeuren altijd in samenspraak met de coach. Finaal geeft hij zijn zegen. In het laatste jaar van Besnik Hasi is er een incident geweest tussen de toenmalige assistent-trainer en Anthony Vanden Borre. Dat was het moment dat we voelden dat de groep als los zand aan elkaar hing en we na het seizoen een grote kuis moesten houden.»

HUMO Wat moest er nog beter na het voorbije kampioensjaar?

Van Holsbeeck «Qua mentaliteit was het top, maar het gebrek aan creativiteit was een minpunt. Dat weet René Weiler ook. De uitdaging deze zomer was om spelers naar Anderlecht te brengen met wie we attractiever voetbal kunnen spelen. Met Onyekuru en Sven Kums erbij moet dat – zeker bij de thuiswedstrijden – lukken. Voor Onyekuru – iemand die het verschil kan maken op de flanken – hebben we zware inspanningen geleverd. En Kums heeft het profiel van een Anderlechtspeler, maar indertijd was hij nog niet rijp. Nu kan hij hier nog heel belangrijk worden.»

null Beeld

HUMO Vorig jaar zag Weiler spelers als Steven Defour en Dennis Praet in augustus nog vertrekken. ‘Ik heb geen ploeg,’ klaagde hij, en schakelde over op resultaatvoetbal. Nu bereidt hij in ideale omstandigheden het seizoen voor.

Van Holsbeeck «Ik zie een totaal andere trainer dan een jaar geleden: ontspannen, veel rustiger. Hij ziet dat we hebben waargemaakt wat was afgesproken.»

undefined

'De 25 miljoen euro voor Tielemans gaven ons financieel meer armslag. We hoefden niet te discussiëren over 100.000 euro meer of minder'

HUMO U was al vroeg klaar met uw huiswerk. Bewust of toevallig?

Van Holsbeeck «Bewust. Het ene jaar heb je wat meer geluk dan het andere, maar we wisten wat we wilden. Het helpt natuurlijk als je kampioen bent en direct een uitgaande transfer van 25 miljoen euro (Youri Tielemans naar AS Monaco, red.) kan doen. Dat geeft je financieel meer armslag dan wanneer je die transfer pas in augustus rondkrijgt. We hoefden niet te discussiëren over 100.000 euro meer of minder, of wachten tot de prijs zakte. We hebben gezegd: ‘We gaan voor Kums, we gaan voor Onyekuru, we gaan voor Gerkens, en we betalen de prijs.’»

HUMO U gaf meer uit dan u normaal zou hebben gedaan.

Van Holsbeeck «Dat is zo. Ook omdat er direct unanimiteit was over de spelers die we wilden. We hebben vooral Belgisch ingekocht. Gerkens, Kums, Onyekuru – geen Belg, maar wel iemand die in de Belgische competitie speelde. Alleen Mata (verdediger van Charleroi, red.) hebben we uiteindelijk niet gekocht. Dat dossier werd te gecompliceerd: hij was van makelaar veranderd en naar John Bico overgestapt.»

HUMO Tielemans is voor een recordbedrag vertrokken, maar er wordt nog amper over hem gepraat. Er lijkt eensgezindheid over te bestaan dat Anderlecht ondanks zijn vertrek stérker is geworden.

Van Holsbeeck «Kums heeft bij AA Gent al bewezen een heel goeie voetballer te zijn. Maar we zullen de competitie moeten afwachten om te zien of Tielemans’ vertrek een aderlating is.»

HUMO Kums gedijt het best in een dominant voetballend elftal. Dat was Anderlecht vorig seizoen, met wedstrijden met minder dan 50 procent balbezit, vaak niet.

Van Holsbeeck «Voor een ploeg die de bal wil hebben, heeft hij de ideale kwaliteiten. Eén van de uitdagingen voor René Weiler is om Anderlecht met Kums beter te laten voetballen. Toen ik hem zei dat we voor Kums konden gaan, ging hij onmiddellijk akkoord: ‘Zo’n speler geeft me de mogelijkheid om anders te gaan voetballen.’ En vergeet ook Gerkens niet: hij is nog jong, maar heeft scorend vermogen en komt vaak in de zestien meter. We gaan een middenveld kunnen opstellen waarin de stukken van de puzzel erg goed liggen.»

HUMO En er ook voor enkele stukken geen plaats is. Hoe zit het met Stanciu, de man van 10 miljoen die vorig seizoen teleurstelde?

Van Holsbeeck «Ik heb vernomen dat hij in het tussenseizoen geregeld heeft bijgetraind. Hij beseft nu dat hier een ander voetbal wordt gespeeld dan in Roemenië. Daar was het Stanciu en tien anderen, hier is hij één van de elf. Het wordt knokken voor de plaatsen.»

HUMO Frank Boeckx was belangrijk voor het behalen van de titel, Mile Svilar staat te popelen: waarom moest er met Matz Sels een doelman bij?

Van Holsbeeck «Boeckx heeft de laatste maanden met een hernia gespeeld. We wisten dat hij geopereerd moest worden en durfden niet met Svilar alleen aan het seizoen te beginnen. Matz Sels zat op een zijspoor bij Newcastle: we hebben hem voor één jaar genomen, zonder aankoopoptie, omdat we ervan uitgaan dat Svilar volgend jaar zeker titularis wordt. We hebben veel geïnvesteerd in de uitbouw van zijn carrière. Hij zal zeker al kansen krijgen dit seizoen. Het is aan hem om te bewijzen dat hij even goed is als Thibaut Courtois toen die 18 was.»

HUMO Wie beschouwt u als uw grootste titelconcurrent?

Van Holsbeeck «Club Brugge, altijd. Ze dachten hun titel te verlengen, maar bleven met lege handen achter: dat is een extra motivatie. Verder zeker ook AA Gent. Zij gaan resoluut voor de titel, komen daar ook voor uit, en hebben de centen serieus laten rollen. RC Genk heeft dan weer veel jong talent. Ik verwacht dat de titelstrijd tussen die vier clubs zal gaan.»

HUMO Met Franko Andrijasevic realiseerde Gent zijn duurste transfer ooit. Kent u hem?

Van Holsbeeck «Vanuit onze scouting, ja. Een goede voetballer, alleen: hij komt uit een minder hoog aangeschreven competitie. Dan is de vraag: hoe past zo’n speler zich aan een moeilijke competitie als de Belgische aan? Kijk naar Stanciu. Het is heel uitzonderlijk dat je toppers uit de Belgische competitie kunt binnenhalen. Dat het ons is gelukt, verheugt me. Laat ons hopen dat het een voordeel zal blijken te zijn.»


Wie is de beste transfer?

1. Sven Kums (Anderlecht) ....16

2. Franko Andrijasevic (AA Gent), Marcus Ingvartsen

(RC Genk), Emmanuel Bonaventure Dennis (Club Brugge), Rob Schoofs (KV Mechelen), en Henry Onyekuru (Anderlecht) ............................ 1

‘Met Sven Kums weet je wat je in huis haalt,’ verklaart Gert Verheyen de massale bijval van het Humo-panel voor de terugkeer van de Dilbekenaar naar de club waar hij zijn jeugd sleet. Ludo Kums, vader van Sven en vijftien jaar lang jeugdtrainer bij Anderlecht tot de club de samenwerking vorig jaar stopzette, is blij. Maar op het trainingscomplex in Neerpede zal hij zijn zoon dus niet tegen het lijf lopen.

HUMO Jammer?

Ludo Kums «Totaal niet. Ik heb dat altijd goed gescheiden kunnen houden. Bij Anderlecht heb ik Sven nooit naar de voorgrond geduwd. Dat was ook niet nodig: hij was elk jaar de kapitein van de ploeg.»

HUMO Is zijn terugkeer er één door de grote poort, of met de staart tussen de benen na een mislukt jaar in Italië?

Kums «Wij beschouwen het niet als mislukt. En ‘de grote poort’: dat wordt geschreven omdat Anderlecht met Sven een doorgestuurde jeugdspeler terughaalt. Maar Sven drijft niet op revanche. Hij is juist altijd heel tevreden geweest over zijn opleiding. Hij heeft ook nooit gezegd: ‘Ooit moet ik absoluut terug naar Anderlecht.’ Je hebt daar toch geen vat op.

»Dus: ‘de grote poort’? Nee, de kans deed zich gewoon voor. Zijn enige probleem was dat hij moest kiezen tussen Anderlecht en Gent. Gent is emotioneel toch iets speciaals voor hem: in de eerste plaats door de trainer (Hein Vanhaezebrouck, red.), maar ook door wat hij er heeft meegemaakt.»

HUMO Bij Gent verkeerden ze na de gesprekken met Sven in de waan dat het in orde was.

Kums «Dat is niet waar. Mocht Gent in de Champions League hebben gespeeld, dan was de keuze misschien moeilijker geweest. Maar het verlangen om terug te keren naar Anderlecht, uit nostalgie, was volgens mij te groot. In Gent had hij alles al eens meegemaakt: kampioen geworden, een fantastische Champions League-campagne gespeeld, Gouden Schoen gewonnen.»

HUMO Over zijn vertrek naar Udinese zei hij in oktober in Humo: ‘Moet ik dan nog eens kampioen willen worden in België?’ En nu zit hij bij Anderlecht.

Kums «Champions League spelen en kampioen worden met Anderlecht: dat is echt wel een uitdaging. Omdat hij er nooit in de eerste ploeg heeft gespeeld. Eén wedstrijd op de bank gezeten, geloof ik, die ze dan nog verloren: uit bij Sint-Truiden.»

HUMO Sven is een groot bewonderaar van Hein Vanhaezebrouck, met wie hij zegt zijn voetbalfilosofie te delen: aanvallend, attractief, gericht op balbezit. Niet de manier waarop Anderlecht met René Weiler kampioen is geworden.

Kums «Sven heeft met Weiler gesproken, maar daar was ik niet bij. Ik denk wel dat Anderlecht stappen wil zetten en dominanter wil gaan spelen.»

HUMO U zwijgt er zedig over, maar is de nationale ploeg niet doorslaggevend geweest in zijn keuze voor Anderlecht? Hij wil straks mee naar het WK in Rusland.

Kums «Sven is altijd heel realistisch geweest. Als je ziet hoe goed hij al was bij Gent, en hoe moeilijk het toen was om nog maar opgeroepen te geraken – weliswaar onder een andere bondscoach – dan denk ik niet dat het de hoofdreden is geweest.»

HUMO Was er geen interesse uit het buitenland?

Kums «Nee. Er was wel nog een andere club, uit het binnenland…»

HUMO Club Brugge?

Kums (lachje) «… maar dat vond hij – van Gent komende – niet zo opportuun.»

HUMO Normaal zou hij nu voor Watford gaan voetballen, de club die hem van Gent had gekocht en meteen voor een jaar uitleende aan Udinese.

Kums «Hij is eens gaan kijken, op een maandag in april: Watford tegen Liverpool. Wij hebben die wedstrijd hier ook gezien op tv: dat was niet echt het voetbal dat Sven voor ogen heeft. Toen heeft hij de klik gemaakt: hij wilde de Premier League weleens meemaken, maar niet op die manier, in een club waar je moet vechten tegen de topploegen die wél voetballen.»

HUMO Ondertussen is het eerste misverstand al geboren. ‘We hebben onze Pirlo’, zei voorzitter Roger Vanden Stock. Terwijl Sven zichzelf meer als een offensievere Iniesta of Zidane ziet.

Kums «Een jeugdtrainer bij Anderlecht vergeleek hem ooit met Pirlo: daar komt het van. Iniesta infiltreert iets vaker dan Sven, vind ik. Zoals ik Sven bij Gent zag spelen, heb ik wel eens gedacht: Xavi! Die speelt ook altijd kort. Maar Sven geeft ook soms een lange bal, net als Pirlo dan weer. En Zidane: goh, daar hadden we ’t allebei enorm voor. Zijn idool! Ná Zetterberg: dát vond hij een geweldige speler.»

HUMO Hoe belangrijk is het voor Sven dat Leander Dendoncker blijft? Hij heeft graag iemand naast zich die veel loopt en ballen recupereert, zoals Neto bij Gent.

Kums «Vergis je niet: Neto kan ook een stukje voetballen. En Sven was de eerste maanden in Italië bij de besten qua balrecuperatie: hij is daar veel sterker in geworden. Maar het atletisch vermogen van een Neto of Dendoncker heeft hij niet. Misschien moeten we ’t ook andersom bekijken: Neto ging altijd rustiger spelen als Sven er was. Dat zou met Dendocker ook kunnen gebeuren.»

undefined

'Dat Herman Van Holsbeeck naar het huwelijk van Sven is gekomen vonden wij heel fijn'

HUMO Ik zie dat de terugkeer van uw zoon u blij maakt. Slim toch van hem, om twee jaar geleden Herman Van Holsbeeck op zijn huwelijk uit te nodigen!

Kums (glimlacht) «Dat is via zijn vrouw gegaan. Haar vader heeft nog met Herman samengewerkt bij RWD Molenbeek, en haar moeder kende hem ook. Dat hij toen is gekomen, vonden wij heel fijn. Er is nooit enige rancune van Herman jegens Sven geweest, en ook omgekeerd niet.»


Wie degradeert?

1. Moeskroen ............................................................ 20

2.Eupen, STVV, Antwerp en Waasland-Beveren ......1


En welke trainer moet vrezen voor ontslag?

1. Mircea Rednic (Moeskroen) .................................. 10

2. Bartolomé Márquez (STVV), László Bölöni (Antwerp) en Philippe Clement (Waasland- Beveren) ............... 1

Voor het Humo-panel bestaat er geen twijfel over wie er degradeert: Moeskroen. Het lelijke eendje uit de Jupiler Pro League, dat vanuit een schimmige Maltese vennootschap wordt bestuurd, had vorig seizoen op de slotspeeldag een miraculeuze zege tegen KV Kortrijk nodig of de degradatie had zich toen al voltrokken. Mircea Rednic, de immer sluw uit de ogen kijkende Roemeense trainer met een spelers- en trainersverleden in België, dient Humo graag van repliek in zijn piepkleine bureautje.

null Beeld

Mircea Rednic «Het getuigt van weinig respect, maar dat verrast mij niet: ik heb ook gezien hoe er tegen ons een blok werd gevormd toen we voor onze licentie gingen. Maar het is toch onze schuld niet dat Westerlo niet kon winnen tegen tien spelers van Zulte Waregem? Dat het is gedegradeerd, heeft het uitsluitend aan zichzelf te danken.»

undefined

'Mircea Rednic: 'Moeskroen moet durven dromen: een plaats in de eerste tien, dát is het doel.'

HUMO Eén kenner maakte een kleine kanttekening bij jullie degradatie: ‘Behalve als op de laatste speeldag weer Kortrijk-Moeskroen op het programma staat.’

Rednic (lacht) «Wees gerust, we zullen vroeger gered zijn. Na de eerste ronde al. Onze selectie is beter dan die van vorig seizoen – 100 procent zeker. Wij moeten durven dromen: een plaats in de eerste tien, dát is het doel. Tijdens de stage heb ik zelfs al grappend gezegd dat we kampioen worden. Waarom niet? Wie had gedacht dat Leicester in Engeland de titel zou pakken? Of Viitorul in Roemenië?»

HUMO Moeskroen heeft zich de voorbije drie seizoenen ternauwernood gered.

Rednic «Deze club heeft drie jaar lang afgezien, van hoog tot laag. Men is nu tot het inzicht gekomen dat het anders moet. Dat was ook mijn eerste voorwaarde voor ik bijtekende: geen transfers zonder mijn akkoord. Met goed gevolg: de spelers én de sfeer zijn beter dan vorig seizoen. Als de resultaten straks niet volgen, is het duidelijk wie verantwoordelijk is: ik. Met alle spelers die zijn gekomen, heb ik zelf gewerkt, in Roemenië of bij Standard.»

HUMO Volgens algemeen directeur Paul Allaerts is er geen budget.

Rednic «Vreemd, hè? Overal waar ik kom, is er geen geld. Niet bij Standard, niet bij AA Gent. En pas als ik weg was, vonden ze plots een paar miljoen. Nu, je hebt mij niet zien janken in de media. Ik wist dat het trager zou gaan. Toch hebben we goede, jonge spelers gevonden en wat ik al van hen heb gezien, geeft me vertrouwen.»

HUMO Bent u nu meer dan alleen maar trainer?

Rednic «Deze club heeft geen scouts, ik wél: in Boekarest.»

HUMO Zowel bij Standard als bij AA Gent verdacht men u ervan meer spelersmakelaar dan trainer te zijn.

Rednic «Mijn dochter heeft een bureau in Boekarest. Zij helpt mij. Zij is spelersmakelaar, dat klopt, maar pas sinds anderhalf jaar (lachje). Dus niet toen ik bij Standard en Gent zat. Daarvoor tenniste ze. Ze heeft goede jonge Roemenen in haar portefeuille, maar net vanwege de roddels heb ik er daar geen van genomen.»

HUMO De nieuwe technisch directeur van Moeskroen heet Jürgen Röber, een Duitser. Net als zijn voorgangers is ook hij een mannetje van Fali Ramadani, één van de eigenaars van de club. Hoe verloopt uw samenwerking met hem?

Rednic «Alles is duidelijker nu. Ik word geraadpleegd in de transferdossiers, wat voordien niet gebeurde. Misschien was het ontslag van mijn voorganger Glen De Boeck wel onterecht en was het niet eens zijn schuld dat de ploeg het niet goed deed. Misschien was zijn fout juist dat hij de oude situatie aanvaardde. Dat heb ik niet gedaan.»

HUMO Google ‘Jürgen Röber’ en ‘Fali Ramadani’, en één van de eerste artikels waarin hun beider namen opduiken, gaat over een dubieuze Bosniër met op zijn palmares onder meer een vervolging voor witwassen in Albanië.

Rednic «Daar weet ik niets van: ik ben maar een trainer. Jürgen heeft veel ervaring, maar hij is te laat gekomen. Bovendien is het jammer dat hij hier geen contacten heeft. Er is sprake geweest van Mbo Mpenza en Daniel Kimoni, twee oud-spelers die de Belgische competitie kennen. Ik had liever één van hen op zijn stoel gezien. Maar goed, de club heeft er anders over beslist. Geen probleem, ik pas me aan en overleg nu met hem.»

HUMO De trainer die volgens het Humo-panel het meest moet vrezen voor zijn job, is…

Rednic «Rednic? (lacht) Dat zal niet gebeuren.»

undefined

'Hebt u me daarnet in mijn Bentley zien aankomen? Ik hoef voor niemand mijn broek af te steken ''

HUMO Uw trainerscarrière is geen toonbeeld van stabiliteit: in 17 jaar versleet u gemiddeld een club per jaar.

Rednic «Ik werd twee keer kampioen in Roemenië, waarna ik zelf opstapte: plots wilde iedereen zich moeien. Dat aanvaard ik niet. Het grote verschil tussen mij en veel andere trainers is dat ik financieel onafhankelijk ben. Ik hoef voor niemand mijn broek af te steken. U hebt me daarnet in mijn Bentley zien aankomen, en in Roemenië heb ik een huis dat 2 miljoen euro waard is. Ik heb gewerkt in Rusland, Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan: dat doe je niet voor het voetbal (lacht). Ik vrees dus geen ontslag. Toen Roland Duchâtelet (als voorzitter van Standard, red.) mijn bureau binnenstapte en de ploeg op papier zette, heb ik dat blad vastgepakt en… (neemt een blad en verscheurt het, met een glimlach). Comme ça. Mocht ik dat niet hebben gedaan, dan was ik misschien langer kunnen blijven, maar ik ben wie ik ben: een moeilijk mens.

»Weet u, gezondheidsproblemen hebben mijn kijk op het leven de voorbije twee jaar veranderd. Ik ben geopereerd aan een huidtumor en heb problemen met de schildklier. Zonder een goede gezondheid ben je niets met al je geld. Ik heb financieel ingeleverd om in Moeskroen te kunnen werken, maar ik heb tenminste weer plezier. En als het me niet aanstaat, ben ik weg. Ik heb altijd al een club gevonden. Pas als dat niet meer lukt, heb ik een probleem.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234