null Beeld

Humo's kei-constructieve bouwspecial: de links

Heeft u last van een baksteen in uw maag? Voor u met uw hamerke en zaagske naar de doe-het-zelfzaak vertrekt, misschien toch even volgende links checken:

Bonnie Voet

Most Expensive Homes

Als u eraan denkt om een eigen stulpje neer te poten, luidt de eerste opdracht: inspiratie opdoen.

Wie zich in dit stadium nog niet al te veel wil bekommeren om budgetten (die zullen u later nog genoeg slapeloze nachten bezorgen) kan daarvoor terecht op Most Expensive Homes, een site met plaatjes van de huizen van onder anderen John Travolta (met privéjetterminal), Will Smith (met eigen postcode) en Lakshmi Mittal (met marmer uit de groeve waar sjah Djahaan ook de blokken voor zijn Taj Mahal ging halen), lijstjes van de meest exclusieve buurten en - voor wie op zijn privacy gesteld is - annonces voor een handvol privé-eilanden.

undefined

Watertoets

Toch maar een bescheiden stukje bouwgrond of woning in Vlaanderen? Check dan, zeker als het lapje of het huis in kwestie verdacht goedkoop lijkt, eerst of het terrein niet in overstromingsgevoelig gebied ligt op de Watertoets-site.

null Beeld

In principe worden steden en gemeenten binnenkort verplicht om een advies te vragen over de waterhuishouding van zulke gebieden alvorens er überhaupt bouwvergunningen voor kunnen worden verleend, maar zelf al eens een kijkje gaan nemen (en surf ook even langs de Overstromingsvoorspeller) kan geen kwaad.

Bouwen en wonen

Alle informatie van de Vlaamse overheid met betrekking tot bouwen, verbouwen en wonen staat gebundeld op Bouwen en Wonen.

null Beeld

Logisch, aangezien diezelfde overheid al die vergunningen, richtlijnen en wetgeving ook bedácht heeft, en ze het dus aan zichzelf verplicht is om netjes ter beschikking te stellen: handige checklists waarmee u nagaat of de grond of woning die u op het oog hebt wel in orde is qua ruimtelijke ordening, zoekers die u precies vertellen voor welke ingrepen u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, en downloadbare formulieren allerhande.

Premiezoeker

Een verplichte stop op het internet als u (ver)bouwt - 't is per slot van rekening een van de enige die u geld opbrengt: de recent vernieuwde en daardoor nog gebruiksvriendelijkere Premiezoeker, die bouwers, verbouwers, huurders en kopers door de wildgroei van premies en belastingvoordelen van federale en regionale overheden en sommige netbeheerders loodst.

null Beeld

Even uw gemeente kiezen en een vragenlijst invullen en u komt ontiegelijk snel (naar administratieve normen toch) te weten of u recht hebt op - we zeggen maar wat - huursubsidies, belastingvermindering voor de plaatsing van gepantserde deuren of een renovatiepremie voor de bestrijding van opstijgend vocht.

Bouwsites

Van leningen over welfsels tot centrale stofzuigsystemen: op algemene portalen als Livios en Bouwsite is er geen enkele bouwgerelateerde kwestie waarover u geen informatie vindt, of het zou het echtelijk gekibbel moeten zijn die de keuze tussen deze of gene tegel sowieso ook meebrengt.

null Beeld

Bijzonder interessant aan de eerste site is dat u er ook richtprijzen van heel wat materialen kunt opvragen. Als u bij het kiezen van bijvoorbeeld een architect of aannemer, of als er (we wensen het niemand toe, maar elke werf lijkt er vroeg of laat mee geconfronteerd te worden, zie ook de 10 Most Shocking Construction & Building Blunders en de Construction Blunders Gallery) problemen zijn, kunt u uw oor te luisteren leggen bij collega-bouwers op Start to Build.

Geen hobbyproject van Evy Gruyaert, wees gerust, maar een kruising tussen een forum en een blog, met de dagboeken van (ver)bouwers als rode draad. U kunt er uw ervaringen delen, maar ook vragen stellen of zoekertjes achterlaten.

Met specifieke vragen rond bio-ecologisch bouwen moet u dan weer op Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen zijn. Die vzw sensibiliseert niet alleen omtrent bio-ecologisch bouwen in Vlaanderen en Brussel, ze kent ook een eigen label toe aan partners uit de bouwsector.

Doe de V-test

Zodra u in uw nieuwe huis woont, zal energie een flinke hap uit uw gezinsbudget nemen. 't Loont dan ook de moeite om te wikken en te wegen vooraleer u met een energieleverancier in zee gaat, door zelf een vergelijkend onderzoek te doen op de website van de onafhankelijke Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, vreg.be, bijvoorbeeld.

null Beeld

Met die zogenaamde V-test legt u niet alleen de prijzen naast elkaar, maar ook de opzegtermijnen en het aandeel groene stroom, zodat u in een wip te weten komt welke elektriciteit- en aardgasleverancier het meest bij uw behoeften aansluit.

Bij dezen verklappen we u al graag dat uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat een groene leverancier met vaste tarieven (voor pakweg drie jaar) meestal de beste keuze is.

Energie sparen

Zelfs al u een bijzonder voordelig contract met een leverancier hebt afgesloten, blijft het zaak om zo spaarzaam mogelijk met energie om te springen.

null Beeld

Wie nog bouwt of verbouwt kan één en ander van in het begin grondig aanpakken en op Bouwteamwoning.be berekenen welke invloed energiebesparende maatregelen (isolatie, ventilatie, verwarming, gebruikte materialen enzovoort) hebben op de kostprijs (bouwkost én verbruikskost) van uw woning.

Met de tips op Energiesparen.be kan iederéén die wat energiezuiniger wil gaan leven aan de slag. Als u weet dat gloeilampen 10 procent licht en 90 procent warmte produceren, dat een rijmlaagje van amper twee millimeter in uw diepvries ervoor zorgt dat uw koelkast 10 procent meer energie vreet en dat u met een spaardouchekop 40 procent minder water verbruikt, wordt het veel gemakkelijker om uw energieconsumptie binnen de perken houden.

Uw portemonnee en het verdrag van Kyoto zullen u dankbaar zijn!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234