null Beeld

Humo's Kleine Toptrainersenquête: de grote seizoensfinale

Bedankt Michel Preud’homme, Besnik Hasi en Hein Vanhaezebrouck om de competitie zo spannend te maken. Bedankt om elke week te proberen mooi voetbal te brengen.

Sander Van den Broecke


Besnik Hasi (RSC Anderlecht) ‘Kan beter, maar niet véél beter’

HUMO Wat hebt u dit seizoen geleerd?

Besnik Hasi «Ik heb vooral leren puzzelen, en door al dat puzzelen heb ik veel over mijn spelers geleerd. Ik heb veel moeten schuiven, zeker in de verdediging: Vanden Borre, Nuytinck, N’Sakala, Mbemba, allemaal lang of vaak afwezig. Van Michaël Heylen dacht ik dat hij ons in de toekomst wel iets zou kunnen brengen, nu weet ik het zeker, omdat ik hem wel moest laten spelen. Frank Acheampong heb ik noodgedwongen als linksback moeten gebruiken en hij deed het goed. Dat Olivier Deschacht centraal in de verdediging kon spelen, wist ik al, maar dat hij het zo super zou doen, dat had niemand durven te voorspellen. Hij heeft iedereen verrast. De mentaliteit van Oli is altijd al uitstekend geweest, maar de laatste jaren leeft hij ook als een topsporter. Voeding, verzorging, hij let nu echt op alles. Vroeger was hij na training altijd meteen weg, nu blijft hij vaak na voor een massage of voor oefeningen in de fitnesszaal. En hij heeft zelfvertrouwen. Die jongen heeft jarenlang tegen de perceptie moeten vechten, maar daar trekt hij zich nu niks meer van aan.»

HUMO Anderlecht heeft dit seizoen twee spelers met een verleden bij een topclub geleend: Rolando en Marko Marin. Het werd geen succes.

Hasi «Ik heb het nooit zo voor uitgeleende spelers gehad, maar nu is dat nog minder. Da’s ook een les geweest. Van zulke jongens verwacht je dat ze je iets extra kunnen brengen, toch zeker in de play-offs, maar dat is tegengevallen. De Belgische competitie is misschien niet de beste, maar het is wel geen gemakkelijke om je te integreren. De Zeeuw is het ook niet gelukt. Conceição had het in zijn beginperiode bij Standard ook niet makkelijk. Als je hier komt en denkt: ‘Met mijn ervaring doe ik het wel even’, dan lukt het niet.»

null Beeld

HUMO Anderlecht heeft er dit seizoen bewust voor gekozen om veel jonge spelers een kans te geven. Te veel?

Hasi «Neen. Kijk naar ons centraal middenveld. Gillet en Milivojevic mochten van mij vertrekken, omdat ik volop geloofde in Tielemans en Dendoncker, en ik met Defour en Kljestan twee ervaren spelers had. Defour is vaak gekwetst geweest, Tielemans heeft een dipje gekend en nu ook Dendoncker, Kljestan is in de winter vertrokken en toch zijn we op het middenveld nooit echt in de problemen gekomen. Daar lag het pijnpunt niet, dat lag achterin, waar we nog veel meer tegenslag hadden.

»Dat we dit seizoen wat meer ervaring hadden kunnen gebruiken, geef ik toe. Maar dat had met pech te maken en niet met onze keuze voor de jeugd.»

HUMO Niet alleen door blessures, ook door de Africa Cup was u spelers kwijt: Mbemba, Acheampong, Conté en Cyriac.

Hasi «Daar heb ik ook uit geleerd. Te veel Afrikaanse internationals in je ploeg hebben in een jaar dat de Afrika Cup gespeeld wordt, is een risico. Je bent ze niet alleen drie weken kwijt, je weet ook niet hoe ze terugkomen. Ik weet niet wat die gasten daar doen, maar trainen is het zeker niet.»

HUMO Als ervaring echt een verschil maakt, zou een trainer met veel meer ervaring dan u – Michel Preud’homme bijvoorbeeld – het met deze ploeg dan automatisch beter doen?

Hasi (lachje) «Dat kun je nooit weten. We zijn nog in de running voor de titel, we hebben de finale van de Beker gespeeld en in de Champions League hebben we toch een goeie beurt gemaakt. Het kan altijd beter, maar véél beter toch ook niet (knipoogt).»

HUMO Hebt u dit seizoen iets geleerd van Preud’homme en/of Vanhaezebrouck?

Hasi «Ik heb veel goeie dingen gezien van hen, en ook van andere collega’s, maar ik doe mijn eigen ding.»

HUMO Vindt u dat Vanhaezebrouck en Preud’homme véél uit hun ploegen halen, of is het volgens u niet meer dan logisch dat ze meestrijden voor de titel?

Hasi «Club Brugge heeft volgens mij het best uitgebalanceerde team van de competitie: veel ervaring, veel fysieke présence, veel goeie voetballers. Dat zij meedoen voor de titel, vind ik inderdaad logisch. AA Gent is ook een goeie ploeg, maar Hein haalt er toch wel veel uit, vind ik. En toch: mochten Anderlecht en Brugge dit seizoen iets beter geweest zijn – en dat had echt gekund – dan hadden we wel een kloof kunnen slaan. Dat Gent niet Europees heeft gevoetbald, heeft hen ook geholpen.»

'Club Brugge heeft volgens mij het best uitgebalanceerde team van de competitie: veel ervaring, veel fysieke présence, veel goeie voetballers' BESNIK HASI

HUMO Na de verloren wedstrijd tegen Standard, zei u: ‘Het is mijn schuld, ik heb de verkeerde opstelling gekozen.’ Dat had u niet moeten doen, vonden veel ex-trainers en voetbalcommentatoren: ‘Het zal hem achtervolgen.’ Zou u het nog doen?

Hasi «Ja. Als het fout loopt, kijk ik altijd eerst naar mezelf. Ik ben de baas, dus ik ben verantwoordelijk. Wat anderen daarvan vinden, interesseert me niet. Als het me achtervolgt, dan is dat maar zo.»

HUMO Stel dat Anderlecht tweede wordt op één punt van de kampioen. Dan kunnen we zeggen: ‘Had Hasi die keer tegen Standard de goeie opstelling gekozen, dan…’

Hasi «Dat is onzin en dat weet jij ook.»

HUMO Ik weet het inderdaad, maar zult u het uzelf niet verwijten?

Hasi «Neen. We zijn ook punten kwijtgespeeld als de ploeg heel goed speelde, tegen Brugge en Gent bijvoorbeeld. Dat lag zeker niet aan mij.»

HUMO Maar was u wel eerlijk na Standard? Uw elftal speelde als luie jongetjes, zelfs een meesterplan van José Mourinho had hen niet aan een gelijkspel kunnen helpen.

Hasi «Ik doe zo’n uitspraak natuurlijk niet zomaar. Het was archislecht en ik wilde mijn ploeg weer op de rails krijgen. Ik blijf erbij dat ik die dag een fout heb gemaakt, maar ik hoopte ook dat ik mijn spelers daardoor zou aanzetten om eens kritisch te zijn voor zichzelf. En dat is gelukt: de week erna, tegen Brugge, was het uitstekend.»

HUMO U zei het net zelf: Anderlecht was goed tegen Gent en Brugge, en toch verloren jullie die wedstrijden. Wat leert een coach daaruit?

Hasi «Het had met een gebrek aan concentratie en maturiteit te maken. En zo hebben we nog acht andere wedstrijden uit handen gegeven. Je kunt daarop blijven hameren, maar ik vrees dat het met ervaring te maken heeft.»

HUMO Zou een psycholoog in zo’n geval kunnen helpen?

Hasi «Als het een echte psycholoog is wel, niet zo’n geklutste zoals die John Troost die hier even is geweest. Dat was een echte clown. Ik geloof in een goeie mental coach, en we hebben er begin dit seizoen ook naar gezocht, maar we vonden geen geschikte kandidaat. Bij Anderlecht en bij Cercle Brugge heb ik Johan Desmadryl meegemaakt. Zijn teambuilding vond ik top, dat wil ik hier ook. Alleen wil ik zo’n psycholoog niet in de kleedkamer. Onder Vercauteren was Desmadryl er altijd bij en dat vond ik niet passen.»

HUMO Het niveau van de competitie is volgens veel waarnemers gestegen. Hebben we iets bijgeleerd?

Hasi «Of het niveau van de hele competitie beter is geworden, durf ik niet te zeggen, maar dat van Play-off 1 zeker en vast. En dat komt omdat alle zes de clubs willen voetballen. Als je jezelf ingraaft, leer je niks bij. Pas als je echt gaat voetballen, word je ook beter. Zo hebben wij het in de Champions League ook aangepakt. Geen muur van tien man, om dan toch een tegendoelpunt te slikken, maar vooruit spelen.»

HUMO U bent nieuw in het vak. Hebt u al geleerd hoe u het voetbal op vrije uren van u kunt afzetten?

Hasi «Neen. Misschien dat het me ooit nog lukt, maar nu denk ik er voortdurend aan. Vaak is het het allereerste waaraan ik denk als ik wakker word. En ik word ook vaak heel vroeg wakker. Dat zal wel met stress te maken hebben, zeker? Maar het stoort me niet. De stress weegt voorlopig niet op tegen mijn enthousiasme.»


Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) ‘Een ploeg voor de absolute subtop’

null Beeld

HUMO Wat hebt u dit seizoen geleerd?

Hein Vanhaezebrouck «Ik geloofde er al langer in, maar de club, de supporters en ook de buitenwereld zijn dit seizoen eindelijk overtuigd geraakt van het enorme potentieel van AA Gent, zowel sportief als commercieel. Wij zijn echt een ploeg voor de absolute subtop en dat lijkt iedereen nu ook te beseffen.»

HUMO De absolute subtop? Wat is dat nu voor iets?

Vanhaezebrouck «Een nieuwe categorie die ik heb uitgevonden (lacht). Net onder de absolute top en net boven de subtop. Anderlecht zullen we nooit inhalen, maar op gelijke hoogte komen met Standard, Genk en op termijn zelfs Club Brugge: dat moet lukken. Een ploeg als AA Gent moet elk jaar op Europees voetbal mikken.»

'Belgische coaches zijn heel goed in het ontleden van hun tegenstander, het tactische niveau is hier echt hoog' HEIN VANHAEZEBROUCK

HUMO Maar dat wist u dus al. Wat hebt u echt geleerd?

Vanhaezebrouck «Het is het eerste seizoen dat ik met een psycholoog werk. Mental coaches heb ik al zien passeren, maar dat waren soms regelrechte koekenbakkers. Wij hebben sinds Nieuwjaar een gediplomeerd pyschologe in dienst en ik moet eerlijk toegeven dat ik ervan geschrokken ben hoe positief haar invloed is geweest. Ik ging er vroeger – zoals veel coaches – van uit dat mijn staf en ik alle problemen zelf wel konden oplossen, maar ik ben gaan inzien dat er tussen speler en trainers altijd een barrière zal zijn, dat ze nooit helemaal openhartig tegenover je durven te zijn. Dus is het goed dat er een vertrouwenspersoon is, die ze ook nog eens kan helpen met hele concrete tips. Sinds zij er is, heb ik een paar spelers zien openbloeien, ook op het veld. Ze zijn rustiger, kunnen meer met de druk om, zijn beter gefocust. Dat wij na Nieuwjaar zo’n goeie reeks hebben neergezet, is zeker ook aan haar te danken.»

HUMO Dus bij uw volgende club dringt u aan op de komst van een gediplomeerd psycholoog?

Vanhaezebrouck «Zeker. Ik vind dat een belangrijke aanvulling van de staf.»

HUMO Hebt u dit seizoen iets geleerd van Besnik Hasi en/of Michel Preud’homme?

Vanhaezebrouck «Ik heb zeker mooie en verrassende dingen van ze gezien, maar mijn eerste reflex is niet: ‘Wat kan ik daarmee doen?’ Wel: ‘Wat kan ik ertegen doen?’ Ik kopieer geen collega’s. Dat doet bijna niemand op dit niveau. In de lagere afdelingen zal je wel trainers vinden die overschakelen op een 5-3-2 omdat Louis van Gaal dat heeft gedaan met Nederland, maar in eerste klasse vaart iedereen zijn eigen koers.»

HUMO Kunt u ook zeggen wát u mooi en verrassend vond van Preud’homme en Hasi?

Vanhaezebrouck «Ik kan dat zeker, ik herinner me dat zelfs haarscherp, maar ik ga het niet doen. Het zijn details, en als zij weten dat ik die doorheb, dan kunnen ze anticiperen op het feit dat ik erop zal anticiperen.»

HUMO Wat hebt u dit seizoen geleerd uit uw fouten?

Vanhaezebrouck «Ook daarop antwoord ik niet.»

HUMO U hebt er toch gemaakt?

Vanhaezebrouck «Natuurlijk. Maar ik moet die toch niet naar buiten brengen?»

HUMO Hasi heeft het gedaan.

Vanhaezebrouck «Dat is heel nobel van hem, maar ik doe het niet. Voor je het weet gaan die dingen een eigen leven leiden.»

HUMO Na Nieuwjaar hadden jullie Moses Simon erbij, een speler die haast per toeval werd ontdekt. Hij scoorde meteen, viel uit, maar uitgerekend toen was Pedersen na een lange blessure weer speelklaar en begon die te scoren. Hebt u iets geleerd over het belang van geluk?

Vanhaezebrouck «Dat je in het voetbal een tikje geluk nodig hebt, wist ik al, maar ik heb nu ondervonden dat je dat geluk ook kunt afdwingen. Dat Simon en Pedersen net op dat moment opduiken en ook meteen scoren, kun je niet louter aan het toeval wijten. Simon is goed gescout geweest, Pedersen is in zijn revalidatie goed begeleid en vervolgens zijn ze in een ploeg terechtgekomen die het hen makkelijker maakte om te scoren, een ploeg die er echt alles aan deed om het geluk aan zijn kant te krijgen. Dat is geen geluk, dat is het gevolg van heel gericht en gemotiveerd werken.»

HUMO Wat hebt u dit seizoen geleerd over het niveau van de Belgische competitie?

Vanhaezebrouck «Het is moeilijker geworden om een wedstrijd te winnen en ook de resultaten van onze clubs die Europees spelen zijn beter: ik zie vooruitgang. Wat me vooral bevalt, is dat steeds meer ploegen voor mooi voetbal kiezen. Vroeger had je Anderlecht, Brugge en Standard en dan af en toe eens een uitzondering. Nu zie ik veel ploegen die echt willen voetballen, ook tegen de grotere clubs. Kortrijk en Charleroi zijn goede voorbeelden, maar ook Mechelen. De grote clubs botsen steeds minder tegen een betonnen muur aan, en toch hebben ze het niet makkelijker. Belgische coaches zijn gewoon heel goed in het ontleden van hun tegenstander, het tactische niveau is hier echt hoog.»

HUMO Hebt u dit seizoen geleerd dat u met uw manier van werken kampioen kunt worden?

Vanhaezebrouck «Daar geloofde ik al langer in. Ik heb bij Kortrijk bewezen dat mijn visie op voetbal deugt. Ik wist dat ik op een hoger niveau ook resultaat zou halen, als de omstandigheden goed waren. Want mij zal je nooit horen zeggen dat ik een club op mijn eentje kampioen heb gemaakt. Als het ooit lukt, dan is dat in even grote mate de verdienste van spelers, staf en bestuur.»


Michel Preud’homme (Club Brugge) ‘Op drie fronten tegelijk’

null Beeld

HUMO Wat hebt u dit seizoen geleerd?

Michel Preud’homme «Zo veel wedstrijden in één seizoen spelen – ik denk dat we dit jaar het Europese record hebben – was nieuw voor mij, maar ik kan niet zeggen dat ik daarvan veel heb geleerd. Je moet er gewoon alles aan doen om fysiek top te zijn, en dat weet elke trainer.»

HUMO Zo vaak op achterstand komen, was wellicht ook nieuw voor u.

Preud’homme «Ja, maar ook dat heeft me niet verrast. Als je zo veel speelt, treedt er vermoeidheid op. Omdat de spelers heel goed in conditie zijn, manifesteert zich dat vooral in het begin van de wedstrijd: het duurt altijd even vooraleer ze in hun ritme komen. Ik heb er voortdurend op gehamerd om elke keer scherp aan de wedstrijd te beginnen, maar het is ze de laatste weken maar één keer gelukt: in de bekerfinale tegen Anderlecht. Ik kan het ze niet eens echt verwijten, want de mentaliteit in deze groep is uitstekend. Op dat vlak zijn we enorm vooruitgegaan, wij geven echt nooit op.»

HUMO Hoe leer je dat?

Preud’homme «Onder andere door op drie fronten tegelijk te strijden. Wij hebben nooit gekozen: zowel in de competitie, als de beker en de Europa League zijn we er blijven voor gaan. Dat wordt een gewoonte, op den duur. Dat we daar een prijs voor zouden betalen, wisten we ook.»

'Ik mag precies niks meer zeggen, hier in België. Wel, dan krijg ik goesting om alleen nog maar platte antwoorden te geven' MICHEL PREUD’HOMME

HUMO Hebt u iets geleerd van uw spelers?

Preud’homme «Ja. Dat je zelfs op je 38ste nog vooruitgang kan boeken. Dat Timmy Simons het fysiek nog aankon, geloofde ik 100 procent, maar dat hij op die leeftijd ook nog eens beter zou gaan voetballen, had ik niet durven te voorspellen. Ik heb hier veel spelers beter zien worden – Vázquez en Refaelov hebben conditioneel een grote stap gezet – maar dát had ik niet zien aankomen.»

HUMO Is ook het niveau van onze competitie erop vooruitgegaan?

Preud’homme «Ik zie geen verschil met toen ik hier vertrok (in 2010, red.), maar dat bedoel ik niet negatief. Ook toen al deden wij het met onze beperkte middelen goed. Onze trainers en besturen leveren goed werk. Wat wij hebben laten zien in de Europa League – en Anderlecht bij momenten in de Champions League – is daar het bewijs van.»

HUMO Hebt u iets geleerd van Hasi en/of Vanhaezebrouck?

Preud’homme «Ik kan me niks concreets herinneren, maar dat zou best kunnen. Elke trainer steelt met zijn ogen. Een ideetje voor een corner of een inworp, een bepaalde manier van verdedigen… Je kan nooit alles zelf bedenken. Toen we tegen Kopenhagen speelden (voor de Europa League, in november vorig jaar, red.), moesten we ons aanpassen aan die verre inworpen van hen. ‘Dat zou ons ook veel helpen,’ dacht ik toen. En wat bleek: we konden de speler die die verre inworpen gooide, gewoon kopen. Dat was Claudemir. Maar voor alle duidelijkheid, we hebben hem niet alleen voor die inworpen gekocht (lacht).»

HUMO Wat u niet hebt geleerd, is kritiek juist inschatten. U klaagt over een gebrek aan respect, terwijl geen enkele trainer in België zo hard wordt gerespecteerd als u.

Preud’homme «Ah bon? Heb ik dat al gezegd, dat ik niet genoeg respect krijg?»

HUMO Niet in het openbaar, maar u hebt het de voorbije weken al een paar keer gezegd.

Preud’homme (zucht) Weet je wat ik beu ben? De blabla. Het uitvergroten van alles wat ik zeg of doe. Hein haalt uit naar de reviewcommissie en de bond (naar aanleiding van de schorsing van AA Gent-spits Laurent Depoitre, red.) en in de krant komt daar één stukje van. Als ik hetzelfde zou doen, is dat minstens een volledige pagina. Na het verlies tegen Standard zei ik dat het in de eerste plaats aan onszelf lag, omdat we niet scherp genoeg waren. Maar ik zei ook dat we drie keer onterecht wegens buitenspel waren afgevlagd en dat ik het niet logisch vond dat wij – met ons drukke programma – al op zaterdag moesten spelen. Meteen word ik een Calimero genoemd. Gewoon omdat ik mijn ploeg verdedig. Dát ben ik beu. Ik mag precies niks meer zeggen, hier in België. Wel, dan krijg ik goesting om alleen nog maar platte antwoorden te geven. Het zal niet plezant meer zijn voor jullie en voor het publiek, maar ik zal tenminste met rust gelaten worden.»

HUMO Waarom trekt u het zich allemaal zo aan?

Preud’homme «Omdat het gevolgen heeft. Er wordt een sfeertje gecreëerd. In de stadions is het almaar grimmiger geworden. Trainers en bestuursleden worden uitgefloten, uitgekafferd, uitgescholden. Zelfs mijn zoon krijgt er soms van langs. Ik vind dat niet normaal meer, in Nederland heb ik zoiets nooit meegemaakt. En als je dan eens reageert, met een onnozele beweging, zoals ik deed met die supporter in Kortrijk, krijg je een proces-verbaal aan je broek. Dat is toch de omgekeerde wereld?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234