null Beeld

Humo's Magical Mystery Tour: 4 muzikale reistips te land, ter zee en in de lucht

Ruik dat artiestenzweet, zuig hun levenslessen op en zie de dollartekens in hun ogen schitteren!

Jan Delvaux


1. DE ROCK THE BOAT-formule

Nicole & Hugo zongen al op de zeven zeeën in de jaren 80. De eerste menswaardige cruises dateren echter van het begin van de 21ste eeuw.

Het prikkelende concept: vier of vijf dagen op een rondvaartboot met je muzikale helden en een paar duizend zielsverwanten. De fan maakt kans om bij het ontbijtbuffet oog in oog te staan met het idool. De fan kan niet weg, zodat het idool enkele dagen lang geld uit de zakken van de fan kan kloppen. En ook de goegemeente is tevreden: alle herrie zit op zee.

undefined

'The Kiss Kruise V was meteen uitverkocht en Def Leppard scheept in met Hysteria On The High Seas; en ook de goegemeente is tevreden: alle herrie zit op zee'

Geloof het of niet, maar metalheads kozen als eersten massaal het ruime sop. Concepten als de Full Metal Cruise of 70.000 Tons Of Metal zijn ondertussen klassiekers. The Kiss Kruise V voor oktober was meteen uitverkocht, en Def Leppard introduceert dit jaar Hysteria On The High Seas.

Maar de muzikale cruise is bij uitstek het circuit voor rockers op retour en dood gewaande B-figuren. The 80s Cruise is bijvoorbeeld de laatste strohalm voor Huey Lewis & The News, Richard Marx en Wang Chung. En de drie overblijvende fans van Yes en Marillion kunnen mee met Cruise To The Edge. Maar Rimpelrock-op-zee lijkt het enige concept dat écht aanslaat. Het Amerikaanse festival Coachella maakte in 2012 een tocht door de Bahama’s met hipsters als Grimes, Hot Chip, Pulp en Yeasayer, en als topact de wijnproeverij met James Murphy (ex-LCD Soundsystem). Het bleef echter bij die ene keer. Alleen dance krijgt de jongeren massaal de boot op: Holy Ship! 2016 was al volgeboekt vóór de eerste naam bekend was gemaakt.

In Duitsland zijn ondertussen ook de eerste schlagercruises gesignaleerd, maar Admiral Freebee en Kapitein Winokio houden nog even – komt-ie – de boot af.


Cayamo

Een ‘journey through song’ in de wateren van de Caraïbische zee: Cayamo is een rootsfestival op een boot en is al aan zijn negende editie toe. De kwaliteit van de line-up steekt mijlenver uit boven die van de andere cruises. Op de planning voor begin 2016 staan John Hiatt, Jason Isbell, Buddy Miller, John Prine, Lucinda Williams en voormalige zuipschuit Steve Earle. De optredens beginnen na de middag en lopen door tot diep in de nacht. Er is een theaterzaal aan boord met duizend zitplaatsen. Twee nadelen: a) het is wachten tot het winter wordt en b) er is een wachtlijst.

null Beeld

Miami - Sint Maarten - Miami, 31 januari tot 7 februari, vanaf 1.300 dollar


Crosby, Stills & Nash

David, Stephen en Graham touren in het najaar door Europa. Het trio steekt daarvoor de Atlantische Oceaan over met de Queen Mary 2. Tussen New York en Groot-Brittannië worden ze drie keer wakker geschud om te concerteren, hoezen te signeren en vragen van fans te beantwoorden.

New York - Southampton, 4 tot 11 september, vanaf 1.500 dollar


The Weezer Cruise

Nerd alert! Lou Barlow leidde in 2012 de bommetjescompetitie in het zwembad en testte vervolgens de metaalmoeheid van het schip met Dinosaur Jr. Vorig jaar was Cat Power de eregaste. Weezer lost voorlopig nog niets over een vervolg.


Jamrock Reggae Cruise 2015

Van Miami naar Jamaica en terug met vier zingende Marleys (Damian, Julian, Ky-Mani en Stephen) en de menselijke metronomen Sly & Robbie. De Amerikaanse kustwacht kijkt al maanden likkebaardend uit naar de komst van de plezierboot. Helaas zijn ook de notoire homohaters Bounty Killer en Capleton mee.

Miami - Jamaica - Miami, 30 november tot 5 december, vanaf 750 dollar


2000 Tons of Metal Cruise

Onze lokale variant: zeven groepen en 250 metalheads op een binnenschip op de Zuid-Willemsvaart. De editie 2015 moest uitgesteld worden wegens hevige rukwinden.

Maasmechelen - Balen - Maasmechelen, voorjaar, 40 euro


2. De HEARTBREAK HOTEL-formule

Ah, ah, waar is de tijd dat rocksterren nog gewoon hotelkamers sloopten en tv-toestellen door het raam keilden. Vandaag runnen Bono en The Edge een hotel met vijftig kamers in Dublin, Moby en Billy Corgan (Smashing Pumpkins) baten een theehuisje uit en Alice Cooper serveert hotdogs van een halve meter in zijn Cooper’stown in Phoenix, Arizona. Maar voor de betere anekdotiek moet u in de Joshua Tree Inn zijn, in Joshua Tree, California. Keith Richards en Anita Pallenberg bedreven er de liefde, John Wayne schoot er wild in het rond en troubadour Donovan heeft er een eigen suite.

De meest legendarische gast is evenwel Gram Parsons. De vader van de alternatieve countryrock overleed er in 1973 na een ongelukkige cocktail van morfine en alcohol. Parsons had eerder al laten vallen dat hij bij een vroegtijdig heengaan – verslavingen en zelfmoorden lopen als een rode draad door de familiegeschiedenis – gecremeerd moest worden in Joshua Tree, zijn favoriete bezinningsoord. Zijn stiefvader dacht echter aan een klassieke begrafenis in New Orleans. Een paar vrienden van Parsons trokken met een geleende lijkwagen naar de luchthaven van Los Angeles en slaagden erin om zijn doodskist mee te krijgen. Terug in Joshua Tree kieperden ze tien liter benzine over de kist en staken ze die vervolgens in brand. Later werd op die plek een betonnen gedenksteen geplaatst, die mettertijd naar de Inn is verhuisd.

www.joshuatreeinn.com


Chez Jim Kerr

‘Ik heb het merendeel van mijn leven gereisd. Er zijn zoveel plekken waarvan ik blij ben dat ik ze heb gezien. Maar ik vertel u met de hand op het hart dat Taormina altijd bovenaan op mijn lijst zal staan.’ Zo prijst Jim Kerr van Simple Minds het viersterrenhotel aan dat hij in de Siciliaanse kustplaats deelt met zijn lokale zakenpartner Antonio Chemi. Hotel Villa Angela is uitmuntend bevonden door The Times en TripAdvisor, en er geldt een algemeen verbod op het zingen van ‘Belfast Child’.

www.hotelvillaangela.com


John & Yoko Ono Suite

Een onbekende legt elk jaar op 8 december, de sterfdatum van John Lennon, twee dozijn rozen voor de deur van Suite 1742 van het Fairmont The Queen Elizabeth in Montreal. Daar protesteerden John en Yoko Ono in mei 1969 met een bed-in tegen de oorlog in Vietnam, en ze namen er ook de klassieker ‘Give Peace a Chance’ op. De John Lennon and Yoko Ono Suite hangt vol gouden platen en zwart-witfoto’s van het duo. Die moet u laten hangen, maar de witte pyjama en een Lennon-cd mag u wel meenemen als souvenir. Kostprijs: 650 euro per nacht.

Een paar weken vóór Montreal repeteerde het stel al eens in het Hilton in Amsterdam, zoals ze zingen in ‘The Ballad of John and Yoko’. Kamer 702 is prachtig gerenoveerd, maar daar even bijslapen kost wel 1.800 euro per nacht. Nagenieten kan gratis op de herinneringszitbank van Herman Brood voor de ingang van het hotel.

www.fairmont.com

www.hilton.com

Chelsea Hotel

null Beeld

Geen hotel ter wereld werd vaker bezongen, beschreven en gefilmd dan het Chelsea Hotel in New York. Leonard Cohen componeerde er een nummer voor Janis Joplin, Dylan Thomas blies er zijn laatste adem uit en ook Nancy Spungen, de vriendin van Sid Vicious, werd er levenloos aangetroffen. Het gebouw wordt op dit moment onherstelbaar vernieuwd en zou in 2016 weer opengaan.

www.chelseahotels.com


D-Hotel

Het D-Hotel in Marke liet enkele kamers aankleden door beroemdheden. Eduard Vermeulen van Natan pakte de Fashion Design-kamer aan, Jan Verheyen de Movie Design Kamer en Piet Goddaer de Ozark Henry-suite. In die laatste kunt u van op het bed recht in het bad springen. Wel eerst de gordijnen dichtschuiven en de gsm binnen handbereik houden mocht de afsprong verkeerd gaan.

www.d-hotel.be


3. De MEET & GREET-formule

Love is blindness, en dat geldt in het kwadraat voor fans. Want ja, hoor: ook Het Idool kan aardig uit de bek stinken, is in de dagelijkse omgang lang niet zo grappig en creatief als op het podium, en moet bij tijd en wijle zelfs naar de pléé. Wie desondanks zo dicht mogelijk in de buurt wil raken, hoeft daar verrassend weinig moeite en niet eens zóveel geld voor over te hebben.


Druiven plukken bij Sting

Sting bezit een 350 hectare groot landgoed in Toscane met bijbehorend winkeltje waarin hij zijn honing en olijven laat verkopen, evenals biodynamische wijnen met etiketten als ‘Sister Moon’, ‘When We Dance’ en ‘Message in a Bottle’. Sinds vorige zomer kunt u zelfs meehelpen met de druivenpluk op Il Palagio. Daarvoor moet u wel 262 euro per dag neertellen en beloven niets in uw mond te stoppen.

undefined

null Beeld

undefined

'Een weekje logeren bij Sting kan voor 7.000 euro per week, een cursus tantrische seks inbegrepen.'

Blijven slapen is een optie: op het domein staan zes huizen die elk verhuurd worden voor 7.000 euro per week. Voor die prijs krijgt u een kapel met een boeddhabeeld en een opnamestudio ter beschikking, en kunt u een beginnerscursus tantrische seks volgen. En verrássing: Sting brengt elke zomer door op Il Palagio, dus af en toe kunt u hem er zien en desgewenst aanraken.

www.ilpalagio.com


Vissen met Dean Ween

Ween staat voor geschifte pop uit de eighties en nineties (‘Voodoo Lady’, ‘Waving My Dick in the Wind’) die vandaag nog altijd grappig is. In 2012 hield de pret na dertig jaar op, maar Dean Ween, geboren Mickey Melchiondo, tourt nu met The Dean Ween Group en gaat daarnaast vooral vissen. Sinds 2009 neemt hij voor 850 dollar per dag fans mee uit met de Archangel. Er geldt maar 1 regel: no bananas on board. Een vaste klant is Les Claypool, de basgitarist van Primus.

www.mickeysfishing.com


Op jacht met Ted Nugent

Ted Nugent is behalve een Amerikaanse rocker bovenal een fulltime macho. Hij is bestuurslid van de National Rifle Association en noemde president Barack Obama vorig jaar nog een bastaarddier. Nugent is tevens de eigenaar van een immens landgoed waar u tegen betaling herten en bokken mag omleggen. Kunt u zich vrijmaken van 4 tot 8 december, dan is de SpiritWild Ranch Ultra Exclusive Hunt een mogelijkheid. In ruil voor 7.500 dollar neemt Mad Ted u mee op safari in Texas – een ‘intiem spiritueel kampvuur’ is in de prijs begrepen.

www.tednugent.com


Vliegen met Bruce Dickinson

Iron Maiden-frontman Bruce Dickinson is de kapitein van de Ed Force One, de Boeing 757 waarmee de hardrockgroep tourt. In 2010 vloog hij met dat toestel een paar honderd Belgen naar huis die in Egypte waren gestrand wegens de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Dickinson leidt vandaag Cardiff Aviation, één van de grootste onderhoudsbedrijven voor vliegtuigen in Europa. Hij heeft daarnaast zwaar geïnvesteerd in de Eclipse Jet, een Amerikaanse zakenjet waarover hij zo enthousiast is dat hij zelf alle demonstratievluchten voor zijn rekening neemt. Wie kan bluffen dat hij 2 miljoen euro voor zo’n speeltje op zijn rekening heeft staan, hangt in geen tijd met Bruce in het zwerk boven Wales.

www.cardiffaviation.com


4. De zebrapad-formule

De makkelijkste manier om in de voetstappen van de groten der aarde te treden, is dat gewoon letterlijk te doen. Klassieker onder de klassiekers is het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen. Dag in, dag uit houden mensen er het verkeer op omdat ze er de beroemde platenhoes van The Beatles willen nabootsen. Zijn er onder meer gespot: een man in een geel duikbootpak, een roedel valse Elvissen en negen Afrikaanse vrouwen met een djembé op hun hoofd. Qué?

www.abbeyroad.com

ACDC Lane

null Beeld

De muzikale trots van Australië heeft een eigen straat in Melbourne. Van het stadsbestuur mocht er evenwel geen bliksemschicht tussen ‘AC’ en ‘DC’ staan, dus werd het domweg ACDC Lane. Gelukkig had een fan een gouden ingeving (foto). In Madrid was er veel minder gedoe over de Calle de AC/DC – mét bliksemschicht.


Heddon Street

De foto van ‘Ziggy Stardust’ (1972) van David Bowie is gemaakt in Heddon Street in Londen, een smalle doodlopende straat vlakbij Carnaby Street. Daar had fotograaf Brian Ward ook zijn studio. Het bijzondere is dat het volledige decor van de hoes nog vrijwel intact is. Alleen het bord van bonthandelaar K. West boven Bowie is verdwenen.


e Street

E Street is een eenrichtingsstraat ten zuiden van Asbury Park in Belmar, New Jersey. David Sancious woonde er in de jaren 70 met zijn moeder. De toetsenist was één van de stichtende leden van de E Street Band van Bruce Springsteen – de groep repeteerde trouwens een tijdje in de garage van mama Sancious. De Tenth Avenue uit ‘Tenth Avenue Freeze Out’ ligt in de buurt en is al even saai.


Schulensmeer

Het Schulensmeer is een grote waterplas in de buurt van Diest. U kunt er vissen, zeilen, surfen en platenhoezen maken. The Scabs gingen er in 1983 te water voor de hoes van hun debuut ‘Here’s to You, Gang’. De compositie was een verwijzing naar ‘The African Queen’, een avonturenfilm uit 1951 met Humphrey Bogart en Katharine Hepburn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234