null Beeld

Humo's Onbetaalbare Zomerboekentips: Thomas Vanderveken, Luc Haekens, Jeroen Olyslaegers en Alicja Gescinska

Of u de vlakten van Mongolië gaat verkennen dan wel de rimboe van uw eigen achtertuin: geen beter gezelschap dan een goed boek. Geen idee wat u precies wilt lezen? Geen nood: Humo polste bij liefhebbers van de letteren naar hun onbetaalbare tips voor een geslaagde leeszomer.

mke

'Boeken kunnen je doen reizen, zonder dat je zelf een voet buitenshuis moet zetten'


‘Kleine hapjes Europa’

Thomas Vanderveken (tv-presentator) «Mijn zoon Otto is nog maar 5 maanden, dus onze vakantie zal er dit jaar iets minder avontuurlijk uitzien. We trekken naar één vaste plek, wat voor het lezen een goede zaak is: ik zie me tijdens de siësta van Otto geregeld een boek openslaan.»

null Beeld

HUMO Wat voor leesvoer reist er zoal mee?

Vanderveken «Een collega heeft me ‘Unconditional Parenting’ van Alfie Kohn aangeraden. Hij vindt dat we onze kinderen niet mogen belonen en straffen, maar ze vanuit onvoorwaardelijke liefde en staalharde logica moeten opvoeden. Otto is piepjong, dus veel logica zal er nog niet aan te pas komen (lacht). Maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, toch?

»Mijn andere kindje, dat later dit jaar geboren wordt, is het pianoconcerto van Edvard Grieg, dat ik op 7 december live wil spelen met het Brussels Philharmonic. Ik zit nu tot acht uur per dag in een hok in mijn tuin piano te spelen, en de liefde voor het puur pianotechnische is weer helemaal opengebloeid. Mijn piano laat ik thuis, maar om in de sfeer te blijven, neem ik ‘Great Pianists on Piano Playing’ van James Francis Cooke mee op reis.»

HUMO Mogen er ook romans mee?

Vanderveken «Ja, ‘Het museum van de onschuld’ van Orhan Pamuk, een turf van 700 bladzijden. Iedereen op de redactie van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ was er lyrisch over, maar hij ligt al een jaar te wachten.

»Ik neem ook ‘The Life You Can Save’ van Peter Singer mee, een Australische moraalfilosoof – weer een non-fictieboek. Hij begint zijn betoog met een hypothese: stel dat je voorbij een ondiepe plas water wandelt, waar een peuter aan het spelen is. Je ziet die peuter voorovervallen en bijna verdrinken. Je kunt hem redden, maar dan moet je wel je schoenen vuilmaken, én je zult te laat op je werk aankomen. Red je hem of wandel je door? Natuurlijk zal iedereen antwoorden dat ze die peuter redden. Welnu, wij, rijke westerlingen, kunnen met eenzelfde kleine moeite elk jaar een groot aantal levens redden door goede doelen te steunen. En toch vertikken we dat vaak. Als de discussies ’s avonds op café te triviaal worden, werp ik dat morele dilemma op, om te zien met welke argumenten niet-donateurs op de proppen komen.»

HUMO Lichte kost voor aan het zwembad zou ik het niet bepaald noemen.

Vanderveken (lacht) «Ik vind dat soort boeken net heel ontspannend. Met een roddelblaadje naast het zwembad liggen, daar word ik pas zenuwachtig van! Geef mij dan maar ‘Made in Europe’ van Pieter Steinz, een Nederlandse journalist en criticus die vorig jaar is overleden aan ALS. Steinz heeft een aantal essays geschreven over de vraag: ‘Wat is dat nu precies, Europees?’ In deze tijden vind ik dat een belangrijke vraag. Ik ben van plan zijn boek in kleine hapjes weg te lezen... Dat valt dan toch een beetje onder lichte zwembadkost, nee?»


‘Vrouwen bij het zwembad’

Luc Haekens (tv-maker) «Een groot deel van de jaarlijkse vakantievoorpret bestaat uit de secure samenstelling van mijn leeslijstje: daar kan ik me uren mee bezighouden. Vroeger polste ik vaak bij collega’s naar boekentips, maar ik heb de indruk dat de mensen met wie ik tegenwoordig werk een beetje te, euh, jong geworden zijn. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik een oude zak ben (lacht). Tegenwoordig ga ik dus zelf op zoek, meestal via het internet. Ik blijf niet bij de boekentoptiens, maar ik klik door tot ik bij obscure titels uitkom die veelbelovend klinken.»

null Beeld

HUMO Aan welke voorwaarden moet zo’n vakantieboek voldoen?

Haekens «Er bestaat zoiets als typische winter- en zomerboeken. ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers of ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans zijn winterboeken, omdat ze nogal zwaar op de maag liggen. Bij het zwembad heb ik het graag een tikje lichter. Ik neem bijvoorbeeld altijd een paar thrillers mee. Dit jaar zijn dat ‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ van Jessica Knoll, ‘Black Eyed Susans’ van Julia Heaberlin – haar vorige vond ik erg goed – en ‘Grote kleine leugens’ van Liane Moriarty, van die HBO-reeks ‘Big Little Lies’. Ik neem blijkbaar behoorlijk wat vrouwelijk gezelschap mee op reis.»

HUMO Mogen er ook mannen mee?

Haekens «Ik probeer altijd de recentste Pulitzerprijswinnaar te lezen op vakantie, en dat is dit jaar Colson Whitehead met ‘De ondergrondse spoorweg’, over de slavernij in Amerika. Geen lichte kost, maar ik lees graag historische boeken over de VS. Dichter bij huis hoop ik dat Leon de Winter opschiet met zijn nieuwe roman ‘De dood van Europa’, zodat het nog mee de reiskoffer in kan. Van hem lees ik álles, tot zijn blogs toe – ook al zet hij daar net iets te vaak een boom op over ‘die duivelse Palestijnen’.

»Ik ben ook erg benieuwd naar ‘Een samenzwering van idioten’ van John Kennedy Toole. Toole vond zichzelf een enorm schrijftalent en voelde zich geweldig miskend door de buitenwereld. Uit pure frustratie heeft hij op zijn 31ste zelfmoord gepleegd. Zijn moeder heeft postuum al zijn romans laten uitgeven, en die ‘Samenzwering’ schijnt zeer grappig te zijn. ’t Is een verborgen parel hier in België, ik heb er lang naar moeten zoeken. In mijn vaste tweedehandsboekenwinkel, Het Ivoren Aapje in Brussel, vond ik ’m niet, maar volgens de uitbater was het een echte aanrader. Uiteindelijk heb ik ’m op de kop kunnen tikken op bol.com (lacht).»


‘Lezen voor de inspiratie’

Jeroen Olyslaegers (schrijver) «Ik ben al met vakantie, omdat er thuis verbouwingswerken aan de gang zijn. Nu verblijf ik in een prachtig huisje in het groen, in Haspengouw. Ik vul mijn dagen met werken aan mijn nieuwe boek, en tussendoor neem ik uitgebreid de tijd om te lezen.»

null Beeld

HUMO Wat heb je mee?

Olyslaegers «Ik ben net terug van de plaatselijke boekenwinkel met twee nieuwe aanwinsten. De eerste is ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari, het vervolgboek op ‘Sapiens’, dat ik nu aan het lezen ben – een fantastisch boek overigens. Ik ben gefascineerd door mensen die een allesomvattende geschiedenis kunnen schrijven, en die met een arendsoog naar de wereld kijken. Bill Bryson heeft zoiets gedaan met zijn ‘A Short History of Nearly Everything’. Maar Harari is nog scherper: hij kijkt met een genadeloze blik naar de merkwaardige mensensoort die we zijn. Ik ben zeer benieuwd naar ‘Homo Deus’, over de toekomst van onze beschaving.

»De tweede aanwinst is ‘De ringen van Saturnus’ van W.G. Sebald – zijn ‘Austerlitz’ heb ik zeer graag gelezen.»

HUMO ‘De ringen van Saturnus’ is het favoriete boek van onze gewaardeerde collega (ms), net als u winnaar van de Fintro Literatuur Prijs. Mogen we Sebald een writer’s writer noemen?

Olyslaegers «Hij is zo’n schrijver die ik lees omdat ik ’m niet begrijp (lacht). Ik ben een vrij technische lezer: boeken waar ik niets van snap, lees ik met veel plezier, omdat ik de techniek erachter probeer te vatten en er als schrijver inspiratie uit probeer te putten. Soms lees ik ook puur voor de fun romans, hoor, maar dat duurt doorgaans niet lang. ‘De ringen van Saturnus’ is een verslag van een wandeltocht die de schrijver onderneemt in Suffolk, in het zuiden van Engeland. Het fantastische aan Sebald is dat je nooit echt weet of het nu een roman is, een journalistiek verslag of een geschiedenisles. Het klikt allemaal in elkaar, zonder dat je de radertjes ziet zitten.»

HUMO Uw eigen prijsbeest, ‘Wil’, zal vast in veel Vlaamse koffers meereizen.

Olyslaegers «Ik zie op Facebook geregeld een foto van iemand die met mijn boek aan het zwembad ligt, meestal tegen een mediterraanse achtergrond. Fijn, natuurlijk.»

HUMO Zou u ‘Wil’ als zwembadlectuur aanraden?

Olyslaegers «Tja, het speelt zich af tijdens WO II en is niet altijd even opwekkend. Maar er zit ook veel humor in, dus waarom niet? Ik heb trouwens ook een typisch zomerboek geschreven, ‘Wij’. Dat speelt zich af in Spanje, over een vakantie van enkele vrienden. Echt de gedroomde roman om onder de brandende zon te lezen, liefst met een goede cocktail in de buurt.»

HUMO Da’s genoteerd. Cheers!


‘Reizen in boeken’

Alicja Gescinska (filosofe) «De laatste keer dat ik op vakantie ben gegaan, dateert van elf jaar geleden. Meestal blijven we gewoon thuis met de kinderen. Maar lezen doe ik het hele jaar door, zowel voor mijn werk als ter ontspanning. In de zomer werk ik het stapeltje boeken weg dat me door anderen is aangeraden.»

null Beeld

HUMO Hoe ziet dat stapeltje er dit jaar uit?

Gescinska «Voor ‘Wanderlust’ (Canvasprogramma, red.) heb ik dit jaar Marcel Möring geïnterviewd en van hem heb ik tijdens de opnames zijn novelle ‘Kleurentovenaar’ cadeau gekregen. Die wil ik zeker lezen. Een andere tip kreeg ik vorig jaar van ‘Wanderlust’-gast Krzysztof Zanussi, de Poolse filmregisseur. Hij was zeer te spreken over ‘De tijgerkat’ van Giuseppe Tomasi di Lampedusa.

»Als schrijfster kom ik geregeld andere auteurs tegen op literaire events. Tijdens Bru-Taal in Brugge heb ik de Roemeense schrijfster Mira Feticu leren kennen: een prachtige vrouw, met wie ik meteen een band voelde. Ze heeft me haar roman ‘De ziekte van Kortjakje’ cadeau gedaan, maar ik wil haar hele oeuvre lezen. Ze schrijft heel autobiografisch, wat ik altijd een meerwaarde vind. (Mijmerend) Boeken kunnen je doen reizen, zonder dat je zelf een voet buitenshuis moet zetten. Misschien ga ik daarom zo weinig op vakantie: ik reis elke dag via mijn boeken.»

HUMO Hebt u nog bestemmingen geboekt voor deze zomer?

Gescinska «Het oude Rome, in ‘Er is in Rome iets gebeurd’ van Sándor Márai. Die staat bovenaan op mijn leeslijstje. ‘Gloed’ van Márai is één van mijn absolute lievelingsboeken. Vaak jagen mensen die fan zijn van een schrijver zo snel mogelijk zijn andere boeken erdoor, maar ik probeer zijn oeuvre in kleine hapjes te consumeren. Zeker bij een dode auteur denk ik al snel: ‘Ik moet spaarzaam zijn met zijn boeken, of er blijft niets meer over voor later.’ (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234