null Beeld

Humo's Onbetaalbare Zomerboekentips: Tomas De Soete, Soe Nsuki en Joost Vandecasteele

U vindt het literaire zomeraanbod onoverzichtelijker dan de dienstregeling van de Londense metro? Keep calm en laat u met zachte hand leiden door de zomerboekentips van Bekend Lezend Vlaanderen: ‘Boeken zijn passé, maar koop het mijne!’

Sam De Wilde

'Wees een fijne mens aan het zwembad: gun jezelf lichte kost'


‘Twee prinsesjes’

undefined

null Beeld

TOMAS DE SOETE (presentator en tv-maker) «Ik slaag er zelden in om op doordeweekse dagen langer dan een kwartier te lezen. Ik val meestal met een boek op mijn voorhoofd in slaap. Zelfs in de vakantie die er nu aankomt, zal ik niet urenlang heerlijk kunnen lezen. Meestal klap ik net een boek open om dan vast te stellen dat één van de kinderen in zijn broek heeft gedaan en een ander zonder bandjes in het zwembad is gesprongen.»

HUMO Met welke boeken trotseer je straks de vuile broeken?

DE SOETE «Ik ben al even bezig in ‘De eeuwige bron’ van Ayn Rand, dat mij is aangeraden door Pedro Elias. Heel fascinerend. Het speelt zich af in de New Yorkse architectuurwereld en dat lijkt heel saai, maar eigenlijk gaat het over trouw blijven aan jezelf. En van John Roan van Arsenal en zijn vrouw Geraldine heb ik ‘12 regels voor het leven’ van Jordan B. Peterson gekregen. De ondertitel is ‘Een remedie tegen chaos’, dus dat moet wel iets voor mij zijn. Normaal steek ik mijn stoof aan met zweverige boeken à la ‘The Secret’ van Rhonda Byrne, maar dit schijnt iets heel anders te zijn.»

HUMO Het zijn in ieder geval twee populaire rechts-conservatieve titels.

DE SOETE «Ai, dat wordt weer leuke vakantielectuur. Ik heb dus de verkeerde leeftijd of slechte vrienden. Peterson heb ik nog niet gelezen, maar van Ayn Rand begrijp ik niet goed waarom ze zo in trek is bij bepaalde rechtse mensen. Hoewel, de filosofie van trouw blijven aan jezelf kun je natuurlijk makkelijk met een bruin randje vertalen. Voor een oeverloos twijfelende softie als ik mag zo’n antidotum wel in voorzichtige dosissen worden toegediend, lijkt me, maar misschien is het goed om te vermelden dat je het moet vermijden als je al een rechtse zak bent.»

HUMO Zijn er mensen die je wél kunt vertrouwen voor boekentips?

DE SOETE «Siska (Schoeters, zijn partner, red.) kan redelijk goed inschatten wat ik graag lees, en Bent Van Looy ook. Als wij samen een uitstap maken, dan lijken we wel twee prinsesjes die helemaal niet doen wat mannen op zo’n trip horen te doen. In plaats van scheten te laten terwijl we naar peepshows gaan, trekken we naar een platenzaak of een boekenwinkel om voor elkaar iets uit te zoeken. Echt rock-’n-roll! Zo heb ik van Bent een heel toffe biografie van Andy Kaufman (Amerikaanse entertainer, red.) gekregen.»

HUMO Nog meer mooie literaire vakantieherinneringen?

DE SOETE «Er zijn veel vakanties waarvan ik mij nog goed het boek herinner dat erbij hoorde. ‘Things the Grandchildren Should Know’ van Mark Oliver Everett van Eels, bijvoorbeeld. En ik heb ook een ‘Joe Speedboat’-vakantie gehad dankzij Tommy Wieringa. Vaak kan ik het niet meer precies plaatsen, maar er blijft wel altijd een specifieke sfeer hangen. Dat was al zo in mijn kindertijd. Ik heb ooit een ‘Lord of the Rings’-vakantie gehad. Ik was geen grote boekenwurm, maar soms vond ik een boek zo cool dat ik hoopte dat er tijdens het lezen pagina’s bij bleven komen.»

HUMO Je lijkt alleszins een alleslezer.

DE SOETE «Ik lees graag uiteenlopende dingen, maar functioneel lezen hou ik niet lang vol. Ik heb ooit eens de handleiding van het audioprogramma Ableton meegenomen naar Sicilië. Het idee dat je, lekker ingesmeerd in de zon, zoiets gaat lezen, dat is echt niet normaal. Softwaremanuals als strandlectuur? Niet doen!»


‘Goddelijk monster’

undefined

null Beeld

SOE NSUKI (comedian en deejay) «Er staat altijd een oneindig aantal boeken op mijn leeslijstje. Ik wil nu graag ‘Normale mensen’ van Sally Rooney lezen. En ‘De muze en het meisje’ van Katrijn Van Bouwel ligt ook al lang op de stapel. Verder laat ik me inspireren door het moment zelf. Ik deel een boekenkast met mijn vriend, en veel van zijn boeken heb ik nog niet gelezen. Af en toe ga ik voor de kast staan en pak ik er op goed geluk iets uit.»

HUMO Heb je daar onlangs nog interessante titels uitgevist?

NSUKI «Ik ben nu op zijn aanraden ‘Bad Feminist’ van Roxane Gay aan het lezen. Een essaybundel over feminisme en racisme, maar op een grappige manier geschreven. Het is bijna comedy en dat lees ik graag, want een heel boek met essays is soms moeilijk vol te houden.

»Ik kan ook ‘Amerikanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie aanbevelen, over de verschillen tussen zwarte Afrikanen in Amerika en zwarte Amerikanen. Ik moest er bij momenten hard om lachen. Het gaat over harde thema’s, maar op een verteerbare manier.»

HUMO Nog aanraders die vlot verteren?

NSUKI «J.K. Rowling! Iedereen heeft natuurlijk de ‘Harry Potter’-serie gelezen, maar ze heeft daarna ook een paar toffe detectives geschreven. Onder haar eigen naam was er ‘Een goede raad’, over een stadje in Engeland waar een gemeenteraadslid in verdachte omstandigheden overlijdt. En onder het pseudoniem Robert Galbraith heeft ze onder andere ‘Koekoeksjong’ geschreven.»

HUMO Zijn er naast Rowling nog auteurs van wie je alles wilt lezen?

NSUKI «Ik had dat als kind met Roald Dahl, maar nu spring ik meer van de ene auteur naar de andere. Hoewel, er is nu een fantasyreeks van Patrick Rothfuss, ‘De kronieken van Kvothe’, waar al twee boeken van zijn verschenen, en ik zit te wachten op het derde, maar die man zit met een depressie. Ik heb wel geduld, maar hij schrijft zo goed, dat ik echt het vervolg wil weten. Komaan, Patrick!»

HUMO Bij stripreeksen kun je ook lang op de volgende delen zitten te wachten.

NSUKI «Ik kan dat niet meer aan. Ik lees alleen omnibussen of verzamelde edities. ‘Bone’ van Jeff Smith heeft bijna vijftien jaar gelopen, maar ik heb gelukkig de hele reeks voor mijn verjaardag gekregen en kan dus van begin tot einde doorlezen. Zalig! Ook ‘Paper Girls’ van Brian K. Vaughan en Cliff Chiang, over vier tijdreizende grieten met een krantenronde in de jaren 80, is heel graaf.

»Ik wacht wel nog op het volgende deel van ‘Monstress’ van Marjorie Liu en Sana Takeda, een duistere stripreeks over een vrouw die in een mythische wereld leeft en in wie een goddelijk monster schuilt. In mythische verhalen blijkt de held of heldin met een duister geheim wel vaker gewoon de goeie te zijn. Niet in ‘Monstress’: zij verslindt mensen naar believen.»


‘Beluister podcasts’

undefined

null Beeld

JOOST VANDECASTEELE (schrijver) «Ik lees steeds minder en ik luister steeds meer. Sinds een paar maanden ben ik actief en bewust beginnen te verdwalen in de stad. Ook om veel kilo’s kwijt te raken. En tijdens dat dwalen luister ik naar podcasts.»

HUMO Dit is een boekenrubriek, Joost.

VANDECASTEELE «Er bestaan toch geen grenzen meer? Ik ben sowieso geïnteresseerd in mengvormen. Ik denk ook altijd dat mijn eigen boeken alleen maar uitvluchten zijn om andere dingen te mogen doen. Scenario’s schrijven of videogames verzinnen, bijvoorbeeld. Dat idee van de heilige, prachtige en onkwetsbare literatuur die boven alles uittorent, vind ik onzin. Podcasts en boeken zijn evenveel waard.»

HUMO Ik wil nú een boekentip horen.

VANDECASTEELE «Wel, als je op vakantie vertrekt, verzorg jezelf, wees even egoïstisch en gun jezelf iets lichts. Er is niets zo erg voor het gezin als iemand die een dik, moeilijk boek meesleurt op vakantie. Ga gewoon voor aangename pulp. Iets van Georges Simenon, David Sedaris of Miranda July. Aangename boeken. Dan ben je tenminste een fijne mens aan het zwembad. Of neem een resem podcasts mee. Er zijn er ook van schrijvers, hè.»

HUMO Noem er eens twee die meegaan op vakantie.

VANDECASTEELE «Jon Ronson heeft twee podcasts over de porno-industrie gemaakt, ‘The Butterfly Effect’ en ‘The Last Days of August’. Daarnaast gaat ook Malcolm Gladwell mee. De briljante schrijver van ‘David en Goliath’ en ‘Het beslissende moment’ heeft een nieuw seizoen van ‘Revisionist History’ klaar.

»Door die podcasts krijg ik overigens soms zin om boeken te lezen. Ik heb net nog een heel goede podcast over de fatwa tegen Salman Rushdie beluisterd, en nu heb ik veel zin om ‘De duivelsverzen’ eens te lezen.»

HUMO Gaan er nog meer boeken mee?

VANDECASTEELE «Omdat ik zelf zo gefascineerd ben geraakt door de combinatie van wandelen, verdwalen en het artistieke proces, ben ik dat soort boeken aan het zoeken. Zo ben ik bij ‘Flâneuse’ van Lauren Elkin uitgekomen, een soort geschiedenis van wandelende schrijfsters. Vroeger werd een vrouw op straat met hoererij geassocieerd, maar vandaag kunnen het ook schrijfsters zijn. En Will Self, een rabiate wandelaar, heeft mooie essays geschreven over hoe wandelen een stad herdefinieert. Ik ben ook benieuwd naar ‘Kamer in Oostende’ van Koen Peeters, en ik heb net nog het Brussel-boek van Pascal Verbeken gelezen. Een aanrader, je voelt dat hij ook is gaan dwalen.

»Ik zou voorts graag nog een paar boeken herlezen, zoals ‘The Book of Dave’ van Will Self, over een racistische taxichauffeur in Londen wiens dagboek vol haat duizend jaar later een soort bijbel is geworden. Een geniaal idee, en heel gedetailleerd uitgewerkt. Verder zit ik te wachten op de nieuwe William Gibson, en er zou ook een nieuw boek van de Zuid-Afrikaanse sciencefictionschrijfster Lauren Beukes verschijnen. Haar ‘Zoo City’ ga ik ook herlezen.

»Voor de rest: stop met lezen en begin te luisteren. Dat is mijn advies aan de literatuurliefhebbers. Boeken zijn passé, maar koop het mijne nog. ‘Wraakengel’ verschijnt eind augustus.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234