null Beeld

Humo's Onbetaalbare Zomerboekentips van Fatma Taspinar, Otto-Jan Ham en Hilde Van Mieghem

Van Blankenberge tot Benidorm en Belize: Bekend Lezend Vlaanderen tipt boeken waar u deze zomer mee gezien mag worden.

Sam De Wilde

'Een e-reader is geen oplossing: ik moet aan een boek kunnen ruiken en de bladzijden kunnen omslaan'


‘Tips van Lieven Van Gils’

HUMO Als je een paar boeken zou willen noemen die iedereen mee moet nemen op vakantie, welke zouden dat dan zijn?

FATMA TASPINAR (VRT-journaliste) «‘Ik ben Pelgrim’, het thrillerdebuut van de voormalige journalist en scenarist Terry Hayes. Dat heb ik ooit tijdens een skivakantie gelezen, maar in de zomer moet het ook wel lukken. Als het zonnig is, lees ik sowieso graag detectives, en dan het liefst van die dikke page-turners. Met de ‘Millennium’-trilogie van Stieg Larsson, bijvoorbeeld, ben je al snel een hele vakantie zoet. En de boeken van Liane Moriarty zijn ook allemaal erg goed, zoals ‘Het geheim van mijn man’ en ‘Grote kleine leugens’, waar de HBO-serie ‘Big Little Lies’ met Nicole Kidman en Reese Witherspoon op is gebaseerd.

»Voorts kan ik ‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstraeten en ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara aanraden. Dat laatste boek heb ik net achter de kiezen en het is misschien een beetje te zwaar om op vakantie te lezen, maar het zijn alle twee fantastische boeken die in geen enkele reiskoffer mogen ontbreken.»

undefined

null Beeld

HUMO Wat zit er in de jouwe?

TASPINAR «Ik neem altijd heel veel mee om te lezen, maar op mijn geplande roadtrip naar een vooralsnog onbekende bestemming gaat zeker ‘Amerikanah’ van de Nigeriaanse feministe Chimamanda Ngozi Adichie mee. Daarnaast zal ik ook ‘De monnik van Mokka’ inpakken, omdat een nieuwe Dave Eggers mij altijd nieuwsgierig maakt, en ‘Korte geschiedenis van het bedrog’, omdat ik graag Herman Koch lees. Het zijn ook fijne, korte verhalen.»

HUMO Is er iemand die jouw literaire koffer in jouw plaats zou mogen vullen?

TASPINAR (beslist) «Lieven Van Gils! Hij is erg veel met literatuur bezig, hij kan enorm genieten van een boek en weet het daarna ook heel goed te verkopen. En meestal heeft hij het als eerste ontdekt, voor het een hype wordt.»


‘Jip en Janneke’

OTTO-JAN HAM (tv-presentator) «Ik ga komende zomer spectaculair lang op vakantie voor mijn doen, want ik zal bijna drie weken weg zijn. Ik heb een minicamper gekocht, dus het wordt hardcore kamperen. Het plan is om eerst naar Engeland te gaan en daar wat rond te rijden, en dan naar Frankrijk te trekken. Op de lossen boef, zoals ze dat bij ons zeggen. Ik zit wel met heel jonge kinderen, dus het moet bereisbaar blijven.»

HUMO In een camper is er veel plaats voor boeken en in Engeland regent het veel. Dat belooft.

HAM «Ik hoop wat te kunnen lezen wanneer de kinderen stil zijn. Ik werk momenteel aan een programma over het menselijke brein en er is mij een boek aangeraden van Michael Pollan, ‘How to Change Your Mind’, over de werking van psychedelische drugs. Dat schijnt baanbrekend te zijn.

»Verder heb ik hier een biografie liggen die eigenlijk geen biografie is. ‘Ik heb altijd mijn eigen koers gereden’ van Gianni Wespelaer, een man die voor alle duidelijkheid niet bestaat, is een terugblik op honderd jaar wielrennerij. Ideaal leesvoer voor de wielerliefhebber. Vrij cynisch, maar daar ben ik niet vies van.»

undefined

null Beeld

HUMO En wat lees je zoal ter ontspanning?

HAM «Ik vind lezen sowieso ontspannend, maar er is één vakantieboek waar ik al heel lang mee bezig ben. Een goede vriend van mij is helemaal weg van de ‘Game of Thrones’-boeken van George R.R. Martin. Ik ben eens voor de grap in de serie ‘Het lied van ijs en vuur’ begonnen en ik werd al vrij snel meegezogen. Maar dat zijn zulke dikke boeken en ik heb zulke arbeidsintensieve kinderen, dat het mij nog nooit is gelukt om een boek in één vakantie uit te krijgen. Ik ga ervan uit dat ik ze over veertien jaar nog altijd aan het lezen zal zijn, maar ik wil ze wel altijd bij me hebben. Dan weet ik dat het vakantie is.»

HUMO Stem jij je literatuur soms af op je reisbestemming?

HAM «Niet echt. Sinds we kinderen hebben, zijn de reizen er niet bepaald exotischer op geworden en wij denken te weinig na over waar we precies naartoe gaan. We willen nu wel Canterbury aandoen, dus misschien moet ik Geoffrey Chaucers ‘The Canterbury Tales’ toch maar meenemen.

»Ik ben overigens vijf weken in Amerika geweest met Stijn Van de Voorde. Hij heeft mij toen ‘Amerikaanse pastorale’ van Philip Roth gegeven en mij opgedragen om dat ginder uit te lezen. Dat is me vreemd genoeg gelukt. Ook al omdat hij elke ochtend aan het ontbijt vroeg waar ik zat en wat ik ervan vond.»

HUMO Wat gaat er mee om de kinderen zoet te houden?

HAM «Ik ben fan geworden van de ‘Jip en Janneke’-verhalen van Annie M.G. Schmidt. Daar zit iets in wat mij mateloos boeit. Ik ben een grote taalliefhebber en dat is echt smullen geblazen: het muzikale, de bondigheid... Ik vind ook, waarschijnlijk als enige, dat ik ze heel goed kan voorlezen. Ze hebben een fijn tempo en af en toe zitten er heerlijk oubollige uitdrukkingen in.

»Misschien moet ik een klein beetje rekening houden met wat mijn dochters leuk vinden. Ik probeer ze warm te krijgen voor ‘Otje’, eveneens van Annie M.G. Schmidt, omdat dat vroeger mijn bijnaam was, maar dat verhaal is iets te geavanceerd – ze worden 5 en 3 jaar. Ze zijn wel fan van ‘Olivia redt het circus’, over een varken dat beweert dat het in het circus heeft gewerkt. Daar zijn mijn dochters echt dol op, ik heb het al duizend keer moeten voorlezen. En wat ze ook geweldig vinden, is ‘Weggewaaid’ van Rob Biddulph. Dat gaat over een pinguïn die een vlieger krijgt en door de wind wordt meegevoerd. Dat willen ze me ook keer op keer horen voorlezen.»

HUMO Gaan er ook boeken mee om te herlezen?

HAM «Laatst bedacht ik dat ik niet meer wist hoe ‘De dood van Bunny Munro’ van Nick Cave weer ging. Ik weet dat ik het een fantastisch boek vond, dus ik zou het nog eens moeten meenemen.»


‘Elf keer herlezen’

HILDE VAN MIEGHEM (regisseur en actrice) «Ik neem altijd veel te veel mee. Als ik vijf dagen wegga, dan neem ik tien boeken mee. Ik wil kunnen kiezen en ik kan het idee niet verdragen dat ik net dat ene boek waar ik zin in heb niet bij me heb. Ik sleep me altijd een breuk. Een e-reader is geen oplossing, want ik moet aan een boek kunnen ruiken en ik wil de bladzijden kunnen omslaan.»

HUMO Aan welke boeken ga je deze zomer nog snuffelen?

VAN MIEGHEM «Ik ben een absolute veelvraat, dus je kunt me beter vragen wat ik níét meeneem. Zo ben ik bijvoorbeeld geen sciencefictionlezer. En ik kom ook weinig aan thrillers toe, hoewel ik ervan droom om er eens één te regisseren. Daarom vraag ik tips aan vrienden en vriendinnen die wel thrillers verslinden. Deze zomer wil ik zeker ‘Diep in december’ van Patrick Conrad lezen. En ik heb vroeger best veel van Jef Geeraerts gelezen, zoals de ‘Gangreen’-boeken en de ‘Vincke en Verstuyft’-reeks. Ideaal voor op het strand, hoewel ik daar net zo goed ‘Waarom schrijven?’ van Philip Roth kan hebben.»

undefined

null Beeld

HUMO Dat is er alvast één die de strandtas flink zwaarder maakt. Wat mag nog bijdragen aan de factuur van de kinesist?

VAN MIEGHEM «‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti, en uit de onvolprezen Privédomein-reeks Fernando Pessoa’s ‘Mijn droom is van mij’. Verder ‘De jonge bruid’ van Alessandro Baricco. En ‘Mensen als ik’, de nieuwe van Christophe Vekeman, heb ik ook nog niet gelezen. O, en ‘Radeloos geluk’ van Jan Vanriet mag niet ontbreken. Dat zijn dagboeknotities, heel fijn om mondjesmaat van te proeven.»

HUMO Bepaalt de bestemming weleens de lectuur?

VAN MIEGHEM «Soms wel. Wie bijvoorbeeld naar Noord-Frankrijk of Normandië gaat, moet daar absoluut ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert lezen. Je ziet haar zo lopen tussen de ruwe natuur daar. En in Oostende durf ik weleens Joseph Roth te lezen omdat ik weet dat hij daar een tijd heeft geleefd. Van hem heb ik hier ‘De blonde neger en andere portretten’ liggen. Omdat ik Italiaanse les volg, ben ik ook Italiaanse boeken aan het lezen om te oefenen. Op dit moment is dat ‘Testimone inconsapevole’ van Gianrico Carofiglio

HUMO Zijn er ook boeken die onlosmakelijk aan een vakantie verbonden zijn?

VAN MIEGHEM «Nee, maar er zijn er wel een paar die al mijn hele leven meegaan, zoals ‘Brieven aan Milena’ van Franz Kafka. Dat is voor mij echt een fetisjboek.

»Ik ben ook een fervente herlezer, en ik ontdek altijd dingen die ik bij een vorige lezing heb gemist. ‘Reis naar het einde van de nacht’ van Louis-Ferdinand Céline heb ik zeker elf keer gelezen, en ‘Wereld en wandel van Michael K’ van J.M. Coetzee een keer of negen. Van hem heb ik echt alles gelezen. Nu zit ik te wachten op zijn volgende boek, maar je ziet die man ouder worden en je beseft dat het op een dag gewoon gedaan zal zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234