null Beeld

Humo's Onbetaalbare Zomerboekentips van Freek Braeckman, Marnix Peeters, Elke Pattyn en Gilles De Coster

Terwijl de kids zich in stilte bezighouden met hun smartphone of hun tablet (leve de afschaffing van de roamingkosten!), kunt u zich deze zomer ein-de-lijk nog eens overgeven aan een goed boek. In uw reiskoffer prijkt voorlopig alleen de nieuwe Santa Montefiore? Geen nood, Bekend Lezend Vlaanderen schiet te hulp met Humo’s Buitengewone Boekentips!

mke

'Op vakantie lukt het veel beter om te lezen dan thuis: je wordt niet afgeleid door je smartphone'


‘De polsslag van een mensenleven’

undefined

null Beeld

Freek Braeckman (tv-presentator) «Ik neem dit jaar zeker het laatste deel van Elena Ferrante’s vierluik mee, ‘Het verhaal van het verloren kind’. Ik ben altijd voorzichtig met literaire hypes, maar het fijne aan Ferrante is dat je het bij haar echt moet verdíénen. Je hebt nog zulke schrijvers: John Irving, bijvoorbeeld, of Haruki Murakami. De meeste romans gaan over een hoogtepunt uit het leven van een bepaald personage. Het bijzondere aan Ferrante is dat haar romans gaan over de vele stukjes leven tussen die hoogtepunten. Ze verdoet haar tijd niet met allerhande beschrijvingen van geuren, landschappen of de inhoud van de koelkast. Daardoor heb je het gevoel dat het tempo tegelijk heel hoog én heel laag ligt. Ze beschrijft perfect de sfeer van het echte leven: de dagen gaan heel snel voorbij, maar datgene waar je mee bezig bent, is wel allesoverheersend. Ze vat de polsslag van een mensenleven.»

HUMO Wat neem je nog mee?

Braeckman «Wel, ik sta op dit eigenste moment voor mijn boekenkast, en links onderaan ligt altijd een stapeltje new arrivals – zoals in de kledingwinkel. Boeken die ik van vrienden en kennissen cadeau heb gekregen, en die ik deze zomer wil lezen. Nu zijn dat ‘Duitse les’ van Siegfried Lenz, ‘Haaienkoorts’ van Morten A. Strøksnes en ‘Hoger dan de zee’ van Francesca Melandri. Ferrante is hier ook zo binnengekomen, deel twee heb ik vorig jaar cadeau gekregen van Bart Schols. En van Phara de Aguirre heb ik ooit een prachtig boek over een schermster gekregen, ‘De Nederlandse maagd’ van Marente de Moor. Ze vond het echt iets voor mij, en ze had gelijk.»

HUMO Kunnen we jou ook met een thriller aan het zwembad betrappen?

Braeckman «Jazeker. Dit jaar neem ik zelfs chicklit mee op vakantie!»

HUMO Pardon?

Braeckman «Een goede kennis van mij is er dol op, maar omdat er in dat genre heel weinig in het Nederlands wordt geschreven, heeft ze er zelf eentje gepend onder het pseudoniem N.I. Monteny: ‘Weg van jou’. Om je een idee te geven, lees ik even de korte inhoud voor: ‘Terwijl alleenstaande moeder en eeuwige vrijgezel Helena op haar nichtjes past, kust haar schoonzus Anouk op een bruiloft een man die niet de hare is – in een garderobekast.’ Zoiets wil je toch meenemen op vakantie? Vergelijk het met rosé, dat drink je ook alleen maar tijdens de zwoele zomermaanden.»


‘Happy van Wodehouse’

undefined

null Beeld

Marnix Peeters (schrijver) «Ik ga voor de vierde keer in ‘Kwaadschiks’ van A.F.Th. van der Heijden beginnen. ’t Is zeer uitzonderlijk dat ik vier pogingen onderneem, maar van hem heb ik alles gelezen, ook het ondoorwaadbare ‘De Movo Tapes’ en het lastige ‘Het schervengericht’. Ik ben al jaren een grote fan, maar zijn dikke turven ben ik mettertijd wat gaan wantrouwen. Met als klapstuk dus die ‘Kwaadschiks’, die tot mijn grote angst maar liefst 1.200 bladzijden telt.»

HUMO Hoe ver ben je bij je vorige pogingen geraakt?

Peeters «Mijn boekenwijzer steekt tot mijn schaamte tussen pagina 28 en 29. Ik ben er bang van, je begeeft je als lezer in een mijnschacht, hè. Al kan zo’n dikke turf ook een zegen zijn: als het een fijne wereld is, wil ik zo lang mogelijk in een boek blijven rondhangen. Dan begint het in mijn dromen op te duiken en wordt het iets heel speciaals.»

HUMO Neem je ook lichtere kost mee?

Peeters «Mijn eeuwige held P.G. Wodehouse reist altijd met me mee. Ik heb alles van hem al gelezen, maar ik zit in een constante herleescyclus. Ik snap niet dat niet iederéén die 160 boeken heeft gelezen. Wodehouse is beter dan drank en drugs: ik word daar ongelofelijk happy van.»

HUMO Lees je ook non-fictie op vakantie?

Peeters «Jawel, dit jaar neem ik ‘De opstand van de natuur’ van Philipp Blom mee, een boek over de kleine ijstijd in de middeleeuwen, en de gigantische invloed daarvan op de hele wereldgeschiedenis. Ik ben trouwens een grote fan van Jan Buisman, een stokoude Nederlandse weerhistoricus, waardoor veel van wat Blom vertelt, me bekend in de oren klinkt. Die Buisman is een curieuze figuur: hij wil de geschiedenis van het weer in de Lage Landen documenteren. Om de zoveel jaar brengt hij een encyclopedisch boek uit met feiten als ‘6 juni 1409: grote droogte legt Brussel in de as’ (lacht). Gortdroog leesvoer, maar ik amuseer me ermee. Soit, alle mensen die de boeken van Buisman nog niet gelezen hebben – de grote meerderheid, neem ik voor het gemak aan – zullen daar geen last van hebben bij Blom.»


‘Obama en Zuckerberg achterna’

undefined

null Beeld

HUMO Hoe ziet jouw ideale vakantieboek eruit, Elke?

Elke Pattyn (VTM-journaliste) «Ik heb mijn eindwerk over ‘Geheime kamers’ van Jeroen Brouwers geschreven. Dat is zo’n typisch boek waarbij er aan de oppervlakte niet veel gebeurt, maar dat wel bol staat van de psychologische motieven. Hoogstaande literatuur, maar een gedroomd vakantieboek is het allerminst: daarvoor gebeurt er een tikje te weinig in (lacht).»

HUMO Hoe verzamel jij doorgaans je zomerse leesvoer?

Pattyn «Ik vraag aan kennissen die ik vertrouw om leestips. Mijn collega Birgit Van Mol, bijvoorbeeld. Voorts snuister ik graag rond in boekenwinkels op luchthavens. Ik lees tegenwoordig alles op mijn e-reader, maar ik laat me wel nog inspireren door de boekentoptien in winkels. Soms krijg ik ook tips uit onverwachte hoek: een week geleden zat ik op het vliegtuig naast een man die niet kon ophouden over het fantástische boek dat hij aan het lezen was. Dat staat dus ook op mijn lijstje: ‘Sapiens’, van de Israëlische auteur Yuval Noah Harari, over de geschiedenis van de mensheid. Ik heb al enkele recensies gelezen, en Barack Obama en Mark Zuckerberg zouden fans zijn. Mijn man is er al in begonnen, en hij is laaiend enthousiast. Het lijkt me zo’n boek waar we op vakantie lekker over kunnen discussiëren bij een goed glas wijn.»

HUMO Lees je, als volbloed germaniste, veel romans?

Pattyn «Ja, maar dan moeten ze écht goed zijn. Twijfelgevallen, daar begin ik niet meer aan. Nu ligt ‘Fates and Furies’ van Lauren Groff klaar, een favoriet van Birgit. ’t Is naar verluidt een onwaarschijnlijk maar prachtig verhaal over twee aantrekkelijke jonge mensen die impulsief besluiten te trouwen. En ik heb net nog een roman gelezen die ik ook zeker wil aanraden... Hoe heet-ie ook weer? Wacht! Birgit staat toevallig net naast mij. Juist! ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Een enorm dik boek over vier ambitieuze vrienden die allemaal geslaagd zijn in het leven, maar de briljantste van de vier blijft een beetje achter. Heel interessant en meeslepend, maar misschien niet echt lichte zomerlectuur.»

HUMO Dan toch maar Brouwers, bedankt!


‘China beter leren begrijpen’

undefined

null Beeld

Gilles De Coster (tv-presentator) «Ik zal deze zomer iets minder tijd hebben om te lezen, omdat we een vrij ambitieuze reis dwars door China hebben gepland. Dat betekent gelukkig ook veel verplaatsingen met de trein en het vliegtuig, en dus kan ik al eens een boek vastnemen. Ik hoop het toch, want op vakantie lukt het me veel beter om een boek te lezen dan thuis. Op reis word je niet om de haverklap afgeleid door je smartphone. Op vakantie lees ik wel voornamelijk om me te ontspannen – veel thrillers, dus. De nieuwe van John Grisham, ‘Het eiland’, staat al klaar op mijn e-reader. Van Grisham lees ik alles, al vind ik z’n verhalen lang niet meer zo straf als in het begin. Maar die heerlijk sarcastische toon van ’m maakt veel goed.

»Heb ik ook al gedownload: ‘De val’ van Matthias M.R. Declercq. Ik lees graag wielerboeken, en over dat boek heb ik al veel goeds gehoord. Iedereen die het gelezen heeft, is er ondersteboven van. Het begint met de dodelijke smak van de Spaanse wielrenner Isaac Gálvez tijdens de Gentse Zesdaagse, en het vertelt vervolgens de tragische levensverhalen van vier Belgische wielrenners.»

HUMO Lees je op vakantie altijd op een e-reader?

De Coster «Vaak wel, het scheelt toch enkele kilo’s in je rugzak, hè. Vroeger sleurde ik altijd een tiental boeken mee op reis, die ik vaak achterliet in het hotel of de B&B waar ik verbleef. Nu neem ik maar één papieren boek mee, ‘A Short History of the World’ van de Britse historicus Andrew Marr. Blijkbaar is dat een standaardwerk voor iedereen die zijn algemene ontwikkeling wil bijschaven. Helaas ligt het al meer dan twee jaar op mijn nachtkast te blinken (lacht). Ik neem ’m nu mee, in de hoop dat ik er echt aan kan beginnen. In mijn vierde vakantieboek is Linde (Merckpoel, De Costers partner, red.) nog bezig: ‘Wish Lanterns’ van Alec Ash, over het leven van enkele jongeren in het moderne China. Volgens Linde de ideale roman om onze reisbestemming beter te begrijpen.»

HUMO Wisselen jullie wel vaker lectuur uit op vakantie?

De Coster «Dat gebeurt, maar nog vaker gaat het als volgt: Linde raadt mij een boek aan dat ik écht moet lezen en ik beloof het te doen. Waarna ik het toch niet lees wegens tijdsgebrek.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234