null Beeld

Humo's Onbetaalbare Zomerboekentips van Johan Op de Beeck, Saskia de Coster en Jean Paul Van Bendegem

Deze liefhebbers van de letteren helpen u inpakken!

Sam De Wilde

'Op de boerenbuiten zitten, het gras maaien en lezen, meer hoeft dat niet te zijn'


‘Versailles door andere ogen’

undefined

null Beeld

JOHAN OP DE BEECK (voormalig VRT-journalist en auteur) «Ik ga op vakantie naar Amerika en ik wil in Virginia en Maryland zeker de slagvelden van de burgeroorlog bezoeken, dus er moet iets over de Civil War mee. Daar bestaat trouwens een ongelofelijk prachtige en onlangs gerestaureerde televisiereeks van Ken Burns over. Echt een aanrader als je eens twaalf uur de tijd hebt.»

HUMO Je spreekt hier tot lezend Vlaanderen, Johan.

OP DE BEECK «Wel, als ze nog even geduld oefenen, kunnen ze binnenkort mijn vertaling lezen van ‘Et moi, je vis toujours’ van Jean d’Ormesson, de laatste van de grote Franse intellectuelen. Hij heeft in de laatste dagen van zijn leven een fantastisch boek over de wereldgeschiedenis afgewerkt. Een boek in de ik-vorm, vanuit het standpunt van de geschiedenis. Het werd in Frankrijk in januari gepubliceerd, een maand na zijn dood.»

HUMO Jouw eigen boek over de Zonnekoning ligt sinds april in de winkel, dus dit jaar geen reisje naar Versailles voor jou?

OP DE BEECK «Toch wel, want nu zijn er heel wat mensen die er met mij heen willen om ter plekke het verhaal te proeven.»

HUMO Wat geef je hun mee als voorbereidend huiswerk?

OP DE BEECK «Er is nogal wat materiaal, maar wie in de sfeer van Lodewijk XIV wil blijven en toch eens iets anders wil, moet de memoires van Louis de Rouvroy, hertog van Saint-Simon lezen. Die tijdgenoot van de Zonnekoning kon maar niet wennen aan het idee dat de hoogdagen van de adel ten einde liepen en had een fantastische pen. Louis XIV onderdrukte de adel om de staat te kunnen centraliseren en Saint-Simon zag een wereld van adellijke privileges vergaan. Zo windt hij zich op over het feit dat een burgervrouw van een minister, op wie hij sowieso al neerkijkt, mag meerijden in de koets van de kleindochter van de koning. Ongehoord! De wereld ging naar de haaien volgens Saint-Simon en de manier waarop hij dat beschrijft, is heerlijk. Wie dat leest en dan Versailles bezoekt, ziet het met heel andere ogen.»

HUMO Is er ook fictie die je kunt aanbevelen?

OP DE BEECK «Ik vind dat de Hongaarse schrijver Sándor Márai nog steeds te weinig gelezen wordt. Ik kan iedereen zijn meest toegankelijke boek ‘Gloed’ aanraden, een fantastisch verhaal over twee oude mannen die in een kasteel herinneringen ophalen. Márai is iemand die de menselijke ziel met een fileermes kan blootleggen.

»Ik zou ook nog ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini kunnen aanbevelen, en ik ben een grote fan van Hilary Mantel, die onder andere met ‘Wolf Hall’ een heel knappe mengvorm van geschiedenis en fictie bedrijft. Verder wordt het deze zomer vooral zaak me te bedwingen om niet voor de vierde keer ‘De naam van de roos’ van Umberto Eco te lezen, hoewel ik dat zeer graag zou doen. Het beste boek dat ik ooit heb gelezen!»


‘Drie meter boeken’

undefined

null Beeld

SASKIA DE COSTER (schrijfster) «Ik vind het heel tof om op de luchthaven te kijken wat er op dat moment zoal te koop is bij de thrillers. Het leuke aan vliegen is dat je weet dat je iets in één keer kunt lezen. Onlangs vloog ik naar Hongkong en kocht ik ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins. Dat zou ik thuis niet meteen lezen, maar ik weet dat ik op zo’n vlucht niet kan slapen, afhaak bij de films, een gin-tonic drink en daarna nog één, en in die schemerzone lukt het wel. Het viel uiteindelijk toch tegen, maar op vakantie moet er iets van pulp mee.

»Vorig jaar heb ik op een vlucht ‘Hier ben ik’ van Jonathan Safran Foer gelezen. Daarin staat een scène waarin een jongen aan zijn vader vraagt waarom in een vliegtuig de lichten uitgaan bij het opstijgen en landen. Dan zien de mensen het niet als het neerstort, antwoordt de vader. Terwijl ik dat las, werd er gemeld dat we door een technische storing terug naar de luchthaven moesten. Wij hingen toen al drie kwartier in de lucht! Daarna ben ik drie kwartier lang stilletjes doodgegaan. Afschuwelijk.»

HUMO Ook fijne leeservaringen gehad de laatste tijd?

DE COSTER «Ja, hoor. Ik heb net ‘Knopen’ gelezen, een verhalenbundel van Gunnhild Øyehaug. Heerlijk vlotte verhalen over ongemak in families zijn altijd leuk om te lezen. En ik heb onlangs ‘Het hoofdkussenboek’ van de Japanse hofdame Sei Shonagon gekregen. Dat is geschreven rond het jaar 1000, maar als ze vandaag had geleefd, had ze zeker honderdduizenden volgers op Instagram gehad. Lekker smeuïg en fijn om in stukjes te lezen.

»Een echte aanrader is Elizabeth Strout, de schrijfster van ‘Olive Kitteridge’. Zij heeft ‘My Name Is Lucy Barton’ geschreven en dat verhaal, over een vrouw die in een ziekenhuis ligt met haar zwijgende moeder aan haar bed, klinkt als een slechte Vlaamse film en gaat in tegen alle literaire wetten, maar blijft toch overeind. Een soort guilty pleasure die ook nog gezond is, dat associeer ik wel met vakantieliteratuur.»

HUMO Zou jij iemand anders je vakantieliteratuur laten inpakken?

DE COSTER «Kanye West. Stel nu dat hij boeken zou lezen, dan zou ik heel benieuwd zijn naar wat hij me meegeeft. Ik vermoed dat ik het wel graag zou lezen. En Rachel Cusk vind ik zo’n waanzinnig goede schrijfster dat zij alles zou mogen inpakken. Niet alleen de boeken, maar ook de rest. Daar moet Kanye afblijven, anders krijg ik misschien die lelijke kleren van zijn vrouw erbij.

»Ik lees overigens digitaal, dus er kan veel mee op reis. Na twintig klikken heb je al snel drie meter boeken. Even kijken wat ik onlangs nog heb gekocht: ‘The Water Cure’ van Sophie Mackintosh, ‘Mudanza’ van Alejandro Zambra, ‘Kudos’ van Rachel Cusk, ‘Liefde in verhouding’ van Esther Perel, Joan Didions ‘Blue Nights’, Maeve Brennans ‘De twaalfjarige bruiloft’, ‘Allah in Europa’ van Jan Leyers, ‘Materiaalmoeheid’ van Marek Sindelka… Ik kan nog wel even doorgaan, hoor.»


‘Hilarische detectives’

undefined

null Beeld

JEAN PAUL VAN BENDEGEM (filosoof) «Wij gaan niet meer op vakantie. De laatste jaren gaan mijn vrouw en ik naar ons boerderijtje bij Sint-Laureins. Gewoon op de boerenbuiten zitten, het gras maaien en lezen, meer hoeft dat niet te zijn. Voor mij is het dan bijwerken geblazen met alle boeken die in de loop van het jaar zijn blijven liggen. Niets zo heerlijk als een volle namiddag aan een stuk door kunnen lezen. Er ligt nu een stapel van een twintigtal romans te wachten.»

HUMO En wat ligt er bovenaan?

VAN BENDEGEM «Onder andere Paul Austers ‘4 3 2 1’. Ik ben een absolute fan en wil rustig mijn tijd nemen om door dat boek te gaan. Het zijn bijna duizend pagina’s, hè, en Auster is iemand bij wie je van de details moet genieten.

»Daaronder ligt Richard Powers’ onlangs verschenen ‘The Overstory’, en ik zal ook eindelijk het zesde deel van Guus Kuijers ‘De Bijbel voor ongelovigen’ kunnen afronden. Heerlijke lectuur! Hij maakt het zo tastbaar. Je staat naast David en Mozes, en je maakt die plagen echt mee. Tegelijkertijd belicht hij mensen uit de marge, waardoor je een inkijk krijgt in andere geledingen van die maatschappij. Kuijers levensbeschouwing is meer dan duidelijk, maar hij benadert de Bijbel met veel humor en respect. Iemand zou dat eens met de Koran moeten doen. Kader Abdolah heeft wel een poging ondernomen, maar het zou nog Kuijeriaanser mogen.

»Wat ook op mijn stapel ligt, is de recentste Salman Rushdie: ‘De familie Golden’. Ik ben Rushdie beginnen volgen vanaf ‘De duivelsverzen’, maar wat was dat frustrerende lectuur, zeg! Zo’n boek bestaat uit minstens vier of vijf lagen. Ik bleef maar aan de oppervlaktelaag krabben en kreeg er slechts af en toe een schilfer af. Ik vrees dat een groot deel mij is ontgaan.»

HUMO Is er ook tijd voor lichter werk?

VAN BENDEGEM «Jazeker. Ik heb ook behoefte aan probleemloze lectuur, waarbij je simpelweg van het verhaal kunt genieten en het geen ramp is als je drie maanden later maar een vaag idee hebt van waar het over ging. Kijk, Julian Barnes’ laatste, ‘Het enige verhaal’, blijft hangen. Een behoorlijk lange tijd zelfs. Maar hij heeft onder het pseudoniem Dan Kavanagh ook een paar hilarische detectives geschreven.»

HUMO Waar moet men jou in de zomer niet mee lastigvallen?

VAN BENDEGEM «Er zijn niet veel boeken die ik na honderd pagina’s wegleg omdat het echt niet gaat, maar het overkwam me wel met Elfriede Jelineks ‘De kinderen van de doden’. Dat is een doctoraatsboek: je kunt over elke pagina een proefschrift schrijven.»

HUMO Ideaal voor op vakantie, toch? Dan hoef je maar één boek te lezen.

VAN BENDEGEM (lacht) «Ja, behalve dan dat je het kunt lezen op het zonnigste strand onder de helderste blauwe hemel, en je toch nog het gevoel krijgt dat de wereld om zeep gaat. De vrolijkheid van Jelinek is legendarisch, hè. Niet te doen!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234