cadeauboekentips Beeld humo
cadeauboekentipsBeeld humo

cadeautips

Humo’s onschatbare cadeauboekentips: 12 boeken voor onder de kerstboom

De gasten zijn gearriveerd, het aperitief geserveerd, en in het haardvuur knettert uw halve bibliotheek in een poging de vrieskou buiten te houden zonder het jaar af te sluiten met een torenhoge gasrekening. Maar geen nood, de lege planken zijn snel weer gevuld dankzij Humo’s gulle geschenkentips.

Talitha Dehaene en Bart Van Der Straeten

Lees ook: Dit zijn de 12 allerbeste boeken van 2022

null Beeld rv
Beeld rv

Nicolas Liucci-Goutnikov: ‘Ha! Ha! Ha! The Humour of Art’

Van het urinoir van Marcel Duchamp tot de video’s van Salvador Dalí en de mosselpot van Marcel Broodthaers: met kunst, weet dit boek, kunt ge lachen. In het begeleidende essay legt een heel slim iemand uit dat humor een probaat middel is tegen verstening en verstarring. Als Humo-lezer wist u dat natuurlijk al lang.

null Beeld rv
Beeld rv

Rolling Stone: ‘The 500 Greatest Albums of All Time’

De spons erover, dachten ze in 2020 bij Rolling Stone. Na 17 jaar was hun lijst van beste platen aller tijden aan een reset toe. Beyoncé, Taylor Swift en andere new kids on the block werd naar hun topplaten gevraagd. Het resultaat was een nieuwe lijst, waarin vele golden oldies zijn verdwenen en talloze nieuwkomers een plek hebben gekregen. Het verhaal van die lijst, mét klassieke Rolling Stone-reportages en -foto’s, is nu in een boek-op-lp-formaat gegoten. Gewicht: twee kilo.

null Beeld rv
Beeld rv

Nick Cave: ‘The Complete Lyrics 1978-2022'

Vers van de pers en oorverdovend compleet! Deze bijgewerkte editie bevat álle songteksten die de zwarte van Warracknabeal tot op heden bij elkaar pende, van The Birthday Party over de ‘Murder Ballads’ tot de hartverscheurende rouwberichten op ‘Skeleton Tree’ en de bijna-smartlappen van ‘Carnage’ (‘Yeah, this much I know to be true / This morning is amazing and so are you’). Als Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur mag winnen, dan Nick Cave ook.

A brief history Beeld rv
A brief historyBeeld rv

Aindrea Emelife: ‘A Brief History of Protest Art’

Een visuele reis door meer dan honderd jaar aan protestkunst. Want als onrecht, ongelijkheid en onderdrukking op een samenleving wegen, dan merk je dat eerst in gedichten, schilderijen, foto’s, films, en tegenwoordig ook Facebookposts, memes en TikTokfilmpjes. Het is het eerste boek van Aindrea Emelife, die voor de burgemeester van Londen werkt en schrijft voor ‘Elle’ en ‘Vanity Fair’, maar de Nigeriaans-Britse prijkte wel al in Forbes’ ‘30 onder de 30’-lijstje. Daar gaan we nog van horen.

null Beeld

Wim Opbrouck: ‘Openbare werken, Vol. 1'

Een openhartige inkijk in het brein van de bekendste creatieve chaoot van Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, én omstreken. ‘Mijn schetsboeken lezen als een soort autobiografie,’ zegt Wim Opbrouck er zelf over, en meer argumenten hebben wij niet nodig. In ‘Openbare werken’ bundelt de acteur, zanger en presentator voor het eerst zijn beeldend werk, zonder enige vorm van censuur.

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Marcel Proust: ‘De vijfenzeventig bladen en andere manuscripten’

Vaste prik in ‘als ik er eindelijk eens tijd voor heb’-lijstjes: Proust lezen. Geen betere aanleiding dan deze uitgave van een verloren gewaande voorstudie van zijn cyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Die voltooide hij in 1922, maar hij wordt een eeuw later nog steeds volop verkocht. De 75 handbeschreven vellen werden in 1954 ontdekt door de Parijse uitgever Bernard de Fallois, maar pas na zijn overlijden geopenbaard. Nu ook aan ons, Nederlandstalige stervelingen.

God is dood Beeld rv
God is doodBeeld rv

Andy McGrath: ‘God is dood. De opkomst en ondergang van Frank Vandenbroucke’

12 oktober 2009: de dag waarop God stierf. De meest tot de verbeelding sprekende Belgische wielrenner sinds decennia vond een roemloos einde in een groezelige hotelkamer in Senegal. Op basis van eigen onderzoek en gesprekken reconstrueert Tom Simpson-biograaf Andy McGrath het levensverhaal van een wonderlijk talent voor wie een leven in de schijnwerpers misschien niet het meest geschikte leven was. Lézen, al was het maar om ons te herinneren aan wat we al wisten: ‘Het leven is nooit eenvoudig en niet per se eerlijk.’

null Beeld rv
Beeld rv

Christiane Struyven: ‘Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen?’

Een kunstboek met een titel die geheid een gesprek op gang brengt, zéker als nonkel Frans al een paar Irish coffees achterover heeft geslagen tegen de tijd dat de cadeautjes worden uitgepakt. Maar geen zorg: dit unieke overzicht van ‘vrouwelijke kunstenaars van 1850 tot nu’ is geen feministisch pamflet, noch droge geschiedschrijving. Kunsthistorica Christiane Struyven vertelt het verhaal van vijftig kunstenaars die u dringend (beter) moet leren kennen, onder wie Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Yayoi Kusama en Hannah Wilke.

Petar en Liza Beeld Concerto Books
Petar en LizaBeeld Concerto Books

Miroslav Sekulic-Struja: ‘Petar & Liza’

Een poëet ingehaald door de realiteit, een pacifist die een geweer hanteert, een einzelgänger die niet zonder anderen kan: zo tegenstrijdig is hoofdpersoon Petar in de beste graphic novel van het jaar. Dat de Kroaat Sekulic-Struja in de jaren 90 getuige was van de burgeroorlog in zijn land, sijpelt door in het fatalistische, unheimliche sfeertje van zijn verhaal. Gelukkig is er ook plaats voor wilde excessen en naoorlogse knaldrang.

jean paul gauthier Beeld rv
jean paul gauthierBeeld rv

Thierry-Maxime Loriot: ‘Jean Paul Gaultier: JPG from A to Z’

Een stijlvol en kleurrijk overzicht van meer dan vijf decennia aan unieke silhouetten van het enfant terrible van de Franse mode, met foto’s van iconische kledingstukken zoals Madonna’s korsetten en Kylie Minogues toneelkostuums. De kans is niet onbestaande dat uw familieleden het vooral ‘speciaal’ zullen vinden.

null Beeld rv
Beeld rv

Eleanor Watson & James Bird: ‘Football: Designing the beautiful game’

‘Al Rihla’ heet hij, de officiële bal van het WK in Qatar. Inderdaad: die bal die Romelu Lukaku zelfs na drie pogingen niet in het doel van een Kroatische keeper kreeg. Om maar te zeggen: ook ballen worden ontworpen. Net als clublogo’s, vlaggen, stadions, voetbalschoenen, truitjes en tal van andere parafernalia. Deze catalogus bij de gelijknamige expo in Londen laat zien dat voetbal niet alleen oorlog is, maar ook gewoon kunst.

bart van loo Beeld rv
bart van looBeeld rv

Bart Van Loo: ‘Mijn Frankrijk’

In deze vuistdikke luxe-uitgave is voor het eerst alles bijeengebracht wat meesterverteller en eeuwig Bourgondiër Bart Van Loo de afgelopen jaren over zijn geliefde Frankrijk schreef. In meer dan duizend eloquente en erudiete bladzijden gidst hij de lezer langs geschiedenis, muziek, literatuur, eten en drinken, seks en erotiek. Van baguette tot Balzac, Parijs retour, via de vermiljoenen spleet: een zalig leesavontuur voor bij de camembert.

non binair Beeld rv
non binairBeeld rv

Genesis P-Orridge: ‘Nonbinary: A Memoir’

Van geboorte heette hen gewoon Neil, zoals iedereen. Maar na het zien van collages van de surrealisten in de jaren 60 was het hek van de dam: kunst zou hun wereld worden, Genesis P-Orridge hun zelfgekozen naam. Muziekfans kennen hen van de bands Throbbing Gristle en Psychic TV, in hun thuisland maakte hen ook naam als performanceartiest, experimenteel kunstenaar en occultist. Het laatste boek van één van de allervroegste voorvechters van non-binariteit (P-Orridge overleed in 2020) is een memorabel memoir, nu ook in deze pas verschenen paperbackversie.

punk 45 Beeld rv
punk 45Beeld rv

Jon Savage: ‘Punk 45: The Singles Cover Art of Punk 1976-1980'

Onder het genot van een glas chardonnay denken bedaagde zestigers in onze omgeving nog wel eens terug aan hun punkjaren, vol rattenkopkapsels, rage en revenge. Speciaal voor hen heeft punkkenner en Sex Pistols-biograaf Jon Savage honderden hoezen van punksingles bij elkaar gebracht, van The Stooges via Ramones tot The Clash. Koop het boek, steek een veiligheidsspeld in uw oor en scheur uw jeans aan stukken. En dan allemaal samen: oi oi oi!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234