Humo's onverbiddelijke cadeauboekentips Beeld rv
Humo's onverbiddelijke cadeauboekentipsBeeld rv

cadeautips

Humo’s Onverbeterlijke Cadeauboekentips

Puik nieuws voor al wie tijdens de feestdagen de naastenliefde wil bedrijven zónder z’n dierbaren op te zadelen met een dodelijk longvirus: ook dit jaar kunt u eenvoudig scoren met onze geschenktips voor lezende fijnproevers. Herhaaldelijk getest en geschikt bevonden voor uw favoriete bubbel: dertien cadeaus die u zelf wilt krijgen.

Talitha Dehaene en Bart Van Der Straeten

Barack Obama & Bruce Springsteen: ‘Renegades, Born in the USA’

Na de verkiezingscampagne van 2008 raakten Barack Obama en Bruce Springsteen bevriend. Hun gemene deler? Echtgenotes die elkaar meteen sympathiek vonden én een diepgaande liefde voor het vaderland. In dit voortreffelijk geïllustreerde boek, een uitvloeisel van de gelijknamige podcast, praten de twee openhartig over leven en muziek, en proberen ze de ziel van Amerika te doorgronden. Met nooit eerder geziene foto’s van het duo, handgeschreven songteksten en bevlogen essays. Eentje voor de fans.

Kierra Sondereker: ‘Mixology & Murder’

null Beeld rv
Beeld rv

De echte truecrimefanaat weet het al langer: niks beters dan een flinke portie alcohol en een fleecedekentje om een gruwelijke moordzaak vanuit de luie zetel op te lossen. Gelukkig is er dit boek, met 75 bloedstollend lekkere cocktails gebaseerd op waargebeurde misdaadverhalen. Van JonBenét Ramsey tot Ted Bundy, voor elke zaak is er een bijpassend cocktailrecept. Na enkele In Cold Blood Oranges dan wel Amityville Amaretto Coladas weet u het wel zeker: de butler heeft het gedaan.

Vladimir Nabokov: ‘Lolita’, ‘Bleek vuur’ & ‘Geheugen, spreek’

null Beeld rv
Beeld rv

Drie gigantische klassiekers in een fraaie nieuwe uitgave, en dat voor de prijs van een lunch met twee: De Bezige Bij weet hoe het onze innerlijke Humbert Humbert moet verleiden. Met ‘Lolita’, ‘Bleek vuur’ en ‘Geheugen, spreek’ – het spannendste, het beste en het meest melancholische boek van wat ongeveer de grootste stilist van de 20ste eeuw moet zijn – weet u heus niet alleen Sociaal Incapabele Michiel te plezieren.

Haruki Murakami: ‘Marukami T: The T-shirts I Love’

null Beeld rv
Beeld rv

Dat Haruki Murakami een indrukwekkende lp-collectie bezit, zult u onderhand wel weten, en dat hij zich weleens de longen uit het lijf loopt evenzeer. Maar dat hij over een indrukwekkende collectie T-shirts beschikt? Hier toont hij er een aantal, met opschriften die verwijzen naar voeding, drank, auto’s, boeken, superhelden, dieren en, uiteraard, marathons. Een fashion victim is aan deze Japanner niet verloren gegaan, maar de anekdotes bij de kleren maken ‘Murakami T’ tot een plezierig hebbeding.

Gerrit de Jager: ‘Songlife’

null Beeld rv
Beeld rv

Voor wie kiezen tussen woord en beeld een onmogelijke opgave is, tekende Gerrit de Jager de autobiografische beeldroman ‘Songlife’ bij elkaar. Daarin neemt de striptekenaar, vooral bekend van ‘Roel en zijn beestenboel’ en ‘De familie Doorzon’, de lezer mee op een nostalgische ontdekkingstocht doorheen de soundtrack van zijn leven. Van Stevie Wonder en Elliott Smith tot The Kinks en Percy Sledge: de liefde voor muziek spat in dit visuele pareltje van elke bladzijde.

Franz Kafka: ‘De tekeningen’

null Beeld rv
Beeld rv

Als het aan Franz Kafka zelf had gelegen, was zijn werk samen met hem van de aardbodem verdwenen. Zijn laatste verzoek aan boezemvriend Max Brod was om alles ‘volledig en ongelezen te verbranden’. Diens ongehoorzaamheid is de enige reden waarom we vandaag kunnen genieten van meesterwerken als ‘Het proces’ en ‘Het slot’. Kafka’s beeldend werk bleef bijna honderd jaar verstopt in een kluis, maar werd nu eindelijk gebundeld in een luxueuze kunstuitgave en van begeleidende essays voorzien door Andreas Kilcher, Pavel Schmidt en Judith Butler.

Marianne Julia Strauss: ‘Do You Read Me? Bookstores around the World’

null Beeld rv
Beeld rv

De kerstdagen zijn bij uitstek de periode waarin mensen die nog nooit een kunstwerk van dichtbij hebben gezien zich ineens wagen aan een kunstboek. Dit exemplaar is in ieder geval een uitstekende keuze voor elke boekenliefhebber in uw leven. Van zolderkamertjes en appartementen tot boten en zelfs gotische kathedralen: reisjournaliste Marianne Julia Strauss bundelt prachtige foto’s van de meest bijzondere boekhandels ter wereld, met de verhalen van de mensen die ze runnen.

Luis-Martin Lozano: ‘Frida Kahlo: The Complete Paintings’

null Beeld rv
Beeld rv

De beroemde Mexicaanse schilderde kleurrijke taferelen uit haar eigen leven, dat getekend was door een turbulente relatie met Diego Rivera. Ze was communiste, maar het meest van al feministe: ze weigerde pertinent haar lichaamshaar te epileren en was één van de eerste vrouwelijke kunstenaars die een plaatsje kreeg in de officiële kunstgeschiedenis. In dit boek in XXL-formaat hebt u heel Frida in één keer in huis: vijf kilo Kahlo, voor altijd vereeuwigd.

Eric Min: ‘Gare Du Nord’

null Beeld rv
Beeld rv

Ah, Parijs! Zijn nasmeulende Notre-Dame, zijn Charlie Hebdo, zijn bekoorlijke banlieues! Niets daarvan in ‘Gare du Nord’, waarin Eric Min je als een meester-tovenaar rondleidt door de bohème van Montmartre en Montparnasse van de jongste tweehonderd jaar. Belgische en Nederlandse schrijvers, kunstenaars en andere gelukzoekers wilden het er maken, maar raakten meer dan eens verstrikt in de duivelse tentakels van drank, drugs, geldtekort en vrouwen. Sappige (schandaal)verhalen, virtuoos verteld.

Janette Beckman: ‘Rebels: From Punk to Dior’

null Beeld rv
Beeld rv

Ze groeide op in Londen en legde daar de punkjaren vast. In 1983 verhuisde ze naar New York, waar ze midden in een bloeiende hiphopscene terechtkwam. Van Joe Strummer tot LL Cool J, van Debbie Harry tot Run-D.M.C.: Janette Beckman fotografeerde ze allemaal. Met haar opdrachtwerk voor Levi’s en Dior gaf ze de merken een subversieve street chic mee. Rauwe, hese, tedere foto’s die de tegenculturen van de eighties briljant in beeld brengen, nu voor het eerst bijeengebracht.

Rinus Van de Velde: ‘I’d Rather Stay Home’

null Beeld rv
Beeld rv

In dit koffietafelboek – met een titel die zelfs de koppigste huismus niet meer zonder ironie uitspreekt – biedt Rinus Van de Velde een diepgaand inzicht in het ontstaansproces van zijn werk, dat veel meer omvat dan zijn weergaloze houtskooltekeningen. Tekeningen en foto’s laten de kunstenaar zien terwijl hij in de weer is met immense decorstukken op de filmset van zijn leven. Ideaal voor wie het niet zelf kan gaan bewonderen in de gelijknamige expo in het Zwitserse Kunstmuseum Luzern.

Brecht Evens: ‘Idulfania’

null Beeld rv
Beeld rv

Geen uitdijende graphic novel, deze jongste van Brecht Evens, maar een klein, langwerpig boekje met 56 stripstrookjes. Nieuw zijn ze niet: hij maakte ze meer dan tien jaar geleden voor een Brussels magazine. Maar ze blijven fris en verrassend, en multitalent Evens laat zien dat hij ook dit korte genre aankan, met rake pointes en verrassende wendingen. Hoe het eraan toegaat in het land Idulfania? Volg de grijnzende goblin en ontdek!

Jonny Trunk: ‘Auto Erotica’

null Beeld rv
Beeld rv

Wie Gouden Palm-winnaar ‘Titane’ zag, weet welke gevoelens auto’s kunnen doen ontbranden. Maar dit nieuwe kleinood gaat niet over seks met sportbolides. Wel is het een ironisch-nostalgische trip naar vintage vierwielers uit de jaren 70 en 80, en vooral: naar de manier waarop die in folders aan de man werden gebracht. Check als proevertje alvast het heerlijke promofilmpje op YouTube: ‘A sexy book about sexy cars and the sexy brochures that sold them to us.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234