null Beeld

Humo's Pop Poll 2014: Luc De Vos en Adil El Arbi zijn de Mannen van het Jaar!

Edward Snowden, Barack Obama en Elio Di Rupo worden opgevolgd door een koppel: Luc De Vos, eind vorig jaar getackeld door een gore fucked up motherfucker genaamd Acuut Orgaanfalen, en Adil El Arbi, de Slimste Filmregisseur ter Wereld. Dagenlang speelden ze haasje-over in de Pop-Polltelling, uiteindelijk huppelden ze broederlijk hand in hand over de eindmeet.

Kristoff Tilkin

Adil El Arbi «Ik ben zeer vereerd, al had ik geen idéé dat ik ervoor in aanmerking kwam. En dat ik die plek mag delen met Luc De Vos... Nu ja: eigenlijk had hij moeten winnen, met zijn palmares. Wat heb ik gedaan? Eén film gemaakt en meegespeeld met een populair televisiekwiske, ocharme! Maar toch: blij!»

HUMO Je droeg je overwinning in ‘De slimste mens’ niet alleen op aan je overleden moeder, maar ook aan Luc De Vos. In een opwelling?

El Arbi «Nee hoor. Het leek me een evidentie, omdat hij een paar weken voor zijn dood nog in het programma zat.

»Ik kende ‘Mia’ natuurlijk wel van horen, maar ik ben nu ook weer niet zo goed thuis in de Vlaamse muziek om te weten wie het zong. Pas toen ik hem bezig zag op televisie viel mijn frank: ‘Ha, dat is dus die zanger van Gorki.’ Het leek me een supersympathieke man, jammer dat ik hem nooit heb ontmoet.»

HUMO De Humo-lezer heeft bijna altijd overschot van gelijk, en zijn oordeel zegt ook veel over zijn realiteitszin: een zingende volksmens uit Gent én een perfect tweetalige Marokkaanse filmregisseur uit Antwerpen en Brussel, zij aan zij.

El Arbi «Die keuze weerspiegelt inderdaad de huidige Belgische realiteit, maar ook de toekomst. Er zijn vast mensen die geloven dat alle Marokkanen via de schotelantenne naar buitenlandse tv-zenders kijken, en in hun hoofd nog altijd in het moederland wonen, maar dat is echt niet zo. Ik kan natuurlijk niet voor heel mijn generatie spreken, maar of we nu willen of niet, we zijn allang een deel van dit land en deze cultuur geworden. Ik bedoel maar: het is niet omdat ik niet goed thuis ben in de Vlaamse muziekscene dat ik de nummers van Gorki niet super zou vinden – ik luister naar van alles en nog wat, maar net die mengelmoes maakt het leven interessant, toch? ’t Is misschien jammer dat die mengelmoes in België wat minder doorgedrongen is dan in landen als Engeland of Frankrijk, maar feit is dat het evolueert, en dat is sowieso cool.»

HUMO Je hebt nooit onder stoelen of banken gestoken dat je vooral aan ‘De slimste mens’ deelnam om ‘Image’ in de kijker te zetten, de film die je samen met je bloedbroeder Bilall Fallah maakte. Maar schermbekendheid heeft altijd ongewilde neveneffecten: merk je al dat journalisten vaker je mening vragen als er....

El Arbi «...iets over allochtonen, moslims of Marokkanen in het nieuws komt? Absoluut, putain zeg (lacht). Ik had me voorgenomen mijn mening zo vaak mogelijk voor mezelf te houden, maar na de aanslagen in Parijs heb ik één korte reactie aan het ‘VTM nieuws’ gegeven. Eentje kan geen kwaad, hè? Maar ik wil er liever geen gewoonte van maken. Ik bedoel maar: ik ben in de eerste plaats filmmaker, wat zou ik nu méér weten over het schouwtoneel van de wereld? Ze kunnen beter naar mensen bellen die er beroepshalve gefundeerde uitspraken over kunnen doen: imams, theologen, onderzoekers of sociaal werkers – die weten waarover ze praten. Maar ja: veel mensen geloven nog altijd dat er zoiets bestaat als dé Marokkaanse gemeenschap. Tja, dan zou het makkelijker zijn: kon je gewoon met je vragen naar de woordvoerder bellen, en die kon dan netjes antwoorden: (met galmende stem) ‘Kijk, meneer: wij, Marokkanen, vinden dat het zo zit!’ Helaas.

null Beeld

»Natuurlijk hebben veel regisseurs, acteurs of muzikanten voeling met wat er leeft in de wereld, maar hun mening of zienswijze zit sowieso vervat in hun kunst. Stromae zegt in ‘Papaoutai’ veel, zoniet alles wat hij te vertellen heeft over problematische familiebanden: eigenlijk hoeft hij er in interviews niet eens meer over te reppen. Wie wil weten hoe Bilall en ik tegen de wereld aankijken, moet onze films maar bekijken. Nu ja: het is best leuk om over dingen te praten waar je met hart en ziel aan hebt gewerkt, maar het mag je échte passie niet in de weg zitten. ’t Is cool dat mensen onze mening op prijs stellen, zolang ze maar goed beseffen dat I’m not the right person for that shit.

»Zeg: wie is eigenlijk verkozen tot Vrouw van het Jaar?»

HUMO Een naam- en gezichtsloze heldengroep: de ebolaverpleegsters.

El Arbi «Ah, mooie keuze. Ik heb veel ontzag voor gewone mensen die hun ding doen, veel meer dan voor lui die volgens grote idealen leven. Die ebolaverpleegsters zijn inderdaad helden, maar de heroïek is zuiver bijkomstig.»

HUMO Zal 2014 in je persoonlijke annalen te boek staan als een scharnierjaar?

El Arbi (blaast) «Da’s een lastige. Er zijn inderdaad wel een paar dingen gebeurd die ik als een mijlpaal in mijn leven zou kunnen beschouwen: het overlijden van mijn moeder, onze eerste film, de overwinning in ‘De slimste mens’. Maar om daarom meteen van een scharnierjaar te gewagen? Elk jaar is een aaneenschakeling van goeie én rare shit, in mijn leven én dat van anderen. Ik ben gewoon blij dat ik word omringd door mensen die positieve vibes uitstralen, en ik merk ook dat ze overal zo’n beetje in de lucht hangen.»

HUMO (verslikt zich in zijn thee) Sorry, ik meende in Humo gelezen te hebben dat jij geen geestesverruimende middelen gebruikte.

El Arbi (lacht) «Begrijp me niet verkeerd: wie mij kent, wéét dat ik een pessimist in hart en nieren ben. Of liever: wás. Ik ging door het leven als een puber die de negativiteit enthousiast in het rond strooide: ‘Fuck iedereen, alles is rot en naar de kloten!’ Maar in februari stierf mijn moeder; ik heb haar zelf gevonden. Geloof me: als je de dood van zo dichtbij hebt gezien, dan valt het besef van je eigen eindigheid keihard binnen. Niet iedereen reageert daar hetzelfde op, maar over mij daalde plots een zekere rust neer. Alsof ik in één klap besefte dat ik mijn tijd hier op aarde niet moest verkwisten met haat en negativiteit. Nu ja, ik ben niet in één klap onnozel geworden, hè: ik weet ook dat op elke straathoek een motherfucker kan staan die me overhoop schiet, of dat ik omvergereden kan worden als ik de straat oversteek. Maar dat besef geeft me wél de nodige rust, en de goesting om er tegenaan te gaan. Vandaar dat ik met nieuwjaar tegen mijn vrienden zei: ‘Wow gasten, we zijn tot in 2015 geraakt! Putain, we zijn winnaars!’

»Trouwens: het is niet omdat er veel negatieve fucked up shit circuleert, vooral op het internet, dat de wereld ook daadwerkelijk om zeep is. Vroeger had iedereen ook meningen over van alles en nog wat, maar er stonden er hoogstens een paar op een kluitje samen in de krant, bij de lezersbrieven. Nu bestaat het hele internet uit lezersbrieven, geschreven door mensen die zichzelf als een halve journalist of politicus beschouwen. En dat is géén waardeoordeel, laat staan een afkeuring: misschien is het goed dat we meteen kunnen lezen wat er leeft bij de mensen, zonder dat er dure studies of verkiezingen aan te pas komen. Je moet gewoon voor ogen houden dat, als iedereen zijn mening mag ventileren, er onvermijdelijk veel bullshit zal opduiken. Gelukkig dwingt niemand je om alles te lezen, toch? Eigenlijk is het nu beter dan vroeger: als je een kwartiertje Facebook en Twitter leest, denk je vaak ‘O nee, alles is fucked!’, maar als je dan eens naar buiten gaat, blijkt het allemaal gewéldig mee te vallen (lacht).»

HUMO Vallen de bezoekersaantallen voor ‘Image’ eigenlijk een beetje mee? In Humo zei je dat de film al met een luttele 15.000 bioscoopbezoekers break-even zou draaien.

El Arbi «Ja, ik had in mijn hoofd een ruwe berekening gemaakt: ‘15.000 kijkers maal 9 euro per ticket, dat is ongeveer...’ Wel, dat sloeg dus nergens op, het bleek allemaal een pak ingewikkelder dan dat. 45.000 kijkers: dat was een realistisch cijfer. En ik kan je met enige trots melden dat er intussen al 62.000 mensen de film in de bioscoop hebben gezien, en daar zijn de kijkers in de culturele centra nog niet bijgeteld: we zullen vermoedelijk afklokken op een goeie 75.000.»

HUMO 2015 is dus ook al half gewonnen?

El Arbi «Ik zei het al: putain, overal positieve vibes!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234