humo's pop poll 2020 Beeld Humo
humo's pop poll 2020Beeld Humo

uitslagenHumo's Pop Poll 2020

Humo’s Pop Poll 2020: de uitslagen

2020 was een uitdaging, maar gelukkig was... Nee, er is geen verbloemen aan: alles welbeschouwd was 2020 een sof, een aangekondigd feestjaar dat bij levering in vrijwel elk opzicht een veestjaar leek. Maar ere wie ere toekomt: ú hebt er, wars van lockdown, golfbeweging en kapperssluiting, manhaftig de moed in gehouden, en de 12.817 dappersten onder u vonden zelfs de weg naar onze stembus om op democratische wijze komaf te maken met de laatste twaalf maanden. Troost u, vanaf nu kan het leed alleen maar vervagen: de niets of niemand ontziende, even ongeschoren als u zijnde Pop Poll-uitslagen!

Redactie

BESTE POLITICUS/POLITICA

conner rousseau Beeld Humo
conner rousseauBeeld Humo

1. Conner Rousseau
2. Bart De Wever
3. Alexander De Croo
4. Frank Vandenbroucke
5. Sophie Wilmès
6. Tom Van Grieken
7. Petra De Sutter
8. Theo Francken
9. Kristof Calvo
10. Raoul Hedebouw

Niet de eerste première (5), niet de eerste transgender minister (7), noch lieden wier voornaamste verwezenlijking neerkomt op de sierlijkste schwalbe van het hele halfrond (6): uw politicus van het jaar is een rooie rakker in modieuze stappers die zilver inruilt voor goud – wat ‘De slimste mens’ wel niet vermag! Long time no see, (4). En uw (2) eindigt weer boven z’n Lubbeekse luitenant (8), maar verliest z’n titel van ‘Calimero van het jaar’ aan de ook uit úw gratie tuimelende (9).

WIE HEEFT U HET MEEST DOEN LACHEN?

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. De woordvoerder (‘DIW’)
2. Jeroom
3. Donald Trump
4. Philippe Geubels
5. James Cooke
6. Average Rob
7. TikTok
8. Erik Van Looy
9. Sociaal Incapabele Michiel
10. Wim Helsen

Geert Noels, Joachim Coens en Paul D’Hoore zullen nóg een jaartje moeten wachten: ook deze keer verzamelden ze in deze categorie te weinig stemmen. Maakt er wél iets moois van: Lander Cobbaert (1), woordvoerder van de sterren en ander gespuis. Uw (5) snappen we helaas nog altijd niet zo goed, tenzij het om úítlachen gaat, natuurlijk. Met (7) is het bij dezen dan eindelijk bewezen: de Chinezen amuseren zich kóstelijk met uw dansjes.

MAN VAN HET JAAR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Marc Van Ranst
2. Bart De Wever
3. Conner Rousseau
4. Wout van Aert
5. Steven Van Gucht
6. Joe Biden
7. Alexander De Croo
8. Frank Vandenbroucke
9. Donald Trump
10. Bockie De Repper

Hoe kon het ook anders? Het malafide 2020, een col hors catégorie, leverde een man van het jaar af met een kraag, die het volk toesprak wanneer politiek mandaat (2, 3, 7, 8) noch fietswiel (4) volstonden. Uw (1) was zo aanwezig dit jaar dat zijn silhouet in uw breedbeeld dreigde te branden, en de schaarse nieuwsuitzendingen waarin hij niet te zien was, kon u wel op (5) rekenen om een zorgwekkend cijfertje in de groep te gooien.

WIE WILT U HET LIEFST UIT DE KLEREN ZIEN GAAN?

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Ella Leyers
2. Conner Rousseau
3. Kevin Janssens
4. Nathalie Meskens
5. Charlotte Timmers
6. Danira Boukhriss Terkessidis
7. Julie Van den Steen
8. Olga Leyers
9. Frances Lefebure
10. Matteo Simoni

Op voorhand veel verwacht van de Hongaarse outsider József Szájer, maar die besloot voor deadline alles al uit te spelen. Ook uw vorige winnaar bungelt nu halfstok aan de regenpijp (10): niets zo verlokkelijk als een pront stel hersenen namelijk, en u was zelfs bereid de toorn van Jan Leyers te trotseren om dat statement kracht bij te zetten (1 en 8). Zo leerden we dat u een vaste standplaats in een populaire televisiequiz erotiserender vindt dan één aan een onderhandelingstafel (2) of een dagelijkse talkshow (6). En Ben Crabbé dan?! Wel één stem voor Guy D’haeseleer. Eén te veel.

VROUW VAN HET JAAR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Martine Tanghe
2. Erika Vlieghe
3. Sophie Wilmès
4. Ella Leyers
5. Kamala Harris
6. Zuhal Demir
7. Delphine Lecompte
8. Delphine van Saksen-Coburg
9. Meryame Kitir
10. Zorgverleensters en verpleegsters

Er ging dit jaar een anker overboord, en dat zullen we geweten hebben. Alleen het nazinderende afscheid van (1) kon verhinderen dat de virologie een dubbelslag binnenhaalde. Erika Vlieghe eindigt daardoor op (2), maar wel vóór de eerste Belgische première (3), de nieuwste Saksen-Coburg (8), die andere artistiek aangelegde Delphine (7), en tot slot de nationale zorgverleners (10).

LUL VAN HET JAAR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Donald Trump
2. Marc Van Ranst
3. Dries Van Langenhove
4. Bart De Wever
5. Ben Weyts
6. Tom Van Grieken
7. Frank Vandenbroucke
8. Peter Van de Veire
9. Alexander De Croo
10. Sean Dhondt

Een ererondje! De zittende president (1) staat nog één keer voor lul, en dan is het exit stage left voor Donny. Moge hij in 2021 zo onbelangrijk zijn dat een ander ook nog eens kans maakt. Hetzelfde voor (2), die nipt een klassieke De Wever-overwinning misloopt – zowel man als lul van het jaar. Het origineel op (4), terwijl uw vorige sterkhouder (3) twee plaatsen afglijdt. Ook aanwezig, maar missen nog iemand: (8) en (10).

SPORTFIGUUR VAN HET JAAR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Wout van Aert
2. Romelu Lukaku
3. Remco Evenepoel
4. Mathieu van der Poel
5. Kim Clijsters
6. Lewis Hamilton
7. Delphine Persoon
8. Tessa Wullaert
9. Thibaut Courtois
10. Vincent Kompany

Het ooit zo popelende sportjaar 2020 werd de lelijkst denkbare chasse patate, maar de zeldzame overwinningen smaakten des te zoeter. Niemand anders dan (1) is uw atleet van het jaar, en u hebt (4) zelfs op een veilig afstandje geplaatst zodat hij het niet in z’n hoofd haalt een vernietigende demarrage uit de kuiten te trekken. Verrassingen van het jaar: een sierduiker (3), een trainer (10), géén Eden Hazard, en de terugkeer van (5).

BESTE FILM

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. 1917
2. Bad Boys for Life
3. A Life on Our Planet
4. Borat Subsequent Moviefilm
5. Tenet
6. Jojo Rabbit
7. I’m Thinking of Ending Things
8. The Lighthouse
9. Drunk
10. I Am Greta

De Vlaming en z’n loopgraven: krijg ’m er maar eens uit. Uw favoriete film van het jaar is een overdonderend staaltje technisch vernuft: vakmanschap dat inslaat als een obus op een gender reveal party (‘Het is een granaat!’) en vooral: een terechte winnaar. Mooi chauvinisme op (2), dat net als de winnaar dateert van begin dit jaar, want probeer in dit annus horribilis maar eens een bioscoop binnen te raken. Bijna even moeilijk was het om een touw vast te knopen aan (5).

BESTE SERIE (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. De twaalf (Eén)
2. Undercover (Eén)
3. Thuis (Eén)
4. GR5 (Eén)
5. Over water (Eén)
6. Familie (VTM)
7. Black-out (Eén/Streamz)
8. De bende van Jan de Lichte (Streamz)
9. Dertigers (Eén)
10. De luizenmoeder (VTM)

De aantrekkingskracht van de whodunit (1) haalt het van het rondspattende testosteron (2). Mooi cijfer ook voor (7), dat blijkbaar zowat het gehele klantenbestand van Streamz naar de stembus heeft doen lopen. Niet genoeg spanning? Niet genoeg intrige? We hebben er het raden naar, maar hoewel u duidelijk geen graten ziet in soaps (3, 6, 9), haalt de laatste jaargang van ‘De regeringsvorming’ toch uw lijstje niet

BESTE SERIE (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Chernobyl
2. La casa de papel
3. The Queen’s Gambit
4. The Crown
5. Unorthodox
6. The Mandalorian
7. Tiger King
8. The Last Dance
9. Emily in Paris
10. After Life

Om het met een beroerde woordspeling te zeggen: een stralende winnaar, en een herinnering dat er nog ergere dingen bestaan dan corona. Een ontploffende kernreactor bijvoorbeeld (1), of je spannende serie zodanig rekken dat het een oefening wordt in overbodigheid maskeren. Maar goed: u kiest natuurlijk zelf wie u op (2) wilt zien. Spojrrrt op (3) en (8), de ene vorm al wat fysieker dan de andere, en Lady Di op (4) – nog niet zeggen hoe het met haar afloopt!

BESTE ACTEUR (nationaal)

POP POLL 2020 ACTEUR Beeld Humo
POP POLL 2020 ACTEURBeeld Humo

1. Jan Decleir
2. Matthias Schoenaerts
3. Tom Waes
4. Tom Van Dyck
5. Matteo Simoni
6. Wim Willaert
7. Rik Verheye
8. Koen De Bouw
9. Kevin Janssens
10. Geert Van Rampelberg

Of we hebben te maken met een soort carrièreprijs, of we krijgen hier een signaal dat ook ú maar moeilijk wennen kunt aan het nieuwe stemtimbre van de Sint. Niettemin: eerbied voor grijze haren op (1), terwijl uw vorige golden boy dit jaar maar eens tevreden moet zijn met een vijfde stek in uw lijstje. Nu, tenzij je lid bent van Reuzegom, is van een lesje in nederigheid nog nooit iemand gestorven.

BESTE ACTRICE (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Maaike Cafmeyer
2. Ella Leyers
3. Veerle Baetens
4. Barbara Sarafian
5. Maaike Neuville
6. Sien Eggers
7. Ruth Beeckmans
8. Lynn Van Royen
9. Charlotte Vandermeersch
10. Nathalie Meskens

O, de smullenswaardige tragiek van een vrouw in vechtscheiding, in het nauw gedreven en met wilde uitbarstingen in de rechtbank tot gevolg! Maar genoeg over (4), want uw winnares mag er ook wel zijn, en volgt, als zat ze de N-VA voor, lekker zichzelf op. De veroveringstocht van (2) in ‘De slimste mens’ zal haar ook hier geen windeieren gelegd hebben. En ondanks dé acteerprestatie van 2020: géén Eveline in uw top tien.

BESTE ACTEUR (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Tom Hanks
2. Johnny Depp
3. Timothée Chalamet
4. Chadwick Boseman
5. Will Smith
6. Matthew McConaughey
7. Al Pacino
8. Keanu Reeves
9. Nicolas Cage
10. Adam Driver

Geen betere samenvatting van 2020: uw acteur van het jaar is een voormalige coronapatiënt. Hoe inclusief! Bij uw tweede keuze hebben we toch enkele bedenkingen: het was al een hele prestatie als hij dit jaar een rol kon behouden, laat staan dat hij er eentje overtuigend spéélde – zijn vertolking van de vermoorde onschuld, bijvoorbeeld, vonden blijkbaar niet alleen wij allesbehalve geloofwaardig. Nog een gevallen superheld op (4).

BEKWAAMSTE TV-FIGUUR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Martine Tanghe
2. Tom Waes
3. Dieter Coppens
4. James Cooke
5. Jan Jaap van der Wal
6. Erik Van Looy
7. Eric Goens
8. Philippe Geubels
9. Siska Schoeters
10. Pedro Elias

Een wit wijntje en een monkellachje om te vieren, en dan de ravage overschouwen die de pensionering van de Moeder Aller Ankers (1) aangericht heeft, en die van zulke omvang is dat ze op een nieuwsredactie een reporter ter plaatse zouden sturen. De enige verrassing: een nieuwkomer (9), tevens de enige vrouw naast de laureate die volgens u bekwaam genoeg is om in uw lijstje te mogen prijken. Heeft Mia dan voor níéts al die keren aangeschoven in ‘De afspraak’?

BESTE RADIOPROGRAMMA

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. De warmste week (StuBru)
2. Michèle Cuvelier (StuBru)
3. De ochtend (Radio 1)
4. De grote Peter Van de Veire show (MNM)
5. Maarten & Dorothee (Qmusic)
6. De afrekening (StuBru)
7. De madammen (Radio 2)
8. De wereld van Sofie (Radio 1)
9. Generation M (MNM)
10. Nieuwe feiten (Radio 1)

StuBru boven, al zag (1) er dit jaar ietsje anders uit dan we gewend waren. U bent een ochtendmens: dat zien we aan (3), (4) en (5) – al zijn we er bij die tweede sinds dit jaar wel achter dat die ‘grote’ in de titel toch een beetje berust op een optimistisch overstatement. Dat het fenomenale ‘Duyster’ terugkwam, is u ontgaan: Ayco landt buiten uw top tien, en dat – zelf zijn we meer aanhangers van het understatement – is jammer.

BEKWAAMSTE RADIOFIGUUR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Siska Schoeters
2. Michèle Cuvelier
3. Peter Van de Veire
4. Eva De Roo
5. Peter Vandenbempt
6. Xavier Taveirne
7. Sam De Bruyn
8. Sofie Lemaire
9. Gunther D
10. Stijn Van de Voorde

Merkwaardige deining in de radiogolven: hoewel u het programma van (2) hoger hebt zitten, is het toch niemand minder dan Siska Schoeters (1) die zich vanop de vierde plaats een weg naar boven elleboogt om als winnaar in de warme gloed van uw appreciatie te baden. Driedubbele opdoffer voor de smaakpolitie: (9) houdt voet aan grond, nergens is ook maar iemand van Klara te bespeuren, en Ayco Duyster valt ook hier buiten de top tien. De hoogste nieuwkomer is (5), wat betekent dat Vincent Byloo baan heeft moeten ruimen. Is hij gewoon ondertussen.

BESTE ACTRICE (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Scarlett Johansson
2. Margot Robbie
3. Meryl Streep
4. Nicole Kidman
5. Emilia Clarke
6. Nathalie Portman
7. Olivia Colman
8. Charlize Theron
9. Renée Zellweger
10. Sarah Paulson

Talent te over in deze tabel, even oogstrelend als overtuigend wanneer neergepoot voor een camera. En ja, dat zouden we ook zeggen als het mannen zouden zijn, maar eerlijk: als u ons vijf minuten geeft om te kiezen tussen Tom Hanks en deze (1), zouden we vooral vragen waar de andere vier minuten en 59 seconden voor moeten dienen. Nieuw gezicht op (9), en niet alleen omdat ze vorig jaar niet voorkwam in uw lijstje.

BESTE TV-PROGRAMMA (Vlaamse zenders)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Down the Road (Eén)
2. De container cup (VIER)
3. De mol (VIER)
4. De slimste mens (VIER)
5. The Masked Singer (VTM)
6. De Columbus (Eén)
7. De ideale wereld (Canvas)
8. Kinderen van de Holocaust (Canvas)
9. Zelfde deur, 20 jaar later (Eén)
10. De afspraak (Canvas)

De Ha! van Humo 2020 (2) strandt op een zucht van de overwinning, waardoor (1) zichzelf opvolgt als uw favoriete beeldvulling. Oké, maar wat met de onrealistische verwachtingen die zo’n programma schept? Niet álle gepensioneerde voetballers raken immers zo goed uit hun woorden als Wesley Sonck. Valt op: u out zich nog liever als fan van (5) dan toe te geven dat u naar ‘Château Planckaert’ gekeken hebt.

BESTE TV-PROGRAMMA (andere zenders)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. The Graham Norton Show (BBC One)
2. Zondag met Lubach (NPO 3)
3. De wereld draait door (NPO 1)
4. The Daily Show (Comedy Central)
5. Match of the Day (BBC One)
6. Master Chef (BBC One)
7. Zomergasten (NPO 2)
8. Tegenlicht (NPO 2)
9. Pointless (BBC One)
10. The One Show (BBC One)

Sinds mensenheugenis ongeslagen in deze kolom: Graham Norton (1). Uw (2) maakt van het einde van (3) gebruik om zich drie plaatsen hoger te slingeren dan vorig jaar: moeilijk om daar géén beloning in te zien voor die aflevering waarin hij België in het belachelijke trok. Al moest Lubach op dat vlak zijn meerdere erkennen in Georges-Louis Bouchez. Maar: wie niet?

BESTE ZANGER (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Bart Peeters
2. Zwangere Guy
3. Tourist LeMC
4. Arno
5. Brihang
6. Sam Bettens
7. Wannes Cappelle
8. Jasper Steverlinck
9. Tamino
10. Max Colombie

Uw (2) mag er volgens u dan nog de plaat van het jaar uitgeperst hebben, aan uw (1) wordt niet geraakt. Het brons bewaart u voor een Tourist die in 2020 noodgedwongen thuisbleef (3), waardoor uw top drie identiek oogt aan die van 2019. Daar hebben (5) en (7) vast iets over te zeggen, maar tot ze bij de tv ook gebarentolken West-Vlaams aanwerven, hebben we het raden naar wat. Twintig kilo lichter en met minder kapperskosten dan ooit, maar nog altijd even onverwoestbaar: (4).

BESTE ZANGER (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Bruce Springsteen
2. John Legend
3. Nick Cave
4. Bon Iver
5. Post Malone
6. Paul McCartney
7. Dave Grohl
8. Yungblud
9. Bob Dylan
10. Neil Young

Zijn we eindelijk van Ed Sheeran af (van het goud naar de totale onzichtbaarheid!), moeten we in ruil doen alsof (5) óók een zanger is. Uw (2) maakt van de opschudding gebruik om net de omgekeerde beweging te maken en komt vanuit het niets uw erepodium opgestoven – zolang hij maar met twee woorden spreekt tegen De Baas (1), alweer uw geprefereerde bard. Generatiegenoten van ’m op (6), (9) en (10). Jong geweld op (8), Dirk De Wachter op (3) en een drummer op (7).

BESTE ZANGERES (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Angèle
2. Geike Arnaert
3. Natalia
4. Selah Sue
5. Luka Cruysberghs
6. Meskerem Mees
7. Emma Bale
8. Coely
9. Trixie Whitley
10. Noémie Wolfs

Ook dit jaar weer een stuk of drie huidige dan wel voormalige zangeressen van Hooverphonic – wie kan het ook bijhouden – maar over uw (1) is weer geen enkele discussie mogelijk. Angèle venait, voyait et vainquait. En tussendoor nog de tijd voor een duet met Dua Lipa ook! Eén raad wel: wees misschien volgend jaar wat zuiniger in uw lofbetuiging, want een mens wil Alex Callier ook niet té makkelijk op ideeën brengen. Mogen we u tot slot feliciteren met uw zeer terechte vermelding voor (6)? Nee, geen coronatest nodig in uw geval: u hebt wel degelijk smaak.

BESTE ZANGERES (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Billie Eilish
2. Dua Lipa
3. Adèle
4. Taylor Swift
5. Miley Cyrus
6. Ariana Grande
7. Lana Del Rey
8. Beyoncé
9. Florence Welch
10. Alicia Keys

Teenage kicks, so hard to beat: (1) voorzag uw 2020 van de vrolijke noot en volgt zichzelf op, met de vingers in de neus en water in de kelder, terwijl uw vorige zilver nu duidelijk gevoelig minder gewicht in de schaal te leggen had (3). Van de vrijgekomen ruimte maakt (2) gebruik om langszij te glippen. Mocht van u gerust een toontje lager zingen dit jaar: Lady Gaga en Lizzo. Vullen de leegte: de fraaie nieuwkomers op (5) en (10).

BESTE GROEP (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Bazart
2. Hooverphonic
3. Het Zesde Metaal
4. Balthazar
5. Triggerfinger
6. Compact Disk Dummies
7. Equal Idiots
8. blackwave.
9. dEUS
10. Black Box Revelation

Iedereen speelt weleens op veilig (laatst nog ons mondmasker opgehouden tijdens een tandartscontrole), maar was u nu écht zo bezorgd om door de mand te vallen met uw muzieksmaak dat u dan maar weer het lijstje van vorig jaar moest kopiëren? Het geeft te denken: Absynthe Minded, School Is Cool, DIRK. en Soulwax maakten volgens u enkele platen van het jaar, maar hen tot de beste groepen van 2020 rekenen? Ho maar!

BESTE PLAAT (nationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. BrutXXL (Zwangere Guy)
2. Neon Fever Dream (Compact Disk Dummies)
3. Riddle of the Sphinx (Absynthe Minded)
4. Mysterium (Jef Neve)
5. Things Thag Don’t Go Right (School Is Cool)
6. Cracks In Common Sense (DIRK.)
7. Live in Ghent (Brutus)
8. UM! (Umi Defoort)
9. EMS Synthi 100 (Soulwax)
10. IV (Fixkes)

Een plaat lanceren in 2020 was commercieel gezien de slechtst mogelijke carrièrezet sinds Claude François een lamp verving vanonder de douche. Dat enkelingen het toch aandurfden, maakte dat het niet ál kommer, kinkloppen en kwel was. Brussel hoofdstad (1), de rest parking.

BESTE PLAAT (internationaal)

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. After Hours (The Weeknd)
2. Future Nostalgia (Dua Lipa)
3. Letter to You (Bruce Springsteen)
4. Folklore (Taylor Swift)
5. PWR UP (AC/DC)
6. Idiot Prayer (Nick Cave)
7. Bitterzoet (Eefje de Visser)
8. The Slow Rush (Tame Impala)
9. Song Machine (Gorillaz)
10. Rough and Rowdy Ways (Bob Dylan)

Toen hij bij de Grammy-nominaties enkel een koud ‘Thanks but no thanks’ kreeg, toonde hij zich behoorlijk pissig, maar u weet (1) duidelijk wél naar waarde te schatten. Voor de rest alleen maar goede muziek, maar wees eens eerlijk: is de worp van (2) u écht dierbaarder dan wat (3), (6) en (10) op hun leeftijd nog uit hun knoestige knuisten wisten te toveren? En mooi is dat: als ze eens een jaartje niet naar Werchter kunnen, komen die Nederlanders híér plaats innemen (7).

BESTE TEKENAAR

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Jeroom
2. Chrostin
3. Lectrr
4. Kamagurka
5. Eva Mouton
6. Laura Janssens
7. Marec
8. Herr Seele
9. Tom Borremans
10. Eric Meynen

Het is gewoon niet eerlijk als (1) ook meedoet: het Pluisje onder de potloodlieden wordt voor het zoveelste jaar op rij afgetekend winnaar. Jong vrouwelijk talent op (2), (5) en (6), en op (4) en (8) een tweespan oude waarden die wekelijks bewijzen dat een mooi lijntje nooit uit de mode zal zijn. Ook op (9) is het Humo boven, maar de concurrentie roert zich: mooi geprobeerd (3), (7) en (10), maar zolang Jeroom weerstaat aan de bloemsuiker en cheeseburgers, zitten we gebeiteld.

BESTE BOEK

POP POLL 2020 Beeld Humo
POP POLL 2020Beeld Humo

1. Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel (Herman Brusselmans)
2. Ik ben er niet (Lize Spit)
3. Troje (Stephen Fry)
4. Wildevrouw (Jeroen Olyslaegers)
5. De opgang (Stefan Hertmans)
6. De kolibrie (Sandro Veronesi)
7. Cliënt E. Busken (Jeroen Brouwers)
8. Bezette gebieden (Arnon Grunberg)
9. De onbevlekte (Erwin Mortier)
10. Het boek Daniël (Chris de Stoop)

Weinigen weten dat de schrijfwoede van (1) gestuwd wordt door een panische angst om eens een jaartje níét bovenaan uw lijstje te prijken. Maar kijk: hij heeft z’n deel gedaan, en u bedankt hem met een gouden medaille. Meer langharig literair aangelegd tuig van eigen bodem op (2) en (4). (7) schreef een boek en deed dat goed. Het brons gaat naar een Britse gentleman (3). Kijk, Thomas Vanderveken: wij hebben ’m wél!

BESTE GROEP (INTERNATIONAAL)

POP POLL 2020 - GROEP Beeld Humo
POP POLL 2020 - GROEPBeeld Humo

1. Coldplay
2. Arctic Monkeys
3. AC/DC
4. Mumford & Sons
5. Rammstein
6. U2
7. Tame Impala
8. The War on Drugs
9. The Cure
10. The Killers

Wat Chris Martin (1) heeft dat alle andere groepen niet hebben? Buiten een neus voor zaakjes en een ex die geurkaarsen verkoopt met een aroma van muts: geen idee. Dat we daar alleen in staan, bevestigt u ook dit jaar, want Coldplay doet het ‘m gewoon weer, en daar kan zelfs een reünie tussen (3) en hun rechtmatige frontman, noch inzet van vlammenwerpers (5), noch enig andere muzikale verwezenlijking volgens u iets tegenover stellen. Dat (4) en (10) ook in uw lijstje staan, stelt ons gelukkig gerust: jammer van uw gehoorverlies, maar uw gevoel voor humor is alleszins intact.

TREND VAN HET JAAR

POP POLL 2020 - TREND Beeld Humo
POP POLL 2020 - TRENDBeeld Humo

1. Corona
2. TikTok
3. Mondmaskers
4. Verrechtsing
5. Complottheorieën & fake news
6. Lockdowns
7. Coronamaatregelen
8. Klagen
9. Lockdownfeestjes
10. De Vivaldi-regering

Het bekende thema overheerst vrijwel uw hele lijstje. In tijden als deze is het dan vooral goed te gedenken dat trends per definitie van voorbijgaande aard zijn. De globalisering is alleszins een blijvertje: uw eerste twee keuzes zijn beide van Chinese makelij, terwijl dat bij (3) toch liever niét het geval was als het even kon. Een mooie wenk trouwens om (4) en (5) – verlengden van elkaar – ook hier broederlijk naast elkaar te zetten. Zie in dat verband ook (7) en (9). En verder doen we het er het zwijgen toe: aan een overdosis (8) heeft werkelijk niemand boodschap.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234