null Beeld

Humo's Pop Poll de Luxe: het Grote Peter Van de Veire, Christophe Lambrecht en Tomas De Soete Interview

Pop Poll-medailles voor Bekwaamste Radiofiguur, Beste Radioprogramma en Beste Radiostation: tijd voor een interview met het team van Music for Life; Peter Van de Veire, Christophe Lambrecht en Tomas De Soete.

Redactie

Zijn foto hangt in menige meisjeskamer aan de muur, maar een tieneridool wil Peter Van de Veire zichzelf niet noemen. 'Ik ben 35 en ik word grijs! Kan ik er wat aan doen dat mijn poster in de Joepie heeft gestaan?' Samen met Tomas De Soete (30) en Christophe Lambrecht (36) zorgde Van de Veire voor dé radiostunt van 2006: Music for Life, een zes dagen durende live-uitzending vanuit een glazen huis in Leuven, allemaal om de landmijnen de wereld uit te helpen. Het leverde VDV de Pop Poll-medaille voor Bekwaamste Radiofiguur op. Als u dan nog weet dat u 'De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow' verkoos tot Beste Radioprogramma en StuBru tot Beste Radiostation, dan begrijpt u: tijd voor een interview.

undefined

Populariteit is een bizar beestje. Een jaar geleden nog verkozen 4.057 Humo-lezers Wim Oosterlinck tot Bekwaamste Radiopresentator. Inmiddels stapte Oosterlinck van StuBru over naar Q-music: hij zakte prompt naar plaats drie, met 'maar' 879 stemmen.


PETER VAN DE VEIRE « Eigenlijk straf dat hij nog zo hoog scoort. Des te beter voor hem hé, maar als we zijn populariteit bij de luisteraars moeten afmeten aan de reacties in onze mailbox... Gelukkig weten wij en een heleboel van onze collega's dat hij nog altijd een heel straffe radiomaker is.»


HUMO Vanwaar jouw plotse populariteit?

VAN DE VEIRE « Omdat ik zelf 700 mails gestuurd heb, zeker? (lacht) Het zal er wel mee te maken hebben dat ik nu een ochtendprogramma presenteer: op één of andere manier ben je dan aanweziger. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik tegenwoordig zo gigantisch veel betere radio maak dan vroeger in de vooravond. Een verse krant kraakt 's morgens ook nog een beetje - 's avonds is het papier al wat verlept. En 's avonds kijken er veel meer mensen televisie; in de ochtend heb je nauwelijks concurrentie.»


TOMAS DE SOETE « Ik presenteer tegenwoordig een programma in de avondspits, als iedereen in de file staat, en de mensen hebben dan iets van: laat ons maar wat met rust. Ik probeer ook niet te lang aan een stuk te lullen. Als je de ochtend doet, ben je zowat het eerste vriendje dat de mensen horen. Het is altijd leuk om vast te stellen dat die zot van de radio nog vroeger is opgestaan dan jijzelf.»


VAN DE VEIRE « Ik sta op om kwart voor vier. Voor mij is het dan ook nog midden in de nacht, hoor.»


CHRISTOPHE LAMBRECHT « Als ik 's morgens in mijn wagen zit, zoek ik vooral gebabbel. Je bent nog fris, je wil informatie, je wil geëntertaind worden. Mijn programma 'Music@work' komt na 'De Peter Van de Veire Show', en daarin staat de muziek veel meer centraal. Ik ben dan ook geen tafelspringer, meer een pastoor (lacht).»

undefined

Het Jezusgevoel

HUMO Sinds Music for Life zijn jullie halve of hele BV's geworden. Wat vonden jullie zelf het mooiste moment?


VAN DE VEIRE « Heb je een uurtje? Ze hebben het ons al zo vaak gevraagd en ik weet het nog altijd niet.»


LAMBRECHT « Het was één lange, toffe trip.»


DE SOETE « Mijn geheugen is het eerste dat begint te haperen als ik te weinig eet en te weinig slaap: de helft van die week ben ik dus gewoon kwijt. Wat ik er mij van herinner is een totaalsfeer van gelukzaligheid.»


VAN DE VEIRE « Het beeld dat ik altijd voor me blijf zien, zijn kleine jongetjes die stijf van de kou - want het was echt wel bar koud - maar met gloeiend rode wangetjes hun spaarcentjes door de gleuf kwamen steken.»


LAMBRECHT « De verkleumde handjes!»


VAN DE VEIRE « En de bibberende bejaarden die looprekgewijs naar voren werden geduwd. Af en toe gaf het een beetje een Jezusgevoel. Breng de zieken naar die mannen, zij zullen ze genezen!»


LAMBRECHT « Er waren mensen die écht de vergelijking maakten met de stal van Bethlehem. Van heinde en verre kwamen de mensen op ons af. Zelfs mijn doopvader, een tachtigjarige priester, was met de bus van Rotselaar gekomen. Phara de Aguirre vertelde dat ze op de bus een paar madammekes van in de zeventig bezig had gehoord: 'Zijt gij al geweest? Jaja, ik ga voor de tweede keer!' Ze zijn net geen kaarsjes voor de deur komen branden.»


VAN DE VEIRE « En dan al die BV's die we over de vloer kregen. Als ik bedenk hoeveel moeite we soms moeten doen om een BV 's morgens gewoon nog maar te mogen bellen... Nu kregen we in het holst van de nacht bezoek van de Tom Boonens en Urbanussen van deze wereld.»


DE SOETE « De eerste keer dat ik om twee uur 's nachts uit mijn bed kroop en in het huis kwam, viel ik achterover: 'Hier staat nog altijd twintig, dertig man voor de deur!' Op een bepaald moment stond er zelfs een troep Palestijnen met fakkeltjes te zwaaien: 'Ook de Palestijnse zaak moet gesteund worden!'»


VAN DE VEIRE « Iedereen probeerde een graantje mee te pikken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234