null Beeld

Humo's Pop Poll de Luxe: Mintzkov

Terwijl Humo's Rock Rally door het Vlaamse land dendert, brengt de winnaar van tien jaar geleden, Mintzkov, zijn derde plaat uit: het opvallend fris parelende 'Rising Sun, Setting Sun'.

Het daghet in den oosten, het lichtet overal. Maar de lamp brandt natuurlijk vooral in Antwerpen, en dus wachten Lies Lorquet (bas, zang) en Philip Bosschaerts (zang, gitaar) me op in een etablissement aldaar voor een diepte-interview.

En dat begint vreemd genoeg met een anekdote over hun eigenste variant op de 'Hello Cleveland!'-scène uit 'This Is Spinal Tap'.

Philip Bosschaerts «We deden vorig weekend een try-out ergens in de Kempen. Vlak voor het optreden zijn we bezig: 'Waar hebben we hier nog gespeeld indertijd? O ja, Hoogstraten.' En ik kom het podium op en zeg: 'Hallo, Hoogstraten!'»

Lies Lorquet «Maar we zaten in Rijkevorsel.

»En van die peasant city, mag ik dat zeggen Philip? (Hij schudt van nee, maar zij vervolgt) We waren eens in Duitsland, ik weet niet meer waar, maar het was in een pittoresk stadje. Nu moet je weten, onze drummer Min Chul (Van Steenkiste) is van Lier en hij is trots op zijn stad. 's Avonds verwelkomde Philip het publiek met 'Your town reminds me of our drummer's town, Lier. It's a peasant city.»


Philip «Zei ik niet iets anders? En dan nog: twee incidenten in tien jaar, dat valt toch mee?»


HUMO Zijn jullie na al die tijd familie voor mekaar geworden?

Philip «Ja. Ik had het er onlangs over met Rafke van The Paranoiacs. Hij vertelde me dat hun producers, gelijk wie, het altijd vreemd vonden hoe hij met Hans omging. Tot ze doorhadden dat hij zijn broer was. Wij hebben zo'n echte bloedband niet eens nodig om extreem hard te zijn voor elkaar.»

Lies «We hebben onze eigen humor, onze eigen running gags... En inderdaad: we communiceren bijzonder direct. Soms zegt mijn vriend: 'Maar allez, Lies, hoe zég je dat nu tegen Philip!' Terwijl die dat helemaal niet erg vindt - hoop ik toch.»


HUMO Jullie twee zijn al sinds het begin de boegbeelden van Mintzkov. Hebben jullie bandmaats zich nooit wat meer naar voren willen werken?

Philip «Zonder afbreuk te doen aan hun capaciteiten: pas als wij iets doen op de repetitie, gebeurt er iets. En als we niets doen, gebeurt er niets. Dat systeem marcheert gewoon. Lies of ik komen af met een riffje, de rest volgt, en samen maken we er een nummer van.»

Lies «En als ik vind ergens een mening over heb - van een song die beter kan worden uitgewerkt tot een bindtekst die ik niet leuk vind - dan zeg ik dat tegen Philip. De jongens (met naast Min Chul nog gitarist Daan Scheltjens en toetsenist Pascal Oorts, red.) zwijgen meestal over zulke dingen, maar ik vind dat wel belangrijk. En dan volgt er weleens een confrontatie. (Tegen Philip) Komaan, let it out!»


Philip «Nu moet ik weer aan die bindtekst van vorig weekend denken... Mag ik bij dezen mijn excuses aanbieden aan de mensen van Rijkevorsel?»


HUMO Jullie voorkeuren zouden ook haaks op elkaar staan. Om het wat karikaturaal te schetsen: Lies houdt van Roxette, Philip houdt van Pavement, en in dat spanningsveld worden jullie songs geboren.

Lies «Ik ken mijn klassiekers: Wilco, Pavement, JJ Cale, maar ik ben ook fan van Klaus Wunderlich en Boney M., de Goombay Dance Band en Roxette. Ja, ik heb een slechte smaak, en ik vind dat niet erg om dat toe te geven.»

Philip «Ik luister vooral naar heel politiek correcte dingen, en dat botst vaak de anderen. Over de intro van 'Opening Fire', de eerste single van de nieuwe plaat, hebben we bijvoorbeeld lang gediscussieerd. Die rare maatsoort is voor Lies té politiek correct, maar ik vind dat het erin hoort. Ik steek zeker niet bewust stoorzenders in onze muziek - dat zou vals spelen zijn. Ik wilde de song gewoon laten klinken zoals hij het best klinkt.

»En trouwens: ik heb wel gitaar leren spelen op Pavement, maar ik luister er al vijftien jaar niet meer naar. Min Chul háát die groep zelfs (lacht).»HUMO Werken jullie lang aan een song?

Philip «Ik geloof songschrijvers niet die zeggen dat ze er in vijf minuten eentje af kunnen hebben.»

Lies «Hm, van sommigen geloof ik dat wel - en je hoort het ook aan het resultaat.»

Philip (lacht) «Van idee tot afgewerkte song, daar gaan bij ons weken of zelfs maanden over. Het kan zijn dat ik straks op weg naar huis een inval krijg voor een tekst, maar daarna blijft het lang zoeken naar de juiste woorden. Ze moeten goed klinken en de volgorde moet goed zitten, zodat er mooie beelden ontstaan. Mijn teksten zijn ook nooit verhaaltjes, ze hebben altijd iets verkapts.»

U vindt het volledige interview met Mintzkov vanaf dinsdag 16 februari in Humo 3624

Humo's Pop Poll de luxe

Zondag 14 maart in het Sportpaleis Antwerpen. Met onder anderen Mintzkov. Info & tickets: 070/345.345 of humo.be

undefined

null Beeld

Mintzkov on MySpaceHumo\'s Pop Poll de Luxe
Mintzkov

Bekijk het Moodio.TV-filmpje met Mintzkov tijdens de try-out in de Kempen.

undefined

undefined

Mintzkov

Rock Rally-finalisten op Moodio.TV

undefined

Mintzkov

Mintzkov met 'Opening Fire'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234