null Beeld

Humo's Pop Poll Super de Luxe: Bono over het geheim achter zijn medaille

Humo's Pop Poll de Luxe rolt als vanouds de goudomzoomde rode loper uit voor de grootste internationale sterren. U stemde ze in de prijzen, drie van hen doen iets terug en schreeuwen toonvast hun dankbaarheid uit: Bono, die dankzij zijn overwinning van dit jaar naar de top springt van het Pop Poll-klassement aller tijden en aldus de galerij der allergrootsten betreedt (zie Humo-Files); en Johnny Depp en Scarlett Johansson, die met verve hun titels van vorig jaar verlengen en zich aldus tot het filmische koningskoppel uwer dromen kronen.

Redactie

BONO
Zanger Internationaal, Groep Internationaal
'Te veel beloond'

U riep Bono uit tot Beste Zanger Internationaal en U2 tot Beste Groep Internationaal: twee Pop Poll-medailles die de man vast troost bieden voor het missen van de Nobelprijs voor de Vrede.


- Waren u en Bob Geldof ontgoocheld?

BONO « Ik betwijfel of een rockster ooit zo'n prijs zal winnen. Ik heb het gevoel dat ik nu al te veel beloond word voor wat ik doe. Ik ken Muhammad Yunus (de bankier uit Bangladesh die de Nobelprijs kreeg voor zijn microkredieten aan onbemiddelde ondernemers, red.), en ik vind hem een uitzonderlijke gentleman. Zijn idee was zo briljant dat het die ruime aandacht verdient.»


- De laatste tijd was u vooral in de weer met de lancering van Product Red (een ethisch label voor bedrijven die aids, tuberculose en malaria helpen bestrijden, red.). Nu u met de big business in zee gaat, zult u wel ergens grenzen moeten trekken. Zou u met een 4x4 willen rijden die Red-benzine slikt?

BONO « Grappig genoeg onderhandelen we momenteel met een autobouwer, maar het gaat om een hybride Red. De bedrijven staan in de rij om te mogen meedoen, én ze hebben fenomenale marketingbudgetten. Toen we uitkwamen in de VS kocht Gap vijf volledige advertentiepagina's in de New York Times. En elk reclamebord in Manhattan. En dat voor aids! Zoiets hadden wij nooit op eigen houtje kunnen klaarspelen. Het gaat dus niet alleen om cash, maar om een opwindende boodschap die iedereen te zien krijgt.»


- Wat denkt u van Madonna's Afrikaanse baby? Kan dat helpen?

BONO « Ik wil de vader van die baby aan een job helpen. In de kledingindustrie. Daarvoor dient ons Edun-label (Fair Trade-kledinglabel van Bono's echtgenote Ali Hewson, red.). We proberen jobs in Afrika te creëren, zodat de mensen daar hun kinderen kunnen onderhouden.

» Weet je, halverwege de jaren 80 reikte een mooie, nobele Afrikaanse man me een kind aan en zei: Alstublief, neem dit kind mee. Dan zal het overleven en een opvoeding krijgen. Neemt u het niet mee, dan zal het vast en zeker sterven.' Ik heb dat kind niet aangenomen, en daar heb ik het nog altijd moeilijk mee. Dat is ook één van de redenen waarom ik dit doe. Ik ben dus heel blij dat Madonna een eersteklassekaartje heeft gekocht voor een arm Afrikaantje.»


- Waarom hebt u dat kind toen niet aangenomen?

BONO « Omdat er wettelijke obstakels waren. Maar op een bepaalde manier héb ik het aangenomen.»


- Muziek dan. Naar het schijnt volgt u pianoles.

BONO « Bij Dawn, de pianolerares van mijn kinderen en een uitzonderlijke muzikante. Tijdens elke les schrijf ik een song: omdat ik weer een nieuw akkoord heb geleerd, of een nieuwe manier om iets te spelen. Window in the Skies' (het enige nieuwe nummer op '18 Singles', red.) is ontstaan uit een pianoles.»


- Gaan we u live bezig zien op piano, Elton John-gewijs?

BONO « Nee, ik denk niet dat dat zou werken. Tijdens onze laatste tournee heb ik 't geprobeerd bij The Sweetest Thing': de mensen deden een dutje.»


- Hoe respectloos.

BONO « Dat vond ik ook.»


- Edge vertelde ons dat Window in the Skies' tekenend is voor de richting die U2 uitgaat. Meer melodie en minder sound.

BONO « Ik weet het niet. Kijk, Rick Rubin (producer van de volgende U2-cd, red.) heeft een geweldig idee: Laten we niet de studio ingaan voor we de songs hebben.' Zit iets in. Ik voel er wel wat voor om te wachten tot we geen goeie songs hebben, maar grote songs. Groot is wat er gebeurt wanneer heel goed moe wordt. (Samenzweerderig) We gaan onze middelmatigheid in de ogen staren tot ze met de staart tussen de benen afdruipt. Wat kan een groep als U2 anders doen? Ofwel krassen we op, ofwel zijn we echt briljant.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234