null Beeld

Humo's Rock Rally 2010: de preselecties in Antwerpen en Leffinge

Ik ben, op verzoek, naar de eerste preselecties van Humo's Rock Rally 2010 gaan kijken. Men had mij gevraagd zowel de jury als de aantredende groepjes nauwlettend in de gaten te houden en daar verslag van uit te brengen. Dat laatste doe ik vandaag naar eer en geweten een eerste keer. Ik zal het ook de volgende vier weken doen. Dat ik daar vorstelijk voor betaald word zijn uw zaken niet, maar ik geef het toch even mee.

mikey van oudshoorn


Trix, Antwerpen

>> Foto's, audio en juryquotes van de preselectie van Humo's Rock Rally 2010 in Trix, Antwerpen

Blackie & The Oohoos

Bij Blackie & The Oohoos stonden de 18-jarige Martha Mahieu en haar 27-jarige zus Loesje, tevens songschrijfster, vooraan, terwijl de zwoegende muzikanten (gitaar, bas, toetsen, drums) zich op de achtergrond zo roerloos mogelijk van hun taak kweten. De meisjes mochten er in hun naar verpleegsterpakjes neigende galajurkjes met rode netkousen heel erg zijn (de oudste had haar gebroken onderarm zelfs in bijpassend haute couture-gips laten verpakken), en wat zij, elkaar afwisselend op backings en lead, in de microfoon fluisterden deed links en rechts een kwajongenshart sneller slaan. Helaas bleef na hun sterke openingssong Nemo' enkel het plaatje over.


Icarus

Help, ze hebben Stijn Meuris te heet gewassen!', dacht ik toen de zanger van Icarus het podium besprong. Ook de bombast leken ze bij de vroege Noordkaap te hebben gehaald, maar helaas niet de overtuiging en de dadendrang, en al helemaal niet de tekstuele klasse. Een verschrikking was Icarus niet (dat tweede nummer hád iets), maar pas als ze beseffen dat je teenage angst niet kunt acteren, zal ik in de lokale concertkalender de fluostift nog eens over hun naam halen.


Mutts Of Marble

Mutts Of Marble had niet één maar twéé weinig begenadigde zangers meegebracht, en niets wat ook maar in de verste verte op een song geleek. Ze zouden hun groepsnaam moeten veranderen in De Goede Bedoelingen,' wierp een jurylid op. Ik heb hem/haar niet tegengesproken.


I Drove A Tank

De frontman van I Drove A Tank (beste groepsnaam van het weekend!) droeg zijn Telecaster zoals Siegfried Bracke zijn vlinderdas, en ook de rest had de instrumenten modieus hoog hangen. Songs nummer twee en drie verbleekten bij opener Most Scared', maar de jury zag een groep die iets durft'; dat zij nog niet wisten wat precies, leken zij voorlopig als een goed teken te beschouwen.


All Riot

Oké Antwerpen!' waren de eerste woorden die de zanger van All Riot richtte tot het Trix-publiek, dat tot dan toe het beste van de vrijdagavond had proberen te maken. Hij onderstreepte dat verderop met slogans als Komaan Trix!' en Oké Antwerpen, laat horen dat jullie de hoofdstad zijn!', en wie angstig van aard was of niet goed had opgelet in de aardrijkskundeles, sloeg aan het hupsen, klappen of brullen. Maar wees gerust: ook zonder zanger had All Riot de kansen op een halve finale vakkundig de nek omgewrongen.


The Flying Horseman

Bert Dockx, frontman en songschrijver van The Flying Horseman, had ter begeleiding de zusjes Mahieu van openingsact Blackie & The Oohoos en bij uitbreiding hun hele groep geleend. Zelf serveerde hij een soort parlando-countryblues met gitaareffecten die de jury de woorden uiterst' en origineel' deden bovenhalen. There Lives a House' heette zijn tweede song (vijf minuten en geen seconde verveeld!): het deed me denken aan die keer dat ik in het Genk voor het eerst de uitdrukking Ik weet uw huis wonen, jong!' hoorde. De genaamde Dockx moet daar, te paard of niet te paard, ook ooit zijn gepasseerd. En iemand zijn lief hebben afgepakt.


Young Newman

Young Newman is een man alleen, en zijn bakkebaarden, hoornen bril en Telecaster volstonden niet om boven het geroezemoes uit te komen dat The Flying Horseman had achtergelaten. Ik hoorde een paar degelijke strofes en een doordeweekse cover van Townes Van Zandts Highway Kind', en kwam tot het besluit dat het weer best een boeiend gespreksonderwerp kan zijn.


Jules

De frontvrouwe van Jules, wederom een sterke groepsnaam, liet in haar bio weten dat zij in Costa Rica nog in het voorprogramma van Alpha Blondy had gespeeld. Haar groep, met behoorlijk overbodige mondharmonicaspeler, leek niet goed te weten wat precies te spelen terwijl zij zich door gezwollen slogans als I'm walking through the backstreets of crack alley' zong. Gabriel Rios noch de toeristische dienst van Costa Rica was bereikbaar voor commentaar.


Intertwine

Als ik zeg dat het samenspel van Intertwine even strak zat als een rok rond het heupmassief van Natalia, doe ik de waarheid zwaar geweld aan. Toch weet ik zeker dat deze jongens de juiste platen in huis hebben (The Doors? Booker T? The Van Jets?) en met een extra dosis lef en uren in het repetitiehok (twee jaar? twee maanden? twee weken?) tot veel meer in staat zijn. Dat wij hen zullen terugzien! Maar waar?


Butsenzeller

Zat dat gemuilkorfde heerschap van Butsenzeller wérkelijk herhaaldelijk met zijn losse handjes aan het achterwerk van presentatrice Erika Van Tielen? Jazeker, zo werd mij achteraf bevestigd. Voor het kontknijpen bood hij achteraf zijn excuses aan; voor wat erop volgde niet. Oké Trix, laat ik het dan maar doen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234