null Beeld

Humo's Rock Rally 2010: het demoverslag

We hebben ze dus weer overleefd, de demoselectie van Humo's Rock Rally, al is het dit keer echt wel kantje boordje geweest. Maar liefst 1.002 musicerenden meenden recht te hebben op één van de honderd beschikbare plaatsen in de preselecties.

de jury

Ze probeerden ons van hun gelijk te overtuigen middels bio's waarin een aanzienlijk percentage te kennen gaf meer te zwanzen dan te zingen te hebben, drie geluidsfragmenten waarmee in meer dan een enkel geval werd aangetoond dat het begrip 'song' een rekbaar gegeven is, en een foto waarop het aanwezige charisma dusdanig werd tentoongespreid dat wij enkele keren in huilen zijn uitgebarsten.

''De middeleeuwen daverden op hun grondvesten''

Maar gelachen hebben we óók, en versteld gestaan van het bij momenten erg hoge niveau. De demoselectie van Humo's Rock Rally 2010, voor u samengevat in trends, tips en een portie onbedoelde humor.

De trends

Sire, er zijn geen groepen meer. Meer dan de helft van het deelnemersveld zit in een project, sleutelt aan een concept, is lid van een samenwerkingsverband, of noemt zichzelf het resultaat van een uit de hand gelopen grap. Moet allemaal kunnen, natuurlijk. Maar middels de woordkeuze in uw bio laten uitschijnen dat u zich eigenlijk liever op uw studie zou toeleggen, doet ons geenszins reikhalzend op 'play' drukken. Uit de hand gelopen grappen zijn zelden leuk voor de luisteraar. En aan alle singer-songwriters: cheer the fuck up; wij zijn geen psychotherapeuten.

Verder wordt er in Vlaanderen veel te veel metal, hardrock en aanverwanten gemaakt aan de hand van een door de grote voorbeelden aangereikt songpatroon: wat strakke riffs over een dubbele basdrum en een gebrul van jewelste. Haast nog slechter is het gesteld met de Vlaamse funk, die bijna per definitie niet te harden is. Een slapbas, een wahwah-pedaal, en als het even kan nog een ontbloot bovenlijf links of rechts, en klaar is Kees. Maar niet voor Humo's Rock Rally. Je groep The Funky MOFO's noemen en een song genaamd 'Motherfunker' vooraan zetten, is niet wat men noemt de jury stroop aan de baard smeren.

Eerder positief, zij het wellicht niet voor het milieu, is dat bluesrockers de spoorweg hebben ingeruild voor het bos als geliefkoosde backdrop voor de groepsfoto. Een eerste 'Woke up this morning...' noteerden wij overigens pas bij deelnemer nr. 843. Waarvoor dank.

De tips

Aangezien de gemiddelde leeftijd nooit eerder zo laag was (Bass Line Company uit Kessel-Lo bestaat uit een vijftienjarige, twee dertienjarigen en één twaalfjarige) stellen wij voor het over twee jaar gewoon nog eens te proberen, rekening houdend met volgende tips.

Zet uw beste song vooraan. U hebt namelijk twee miskleunen van formaat nodig om het enthousiasme waarnaar wij tijdens zo'n demoselectie hartstochtelijk snakken nog de kop in te drukken. Een initiële 'nee' omzetten in een 'ja' is een heel ander paar mouwen.

Echte kwaliteit komt altijd bovendrijven, maar als deelnemen belangrijker is dan winnen, wacht u best niet tot net voor de deadline met het insturen van uw materiaal. De inzendingen staan chronologisch gerangschikt en met het aantal geselecteerden al in het achterhoofd zijn wij op het einde een flink pak strenger dan in het begin. En, deelnemer nr. 993, als u zichzelf Two Minutes On the Clock noemt, weten wij letterlijk hoe laat het was.

En ten slotte weet u uiteraard dat wij houden van Daniel Johnston, vroege Will Oldham, Oblivians, Velvet Underground-demo's, en 'Metallic K.O.' van The Stooges - en dat wij, met andere woorden, opnamekwaliteit niet van primordiaal belang vinden. Maar als wij u door het geruis en gezoem eenvoudigweg niet hóren, wordt het natuurlijk moeilijk.

De humor

Aan flauwe plezanten die met een 'grappige' bio het gebrek aan kwaliteit op de demo willen verdoezelen geen gebrek. We besparen ze u. Maar de enkelingen die ons per ongeluk onbedaarlijk aan het lachen brachten, willen we u niet onthouden.

Deelnemer nr. 732 stuurde ons enkele dagen na het afsluiten van de inschrijvingen een mail: 'Beste, bij het aanmaken van het profiel heb ik gekozen voor Trix in Antwerpen als eventuele voorkeurslocatie in het geval wij geselecteerd zouden worden voor de preselecties. Ik had echter beter moeten opletten want de preselectie in Trix staat gepland op 15 januari, en dat is de dag vóór mijn huwelijk. Is het daarom mogelijk om onze voorkeur nog te wijzigen?' Dat kon, maar was niet nodig: 732 kan zich volledig op zijn trouwpartij concentreren. Met felicitaties van de jury, uiteraard.

De leden van deelnemer nr. 795 vonden dan weer dat er voor het inschrijven voor Humo's Rock Rally wel heel erg veel van hen werd gevraagd, en waren daardoor zelfs een beetje boos geworden. Wij citeren: 'Wij hebben speciaal, tien dagen voor Humo's Rock Rally afsloot, nog twee liedjes gecomponeerd en een oud opgefrist. Toen we echter gisteren tevergeefs onze liedjes wilden posten, werkte de site niet. Ik ben vandaag speciaal om twintig voor zes met extreem veel frustratie opgestaan om nog eens te proberen, en om tot de ontdekking te komen dat het nu wel werkt (erg frustrerend, zoals ik al zei). Ik moet straks naar school dus ik kan nu niets meer schrijven.' Nee, dan hebben die katoenplukkers met hun gitaren destijds écht niet te klagen gehad.

Bij deelnemer nr. 920 hebben wij lang getwijfeld tussen lachen of de politie verwittigen, maar omdat wij geen zin hadden om onze illegaal geïmporteerde civetkatkoffie te begraven, hebben we toch maar gekozen voor het eerste. 'Bij de geboorte van Ornamental Virus,' zo steken zij van wal, 'daverden de middeleeuwen op hun grondvesten. Ornamental Virus zoekt steeds nieuwe horizonten en slaagt er steeds beter in de kracht, grootsheid en glorie van de middeleeuwen uit te stralen en steeds andere kanten van de middeleeuwen toe te lichten. Opdat de middeleeuwen nooit vergeten mogen worden!' U gelooft het vast niet: hun muziek klonk exact zo. 17 jaar, nota bene. Niet op Humo's Rock Rally, maar binnenkort misschien wel op een Merovingisch feest bij u in de buurt. Aan al de rest: afspraak op 15 januari in Trix in Antwerpen voor de eerste preselectie.

De selectie

De lijst me de honderd geselecteerden voor Humo's Rock Rally 2010 en de verdeling over de verschillende preselecties vindt u op humo.be/rockrally. U kunt daar ook terecht voor een bio en drie songs van alle deelnemers.

De jury

undefined

null Beeld

De 100 geselecteerde groepenHumo\'s Rock Rally Archief: 2008

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234