null Beeld

Humo's Rock Rally 2010: School Is Cool!

Neen, een makkelijke discussie had de jury niet na de finale van Humo's Rock Rally 2010. De splitsing van dat hele fucking Brussel-Halle-Vilvoorde was er niks tegen, met dat verschil dat wij er na twee uur wikken en wegen wél uitkwamen: School Is Cool is kampioen!

Geert Op de Beeck

Omdat we ze drie keer moeiteloos een nietsvermoedende zaal hebben zien inpakken. Omdat ze met 'New Kids in Town' nu al een potentiële hit in handen hebben. En omdat iedereen na hun optredens met zo'n gigantische banaangrijns op zijn gezicht rondliep, en niemand die daar nog afkreeg.

Zelf hebben wij nog nooit de Rock Rally gewonnen, en dus vragen wij songschrijver, zanger en gitarist Johannes Genard wat van zo'n zege het meest onverwachte gevolg is:


Johannes Genard (zang/gitaar) «Dat wij vanmiddag een station call voor Studio Brussel hebben mogen inspreken: 'Hallo, wij zijn School Is Cool, en u luistert naar Studio Brussel!' Heel leuk.»


HUMO Wat vond je vooraf van de groepen die de jury voor de finale geselecteerd had?

Genard «Van één groep was ik verbaasd dat ze erbij waren. Ik ga niet zeggen welke: dat zou niet tof zijn, hè (lacht). Maar negen van de tien finalisten vond ik zeer juist gekozen. Ik weet bijvoorbeeld niet wie het anti-Nele Van den Broeck-jurylid was...»


HUMO Dat ga ik niet zeggen, want dat zou niet tof zijn!

Genard «...maar ik vond dat een terechte keuze, hoe vreemd het ook was. En de finale zelf vond ik steengoed. Toen de nummers drie en twee al op het podium geroepen waren en wij er niet bij waren, dacht ik niet dat we het nog zouden halen.

»Je kunt er nooit van uitgaan dat je gaat winnen, want muziek is zoiets subjectiefs. Zeker voor beginnende groepen is het bijna onmogelijk om te weten of je goed bent of gewoon keihard suckt.»


HUMO Jullie optreden in de AB was wel het minste van jullie drie Rock Rally-optredens, vond ik.

Genard «Ja. Tijdens de preselectie in Het Depot in Leuven hadden we maar vijf man mee - mijn vader, de vader van onze drummer en drie vrienden - en toch waren keiveel mensen kei-enthousiast. En in de halve finale was dat meteen ook zo. Heel vreemd, want wij hebben totaal geen fanbase of zo, maar iedereen begon van bij ons eerste nummer meteen wild te dansen.

»Tijdens de finale was het volk wel mee, en we hebben geen fouten gespeeld, maar 't was ook niet méér dan dat. Geen idee hoe dat kwam. Misschien door de zenuwen: niet omdat er zoveel volk stond - dat was net leuk - maar wel omdat er zoveel van afhangt.»


HUMO In één van de filmpjes op de Humo-site stel jij jezelf voor als een soort dictator binnen de groep. Jij en alleen jij bepaalt de muzikale koers van School Is Cool?

Genard «Dat was als grapje bedoeld. Na een interview met De Streekkrant stond daar ook al de titel 'Ik ben een muzikale dictator!' boven. Kei-onaangenaam om te lezen, want ik had dat écht om te lachen gezegd.

»Het gaat zo: ik schrijf de liedjes op mijn gitaar of op Garageband, en daarna leg ik ze aan de rest voor. Vervolgens proberen we ze live uit, en als het oké klinkt, blijven we dat nummer spelen. En anders passen we het aan. En als de anderen suggesties hebben, sta ik daar altijd voor open.»


HUMO Er worden geen straffen uitgedeeld aan groepsleden die niet akkoord gaan?

Genard «Dát natuurlijk wel.»

Herbeleef de finale van Humo's Rock Rally 2010!

null Beeld

Come and hear that brand new sound! Say hi to School Is Cool, the new kids in town en de winnaars van Humo's Rock Rally 2010. De finale was - met de woorden van The Crackups - een zot fiejesje! Bekijk foto's en video van de tien finalisten.

Het volledige interview met School is Cool én interviews met The Sore Losers en Willow leest u in Humo 3631 van dinsdag 6 april.

Herbeleef Humo\'s Rock Rally 2010!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234