null Beeld

HUMO's Rock Rally 2012: de finale

Dat het snel zou gaan, want er hadden zich maar drie drummers gemeld, zo werd ons medegedeeld door de mannen van het geluid, zondag, toen we het stralend zonlicht achterlieten op de Brusselse kasseien en de AB introkken voor de finale van Humo’s Rock Rally 2012.

Geert Op de Beeck

Het siert ons wellicht enigszins dat we dat op voorhand niet in de gaten hadden en dus geenszins rekening hadden gehouden met de diversiteit van de finale en gewoon waren gegaan voor wat ons het meeste aanstond, maar drie drummers: da’s weinig.

In de zeer geslaagde docu over de Rock Rally afgelopen zondag op Canvas, zegt de zanger van Sleepers’ Reign: ‘Wij zijn niet rock-‘n-roll, vraag maar aan onze drummer’, waarop hij naar de Apple-laptop aan zijn voeten wijst. Laptops, daarvan telden we er vier (harde schijven zonder scherm en ander digitaals niet meegerekend) waaronder drie op het uiteindelijke ereschavot. Da’s veel. En Sleepers’ Reign mag dan inderdaad niet de rock-‘n-rollste groep van deze editie zijn geweest, de winnaars van Compact Disk Dummies waren dat wel. Mét laptop. De tijd dat Luc Van Acker na een concert backstage zijn geluidsbakskes moest openvijzen om aan de organisator te laten zien dat er geen tapes inzaten, is – de Heer, en de rest van zijn bandje, zij geprezen – echt helemaal voorbij. De basis, opsmuk of aansturing van je sound uit de laptop halen, is anno 2012 een volstrekt legitieme manier van musiceren. Harry Partch zou het zo gewild hebben.

Maar laten we beginnen met de puristen die op zondag 25 maart in de AB aan ons verschenen, groepen met luide gitaren, bas en drums. Oermensen, quoi.

In die categorie steeg Tubelight boven de concurrentie uit. Om het met Neil Diamond te zeggen: it’s a beautiful noise. Vervormde noten, bendings tot net buiten de zone, feedback tot net binnen het aanvaardbare. Dat is kunst.

Goeie drummer. Goeie zanger. Dat laatste wisten we al van vier jaar geleden, toen de jongste van Swinnen nog volledig maar wel nagenoeg perfect Julian Casablancas nazong, en zijn kompanen zich zo goed en zo kwaad mogelijk The Strokes aanmaten. Nog iets zekerder worden in de pose, nog een prikje veelzijdiger misschien – wat als daar plots een ander soort song doorheen was gekomen? – en van Tubelight geraken we nooit meer af. Is goed.

Songs, dat was waar Radial Sequence, nog zo’n oergroep, mee in de finale was geraakt. Waar het ons twee keer niet had gestoord dat de zanger met zijn gitaar achter een goedkoop keyboard stond en dat er om onduidelijke redenen van positie en instrument werd gewisseld, deed het dat nu ineens wel. In een rock-‘n-roll-paleis als de AB zat het plots de uitstraling in de weg, en moesten we vaststellen dat de presence van Radial Sequence minstens vijf pond beter kan. Bring it on a little bigger, boys, a little balsier, en wij zullen volgende keer weer luisteren. Hele goeie drummer wel. Geen betere gezien. Over de gehele Rock Rally, that is.

HUMO'S ROCK RALLY 2012

Acht | woensdag 4 april | 14.35u.

Acht | zaterdag 7 april | 14.10u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234