null Beeld

'Humo's Rock Rally 2016': bekijk de documentaire over de moeder aller rockwedstrijden

De finale van Humo’s Rock Rally 2016 nadert, en de ravage is stilaan niet te overzien: brutaal afgekloven vinger- en teennagels, acute aanvallen van diarree en koortsblazen als bloemkolen zo groot. Maar ook buiten het jurylokaal raken de gemoederen verhit. Vanavond bijvoorbeeld, op Canvas, waar een nieuwe documentaire over ’s lands meest voldragen muziektalentenjacht geprogrammeerd staat – van de hand van Tomas De Soete, regisseur Steffen Verpoorten en eindredacteur Bertrand Lafontaine. Humo’s Rock Rally: de randfenomenen, de petites histoires, de grote gevolgen.

Frederick Vandromme


Lees alles over Humo's Rock Rally 2016

'Tomas De Soete over zijn eigen deelname, in 2000: 'Nu ik zie hoe begeesterd veel van de winnaars destijds waren, ben ik mij gaan schamen over onze deelname.'

Tomas De Soete «We zijn aan de documentaire begonnen met het plan alle mensen te bellen die ooit in de finale stonden en die we boeiend vinden. Een hele klus: in het geval van de Rock Rally zijn dat er ontzettend veel. We zijn uiteindelijk bij vijf hoofdvertellers beland, vijf iconische winnaars: Stijn Meuris, Joost Zweegers, Mauro Pawlowski, Bent Van Looy en Dave Martijn van Goose. Zij vertellen over hun dolle avonturen, over wat het allemaal heeft teweeggebracht en – in veel gevallen – over hoe het hun leven veranderd heeft.

»In de Rock Rally krijgt elke groep vijftien minuten om drie nummers te brengen, te tonen dat ze songs kunnen schrijven, die ook live kunnen spelen en, als het enigszins kan, een soort podiumprésence hebben waarbij mensen niet in slaap vallen: een zeer mooie en eerlijke selectiemethode, heb ik vaak gehoord.»

HUMO Ik las dat je Stijn Meuris en Joost Zweegers samen in één auto hebt gezet; dat moet een werkelijk onoverzienbare hoeveelheid anekdotes opgeleverd hebben. Hóé lang is die documentaire?

De Soete (lacht) «De dynamiek tussen die twee is effectief ongelooflijk grappig; een soort muzikale Statler en Waldorf. We hebben hen naar een preselectie in Genk gestuurd – onderweg beluisterden ze de demo’s, om vervolgens af te toetsen hoe hard die verschillen van de liveversie. Dat dat lang niet altijd samenvalt, is bij sommige groepjes goed en bij anderen beduidend slechter nieuws. Het aantal keren dat Joost die dag van enthousiasme op zijn dijen begon te trommelen, viel niet bij te houden. ‘Ik ben nerveus. Ik doe niet eens mee, maar ik ben NERVEUS!’

»Van de editie 1992, toen Joost een eerste keer deelnam met The Sideburns, kan hij zich trouwens nog steeds complete nummers van andere kandidaten herinneren. Desgevraagd speelde hij ze op gitaar na! Eén nummer van Jef Mercelis bijvoorbeeld, een jongen van wie we sindsdien weinig of niets meer hebben gehoord, maar volgens Joost was dat één van de allermooiste Rock Rally-songs ooit.»

HUMO Je bent er niet onbeslagen aan begonnen: in 2000 stonden jij en Bertrand Lafontaine zelf in de Rock Rally-finale, met de groep Driver.

De Soete «Eerlijk: door aan deze documentaire te werken en te zien hoe begeesterd veel van de winnaars destijds waren, ben ik mij gaan schamen over onze deelname. Niet omdat het slecht was, wel omdat we – achteraf gezien – lamlendige flauwerds waren. Om te beginnen hadden we een schuilnaam aangenomen; eigenlijk heetten we Autopilot, maar we waren bang voor het eventuele vernietigende juryverslag achteraf. Hoe lullig is dat? En verder waren we gewoon lofi-apen met redelijk weinig ambitie en weinig zin om hard te werken. Als ik dat vergelijk met de tomeloze inzet van de mensen die er uiteindelijk wél geraakt zijn, hadden we misschien iets meer ons best mogen doen (lacht).»

HUMO Wat zal er níét te zien zijn in de documentaire?

De Soete «Ik heb hem op andere momenten ook al heel vaak gemist, maar: Luc De Vos is vanzelfsprekend een zeer spijtige afwezige. Hij wás de Rock Rally, hè – laten we daar eerlijk in zijn. Binnenkort is het dus finale en voor het eerst in heel lange tijd zal Vos daar in de AB niet rondlopen met inzichten, verhalen en pintjes. Je zou voor minder in de war geraken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234