Humo's Rock Rally Archief: 2000

Voor de millenniumwissel trekt de Rock Rally-jury zich twee weken in een bunker terug met een mini-tapeinstallatie, een microgolfoven, een toren diepvriespizza's, een paar strippen prozac en valium, per persoon één onder de tong te bewaren cyanidecapsule en een kleine zevenhonderd inzendingen voor Humo's Rock Rally 2000.

Na een tien dagen durende uitputtingsslag komen de juryleden weer in het volle daglicht te voorschijn met een zorgvuldig gewikte en gewogen lijst geselecteerden, een nijdige fluittoon in beide oren en een grondig bijgestelde visie op de mensheid. Marc Van Springel schrijft het allemaal van zich af in een vier bladzijden dikke handleiding (in de praktijk meer een terechtwijzing) voor Rock Rally-deelnemers waarin hij de do's en don'ts, alsmede de would you believe it's en you can't possibly be serious'en op een rijtje zet:


Zorg voor een beluisterbare opname: gebruik om te beginnen een deugdelijke cassette, en géén drieëndertig keer overgetapete indigoblauwe Ferro BASF-cassette uit '73 die met plakband en spuug aan elkaar hangt en die na twee seconden hopeloos in het jury-cassettedeck vastdraait. Als u een oude cassette overtapet, gebruik er dan tenminste eentje waar een goeie plaat op stond: dus niet de laatste Bryan Adams of de live-elpee uit '74 van Emerson, Lake & Palmer.

Doe de test en luister zelf eerst eens naar de demo-tape voor u hem op de post doet: als de goudvis na afloop roerloos en in zijn eigen piepkleine uitwerpselen op het water van zijn aquarium ronddrijft, maakt u best een nieuwe opname.

Het is niet omdat Stef Kamil zich af en toe wat laat gaan dat ultralange songtitels weer mogen. Kunnen dus niét: 'The Sadeyed Boy With The Violin Bites His Lip' (Carolina Moon) en 'Absolute Senseless Sentences Travelling Through The Backyard of His Head'.

ledereen wil in een groepje zitten en we willen graag allemaal de charismatische en door talloze vrouwspersonen besprongen zanger uithangen, maar niet iedereen heeft de wereld ook iets zinnigs en samenhangends mede te delen; veel songschrijvers breien in hun teksten de clichés aan elkaar. Populaire werkwoorden zijn to cry, to fall, to crawl, to fade, to reach; de sky is een onuitputtelijke bron van non-inspiratie, net als alles wat erin te zien valt: the sun, the moon, the stars, the rainbow, the clouds; wellicht het meest gebruikte woord: pain.

Opvallende trends die (mvs) aan zich ziet voorbijtrekken:


Sparklehorse, Smog, Palace en het legertje zogeheten slow- en emocore-groepen die in hun zog de planeet overspoelden, hebben hun sporen nagelaten. Er wordt in 's lands huiskamers flink wat afgepingeld, eenzaam op de bedrand...

Twee Rock Rally's geleden speelde één groep op drie crossover, maar dat genre heeft - een paar hardvochtige volhouders niet te na gesproken - kennelijk zijn beste tijd gehad. Tegenwoordig speelt men weer gewoon óf metal óf funk.

Opvallend: weinig Stef Kamil-imitaties dit jaar (een gevolg van SK's publieke danspartijen in zwarte lingerie?) en de grote dEUS-golf hebben we ook gehad, dus géén geknoei meer met op de rommelmarkt gevonden antieke microfoons, met de haren erbij gesleepte cello's of violen...

De finalisten: Mint, Cranc, Venus In Flames, Phillibustas, Little, Driver, Admiral Freebee, Mintzkov Luna, Spaceman Spiff en Zornik Breknov.1. Mintzkov Luna


2. Admiral Freebee


3. Venus In Flames


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234