null Beeld

Humo's Rock Rally Archief: 2008

Drie weken lang worstelde Humo van des ochtends vroeg tot des avonds laat doorheen de 750 ingezonden demo's voor Humo's Rock Rally 2008. De trends: stonerrock, groepen uit Zonhoven, songs die zich 'in my head' afspelen, en veertigers die, noodgedwongen omringd door prille twintigers, een laatste gooi naar de roem doen. Verder stelden wij vast dat ook onze Waalse vrienden de weg naar Humo's Rock Rally weten te vinden.

undefined

undefinedundefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

undefined

Het goud was voor Steak Number Eight (gemiddelde leeftijd: 14,5) dat in Brussel bijna alles te grabbel gooide door hun setlist om te draaien. Hun alles vernietigende, ruim acht minuten durende emotionele moker genaamd 'The Sea Is Dying' - waarmee zij zowel in preselectie als halve finale openden en waarna het pleit al beslecht was - bewaarden zij voor het laatst. Mogelijke gedachtegang: we go out with a bang en laten de zaal verweesd achter. Foutje, ook al omdat 'The Sea Is Dying' geteisterd werd door technische problemen met de basgitaar en nooit naar eenzame hoogten op wist te stijgen. De veelvoudige publieke verontschuldigingen van zanger-gitarist Brent Vanneste bij het verlaten van het podium bewezen dat hij van dat falen nog meer baalde dan wij. Toch hadden wij van Steak Number Eight genoeg gezien om hen plechtig het goud om te hangen. Lester is ervan overtuigd dat Vanneste en de zijnen in welk genre dan ook (laat die countryplaat maar komen!) nooit minder zullen kunnen dan hun ziel blootleggen. Dat is wat wij drie keer zagen, dat is waarom onze haren in het totaal drie kwartier lang ten berge rezen, en dat is waarom het jureren achteraf zo weinig tijd in beslag heeft genomen.

De breedst glimlachende mens die zondagavond in Brussel was ongetwijfeld Jasper Erkens: een zilveren plak in combinatie met de KBC publieksprijs leverde hem 17.000 euro op. De meisjes en vrouwen in de AB waren het unaniem eens: Jasper was lief, lief en nog eens lief! En charmant!

Op drie Team William, veruit het zotste wat de afgelopen maanden aan Lester was verschenen. Het geweldige 'London Lofi' konden Lester en de zijnen al moeiteloos van voren tot achteren meebrullen, en ook het geweldig getitelde 'Lord of the Dogs' mag van ons zo op de radio.

Overige finalisten waren Berriegordies, Roadburg, Way, The Tabasco Collective, The Porn Bloopers, The Galacticos en The Hong Kong Dong

undefined

undefined

Juryrapporten van de preselecties en de finale

Foto's van de deelnemers

Filmpjes van de finale

undefined

undefined

1. Steak Number Eight

2. Jasper Erkens

3. Team William

undefined

null Beeld

undefined

undefined

Inschrijven voor Humo\'s Rock Rally 2010 kan nog tot 30 november

Concertagenda van Humo\'s Rock Rally 2010

Humo's Rock Rally 2008: Interview met Steak Number Eight

Humo 3557/45 van 4 november 2008

Een Rock Rally-overwinning heeft soms ook zeer onvoorziene gevolgen. Aangezien geen van de vier Steak-leden al oud genoeg is om zijn rijbewijs te halen (laat staan om contracten te onderteken), hebben hun ouders zich noodgedwongen méé in de wilde wereld van de rock-'n-roll gestort. De moeders ontfermen zich over het standje met T-shirts en cd's op de concerten, de vaders kennen ondertussen blindelings de weg naar alle jeugdclubs, concertzalen en festivalweides in België en omliggende gemeenten. En dan zwijgen we nog over al het andere gedoe: 'Na die overwinning stonden opeens alle gazetten voor onze deur,' vertelt de vader van drummer Joris Casier. 'Misschien dat Humo in de toekomst wat begeleiding geven kan geven aan de winnaars, want dat hadden we kunnen gebruiken.'

null Beeld

HUMO Doen jullie ook nog iets naast Steak Number Eight?

Joris Casier (drums) «Neen, dat is mijn hoofdbezigheid. En in mijn vrije tijd ga ik naar school (lacht).»

Brent Vanneste (zang-gitaar) «Ik zit veel bij mijn lief. Hij (wijst op gitarist Louis Provost) prutst aan motoren. En Jesse (Surmont, bas) snokt aan zijn pietje.»

HUMO Jullie hebben 'When the Candle Dies Out' nog vóór de Rock Rally helemaal zelf opgenomen. Zijn er dingen die jullie er ondertussen aan zouden willen veranderen?

Casier «Heel de cd, eigenlijk.»

Vanneste «Echt waar: we zouden 'm totaal anders willen opnemen. De songs vind ik nog altijd goed, maar ik zou de hele sound willen veranderen. Wat wil je, we hebben die hele plaat op de computer opgenomen.»

HUMO En dus heb je een naam van een producer in je hoofd met wie je graag zou samenwerken?

Vanneste «Niet echt. Ik heb al een paar keer met een producer samengezeten, en ik weet ook wel dat een producer nodig is, maar ik denk toch altijd: kerel, blijf met je fikken van onze muziek af. Onze nummers duren bijvoorbeeld allemaal zeven, acht minuten: we vinden het moeilijk genoeg om daar een radio-edit van te laten maken. Ik heb al moeite om iets wat ik thuis zelf opgenomen heb later op de repetitie nog te veranderen.

»De feeling in een nummer komt altijd van het moment - of de periode - dat je het schreef. Dat oergevoel, die emotie moet je er bij de opname zien te bewaren, en een producer loopt dan alleen maar in de weg.»


P-U-K-K-E-L-P-O-P

HUMO Goed opgenomen of niet: via internet is jullie plaat wel razendsnel de hele wereld rondgegaan, heb ik gemerkt.

Casier «Ik heb eens opgezocht of hij illegaal te downloaden was. En ja hoor: via Rapidshare.»

Vanneste «En op Last.Fm staan er bèreveel reacties. En ik heb ook al commentaren op onze plaat gezien in één of ander exotisch schrift - jullie hebben dat nog in Humo gezet. Ik heb alleen geen idee wat ze over ons schreven.»

Casier «Misschien vonden ze ons wel bèreslecht?»

HUMO Jullie hebben onlangs met Pelican gespeeld, één van de topgroepen in jullie genre.

Vanneste «Ja, twee keer. De max!»

HUMO Leer je daar dan ook iets van?

Vanneste «Ja, in Frankrijk heb ik backstage met die mannen pinten zitten zuipen: héél veel bijgeleerd! (lacht) Niet dat ik op zoek ga naar dat soort ontmoetingen, of dat ik erop kick: op Polsslag hebben we met Isis gespeeld, en die hebben we toen niet ontmoet. Zoiets moet spontaan gebeuren, vind ik.

»Muzikaal leer je er wel van: je ziet de podiumprésence van die gasten, je hoort bepaalde harmonieën - die kan je dan rippen (lacht). Keremos had Pelican gevraagd of zij ook eens naar ons optreden wilden kijken: zij vonden het ook wel straf, zeiden ze, zeker toen we hen vertelden dat we zestien waren.»

HUMO En nu? Waar willen jullie over een jaar staan?

Vanneste «Ik hoop dat we dan een cd uit hebben, en dat we veel kunnen optreden.»

Louis Provost «Het rare is: de vorige keer dat ze ons die vraag stelden, zeiden we: 'Op Dour spelen.' En daar hébben we ondertussen gespeeld. Zet daarom nu maar in goed grote letters: Pukkelpop.»

Iedereen «Ja, schrijf maar op: volgend jaar P-U-K-K-E-L-P-O-P!»

HUMO K-O-M-T I-N O-R-D-E!

Geert Op de Beeck

undefined

Lees de bespreking van 'When the Candle Dies Out'

Bekijk de videoclip van 'Blood on Our

undefined

undefined

undefined


undefined

null Beeld
null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234