null Beeld

Humo's Rock Rally: de avonturen van de klas van 2008

Opmerkelijke vaststelling tijdens de demoselectie van Humo's Rock Rally 2010: ontzettend veel groepen beweren te zijn beïnvloed door Steak Number Eight, Jasper Erkens of Team William. Twee jaar geleden nog onbekende namen, maar na hun podiumplaats in Humo's Rock Rally 2008 zijn ze er in extreem korte tijd in geslaagd de koers van de volgende editie te bepalen. De tijd vliegt sneller dan ooit.

Wij blikken met de nummers één, twee en drie van 2008 vooruit op de eerste preselecties van dit weekend in Trix in Antwerpen en De Zwerver in Leffinge.

''De wereld veroveren: ik wist niet dat het zo vermoeiend was''
3. Team William

Team William bracht vorig jaar een weerbarstig mooie debuut-cd uit met daarop een keur aan gesmaakte singles: 'London Lofi', 'You Have My Heart, Okay' en 'Lord of the Dogs'. De groep stond op Pukkelpop en trad in de Verenigde Staten aan op een stel grote showcase-festivals. Toetsenman Arne Sunaert, tweeëntwintig intussen, zit momenteel midden in de examens. Morgen microbiologie. Valt wel mee, naar het schijnt.


Arne Sunaert «Ik had in principe al afgestudeerd moeten zijn, maar het zal volgend jaar worden. We hebben met Team William twee drukke jaren gehad. En toegegeven: ik ben ook geen superstudent. Voorlopig is het niet mijn droom om ooit iets met mijn diploma te gaan doen, maar ik wil het toch halen.»


HUMO Ga je altijd muziek blijven maken?

Sunaert «Hangt af van de omstandigheden. Mocht het verhaal van Team William aflopen, ik zou niet van nul opnieuw willen beginnen. Voor mij hoeft het niet meteen succes te hebben, maar het moet wel goed zijn.»


HUMO Was dat bij Team William meteen duidelijk?

Sunaert «Ik vond van wel. Floris (De Decker, zanger-gitarist, red.) en ik wilden allebei een groepje waarin we een ander instrument spelen: hij drums, ik gitaar. Na tien minuten had hij al weer een gitaar vast en stond ik achter mijn toetsenbord, en zijn we beginnen te jammen. Dat zat meteen goed, zelfs toen Floris begon te zingen. Hij had in die tijd namelijk een serieuze reputatie als valszinger - we hebben nog samen in de scouts gezeten en daar mocht hij nooit meezingen. Maar ik hou wel van zijn stem, ik ben fan van groepen met een aparte stem.

»Humo's Rock Rally kwam een jaar later: we hebben geen seconde getwijfeld om mee te doen. Al van toen ik voor het eerst van Humo's Rock Rally hoorde, wist ik: ooit moet ik daar staan. Dat was één van mijn doelen toen ik nog jong en onbezonnen was.»


HUMO Zitten er dit jaar groepen bij die je kent?

Sunaert «Er zijn twee groepen waarvan ik het vreemd vind dat ze niet door de demoselectie zijn geraakt: Intergalactic Lovers en Look & Trees. Ik heb ze gezien in de finale van het Oost-Vlaams Rockconcours en ik was er serieus van onder de indruk. Nu ja, ik heb ze dus alleen maar live gezien, misschien viel hun demo wel zwaar tegen. Zitten er trouwens weer veel jonge groepen tussen?»


HUMO Heel veel.

Sunaert «Veel mensen zeggen dat leeftijd er niet toe zou mogen doen, maar ik vind dat het wel een rol mag spelen. Als het gewoon steengoed is, hoeft er natuurlijk niet gediscussieerd te worden, maar hoeveel mensen zijn er niet van gemiddeld zes-, zevenentwintig die al in ik weet niet hoeveel groepjes hebben gespeeld en dan plots toevallig één of twee goeie liedjes maken? Dan heb ik veel liever een piepjonge groep met een half goed liedje en een enorme progressiemarge.»


HUMO Zou je nog eens hebben meegedaan mocht je de finale niet gehaald hebben?

Sunaert «Daar heb ik nog nooit over nagedacht. We waren er simpelweg van overtuigd dat we de finale zouden halen (lachje). Wij vonden het vanzelfsprekend dat we geselecteerd werden, en na onze preselectie in Gavere vonden we het niet meer dan normaal dat we naar de halve finale gingen. Onze halve finale was slecht, grotendeels vanwege de verplichte cover. Omdat we niets origineels vonden, zijn we voor het cliché gegaan: 'Blitzkrieg Bop' van The Ramones. Een dag voor de halve finale belde Floris: 'Ik heb nog eens naar dat liedje geluisterd, daar zit nog een refrein in ook!' (lacht). Maar we hebben toch de finale gehaald. Nadat ik Steak Number Eight had gezien, wist ik wel dat we niet zouden winnen. Ik heb nog even gehoopt dat Humo het niet zou aandurven om een metal-groep te laten winnnen, maar helaas (lacht). Intussen zijn we een heel stuk bescheidener geworden hoor (lacht).»


HUMO Door toedoen van de grote boze wereld?

Sunaert «Eigenlijk wel ja. Na de Rock Rally dachten we dat we de wereld gingen veroveren, maar dat bleek helemaal niet zo makkelijk te zijn, en vooral heel vermoeiend (lacht).»


HUMO Het buitenland gaat voorlopig niet voor de bijl?

Sunaert «Dat valt best mee. We hebben in Toronto op de Canadian Music Week gespeeld en op CMJ in New York. Er was redelijk wat volk, en de reacties waren positief, maar we hadden toen nog geen cd, en dan kun je dat succes niet verzilveren.»


HUMO Wat staat er voor 2010 op het programma?

Sunaert «Ik heb gisteren gezien dat we weer de support mogen doen van één of andere groep in Nederland, maar verder weet ik er eigenlijk weinig van. Het wordt vooral tijd dat we weer eens wat nieuwe liedjes maken. Sinds de cd-opnames tien maanden geleden, hebben we in totaal geen acht uur gerepeteerd. Een beetje minder optreden zou welkom zijn.»

Lees de interviews met Jasper Erkens en Steak Number Eight vanaf dinsdag 12 januari in Humo 3619

De eerste preselecties vinden plaats op vrijdag 15 januari in Trix in Antwerpen, en op zaterdag 16 januari in De Zwerver in Leffinge. Erika Van Tielen neemt de presentatie voor haar rekening.

undefined

Alles over Humo\'s Rock Rally 2010 op humo.be/rockrallyTeam William op humo.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234