null Beeld

Humo’s Rock Rally: de moeder aller rockwedstrijden

Dat het september 2013 is, en bijna anderhalf jaar geleden dat we nog eens Rock Rally-winnaar hebben aangewezen. En dat het dus hoog tijd is om Humo's Rock Rally 2014 op de rails te zetten. Vanaf 9 september 2013 verklaren wij onze mailbox voor geopend en mag u ons uw muzikale exploten ter ore leggen.

Jürgen Beckers

Wat beter om de hele zwik aan te zwengelen dan ex-deelnemers, -finalisten en -winnaars te laten antwoorden op één vraag: ‘Waarom zou u in godsnaam meedoen?’ Wij duikelden dit op uit ons rijkgevulde archief en verzamelden een handvol verse reacties. Voor wie de korte samenvatting wil: ‘Gewoon doen!’

Jinte Deprez (Balthazar, publieksprijs 2006) «Met al je vrienden aan Humo's Rock Rally meedoen, hen aftroeven en hen vervolgens kunnen uitlachen: toch wel leuk!»

Jasper Erkens (zilver en publieksprijs 2008) «Het was heel leuk om bevestiging en applaus en prijzen te krijgen voor wat ik maakte, maar de Rock Rally heeft mij eigenlijk vooral doen beseffen dat ik met muziek mijn brood zou kunnen verdienen – voordien was het gewoon een hobby. Als ik niet aan de Rock Rally had meegedaan en vervolgens mijn plaat niet had gemaakt, had ik nu niet in Londen gezeten: daar ben ik echt wel dankbaar voor.»

Younes Faltakh (The Hickey Underworld, winnaar 2006) «We waren een groep die moest bikkelen om in een café te mogen optreden, en ineens konden we letterlijk overal spelen.»

Lukas Hermans (Sleeper's Reign, zilver en publieksprijs 2012) «We maken niet de meest toegankelijke muziek, maar dankzij de Rock Rally zijn de mensen toch geïnteresseerd.»

Naomi Sijmons (Reena Riot, finalist 2012) «Echt jong: het lijkt alsof je een serieuze peper in je reet krijgt geduwd – het kan allemaal niet hard genoeg gaan.»

Philip Bosschaerts (Mintzkov, winnaar 2000) «Zorg ervoor dat je gezond bent. Bij ons was de hele groep ziek. Begin dus zeker op tijd antibiotica te slikken.

»Ik herinner mij die hele Rock Rally vooral als één ongelooflijk maffe ervaring. De Rock Rally, dat was voor ons toch de wedstrijd waarin Noordkaap, Evil Superstars en al die andere groepen ontdekt waren. Toen wij onze tape instuurden, was dat dus met de gedachte: ‘Dit lukt nooit.’ Waarna we een berichtje kregen dat we geselecteerd waren. Wooow!»

Koen Buyse (Zornik, finalist 2000) «Met de Rock Rally moet je uitkijken: stel dat je de finale haalt, dan moet je wel verder met je groepsnaam. Al kan je er altijd wel nog een stuk afkappen, zoals wij (Zornik speelde de finale van 2000 als Zornik Breknov, red.).»

Luc De Vos (Gorki, brons 1990) «In 1988 heb ik niet meegedaan omdat ik toen midden in mijn zwarte periode zat. Ik ben al 24, dacht ik, en ik ben nog niet rijk en beroemd. Alles is verloren. Ik volgde de Rock Rally natuurlijk wel in Humo, en ik was stikjaloers op Ze Noiz, de winnaars. Maar in 1989 heb ik het licht gezien, ik richtte Gorky op, en het jaar erop werden we geselecteerd. Eindelijk!

»Aan de Rock Rally meedoen blijft uitermate belangrijk, al was het maar om commentaar te krijgen op wat je doet. Dus: doe gewoon mee. En als ze je afbreken: doe de volgende keer wéér mee’.»

Dave Martijn (Goose, winnaar 2002) «Aan de Rock Rally hou je onvergetelijke herinneringen over. De stress in de krantenwinkel wanneer je de nieuwe Humo doorbladert om te zien of je erbij bent! De geweldige sfeer backstage! De messen die je de volgende ochtend in je rug vindt! (lacht)»

Bert Ostyn (Absynthe Minded, zilver 2004) «Ook al hadden we een ep uit en stond er zelfs een full-cd op stapel, we vonden deelnemen aan de Rock Rally nog altijd heel belangrijk. De aandacht, de prijs, de live-ervaring ook: het was allemaal zeer welkom.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234