null Beeld

Humo's Rock Rally: de winnaars van de publieksprijzen

Op de Rock Rally heeft uiteraard alleen Humo's Onnavolgbare en Volstrekt Onfeilbare Jury het altijd bij het rechte eind, maar goed: wij (en de groepen) appreciëren uiteraard ook uw mening. Vandaar dat na de finale ook al een tijdje de KBC-Publieksprijs uitgereikt wordt, goed voor maar liefst 10.000 euro.

Geert Op de Beeck

De jongste winnaars waren die van Willow, die met 'We the Young' net nu een gloednieuwe plaat uitbrengen. Qua timing kan dat tellen!

'Je vrienden aftroeven en hen daarna uitlachen: altijd leuk!'

HUMO Jullie hebben zowaar een contract bij Universal weten te versieren: dat een grote platenfirma nog een Belgische groep tekent is zéér uitzonderlijk, tegenwoordig.

Pieter-Jan Van Den Troost «Ik vind het wel cool dat ze dat nog doen, een groep tekenen die niet per se een gigantisch commercieel succes zal worden. En ik ben vooral ook blij dat ze ons daarvoor gekozen hebben (lacht).

»Nu, als ze niet in ons zouden geloven, zouden ze het uiteraard niet gedaan hebben. En we maken natuurlijk wel vrij poppy, radiovriendelijke muziek.»

HUMO Nils, je broer is drummer. Werkt dat gemakkelijk?

Nils Goddeeris «Ik weet niet hoe het bij de broers Van Jets gaat, maar bij ons is het eigenlijk heel goed dat we samen in een groep zitten. Vroeger hadden we altijd ruzie: mijn broer heeft zelfs ooit een bijl naar mij gesmeten, en ik heb hem eens geslagen met biljartstokken. Heel agressief, allemaal.»

Van Den Troost «Helemaal in het begin was het ook constant boel in de groep: zijn broer – die drie, vier jaar jonger is – wou nooit toegeven aan hem. Omdat hij zich dan betutteld voelde, vermoed ik.»

Goddeeris «En nu wonen we samen en komen we heel goed overeen. Enfin: alleen maar positief voor het familieleven, samen in een groep spelen.»

Bekijk Willow op Humo's Rock Rally 2010:


Balthazar, winnaar publieksprijs 2006

Zes – zés! – jaar geleden is het alweer dat The Hickey Underworld en The Black Box Revelation goud en zilver verdeelden op Humo's Rock Rally. Quizvraagje: weet u nog wie dat jaar met de KBC-Publieksprijs aan de haal ging? Wij wel: Balthazar. De groep nam zijn tijd, maar staat er nu: hun debuut 'Applause' werd een succes, en op een paar details na is hun tweede helemaal klaar.

Jinte Deprez «Op de Rock Rally waren we zeventien, achttien: een stel overenthousiaste pubers, eigenlijk. We wisten eigenlijk totaal niet waar we mee bezig waren, het was één grote chaos (lacht). Zo'n fase heb je ook nodig, maar ondertussen hebben we toch geleerd hoe we onze energie moeten kanaliseren in iets eenduidigers. Anders gezegd: we zijn iets volwassener geworden.»

Deprez «Als ik eerlijk mag zijn: ik heb een haat-liefde verhouding met wedstrijden. Die publieksprijs winnen was natuurlijk geweldig: die 10.000 euro waren een enorme steun die eerste jaren. Maar ik ben blij dat we op heel jonge leeftijd hebben meegedaan, want ik denk niet dat ik nu de stress van de Rock Rally nog zou aankunnen.»

Bekijk 'I'll Stay Here' van Balthazar:


Jasper Erkens, winnaar publieksprijs 2008

Hoe zou het eigenlijk nog met Jasper Erkens zijn? Goed, zo blijkt: hij werkt aan zijn tweede plaat, en is bovendien bijna afgestudeerd aan de BRIT-school in Londen – klaar om in de voetsporen te treden van andere alumni als Adele, Jamie Woon, Kate Nash, The Kooks en Amy Winehouse. Oké, die laatste is misschien een niet helemaal te volgen voorbeeld, maar toch!

HUMO 'The Brighter Story' is ondertussen alweer drie jaar oud. Is je muziek veranderd?

Erkens «Mijn muzieksmaak is toch wat veranderd, ja. 'The Brighter Story' was echt geïnspireerd door akoestische singer-songwriters zoals Damien Rice, Ray Lamontagne en Nick Drake.

»Ik vind dat nog altijd goed, maar tegenwoordig luister ik meer naar bands. Al luister ik niet zo heel veel naar muziek: ik ben er zoveel zélf mee bezig dat ik op de andere momenten graag stilte heb.

»Ik denk toch dat mensen die mij kennen van 'Waiting Like A Dog' of 'Stay Alive' wel verrast zullen zijn als ze de nieuwe nummers horen. Dat hóóp ik toch.»

HUMO Hoe kijkt de bijna-twintiger Jasper Erkens nu terug op zijn good old Rock Rally-days?

Erkens «Ik was wel héél jong, hè, ik moest nog zestien worden. Als ik er nu op terugkijk, denk ik soms: 'Oei, die song,' of: 'Oei, die hoge stem.' Of ik herinner me dat ik in de finale al mijn songs dubbel zo snel speelde. En verder denk ik dat ik toen vooral schattig was (lacht).

»Het was natuurlijk heel leuk om bevestiging en applaus en prijzen te krijgen voor wat ik maakte, maar de Rock Rally heeft mij eigenlijk vooral doen beseffen dat ik met muziek mijn brood zou kunnen verdienen – voordien was muziek gewoon een hobby voor me.

»Als ik niet aan de Rock Rally had meegedaan en vervolgens mijn plaat niet had gemaakt, had ik nu niet in Londen gezeten: daar ben ik echt wel dankbaar voor.»

Bekijk Jasper Erkens op Humo's Rock Rally 2008:

undefined

De halve finales van Humo's Rock Rally 2012:

donderdag 1 maart in Trix in Antwerpen

zondag 3 maart in De Vooruit in Gent

Meer informatie en tickets»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234