null Beeld

Humo's Rock Rally: hoe zou het zijn met de klas van 2014?

Dat ze jong waren, dat het véél nieuwe namen waren en dat ze op allerlei rock- en muziekscholen zaten: dat wisten we over de finalisten van Humo’s Rock Rally 2014, die zondag 30 maart in de AB. Intussen weten we ook dat ze elkaar steunen: ze wisselen al eens voorprogramma’s uit en producen en mixen elkaars singles en demo’s – of anders gaan ze wel gewoon gezellig naar elkaars optredens kijken. En ze beseffen dat ze veel zélf zullen moeten doen.

Katia Vlerick


• High Hi •

De favoriete groep van Luc De Vos, ook in 2014 aanwezig op alle preselecties – als hij niet moest presenteren, stond hij wel als stille toeschouwer in de zaal. Luc De Vos: de meest loyale fan die Humo’s Rock Rally ooit heeft gehad.

'De Rock Rally heeft ons doen inzien dat het oké is wat we doen. Nu moeten we er echt voor gaan'

Anne-Sophie Ooghe (zang, gitaar) «Hij vertelde me dat hij de energie bij ons op het podium enorm goed vond. En dat ik een kruising was tussen Isabelle A en Suzi Quatro (lacht).»

HUMO Hoe is jullie leven veranderd na de finale?

Ooghe «Sinds ons management verzorgd wordt door Keremos – april, mei moet het geweest zijn – treden we veel op. Intussen hebben we een kleine tour gedaan in Duitsland, Tsjechië en Polen, samen met ShyLips (groep die tot in de preselecties geraakte, red.). In oktober zaten we met Reinhard Vanbergen in de Bijlokestudio in Gent, waar we drie nummers hebben opgenomen – twee ervan hebben we op de Rock Rally gespeeld: ‘Calm Down Sir’ en ‘Tommy’. Maar we weten nog niet wat we daarmee gaan doen. Al hopen we wel snel iets uit te brengen.»

HUMO Jurylid Joost Zweegers nam jullie ook mee op tournee met Novastar.

Ooghe «Dankzij hem hebben we mogen proeven van het tourleven, en ik ben al verslaafd. Met Novastar hebben we zes keer opgetreden in België en vier keer in Nederland. Joost is heel kritisch, maar geeft ook goede raad. Hij zegt dat we harder voor onszelf moeten opkomen, hij vindt ons nogal braaf.»


• Humble Flirt •

Drie keer meegedaan, deze groep. In 2010 bleven ze als duo steken in de preselecties. Als trio haalden ze in 2012 de halve finale. De laatste keer, met vier, waren ze goed voor een finaleplaats.

HUMO In 2016 nog eens met z’n vijven, voor een podiumplaats?

Bart Van Leuven (drums, zang) «Er zijn dus mensen die dat écht vragen, hè. Die finaleplaats heeft ons heel wat mogelijkheden geboden. We hebben nu een goeie boeker, bij L&S, en voor ons management zitten we bij Keremos. Het plan was ook om eind dit jaar de studio in te kruipen om een ep’tje op te nemen, maar dat hebben we uitgesteld. Omdat we vonden dat wat we nu hebben, niet goed genoeg is. En twee groepsleden, waaronder ikzelf, zijn beginnen te werken in september. Dat bleek toch een aanpassing, van student naar werkmens.»

HUMO Wat doe je voor werk?

Van Leuven «Ik heb mijn rechtendiploma gehaald en werk nu in verzekeringen. Ik wou echt vaste uren, om daarbuiten zo veel mogelijk met muziek bezig te kunnen zijn. We zijn intussen ook weer aan het schrijven. Floris De Decker van Team William is al eens langsgekomen op twee repetities. Leuk: hij heeft een andere kijk op de nummers. Het voorlopige plan is: een single opnemen met Floris, en die uitbrengen in het voorjaar.»

HUMO Heb je ook een band met groepen van jullie Rock Rally-finale?

Van Leuven «Yawns en High Hi zitten ook bij Keremos, dus die zien we vaak terug. De gitarist van Yawns, Thijs (Boyen, red.), studeert productie aan het PXL en vroeg of hij ons mocht mixen voor een schoolopdracht. Dat is tof: je helpt elkaar én je kunt een gratis demo maken (lacht).»


• Yawns •

Bereidt Yawns een Goose-ke voor? Ze zijn in de finale geraakt met psychedelische gitaarrock, maar volgens frontman/songschrijver Jeroen Ernest Geboers (uit Grobbendonk, zie ook: Psycho 44 en The Crackups in de Rock Rally van 2010) is de groep intussen al een nieuwe richting uitgeslagen: die van door de eighties geïnspireerde synthesizermuziek.

Jeroen Ernest Geboers (zang, gitaar) «De preselectie was één van onze eerste optredens, intussen hebben we al heel veel gespeeld. En tegelijk ben ik veel beginnen uit te gaan in clubs, waar house en synthmuziek wordt gedraaid. Ik ben daardoor wat uitgekeken geraakt op gitaarmuziek, luister nu vooral naar eightiesmuziek. Ik ga zelfs niet meer zo graag naar optredens. De nummers die ik nu aan het schrijven ben voor de plaat, klinken helemaal anders: nog altijd psychedelisch, maar elektronisch.»

HUMO Straf voor een groep die amper had opgetreden voor de preselectie: jullie hebben sinds de finale al twee singles uitgebracht.

Geboers «De eerste single (‘I Want To Go Where Nobody Knows My Name’, red.) was al opgenomen voor de finale, met Floris De Decker als producer. Ik was hem tegengekomen op een feestje in Gent, ergens na de preselecties. Ik studeer productie aan de PXL, hij heeft dat ook gestudeerd en bleek ons goed te vinden – het klikte. En dan hebben Michael en Andrew Van Ostade (ex-School Is Cool, red.) daar een clip bij gemaakt.»

HUMO Wat was jullie meest memorabele optreden sinds de finale?

Geboers «Bellewaerde was toch... speciaal. Voor onze singlerelease hebben we er in het Huis van Houdini gespeeld. We hebben ’s nachts na het optreden nog met een golfkarretje rondgereden, tussen al die dieren. Eigenlijk de beste avond van mijn leven (lacht).»


• Sarah Devreese •

Eén van dé momenten van Humo’s Rock Rally 2014: Sarah Devreese die als allerlaatste aantrad op die preselectie in Brugge, en gewapend met haar akoestische gitaar de beschonken meute stil kreeg. Het zou tot een finaleplaats leiden.

Sarah Devreese «Ik was zo gestresseerd dat ik aan het beven was. Mijn voornaamste doel was: het niet verknallen – heel leuk dus toen die grote zaal helemaal verstomde. Ik kreeg er zelf kippenvel van. Ik gebruik dat moment nog altijd om mezelf te kalmeren op het podium.»

HUMO Je blijft het solo en akoestisch doen?

Devreese «Het was altijd mijn droom om in een band te zitten en rockmuziek te spelen. Maar in het middelbaar kende ik niet echt mensen met wie ik een band kon vormen, dus deed ik het alleen. Omdat elektrische gitaar niet goed paste bij mijn stem, speelde ik akoestisch. Sindsdien doe ik op die manier verder, uit gewoonte, maar ik zou dus echt een band rond me willen. Ik vind het alleen nog altijd moeilijk om de juiste mensen te vinden.»


• Byron Bay •

Tom Verstappen studeert ook al productie, in Gent weliswaar, maar is vooral de frontman van Byron Bay, die sinds de finale met diverse optredens en de single ‘God Only Knows’ hun fraaie meerstemmigheid op de wereld loslieten.

Tom Verstappen «Voor onze tweede single willen we net als voor de eerste met Reinhard Vanbergen werken. Hij heeft ons naar een hoger niveau getild. Al was het wel even schrikken, die eerste keer dat hij een repetitie bijwoonde en meteen zei: ‘Dat en dat moet anders.’»

HUMO Tevreden over de reacties op de single?

Verstappen «We droomden van een beetje airplay, maar we hebben zeker zes weken in ‘De afrekening’ gestaan, en we werden zowel door Studio Brussel als MNM gedraaid. Dus dat overtrof onze verwachtingen, zeker omdat we het zonder platenmaatschappij deden. We zijn de single ook zelf gaan pluggen op de VRT. We hadden afspraken met samenstellers, maar op de gang heb ik ook mensen als Marcel Vanthilt een exemplaar afgegeven – met knikkende knieën.»

HUMO Jullie hebben ook al een kleine tournee gedaan in Spanje?

Verstappen «Ik had een Spaanse Erasmusstudent leren kennen tijdens een optreden van ons in de Wasbar in Gent. Hij bleek contacten te hebben in de muziekscène in Barcelona, en voor we het wisten hadden we zes shows in Spanje. Allemaal omdat ik volgens hem erg leek op een bekende Spaanse realityster (lacht).»


• Samowar •

Leen Diependaele aka Samowar had voor de Rock Rally al backings verzorgd bij onder anderen Dez Mona en het Claude François-coverproject van Pascal Deweze, alwaar ze mocht schitteren als Claudette. Wij waren net iets meer onder de indruk van Samowars titelloze ep’tje van afgelopen herfst.

Leen Diependaele «Die ep was bijna klaar toen ik in de finale zat. Er was nadien wel wat interesse van platenfirma’s, maar ik heb het toch in eigen beheer gedaan. Voorjaar 2016, over een dik jaar, wil ik een plaat klaar hebben. Ik heb nu een vijftal nummers, en ik droom ervan om met Matthew Herbert te werken. Ik heb hem al een mailtje gestuurd, maar nog geen antwoord gekregen.

»Verder heb ik heb een boeker bij Frontal Noize, waardoor ik een tournee heb gedaan met de ep. Ik heb sinds de finale ook twee keer in de AB kunnen spelen: in het voorprogramma van Sohn en dat van Submotion Orchestra. En ik heb geopend voor My Brightest Diamond in de Botanique.»

HUMO Enige verwantschap met andere finalisten?

Diependaele «Voor de ep-tour heb ik er visuals bijgehaald: gemaakt door de mannen van Lion Beach, een bedrijfje dat is opgericht door onder anderen de drummer van Hi High. Jeroen Ernest Geboers van Yawns heeft me intussen gevraagd om eens wat dingen te komen inspelen in zijn studio. En ik heb in het voorprogramma van Warhola gestaan.»


• Hazy Hands •

De hardest working man in de finale: Yorgos Tsakiridis speelt naast ‘zijn’ Hazy Hands ook nog eens bij The Hickey Underworld en Bed Rugs. Hazy Hands, met ook Lotte Vanhamel, kreeg tussen de preselectie en de halve finale een loodzware klap te verwerken door het onverwachte overlijden van gitarist Pieter-Jan Van Campenhout. Tijdens de halve finale en finale nam Younes Faltakh van The Hickey Underworld zijn plaats in.

Yorgos Tsakiridis «Het ging allemaal wat aan me voorbij die dag. Daarom hebben we die badmintonset gespeeld in de finale: ik had geen zin gehad om te repeteren. De dood van Pieter-Jan had alles compleet ondersteboven gegooid. Bovendien had ik een hele week opgenomen met The Hickey. Met al die muziek door elkaar bezig zijn en een goeie vriend verliezen...

»Maar kap mijn arm af en ik maak nog muziek. Ik heb intussen een plaat opgenomen met The Hickey Underworld en met Bed Rugs, en ook voor Hazy Hands heb ik intussen een volledige plaat klaar. Deed ook deugd: keihard mijn eigen goesting doen.»

HUMO Wanneer wordt de plaat uitgebracht?

Tsakiridis «Weet ik niet. Het schijnt tegenwoordig heel lang te duren eer vinyl geperst raakt. Dus ergens volgend voorjaar. In februari hebben we een optreden staan in Trix: misschien dat dat de releaseshow wordt?

»Ik wil de plaat overigens niet uitbrengen onder de naam Hazy Hands, omdat het over muziek gaat die we destijds geschreven hebben voor ‘Monster!’, de serie van Jonas (Govaerts, red.) op Acht. Onze naam toen was Crappy Birthdays, maar de plaat zou ik uitbrengen als Crippled Nerdface. En dan zou ik als Hazy Hands in 2015 een volledig nieuwe plaat willen schrijven.»

HUMO Dus: twee platen in 2015 voor Crippled Nerdface/Hazy Hands?

Tsakiridis «Sowieso. Easily.»


• Five Days •

Bert Van Damme is de drummer van Five Days, bronzen medaille in Humo’s Rock Rally 2014. Een groep die een goeie ‘vijf dagen’ bestond toen ze deelnamen aan de Leuvense rockwedstrijd Rockvonk, die ze meteen wonnen. Waarna ze, ook in Het Depot, een preselectie voor Humo’s Rock Rally speelden, om uiteindelijk derde te worden in de AB.

HUMO Jullie zijn intussen ook artist in residence in Het Depot.

Bert Van Damme «Ja, de mensen daar helpen ons met van alles. We hebben er al twee voorprogramma’s gespeeld, voor Willow en Puggy, en we kunnen er repeteren. Al repeteren we vooral thuis, met de computer. Sinds de finale zitten we bij Busker voor onze boekingen. Het geld dat we wonnen met de Rock Rally zit in de pot, en daar gooien we telkens het geld van onze optredens bij. De bedoeling is dat we dat gaan gebruiken om volgend jaar iets uit te brengen. Te beginnen met: een single.»

HUMO Wordt ‘Pop’ die single? De Rock Rally-jury zong dat liedje al in de preselectie spontaan mee.

Van Damme «Dat kan ik nog niet zeggen. We zijn aan heel veel nummers aan het werken, maar we willen pas met iets naar buiten komen als we er klaar voor zijn. Ik hoop nog voor de zomer. Eigenlijk beseffen we nog altijd niet goed wat ons overkomen is, zowel in de finale als in die hele Rock Rally. Het goeie is dat de wedstrijd ons heeft doen inzien dat het blijkbaar oké is wat we doen. Dus moeten we er nu echt voor gaan.»


• Nordmann •

Ook bekend als: ‘die jazzgroep die tweede werd in Humo’s Rock Rally’.

Matthias De Craene (saxofoon) «Twee wedstrijden zijn voor ons belangrijk geweest. In 2013 wonnen we de Storm! Jazzwedstrijd, georganiseerd door Vrijstaat O in Oostende: die overwinning bezorgde ons veel optredens in het jazzcircuit. En dan was er de tweede plaats in de Rock Rally, die ons ook optredens heeft bezorgd in het clubcircuit, in zalen als de 4AD en de Recyclart.»

HUMO Jullie hebben net een plaat opgenomen. Ik zou denken: niet om op Studio Brussel gedraaid te worden.

De Craene «Nee (lacht). We hebben ze opgenomen in de La Chapelle Studios, met Jasper Maekelberg. De plaat zal ‘Alarm!’ heten en ze komt uit in februari, in samenwerking met het Brugse jazzlabel W.E.R.F. en 9000 Records, een gloednieuw sublabel van Consouling Sounds in Gent, speciaal opgericht voor Gentse bands.

»Wat wél zo is: de Rock Rally heeft ons verplicht om compacter en gebalder over onze muziek na te denken. In plaats van een uur te improviseren, moesten we in vijftien minuten drie songs brengen. Het was een interessant experiment, maar nadien – voor de plaat in het bijzonder – zijn we er nog meer van overtuigd geraakt dat het bij ons om improvisatie en spelen draait. Dus: geen regels.»


• Warhola •

Een hele zomer lang waren er optredens, en ze mochten op tournee met Magnus. Maar zit Rock Rally 2014-winnaar Warhola ook al in de studio?

Oliver Symons (zang, gitaar, toetsen) «We zijn nu aan het opnemen, het plan is om in maart een single uit te brengen – voorlopig is dat een nieuw nummer – en daarna een ep. We hebben al die maanden ook nodig gehad, om live te evolueren. De preselectie in de Vooruit was ons allereerste optreden, hè.

»De weken na de finale hebben we met veel mensen samen gezeten, maar we hebben toen beslist om nog niks te beslissen (lacht). We hebben de hele zomer veel optredens gehad, zonder boeker en zonder manager. Maar we hopen in januari heel onze entourage in orde te hebben.»

HUMO Is de prijzenpot al op?

Symons «We zijn heel spaarzaam, we hebben alleen wat klein materiaal gekocht voor onze optredens. Eventjes dachten we aan een bestelwagen, maar omdat we allemaal vrij ver van elkaar wonen, leek dat ons een stom idee: dan moet je heel België rondrijden om iedereen te gaan oppikken.»

HUMO Denk je aan een producer?

Symons «Vooral buitenlandse namen: Robin Hannibal van Rhye zou ik wel zien zitten, of ronduit onbereikbare mensen als Flying Lotus (lacht). Maar ik ga het eerst zelf proberen: volgende week werk ik die single af. Als we die niet gebruiken, dan heb ik het toch geprobeerd. Een plaat is pas iets voor 2016. Ik schrijf wel constant, sinds de finale heb ik toch al zo’n twintig nummers geschreven. Maar de helft gooi ik weg. Er zitten ook meer hiphop- en r&b-invloeden in. Vroeger was het één en al afgebrokkelde beats, nu durf ik meer rechtdoor te gaan. Ik heb veel naar Destiny’s Child, Earl Sweatshirt en Kendrick Lamar geluisterd.»

HUMO Eén Warhola-lid zat al in de studio met Sarah Devreese, en Samowar heeft al jullie voorprogramma gedaan. Mogen we daaruit besluiten dat Rock Rally-finalisten elkaar steunen?

Symons «Ik denk dat we vooral allemaal beseffen dat we veel zélf zullen moeten doen in de muziek. En dat besef lijkt me niet zo slecht.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234