null Beeld

Humo's Rockjaaroverzicht met Mauro Pawlowski

Weinig mensen zijn in 2010 zo druk bezig geweest als Mauro Pawlowski. Met Wim Vandekeybus tourde hij met de dansvoorstelling 'Nieuw/Zwart' doorheen Europa, hij schreef zijn eerste dichtbundel en ging die samen met Ramsey Nasr onder de noemer 'Geletterde Mensen' voordragen in Vlaanderens culturele centra, nam een single op met The Erotic Voice of Joe Berluck, deed met dEUS een paar zomershows, nam de muziek op bij een bewerking van 'MacBeth' door Theater Zuidpool, dook her en der op met improvisatiecombo's, was als dj aan de slag, en werkte met Tom Barman en co aan de nieuwe dEUS-plaat, die volgend jaar verschijnt.

Jürgen Beckers

Januari

HUMO Naar januari, nieuwjaarsdag: Chris Cornell kondigt de reünie van Soundgarden aan. Volgens mij ben jij geen fan?

Pawlowski «Jawel, jawel, Soundgarden heeft een paar hele goeie songs. Ik heb een voorliefde voor trage riffs, en zo heeft Soundgarden er een stel hele straffe. Het is in ieder geval één van mijn favoriete groepen uit die grunge-early nineties-scène.

»Als er één tijdperk is geweest waarin ik mij verloren heb gevoeld, dan waren het de nineties. Indierock, grunge: kleurloze muziek vond ik dat. Weinig extravagant. Emotieloos, ik voelde er niks bij.»

Soundgarden live in 2010:


Pawlowski «Van Teddy Pendergrass heb ik aardig wat platen - zeer goed, vind ik. Als er een soullegende sterft, gaat dat overigens nooit onopgemerkt voorbij, zelfs al hebben ze de laatste jaren van hun leven in dubieuze milieus doorgebracht. Let er maar eens op: ze zitten altijd prominent in het nieuws. En Jay Reatard heb ik eerlijk gezegd pas leren kennen na zijn dood. Het bleek een kleurrijk figuur te zijn, en daar heb ik altijd graag mee te maken. Liever problematisch dan saai.»

Jay Reatard:

HUMO Op 12 februari wordt tijdens de openingceremonie van de Winsterspelen in Vancouver een remake van 'We Are the World' voorgesteld. De opbrengst van de single gaat naar de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Pawlowski «Die remake heb ik nog niet gehoord, maar het origineel uit '85 ken ik vanbuiten. Ik heb het singletje nog, vroeger zong ik dat uit volle borst mee. Ik denk dat ik nog altijd de volgorde van de zangers en zangeres kan opnoemen.»

'We Are The World' anno 2010

HUMO Nog iemand met wie je ooit een plaat hebt opgenomen: Alex Chilton van The Box Tops en Big Star, overleden op 17 maart.

Pawlowski «In 2004 heb ik samen met Pascal Deweze en Karel Debacker met hem op De Nachten gespeeld. Daar is later een plaat van uitgebracht: 'Live in Anvers'. Samenspelen met Chilton was één van mijn allerbeste ervaringen in de muziek. Ook weer zoiets wat me is overkomen. De mensen van De Nachten hadden aan Pascal gevraagd met wie hij zou willen spelen als hij volledig carte blanche zou krijgen. 'Alex Chilton'. 'Oké!'. En de trein was vertrokken. We wisten niet wat we moesten verwachten, Chilton had nogal een reputatie: als producer heeft hij met The Cramps gewerkt, maar die vonden hem te ruig. Dat wil wat zeggen.

»Op de dag dat we zouden repeteren, stonden wij al in slagorde met onze instrumenten klaar, terwijl we nog helemaal niks van hem hadden gehoord. Er werd gefluisterd dat hij in het land was, maar verder wisten we niks. Uren hebben we staan wachten. Bleek het een misverstand te zijn: hij dacht dat wij hem gingen oppikken. De moed zonk ons in de schoenen: die gaat kwáád zijn. Maar wat bleek toen hij eindelijk op de repetitie arriveerde: honderd procent een gentleman. Hij heeft zich zelfs uitgebreid geëxcuseerd.»

HUMO Overleden in april 2010: Malcolm McLaren, Peter Steele van Type O Negative en Guru van Gang Starr.

Pawlowski «Kleurrijke figuren die interessante dingen hebben gedaan, maar met wie ik niet echt iets heb. Peter Steele en Guru, die passen bij mij weer bij dat sfeertje van de jaren negentig. Carnivore, de eerste groep van Steele, vond ik bijvoorbeeld veel beter. Guru, acid jazz: iets te flauw voor mij.»

Guru: 'Jazzy Wayz'


Mei

HUMO Ronnie James Dio overleed op 16 mei.

Pawlowski «Dat deed mij iets. Eén van mijn allerfavorietste songs uit mijn kindertijd was 'All You Need Is Love and Understanding' van Roger Glover en guests, waaronder Ronnie James Dio. Met die kikker! Fantastisch! Nee, Ronnie James Dio, een geweldig figuur in de metal, een genre dat mij sowieso ligt. Black Sabbath, Rainbow, Dio... Zo'n kleine Italiaan met een geweldige stem, verkleed als drakendoder. Misschien heeft zijn dood me daarom wel zo aangegrepen, omdat ik dacht dat hij als drakendoder onsterfelijk was (lacht)

Tribute: Ronnie James Dio

Pawlowski (kreunt en denkt na) «Laat ik mij al maar weer meteen excuseren voor mijn obscure keuze: de laatste plaat van het Amerikaanse trio Sun City Girls, één van mijn favoriete groepen aller tijden. 't Is letterlijk hun allerlaatste: de drummer is dit jaar overleden aan kanker en ze hebben nog één postume plaat uitgebracht, 'Funeral Mariachi'. Blind besteld, en nog beter dan ik had verwacht.»

Pawlowski « De laatste van Jay-Z, 'The Blueprint 3', vind ik toch wel weer heel goed. Dat is zó bij de pinken. Dat is zó goed op de hoogte zijn en weten wie ze nù moeten bellen om wat te doen. John Grant vind ik ook heel goed.»

Jay-Z


Juli

HUMO In juli is Toto tijdelijk heropgericht.

Pawlowski (meteen) «Met Bobby Kimball, de originele zanger. Mike Porcaro, de bassist, is zwaar ziek en ze hebben een paar concerten gespeeld om geld in te zamelen.»HUMO Toto is wat ze noemen musician's music.

Pawlowski «Ja, maar ze hebben ook gewoon goeie songs: 'Georgy Porgy', '99'... Ik kom natuurlijk uit een milieu waar Toto een goddelijke status geniet: de Limburgs-Italiaanse club der gitaarvirtuozen. Jazzrock, Chick Corea, Toto: muzikanten die hun instrument perfect onder de knie hebben.

»Een tijd geleden heb ik met mensen als Jan Hautekiet, Pieter-Jan De Smet, Mirko Banovic en Bjorn Eriksson een benefiet gespeeld in De Nijdrop in Opwijk. Iedereen mocht een paar songs kiezen om te zingen. Toen ik Toto, Steely Dan en 'Abacab' van Genesis voorstelde, zag je ze achter hun versterkers wegduiken - 'Hij wil weer speciaal doen.' Ik zweer het je: ze hebben zich te pletter geamuseerd.»

Toto live in 2010

HUMO Je stond wel op Pukkelpop, met Radical Slave.

Pawlowski «Het was oké, maar ik vond ons daar niet helemaal op onze plaats staan. Sommige genres moet je de mensen niet opdringen en passen beter ergens anders. Maar goed, (haalt de schouders op) je speelt en je doet je best.»

HUMO Radical Slave is zo'n groep waarvan sommige mensen zich afvragen of het bewust slecht is.

Pawlowski «Het simpel: je moét het niet goed vinden. Met Radical Slave is het niet onze bedoeling om de mensen weg te jagen, we willen ze laten rocken en uit de bol laten gaan. Aan wie het niet goed vond, kan ik alleen maar zeggen: ik hoop dat de tickets niet te duur waren (lacht)

Radical Slave


September

HUMO Lady GaGa die op de Video Music Awards in een jurk van vlees verschijnt, kan dat je plezieren?

Pawlowski «Ik moet zeggen: het zag er goed uit. En het fenomeen Lady GaGa kan ik over het algemeen wel waarderen, maar vraag me niet hoe haar nummers gaan. Ik onthou ze gewoon niet.»

Lady Gaga over haar vleesjurk bij 'Ellen'

HUMO Op 12 oktober stond Jeff Beck in de AB, een concert dat jij in de pers, net als dat van Swans een maand later, als absolute aanrader had getipt.

Pawlowski «Allebei gemist, ik moest zelf spelen. Toen Swans in de grote zaal van de AB stond, moesten wij met Radical Slave in de Club spelen. Ik speel zo veel dat ik in mijn vrije tijd niet altijd evenveel zin heb om naar een concert te gaan.

»Maar om nog even terug te komen op Jeff Beck: een héle goeie gitarist. Iemand die in gitaarsolo's echte emoties kan steken, wat niet hetzelfde is als tijdens het spelen een gepijnigd guitar face trekken. Wat Beck in zijn ballads doet: tamelijk uniek. Er zijn er niet veel die dat kunnen: George Harrison een beetje, Ry Cooder af en toe als hij slide speelt... Maar Jeff Beck is de absolute top. Ik zag 'm op 'Later with Jools Holland' waar hij een versie van 'Somewhere Over the Rainbow' speelde met een strijkkwartet: fe-no-me-naal. Hij speelde alleen die melodie van 'Somewhere Over the Rainbow', veel is dat niet, maar ik dacht: alleen Jeff Beck kan het zó spelen.»

Jeff Beck bij Jools Holland


November

HUMO The Beatles zijn eindelijk te koop via iTunes.

Pawlowski «Niet zo lang geleden heb ik mij van The Beatles nog de monobox aangeschaft. Ik denk dat die vorig jaar verschenen is: je had een zwarte box met alles van The Beatles in stereo, en een witte box met alles in mono. Ik had alles al op vinyl, maar niet op cd, en ik dacht: what the hell, ik koop dat. Fijn om te hebben: klinkt echt heel goed. Wat me weer opviel is dat The Beatles, toch de meest invloedrijke popgroep aller tijden, ook een heel onnozele groep was. Typisch Brits: geen schrik om silly te zijn. Niet onlogisch dat George Harrison Monty Python-films is gaan financieren.»

Beluister The Beatles op iTunes

undefined

Rockjaar 2010: december

Pawlowski «Onlangs heb ik met mijn nonkel uit Heusden-Zolder, een grote Lennon-fanaat, nog een optreden gegeven met alleen maar Lennon-songs. Als de familie iets vraagt, zeg je geen neen. Mijn neefje Alessio Di Turi, de drummer van The Sore Losers, en Pino Guarraci speelden ook mee. Soit, ik was dus genoodzaakt om van een aantal Lennon-songs nog eens de akkoorden uit te zoeken: blijft straf hoor. Wat heb ik gezongen? 'Across the Universe' - zo simpel, 'I Am the Walrus', 'Love', en de rockers mocht ik natuurlijk ook voor mijn rekening nemen: 'Cold Turkey', 'How Do You Sleep?'... Ik voelde me weer zoals vroeger: 'Leer tegen volgende week eens dertig nummers, want we moeten gaan spelen.'»

The Sore Losers

U leest het volledige interview op dinsdag 21 december in Humo 3668/48.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234