null Beeld

Humo's Sportjaaroverzicht 2013

Het sportjaar 2013 werd afgetrapt door de publieke dopingbiecht van Lance Armstrong en afgefloten door de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK 2014 in Brazilië. Tussen die twee krijtlijnen werd als vanouds gevoetbald, gefietst, geschaatst, geschaakt, gebakkeleid, gezondigd en bestraft. Jan Mulder legt uit.

jan mulder


Ironman

Ik weet niet precies wat de Ironman behelst. Hardlopen, wielrennen, fietsen en zwemmen in een alles verlammende hitte? Iets verschrikkelijks, dat is zeker. Frederik Van Lierde werd dit jaar in Hawaï gekroond tot Ironman van de Wereld. Een geweldige prestatie en het klinkt indrukwekkend: Ironman. Van Lierde won magistraal en kent desalniettemin geen populariteit à la de Rode Duivels. Onrechtvaardig is de sport. In zijn geval de verkeerde sport.

Roem en rijkdom verschillen al enorm bij sporten die zeer met elkaar verwant zijn. Bolt is miljardair, aan Van Lierdes financiële armslag mag worden getwijfeld. Bettine Vriesekoop uit Nederland was op zijn minst gezegd zeker een zo goed tennisser als Paul Haarhuis, en nog moeilijker misschien: zij deed het op een tafeltje. Paul sloeg tien miljoen euro prijzengeld in het net en Bettine zal heel snel een rijke man aan de haak moeten slaan.


Triktrak met Vincent

Alle aanwezige bondscoaches op de WK-loting van mevrouw Lima noemden het elftal van Marc Wilmots de ‘favoriete outsider’ voor de wereldtitel. Een jaar geleden was zelfs de meest chauvinistische supporter van de Rode Duivels deze mening niet toegedaan.

In Wallonië noch Vlaanderen was een straat met een Belgische driekleur te bekennen, er viel geen nationale speler te ontdekken met enige ambitie om outsider genoemd te willen worden – hij wilde niet voor gek worden versleten. Geen bestuurslid sleepte een uitgeverij die een foto van Kompany op de cover van een Jaarboek plaatste voor de rechter.

Het elftal werd beter en beter. Het kwalificeerde zich. Er ontstond een euforie. De tickets, truitjes en vlaggen vliegen de deur uit. Van Japan en Colombia verliezen deert niemand. We zijn in het bezit van Hazard, Lukaku, Vertonghen, Kompany, Courtois en nog een handvol wereldspelers, die dit kortstondig klein malheur straks in Brazilië gaan rechtzetten.

De loting en mevrouw Lima waren de Rode Duivels gunstig gezind: België zit in een poule met Rusland, Algerije en Zuid-Korea. Een langer verblijf mag zeer waarschijnlijk worden geacht. Maar daar schuilt ook het gevaar: hoe kom je de eindeloze tijd in de saaie trainingskampen (‘hotels’) door?

Ik herinner me het WK van 1970 in Mexico. De Belgische nationale ploeg had als vertier voor de spelers een spelletje triktrak meegenomen. Ze gingen bijna dood van verveling, begonnen in de ondraaglijke hitte te muiten, grepen naar de fles en de verpleegsters, en presteerden matig.

In 2014 zal men beter voorbereid zijn. Er zijn iPads en games. En, voor de niet-nerds: de inspirerende droom over mevrouw Lima. Dat moet voldoende zijn voor een geslaagd WK. Vincent Kompany ontwikkelde zich dit jaar niet alleen als speler, hij werd ook de onbetwiste leider van de Rode Duivels, het speerpunt van de rode euforie die de sponsorwereld veroverde, en de oprichter van zijn eigen tv- en reclamebedrijf.

Zo verzorgt hij zijn eigen vraaggesprekken in beeld of op schrift. Wanneer bijvoorbeeld Humo de leider, het speerpunt of de speler wil interviewen, hoeft het blad dat niet meer zelf te organiseren (afspreken, praten, bandje uittikken, tekst op lengte brengen, koppen verzinnen). Vincent heeft medewerkers die het voor Humo doen.

Het stuk wordt geheel door zijn juridische afdeling gedubbelcheckt en vrij van alle smetten aangeleverd, dit natuurlijk met de mooiste foto’s. Zijn Personal Assistant in Manchester heeft ondertussen met de directie van de club de toestemming gecommuniceerd. Alles loopt op rolletjes: weekblad, wat wil je nog meer? Vanuit een eigen invalshoek of opinie zelf wat in elkaar flansen? Het voetbalicoon zal u beleefd twitteren dat de middeleeuwen voorbij zijn. ‘Bye.’

Vincent Kompany is méér dan wij weten. Hij is de weldoener van vele goede doelen, een politiek invloedrijke persoonlijkheid, een zakenman die een club opkocht en verder voor Brussel veel meer wil en kan betekenen in sociaal en economisch opzicht.

Op weg naar de Heizel voor België-Japan bereikte ik de Ring van Brussel. Zat een uur vast. Kompany! U bent een machtige, kapitaalkrachtige man: doe iets aan dat verkeer, bedenk een dubbele ring, financier een ondergronds netwerk van wegen voor mijn part – u hebt er het geld voor – en verlos ons uit ons lijden.


Humo's Kleine Sportquiz

null Beeld

Test hier je kennis van het sportjaar 2013

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234