null Beeld

Humo's Trivia-Tracé

In de lezersbrieven van de kranten steekt het de kop op: Antwerpenaars en vooral niet-Antwerpenaars zijn de Lange-Wapper-discussie zo beu als een zeer koude melkbereiding. Tegelijk is nog lang niet álles gezegd in verband met de brug, de BAM, het tracé, het referendum enzoverder, en dus toog Humo op zoek naar trivia die in geen enkele brochure of flyer te lezen zijn. Of wist ú wat de uitdrukking 'een bammetje doen' betekent?


Café De Lange Wapper

De Lange Wapper is niet alleen de naam van een geplande dubbeldeksbrug; oorspronkelijk was het een Antwerpse kwelduivel. De legendarische figuur komt voor in de Jan-Zonder-Vrees-boeken van C. De Kinder en in twee albums van Suske en Wiske. Verder is het ook de naam van een studentenclub en van een dansvereniging die jaarlijks een zwaarddans opvoert nabij de Antwerpse kathedraal. Ook één van de baggerschepen van de Belgische multinational DEME is Lange Wapper gedoopt (lengte: 136 meter).

Wat het cafétracé betreft: op dit ogenblik is er nog één Antwerps café met de naam Lange Wapper, in Wilrijk. Vroeger was er nog een tweede Lange Wapper in de Antwerpse binnenstad, maar dat café sloot in 1998 de deuren.

Osservatore

Uit de knipseldatabank Mediargus valt op te maken hoe hevig de papierslag rond de Oosterweelverbinding was. De dag na het referendum verschenen er 56 artikels in de Vlaamse kranten. De week tevoren bedroeg het gezamenlijke leesvoer 242 stukken. En wie een jaar geleden de hele zwik wilde aanpakken, kon toen niet weten dat hij 1.177 artikels voor de boeg had. Ter vergelijking: in The New York Times en de Osservatore Romano stond totnogtoe geen enkel artikel over het debat.

Wie op Google 'Lange Wapper' intikt, vindt 166.000 pagina's voor België. Wie 'BAM' invult, vindt er 287.000. De Vlaamse BAM is het sterkst vertegenwoordigd, maar je treft er ook een Waalse BAM: het Museum voor Schone Kunsten in Bergen alias Beaux-Arts Mons, kortweg le BAM.


Wie BAM worldwide googlet, komt in heel andere werelden terecht dan het bouwen van bruggen en het stroomlijnen van brochures. Zo is er de Broadway Antique Market en de Brooklyn Academy of Music (die over een BAM café blijkt te beschikken). De VS bulken van de BAMmen: The Builders Association of Minnesota, The Blacksmiths Association of Missouri, The Brewers Association of Maryland, en ook The Bowfishing Association of Michigan: zij jagen met pijl en boog op snoeken, baarzen en ander vinnig wild.

Bam was tragisch genoeg ook de Iraanse stad die in 2003 door een hevige aardbeving getroffen werd (26.200 doden). In datzelfde Iran was ook een terreur-BAM, met name de Baluchi Autonomist Movement, een guerrillagroep die het gebied Baloetsjistan wil afscheuren van Iran. Daartegenover staan de vredelievende Bikers Against Manslaughter, de natuurvriendelijke Beekeepers Association of Malawi en niet te vergeten de sympathieke Badminton Association of Malaysia (met honderdduizenden leden!).

Het volledige artikel leest u in Humo 3608 van dinsdag 27 oktober.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234