Dankzij Humo's Vaccinatie Voorkruip Tips staat u in geen tijd in een vaccinatiecentrum. Beeld Wannes Nimmegeers
Dankzij Humo's Vaccinatie Voorkruip Tips staat u in geen tijd in een vaccinatiecentrum.Beeld Wannes Nimmegeers

Vaccinatie

Humo’s Vaccinatie Voorkruip Tips: 8 manieren om vervroegd een prik te krijgen

U stond als honderdduizendste in de digitale rij om zich in te schrijven op de reservelijst voor vaccinaties Qvax, maar wacht nog vruchteloos op een uitnodiging? U bent nog veel te fris en fruitig om de komende maanden zelfs maar aanspraak te maken op een prik? Dankzij Humo’s 7 Vaccinatie Voorkruip Tips bent u in een oogwenk aan de beurt!

Michiel Thijs en Frouke De Smet

1. Ga rond sluitingsuur rondhangen bij een vaccinatiecentrum, bij voorkeur in Brussel of Wallonië

Wie rond sluitingsuur ‘toevallig’ passeert bij een vaccinatiecentrum, kan zomaar het geluk hebben van straat te worden geplukt voor een prik. Vooral in Brussel en Wallonië, waar de vaccinatiebereidheid lager ligt dan in Vlaanderen, kunt u prijs hebben. Zo waren er vorige week nog heel wat plaatsen vrij in Anderlecht. De gemeente plaatste zelfs een oproep op Facebook waarin ze Brusselse 55-plussers uitnodigt om zónder afspraak langs te komen een spuitje.

Het verhaal van de 58-jarige Jan De Zutter haalde zelfs de kranten: de Antwerpenaar maakte een daguitstap naar Luik en kreeg als toevallige passant bij een vaccinatiecentrum de vraag of hij zich wilde laten inenten. De Zutter ging gretig in op de vraag, maar weet niet of hij zijn tweede dosis in Antwerpen dan wel Luik zal krijgen.

2. Solliciteer slim

Van job veranderen is een doeltreffende manier om snel een prik te bemachtigen. Als u aan de slag gaat als arts, verpleegkundige of verzorger, bent u uiteraard meteen aan de beurt, maar er zijn nog functies en sectoren die een voorkeursbehandeling genieten. Zo kondigde vaccinproducent Pfizer in januari al aan dat de werknemers van de fabriek in Puurs prioritair een inenting krijgt. Op die manier is de verdere productie van vaccins gegarandeerd volgens het farmabedrijf. En ook de politieagenten krijgen voorrang.

Wie het groots ziet, kan solliciteren de NAVO in Brussel. Omdat op 14 juni een grote NAVO-top plaatsvindt, zijn de 3.500 medewerkers van de NAVO eind maart alvast ingeënt. De prikken werden trouwens gezet door een medisch team uit Polen, aangezien ons land niet wilde morrelen aan de vooropgestelde vaccinatieprotocollen.

3. Word vrijwilliger of loop stage in een woonzorgcentrum

Wie geen zin heeft om zich om te scholen, kan nog altijd als vrijwilliger of stagiair beginnen in een woonzorgcentrum, ziekenhuis of een andere collectieve zorginstelling. Studenten en stagiairs worden beschouwd als zorgverleners en dus mee gevaccineerd met het personeel. Ook vrijwilligers in vaccinatiecentra worden vervroegd gevaccineerd zodat ze hun werk in veilige omstandigheden kunnen doen.

4. Verwek een kind

Een kind verwekken lijkt ons de prettigste manier om een prik te veroveren, nu de Hoge Gezondheidsraad op donderdag het advies heeft uitgebracht om alle zwangere vrouwen toch prioritair te vaccineren. Belangrijk om in het achterhoofd te houden: deze tip werkt enkel voor vrouwen.

5. Kies je reisbestemming dit jaar strategisch

Het was een kwestie van tijd voor ‘vaccinatietoerisme’ een ding zou worden. Al in januari raakte bekend dat een Londens reisbureau voor de rijken der aarde ‘vaccinatievakanties’ aanbiedt naar de Verenigde Arabische Emiraten. Voor 45.000 euro krijgen reizigers first-classvluchten, een covidvaccin en accommodatie voor een maand terwijl ze op hun tweede spuitje wachten.

Het kan ook (iets) goedkoper: vorige week vertelde Vlaming Cain Ransbottyn in Het Nieuwsblad hoe hij zich had aangemeld in een willekeurig vaccinatiecentrum in Las Vegas en amper 24 uur later zijn prik al had gekregen. Het kostte hem goed 1.000 euro aan vliegtickets en hij moet nog eens terug voor zijn tweede dosis, maar zijn ongeduld is in ieder geval beloond.

Een tripje naar Dubai in de Verenigde Arabische Emirates levert u mogelijks een coronaprik op. Beeld Getty Images
Een tripje naar Dubai in de Verenigde Arabische Emirates levert u mogelijks een coronaprik op.Beeld Getty Images

Wie vanaf juni landt op een luchthaven in Alaska, kan zich laten inenten met een dosis Pfizer of Moderna. Op die manier wil de Amerikaanse staat meer toeristen lokken. Als u Alaska niet exotisch genoeg vindt, kunt u deze zomer ook terecht op de Malediven voor een grátis vaccin. De lokale autoriteiten zijn wel zo netjes om eerst de lokale bevolking te vaccineren. Cuba werkt dan weer aan een eigen vaccin en denkt erover die te gebruiken om toeristen mee te lokken, iets wat ook de Russen overwegen met hun Spoetnik-vaccin. Fervente twitteraars hebben trouwens al gemerkt dat Rusland met gesponsorde posts volop het Spoetnik-vaccin promoot op het sociale medium.

Iets dichter bij huis kunt u uw kans wagen in Servië. Het Balkanland kocht een heleboel Chinese en Russische vaccins en kan er wel een paar missen, al wil het de strategie alweer bijsturen en de eigen bevolking nog wat meer aanmoedigen om zich te laten inenten. Om uw reisje extra spannend te maken: het Chinese noch het Russische vaccin kreeg al goedkeuring van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA.

Gymnaste Nina Derwael. Beeld NurPhoto via Getty Images
Gymnaste Nina Derwael.Beeld NurPhoto via Getty Images

6. Kwalificeer je in extremis voor de Olympische Spelen

Toegegeven, met nog drie maanden te gaan tot de start van de Spelen in Tokio, is het rijkelijk laat om u nog te bekwamen in een Olympische sporttak, maar toch: afgelopen maandag is op een interministeriële conferentie beslist om de Belgische Olympische atleten voorrang te verlenen bij de vaccinatiecampagne. Deed u het vroeger op school niet onverdienstelijk op de rekstok of loopt u een marathon moeiteloos onder de 2 uur 30, dan weet u wat u te doen staat. U voordoen als coach van bijvoorbeeld de Belgische hockeymannen zal niet baten: de entourage van de atleten krijgt vreemd genoeg géén prik.

7. Bega een ernstig misdrijf

Zodra de risicopatiënten gevaccineerd zijn, is het de beurt aan de gevangenen en cipiers. U en uw blanco strafblad mogen dat een aanfluiting vinden, volgens de ministers van Volksgezondheid kwam die beslissing er uit praktische overwegingen: gevangenissen zijn bepaald niet coronaproof. Door een misdaad te plegen, belandt u misschien nog tijdig achter de tralies, maar de snelheid van het Belgische gerechtssysteem indachtig, zouden wij ons nog niet rijk rekenen. Mocht u het toch willen proberen, zorg dan wel dat uw misdrijf ernstig genoeg is, want neem het van ons aan: u wilt echt geen voorwaardelijke straf of enkelband.

De gevangenis Leuven Centraal. Beeld BELGA
De gevangenis Leuven Centraal.Beeld BELGA

8. Bekleed een politiek ambt en maak vervolgens misbruik van uw macht

Als al het bovenstaande niet lukt, neem dan eens een voorbeeld aan Martín Vizcarra. De Peruviaanse ex-president die beloofde komaf te maken met de corruptie in zijn land werd vorig najaar zélf afgezet na een omkoopschandaal, maar niet voordat hij zich nog snel had laten inenten met een vaccin van het Chinese Sinopharm. Het Peruviaanse parlement besliste unaniem om Vizcarra voor tien jaar uit te sluiten van het vervullen van een openbaar ambt, maar die prik pakken ze hem niet meer af.

Ook Italiaanse politici kruipen graag een keertje voor. Nicolò Nicolosi, burgemeester van het Siciliaanse stadje Corleone, heeft zich in januari al laten inenten, terwijl die maand alleen het zorgpersoneel en bewoners van verzorgingshuizen aan de beurt waren. Hij is moeten opstappen. In Toscane kregen alle rechters en advocaten dan weer voorrang omdat zij in drukke rechtszalen aanwezig moeten zijn. Tientallen burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden die jurist waren van opleiding, roken hun kans en kregen een vaccin. De ophef daarover was zo groot dat het regiobestuur de maatregel snel schrapte. ‘Sono un italiano / un italiano vero!’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234