null Beeld

Humo's verhelderende verkiezingsgids (3): 'Als er iemand een inburgeringscursus nodig heeft, is het wel Geert Bourgeois'

Ons land wordt steeds multicultureler, veelkleuriger en meerstemmiger. Daarom is de nood hoog aan een slim beleid dat onze maatschappij tot een heuse samenleving maakt. Kan die superdiversiteit de oplossing in plaats van het probleem zijn? Specialisten fileren het regeringswerk en de partijprogramma’s.

Bart Vanegeren

Ico Maly (coördinator van Kif Kif) «Die grote ongelijkheid die zich bij de tweede en derde generatie blijft doorzetten en zelfs groter wordt, bewijst dat het krankzinnig is dat een beleid zich louter toespitst op taal en waarden. Helaas kunnen we alleen maar concluderen dat racisme stemmen oplevert. Wat vandaag als zeer normaal doorgaat, werd begin jaren negentig nog tot de extreemrechtse standpunten gerekend.»

Dyab Abou Jahjah (activist en schrijver) «Als er iemand inburgeringscursussen nodig heeft, zijn het wel Geert Bourgeois en zij die denken zoals hij: zij zien niet in welke maatschappij we leven, zij blijven blind voor de superdiversiteit in de grote steden, zij verdringen dat de toekomst almaar diverser zal worden. Ze voeren een achterhoedegevecht dat al verloren is. Het nationalisme, zoals het vandaag in Vlaanderen een grote bloei kent, heeft de toekomst niet. ’t Is typisch voor stuiptrekkingen dat ze net voor het definitieve einde nog even hevig worden. Er wordt nu wat harder geroepen, wat agressiever en assertiever opgetreden en dan zal het gedaan zijn. Stilte.»

Naima Charkaoui (directeur van het Minderhedenforum) «We willen toch een samenleving waarin elk bedrijf en elke organisatie een weerspiegeling is van de bevolking? Daar komen we niet via de geleidelijke weg en dus moeten we een kentering forceren, bijvoorbeeld door tijdelijke streefcijfers in te voeren. ’t Zou een goed begin zijn met een stappenplan streefcijfers in te voeren in alle organisaties en economische sectoren die gesubsidieerd worden en in bedrijven die overheidsopdrachten krijgen. Daar waar er al financiële stromen van de overheid vertrekken, kan je snel en efficiënt een trendbreuk realiseren. Eigenlijk weet iedereen al een poosje dat het er eindelijk eens van moet komen, maar men doet het niet.»

Els Keytsman (directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen) «Men moet stoppen met die migranten in jobs te duwen die niet stroken met de opleiding en de carrière die ze achter de rug hebben. Ik ken psychiaters die door het OCMW verplicht worden om wc’s in een rusthuis schoon te maken. Het cliché van de hooggeschoolde vluchteling die dan maar magazijnier wordt, bestáát. In onze maatschappij investeert men tot twintig jaar in kinderen, omdat men vindt dat ze een goede opvoeding moeten krijgen en een job kunnen uitoefenen waarin ze zich goed voelen. Maar tegelijk kunnen we het niet opbrengen om één of twee jaar in deze groep mensen te investeren, zodat ze veel meer kunnen teruggeven aan de maatschappij die hen bescherming bood. Dat snap ik niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234